TOPlist
Sledujte nás:

Co je dobré vědět o přípravě luštěnin?

Zpět
 

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

 

Luštěninám se budeme věnovat celý měsíc a postupně vám budeme přinášet velkou spoustu tipů a rad, jak luštěniny připravovat, jak je jednoduše propašovat do jídelníčku, i když třeba nejste jejich milovníky, či jak je využít na mnoho způsobů, o kterých jste třeba ve spojení s luštěninami nikdy ani neslyšeli.

Na to všechno ale bude ještě v průběhu celého měsíce plno času. Zde pro vás máme na začátek jen pár základních rad, abyste si již zítra (nebo dokonce ještě dnes) mohli nějakou tu luštěninu bez obav dopřát:

  • Luštěniny je dobré přes noc namočit, a to i v případě výrobků, na kterých je napsáno, že je není třeba namáčet, nebo že je stačí namáčet kratší dobu. Luštěniny pak méně nadýmají.
  • Vodu, ve které jsme luštěniny namáčeli, vylijeme, protože s ní se zbavíme i části látek způsobujících nadýmání.
  • Nadýmavost můžeme snížit také tím, že necháme luštěniny naklíčit.
  • U naklíčených luštěnin je třeba sledovat, zda neobsahují plísně a další nebezpečné mikroorganizmy. Pokud si nejsme jisti, naklíčené luštěniny i semena raději necháme krátce přejít varem. Ztratí tím sice něco ze své nutriční a senzorické hodnoty, ale vyvarujeme se rizika onemocnění (při klíčení enormně vzrůstá počet mikroorganizmů).  
  • Ve většině kuchařských knih se doporučuje solit luštěniny až po uvaření. Lepší však je přidat malé množství soli už do vody, ve které luštěniny vaříme, protože lépe nabobtnají a mají stejnoměrně slanou chuť.
  • Některé druhy fazolí je třeba uvařit opravdu důkladně (na obalu bývá upozornění), aby se zničily toxické látky. Pokud tak neučiníme, určitě se neotrávíme, nicméně svému zdraví neprospějeme.
  • Stravitelnost luštěnin můžeme zvýšit také přidáním některých bylinek při jejich úpravě, jako je bazalka nebo saturejka.
  • Luštěniny nemusí znamenat jen hrachovou kaši a čočku na kyselo. Chutnou a výživnou roli sehrají stejně dobře v polévkách, pomazánkách nebo salátech. Dokonce se dají využít i při pečení, a to jak na slano, tak na sladko.

 

