TOPlist
Sledujte nás:

Časté mýty o tucích

Zpět

Při hubnutí nesmím jíst tuky

Tuky sice musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu – tedy pod 45 g za den, doporučuje se spíše kolem 30 % energie z příjmu. Jsou totiž nositelem důležitých biologicky aktivních látek – vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin a jiných. Nejde-li o redukční dietu, představuje optimální množství tuku ve stravě 30–35 % z celkového denního příjmu energie (cca 60–80 g/den).

Máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny jsou "umělé"

K výrobě obou potravin se používají  přírodní suroviny – pro máslo je to mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Výroba margarínu je založena na fyzikálních postupech. Intenzivním mícháním směsi tukové a vodné složky za přítomnosti emulgátoru vznikne homogenní směs (emulze), která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením. Poslední fází je dokončení krystalizace. Výroba másla stloukáním smetany je také fyzikální postup. V některých případech se jako tuhá složka margarínů používá tuk upravený tzv. přeesterifikací. Klasické ztužování tuku vodíkem, při němž vznikaly škodlivé transmastné kyseliny, se již téměř nepoužívá.

   x  

Je jedno, jestli jím máslo nebo margarín (rostlinný tuk), po obojím se tloustne

Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Máslo obsahuje minimálně 80 % tuku. Rostlinné tuky existují v daleko širší nabídce. Na trhu najdeme tuky s 80 % tuku, ale také nízkotučné varianty, které obsahují snížené množství tuku (až na 20 %). Energetická hodnota těchto tuků je v porovnání s máslem výrazně nižší. Důležité je také dbát na správný poměr mastných kyselin v našem jídelníčku, více v článku Máslo nebo margarín.

Máslo a sádlo bychom vůbec neměli jíst

Zdravotní rizika másla a sádla bývají v médiích dramatizována. Je pravda, že obsahují méně příznivé nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Žádná potravina však není zakázaná, vždy je nutné vzít v úvahu množství konzumované potraviny a celkový jídelníček.

Kokosový tuk je zdravý

O kokosovém tuku se můžete dočíst jako o velmi zdravém tuku s téměř zázračnými účinky, opak je však pravdou. Kokosový tuk je velmi bohatý na nasycené mastné kyseliny a nemá tedy vhodné složení. Více o kokosovém tuku zde

Palmový olej je jen levná náhražka a musíme se mu za každou cenu vyhnout

V některých druzích potravin je palmový olej využíván pro své technologické vlastnosti, kde nahrazuje dříve využívané a zdraví velmi škodlivé částečně ztužené tuky. Vždy je třeba hodnotit komplexní nutriční složení potraviny a ne soudit potravinu podle jediné složky. V některých potravinách je ho obsaženo jen malé množství a není tedy třeba tyto potraviny zcela zatracovat. Je třeba také zdůraznit, že palmový olej je tvořený z 50 % nasycenými mastnými kyselinami, dále obsahuje 41 % kyseliny olejové a 9 % linolové kyseliny, z hlediska složení je tedy vhodnější než v poslední době vyzdvihovaný kokosový nebo i mléčný tuk. 

Hodnocení (40 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 07. 2017 17:45
Palmovy olej je hlavně dost nepříjemné chuti, pokud je ho ve výrobku více než stopove množství, poznám tu pachuť. Nehledě na to, jak pěstování palmoveho oleje ničí zbytky krásné přírody...
02. 04. 2017 12:11
babicka Eva-já přesně to samé :-))) Jinak moc zajímavý a inspirující článek
02. 04. 2017 11:12
Velmi se mi líbí tento článek. Také používám kokosový olej spíš kosmeticky - kadeřník mi ho doporučil na suché vlasy.
01. 04. 2017 21:08
Zajímavý článek. Kokosový tuk používám na tělo po opalování. Je bezvadný.
01. 04. 2017 20:51
Pěkné shrnutí
01. 04. 2017 18:13
Děkuji za poučný článek
01. 04. 2017 12:17
hmm to je velmi zajímavé
01. 04. 2017 08:53
Díky za info.
01. 04. 2017 06:31
Děkuji za hezký článek :-)
31. 03. 2017 22:27
Děkuji za článek
31. 03. 2017 22:13
Jak onehdy pravil pan profesor na semináři: Lepší kvalitní řepkový olej než nekvalitní olivový a Není nad to OBČAS si dát čerstvý chléb se sádlem
31. 03. 2017 22:10
Z tuků používám hlavně řepkový olej a flóru. K pečení Heru nebo Stelu.
31. 03. 2017 17:27
Z margarinů jsem zařadila Floru pro activ a Gold, oleje řepkový, olivový,lněný, ale občas se nevzdám ani másla a sádla.
31. 03. 2017 10:27
Věřím, nic jiného mi ani nezbývá, že v margarínech opravdu už nejsou transmastné kyseliny, u palmového oleje mám problém i kvůli devastování krajiny. Zlatý český řepkový a krétský (na tom trvám!) olivový :-))
31. 03. 2017 10:15
Díky za článek. Kokosový tuk používám max. na tělo, palmový nepoužívám vůbec - kvůli kácení pralesů. Preferuji řepkový olej a margarín.
31. 03. 2017 10:01
Palmový ani kokosový tuk jsem v kuchyni nikdy nepoužívala. Ostatní oleje, máslo, margaríny střídám v rozumných množstvích. Díky sebekoučinku dokážu SAFA celkem uhlídat. :-)
31. 03. 2017 09:22
Palmový tuk neznám, mezi mé oblíbené patří řepkový.
31. 03. 2017 07:38
Díky za další poučný článek, používám v malém množství máslo,sádlo, řepkový olivový olej

Naši partneři