Při hubnutí nesmím jíst tuky
Tuky sice musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového energetického příjmu – tedy pod 45 g za den, doporučuje se spíše kolem 30 % energie z příjmu. Jsou totiž nositelem důležitých biologicky aktivních látek – vitaminů rozpustných v tucích, esenciálních mastných kyselin a jiných. Nejde-li o redukční dietu, představuje optimální množství tuku ve stravě 30–35 % z celkového denního příjmu energie (cca 60–80 g/den).
Máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny jsou "umělé"
K výrobě obou potravin se používají přírodní suroviny – pro máslo je to mléko a pro rostlinné tuky rostlinné oleje. Výroba margarínu je založena na fyzikálních postupech. Intenzivním mícháním směsi tukové a vodné složky za přítomnosti emulgátoru vznikne homogenní směs (emulze), která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením. Poslední fází je dokončení krystalizace. Výroba másla stloukáním smetany je také fyzikální postup. V některých případech se jako tuhá složka margarínů používá tuk upravený tzv. přeesterifikací. Klasické ztužování tuku vodíkem, při němž vznikaly škodlivé transmastné kyseliny, se již téměř nepoužívá.
x
Je jedno, jestli jím máslo nebo margarín (rostlinný tuk), po obojím se tloustne
Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Máslo obsahuje minimálně 80 % tuku. Rostlinné tuky existují v daleko širší nabídce. Na trhu najdeme tuky s 80 % tuku, ale také nízkotučné varianty, které obsahují snížené množství tuku (až na 20 %). Energetická hodnota těchto tuků je v porovnání s máslem výrazně nižší. Důležité je také dbát na správný poměr mastných kyselin v našem jídelníčku, více v článku Máslo nebo margarín.
Máslo a sádlo bychom vůbec neměli jíst
Zdravotní rizika másla a sádla bývají v médiích dramatizována. Je pravda, že obsahují méně příznivé nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Žádná potravina však není zakázaná, vždy je nutné vzít v úvahu množství konzumované potraviny a celkový jídelníček.
Kokosový tuk je zdravý
O kokosovém tuku se můžete dočíst jako o velmi zdravém tuku s téměř zázračnými účinky, opak je však pravdou. Kokosový tuk je velmi bohatý na nasycené mastné kyseliny a nemá tedy vhodné složení. Více o kokosovém tuku zde
Palmový olej je jen levná náhražka a musíme se mu za každou cenu vyhnout
V některých druzích potravin je palmový olej využíván pro své technologické vlastnosti, kde nahrazuje dříve využívané a zdraví velmi škodlivé částečně ztužené tuky. Vždy je třeba hodnotit komplexní nutriční složení potraviny a ne soudit potravinu podle jediné složky. V některých potravinách je ho obsaženo jen malé množství a není tedy třeba tyto potraviny zcela zatracovat. Je třeba také zdůraznit, že palmový olej je tvořený z 50 % nasycenými mastnými kyselinami, dále obsahuje 41 % kyseliny olejové a 9 % linolové kyseliny, z hlediska složení je tedy vhodnější než v poslední době vyzdvihovaný kokosový nebo i mléčný tuk.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.