Hodnocení (80 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 03. 2017 16:09
Včera jsem vařila extra velké strakaté fazole a přestože byly namočené 12 hodin, tak jsem je musela vařit skoro hodinu. Ale stojí za to - jsou chuťově skvělé.
26. 02. 2017 19:44
Až na jednu věc, kterou nedělám jsou bylinky. Jinak bych řekla, že dělám proti nadýmavosti skoro vše.
21. 02. 2017 18:18
Děkuji za informace, zajímavý článek
09. 02. 2017 16:43
to je zajimave s tim solenim, vždy se rikalo, ze pak se dobře neuvari?
09. 02. 2017 11:02
S nadýmáním problém nemám, ale je dobré vědět jak na něj :)
08. 02. 2017 22:15
Některé rady jsou nové, vyzkouším je.
08. 02. 2017 18:46
Stravitelnost luštěnin zlepšuje přidání mořské řády při vaření a taky tepelný šok. Prý jsou chutnejsi, kdyz se vaří v papinaku, ale to se mi je vždycky podařilo tak rozvarit, že z nich šla udělat akorát sekana.
08. 02. 2017 15:55
Díky za dobré nápady. Určitě je použiju. :-)
08. 02. 2017 13:20
Bylinky mě ještě nenapadly, ale vyzkouším je.
Ochutnala jsem naklíčená semínka česneku a byla to neuvěřitelná dobrota. Plánuju si je sehnat a také nechat naklíčit. :-)
08. 02. 2017 13:11
A kdo má rád "na divoko" může přidat k novému koření taky jalovec.
08. 02. 2017 10:10
Bylinky do luštěnin nepřidávám,respektive mne to zatím ani nenapadlo.A také je připravuji bez česneku,mám obavy,většinou mi nedělá dobře.Možná dle receptu Lenny1 bych zkusila petrželku a celerová nať by mohla dodat také příjemnou chuť.Děkuji za nápady.
08. 02. 2017 09:58
Tak vylévat vodu při namáčení nebo ne?Spíš bych chtěla vyzkoušet přidat uvedené bylinky a dál kmín, anýz, fenykl a pod
07. 02. 2017 18:52
Já dnes přidala do čočkové polévky z červené čočky sušenou petrželku a celerovou nať a je to také moc dobré. Vynechala jsem cibuli a česnek. Čočku jsem jen propláchla.
07. 02. 2017 16:26
S masoxem mi luštěniny nechutnají :o(
Ale děkuji za další rady :o))
07. 02. 2017 16:08
Děkuji za dobré rady.
07. 02. 2017 10:00
Ten česnek a nové koření vyzkouším.Já bez masoxu neumím vařit, už i dcera mne hubuje....
07. 02. 2017 09:14
K čočce i hrachu přidávám při vaření česnek a bobulku nového koření. Obé provoní a natáhne se chuť.
07. 02. 2017 09:11
Červenou čočku taky nenamáčím,pouze propláchnu, je hodně brzo hotová.
06. 02. 2017 22:45
Některé rady jsou nové, vyzkouším je.
06. 02. 2017 22:21
Do luštěnin také přidávám bazalku a už se těším na recepty.
06. 02. 2017 21:33
V návodech na přípravu červené čočky se uvádí, pouze proplachovat, nenamáčet. Doporučuji s cherry rajčaty, chilli, novým kořením a bobkovým listem 15 minut podusit. Vynikající!!
06. 02. 2017 21:00
tak tady je pro mě novinka, že se voda z namáčení vylévá, všude se píše "vařte v téže vodě"
06. 02. 2017 20:15
Naklíčené luštěniny jsem zkusila o víkendu u snachy na chlebu s máslem - byla to pochoutka!!!
06. 02. 2017 20:15
Naklíčené luštěniny jsem zkusila o víkendu u snachy na chlebu s máslem - byla to pochoutka!!!
06. 02. 2017 20:13
Zajímaly by mne recepty na to pečení. Nemám zkušenosti. Jinak vše celkem vím.
06. 02. 2017 18:24
Ještě vyzkouším naklíčení... Díky za rady :-)
06. 02. 2017 17:33
Vařím hrachovou a čočkovou kaši a každou chvíli hrachovou a čočkovou polévku. Vařím v tlakovém hrnci a za chviličku je báječný oběd. Ráda vyzkouším nové recepty.
06. 02. 2017 16:46
Masa55
Není to škoda vnucovat dobře chutnající čočce pachuť masoxu, lepší jsou když tak bylinky. ( masox se v mojí kuchyni vůbec nevyskytuje a tchyni už jsem ho taky odnaucila používat ; -) )
06. 02. 2017 16:21
Vařím čočku ve vodě s 1 masoxem, tak ji budu mít hnedky i osolenou, co vy na to ????
06. 02. 2017 16:11
Skusím nechat naklíčit .
06. 02. 2017 15:48
Děkuji za užitečné informace
06. 02. 2017 15:15
Díky za rady, co neznám, to vyzkouším, zaujalo použití bylinek.
