TOPlist
Sledujte nás:

Cuketa v jídelníčku v létě nesmí chybět! 10 tipů na zdravé recepty z cukety vhodné i při hubnutí

Zpět

Autor: Bc. Karolina Ponocná Kamberská

Odborná recenze: Ing. Hana Pávková Málková

Loni jsem někde zaslechla vtip, že v srpnu se lidé zdraví slovy „nechceš cuketu?”. Něco na tom je – každý, kdo má zahrádku, v druhé půlce léta trpívá přebytkem těchto plodů. Cukety umí dorůst do úctyhodné velikosti, ale často tak trochu nevíme, co s nimi. 

Kde se vzala cuketa?

O existenci této zeleniny jsem se dozvěděla před desítkami let, když moje mamka na chalupě listovala kuchařkou herečky Jany Štěpánkové (možná se vám někde válí v knihovně, jmenuje se „Tak tady jsou ty slíbené recepty na cukety, paní Ehmová”). V mém dětství na sklonku minulého tisíciletí byly cukety věc neznámá, ale postupně se i u nás staly naprosto běžným artiklem. Nejsem si ale jistá, jestli je známe o moc líp než naši předkové. 

Cuketa je doma v Itálii. To dojde každému, kdo někdy nahlédl do nějaké italské kuchařky. Koneckonců ji v této krásné zemi najdete na každém rohu – dokonce i pizzu zucchini můžete v Itálii ochutnat. Anebo si ji zkusit doma:

Pizza zucchini

Předkové cukety pocházejí z Ameriky, která je rájem všemožných dýní, ale do současné podoby ji vyšlechtili v 19. století italští zahradníci. Není náhodou, že řada jejich odrůd má názvy podle měst v okolí Milána. 

Postupně ale zdomácněla v kuchyních celého světa, a tak se nemusíte bát popustit fantazii a vyzkoušet všemožné kombinace. 

Co s cuketou v kuchyni?

Cuketa je naprosto univerzální surovina. Můžete ji použít syrovou i tepelně upravenou. Naslano i nasladko. Jemně i pikantně. Dá se zapékat (krásně odlehčí třeba francouzské brambory nebo různé zapečené těstoviny), opékat či grilovat. 

Těstovinový salát s grilovanou zeleninou a uzenou makrelou

Wrap s grilovanou zeleninou a kuřetem

Rýžový nákyp s cuketou a parmezánem

Dá se přidat do všemožných zeleninových i masových směsí, rizot, salátů, nesmí chybět v řadě středomořských polévek. Cuketou můžete odlehčit i karbanátky nebo sekanou. 

Rizoto s tofu, hráškem a cuketou 

Bulgur s kuřecími nudličkami, žampiony a zeleninou 

Krásně vám nadlehčí i některý sladká těsta, můžete ji přidat například do muffinů nebo litých buchet. Nebo dokonce do perníku!

Cuketový perník s jogurtovým krémem

Cuketové cupcaky s borůvkami a čokoládovým krémem 

Nejlepší jsou tenké, mladé, křupavé

Při pěstování cuket na zahrádce je lepší v sobě zapřít šetrnou hospodyňku, která se řídí heslem „čím víc jídla zadarmo, tím líp”. Běžná cuketa totiž dokáže snadno dorůst téměř gigantických rozměrů, když ji zkrátka necháme dostatečně dlouho na záhonku. Je to ale na úkor chuti a kulinářské hodnoty. Ty správné cukety mají průměr kolem 5-6 cm. Nebojte se je tedy sklidit včas, i když mají potenciál se zdvojnásobit. 

Křupavá mladá cuketa má jemnou chuť, která by se dala přirovnat třeba ke sladkým mandlím, nebo dokonce máslu… Velká cuketa, kterou byste mohli klidně praštit po hlavě loupežníka, naopak chutná jako „nějaká hmota”. Dá se to sice dohnat kořením a dalšími dochucovadly, ale není to škoda?

Přesto, pokud vám cukety na záhonku přerostou – třeba po návratu z dovolené – nedává samozřejmě smysl je vyhazovat, jen to ne! I obrovská cuketa je skvělým základem třeba na pečení tradičního „cukeťáku”, cuketových placiček či koláčů. Ve chvíli, kdy ji zkrátka nastrouháte a přidáte do těsta, můžete snadno její nevýraznou chuť doplnit něčím výraznějším. Z cukety pak získáte „jen” živiny, ale ty se také počítají, že? Inspiraci najdete třeba tady: 

Cuketové placky z celozrnné mouky 

Cuketová buchta s borůvkami a malinami

Na zdraví!

Cukety jsou správná volba pro každého, kdo chce svou stravu odlehčit – tedy v létě asi pro každého, že? Přitom to není žádná „prázdná” potravina – i v cuketě najdete spoustu látek důležitých pro naše tělo. A přitom má jen cca 80 kJ na 100 gramů!

Najdete v ní řadu minerálních látek, jako například vápník, draslík a železo. A také vitamíny (např. A, C, různé vitamíny skupiny B). Má vysoký obsah vlákniny. Důležité jsou i fytoflavonoidy, které pomáhají tělu zvládat zátěž moderního života. Kombinace toho všeho z ní dělá skvělou potravinu pro každého, kdo má v úmyslu shodit pár kilo a vyladit si metabolismus, aby fungoval jako hodinky. 

Všechny tyto látky najdete nejvíc koncentrované ve slupce cukety, takže je skvělé, že se neloupá! Navíc právě díky tmavé slupce působí cuketa v řadě jídel velmi dekorativně – jen je důležité to nepřehnat s tepelnou úpravou. Příliš dlouhým varem, dušením nebo pečením přijdete nejen o půvab tmavě zelené barvy, ale samozřejmě i o spoustu cenných nutrientů. Takže je fajn, že cuketu můžete bez problémů jíst i syrovou, většinou je vhodná i pro lidi s citlivým trávicím traktem. 

Pozor jen na hořké cukety! Na záhonku cuketa někdy zhořkne, zvlášť když je přezrálá. Tehdy se v ní namnožila látka cucurbitacin, která může vést i k závažným problémům se zažíváním. Nezlikvidujete ji ani varem – takže hořké cukety se zkrátka zbavte, i když vám to bude rvát srdce…

Ale zpět k příjemnějším věcem. Cuketa vám také může zlepšit nejednu párty! To, když se naučíte z ní vyrábět chipsy, třeba podle tohoto receptu: 

Cuketové chipsy s parmezánem

Dobrou chuť a krásné léto.

P.S. Jak využíváte v kuchyni cuketu vy? Podělte se v komentářích!


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

Banner
 

 

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 08. 2025 20:43
Mám cukety moc ráda, dělá také roládu ze zeleninou a sýrem, je také moc dobrá.

Naši partneři