06. 02. 2017 13:52
Solím až po uvaření. Vyzkoušet se dá taky nové koření a bobkový list do vody, ve které se luštěnina vaří. Natáhne krásně chuť a vůni pro další úpravu třeba s petrželí, mrkví a podobně.
06. 02. 2017 13:34
V poslední době hodně nakličuji, ale nejsem si jistá, zda se semenům něco neděje. Klíčí několik dní, některé klíčky jsou chlupaté a nevím, jak přesně se plísním vyvarovat nebo je ihned odhalit. Také se všude doporučuje používat výrobky v bio kvalitě. Je to pro nakličování důležitější než pro vaření?
06. 02. 2017 13:31
Klíčit se dá i rýže ;-)
06. 02. 2017 12:52
Nittae: Zatím je tu jen jeden recept na cizrnové sušenky, ale postupně budeme přidávat ještě spoustu dalších. http://www.stobklub.cz/recept/96120/
hajekrad: Vaření ve stejné vodě má význam z hlediska zachování chuťových látek a některých vitaminů a minerálních látek, které se do vody vyluhují. Ale dle mého názoru je lepší se vylitím vody zbavit nežádoucích látek a to malé množství ztracených pozitivních látek oželet a přijmout je v jiných potravinách.
06. 02. 2017 12:32
U nás se v uzené vodě luštěniny jen vařily, polévka byla mnohem lepší.
06. 02. 2017 12:29
S tou solí nás to maminky učily asi stejně.-)Pro mně byly novinky co se týče klíčení.Naštěstí nadýmání není u mně problém.Co mně ještě zajímá jsou ty"jiné druhy fazolí"?Já znám jen bílé, červené a becoky:-)
06. 02. 2017 12:28
Pamatuji se ještě z dětství,že maminka namáčela fazole ve vodě,ve které předtím uvařila uzené maso.a druhý den jsme měli jak uzené,tak i vynikající fazolovou polévku.
06. 02. 2017 12:25
V některých receptech jsem viděl doporučení vařit luštěninu v té vodě, ve které byla nemočena. Nevíte někdo, v jakých případech a jaký to má význam?
06. 02. 2017 11:20
Dobré rady, zaujala mě ta bazalka a saturejka.
06. 02. 2017 10:07
Tak já tu jsem absolutní prvňák a budu se učit hezky od začátku :-))
06. 02. 2017 09:37
Luštěniny při pečení? Chtělo by to recept.
06. 02. 2017 09:27
Díky za rady.
06. 02. 2017 09:09
Také solim až na konci varu, nenamacim červenou loupanou čočku, často ji využívám pro její rychlou úpravu.
06. 02. 2017 08:34
Koukám,že se mám ještě hodně co učit. Začnu praktikovat vše postupně...měsíc je dlouhá doba na experimenty :).
06. 02. 2017 08:26
Spousta dobrých rad. Díky paní autorce za článek.
06. 02. 2017 08:26
Tak já solila také az na konec, vzdy se ríkalo, ze lustenina ztvrdne. Zajímavý clánek, zase vím neco nového:-)
06. 02. 2017 08:22
Netušila jsem, že právě namáčení má vliv na snížení nadýmání. Naštěstí namáčím. Jen jsem až doposud solila až na konec, aby luštěnina neztvrdla. Dobu vaření občas zvolím kratší - zdálo se mi, že třeba čočku zbytečně převařím, když je hotová dřív (chuťově a konzistencí), ale teď vidím, že to má i jiný význam. Díky za článek.
06. 02. 2017 08:16
Solím také až ke konci vaření, hrách namáčím vždycky, čočku někdy vařím i bez máčení. Ke kupovaným klíčkům nemám moc důvěru, radši klíčím doma. V minulých letech jen čočku, teď jsem k ostatním semínkům přidala ještě mungo.
06. 02. 2017 08:10
Taky solím až ke konci vaření.
06. 02. 2017 07:51
Namáčím přes noc a trochu oslolit při vaření. Dnes jsem si namočila čočku. Začínám s klasikou, to je jediný ( kromě fazolových polívek )co umím.
06. 02. 2017 07:45
Taky dosoluji až na konci vaření, takže vyzkouším už při namáčení luštěnin.
06. 02. 2017 07:03
Zajímavá informace o soleni - taky solím až na samém závěru vaření.
06. 02. 2017 06:28
také slévám vodu a dávám čerstvou na vaření, já používám např.i majoránku do čočkové nebo hrachové polívky,
06. 02. 2017 06:07
Všechny tyto rady využívám :-). Jen s tím solením to vyzkouším už při namáčení, to jsem do teďka nedělala.
06. 02. 2017 04:46
Všechny body pro snížení "nadýmavosti" používám, jen dosoluji po uvaření.

Naši partneři