TOPlist
Sledujte nás:

Letí vám v létě váha nahoru? Máme pro vás 8 pravidel proti letnímu přibírání na váze

Zpět

Období léta a dovolených patří stejně jako vánoční svátky do rizikového období, kdy lidé tradičně přibírají kila navíc. Důvodem často nebývá jeden týden na dovolené, kde bychom tak radikálně přibrali, ale jde o zvládnutí celého léta, které je prostě jiné než celý školní rok.

V létě si prostě rádi odpočineme nejen od práce, ale i od zaběhnutého „školního“ rytmu. 

1. I o prázdninách dodržujte svůj pravidelný stravovací režim 

Letní vedra a celodenní výlety narušují pravidelnost ve stravování. Nejčastější chybou je vynechávání jídla přes den, které vede k večernímu přejídání se. 

Dodržujte stejný počet porcí jako v průběhu školního roku a jestli to nejde, jezte tři hlavní jídla dne – snídani, oběd a večeři. Energetický příjem rozdělte rovnoměrně, ať není večeře nejvydatnějším jídlem dne.

Problémem hubnutí v létě často bývá vynechávání jídel během dne a dohánění tohoto "deficitu" po večerech. 

>> V letních vedrech nezapomínejte ani na pitný režim. <<


2. Dodržujte také svůj pohybový režim

Teplé a dlouhé dny lákají ven, ale po pár vyjížďkách či vycházkách pohyb zase utichá, třeba protože je moc vedro.

Mnohá sportovní centra a pohybové aktivity v létě neběží nebo jen omezeně. V létě se nakonec můžete hýbat méně, než v průběhu školního roku.

Je-li vaše fitko zavřené, běžte na procházku v ostřejším tempu, na bazén, najděte si oline cvičení apod. Zachovejte si svůj pohybový režim i o prázdninách a klidně přidejte. Pohyb vám pomůže vykompenzovat nějakou tu zmrzku navíc.

Využijte teplé dny a hezké letní počasí k pohybu venku. A nezůstávejte jen u procházek!

>> Cvičte v létě online s instruktorkou STOBu Hankou Hajlovou. <<


3. Neokrádejte se o spánek

V létě trávíme čas s rodinou a přáteli a více ponocujeme. Tu a tam je to v pořádku, ale nemělo by to být na denním pořádku.

Odpočívejte a nepodceňujte spánek. Nevyspaný člověk sní až o 30 % energie navíc a baží po sladkém a tučném jídle.


4. S alkoholem opatrně 

K ponocování a posezení patří často alkohol. Ten má ale opravdu nemálo kalorií, a navíc s rostoucím promile klesá naše stravovací morálka a sebeovládání. S alkoholem radíme - velmi opatrně.

Alkohol obsahuje mnoho "skrytých" kalorií, se kterými je zvláště při hubnutí potřeba počítat.

5. Mlsejte s rozumem a „hřešte“ v době oběda

Dezerty, zmrzliny, ledová káva a další osvěžovače k létu také patří.

Čím více cukru a tuku dobroty obsahují, tím více energie se v nich samozřejmě ukrývá.

Hlídejte si proto množství a kvalitu a nemlsejte k večeři a po ní.

K ochutnání a uspokojení chuťových pohárků stačí jedna až tři lžičky, poté intenzita vnímání chuti klesá. Proto je ideální se o dezert rozdělit s parťákem.

Vhodným a lehkým dezertem může být vychlazené ovoce, ovocný sorbet, ovoce s lehkou zakysanou smetanou nebo piškotový dezert s tvarohem a ovocem.

Ideální mlsání na léto? Nízkotučné mléčné výrobky zkombinujte s čerstvým ovocem.

6. Jezte sezónně a lokálně

Zimní nářky, že se ovoce a zelenina nedají jíst jsou pryč, a tak toto období využijte k budování důležitého návyku – zelenina na půl talíře. Vybírejte si ideálně tuzemské kousky, není potřeba jíst dovozovou zeleninu a ovoce.


7. Objevujte, poznávejte, experimentujte

Nejen na dovolených experimentujte, objevujte nové chutě, kombinace, pokrmy i potraviny, které mohou obohatit váš jídelníček v nadcházejícím školním roce.

Ochutnejte lokální tradiční recepty, např. krkonošské kyselo, olomoucké tvarůžky nebo valašský kontrabáš. 

Jste-li na dovolené v zahraničí, ochutnejte tamní speciality. Netřeba zdůrazňovat že u moře to budou ryby a dary moře, olivový olej a zase ta zelenina.


8. Nezapomínejte na hlavní smysl dovolené 

Tím je odpočinek, smysluplně a v dobré náladě strávený čas s rodinou i přáteli a načerpání síly do dalších dní. Buďte i v létě střízlivý, přiměření a všímaví, ať je vám dobře na dovolené i po ní!

Přejeme vám krásné a aktivní léto bez kil navíc. :-)


Mějte jídelníček pod kontrolou i v létě

Program na zapisování jídelníčku Sebekoučink vám pomůže mít jídelníček pod kontrolou i v létě.

Kromě celodenního energetického příjmu za vás ohlídá i denní příjem vlákniny, makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a SAFA) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny ZDARMA. <<

Sebekoučink můžete používat i jako mobilní aplikaci. Před spuštěním aplikace je nutné se registrovat na stránkách STOBklubu

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 07. 2021 17:49
Děkuji za připomenutí, je pravda že v létě nepotřebuji tolik spánku a neumím tolik odpočívat. Jinak se snažím dodržovat, včera jsme grilovali, nemám potřebu sníst celí plátek masa a ještě buřtík, buřtíku si ukrojím jednou do pusy, plátek si dám ten nejmenší a nebo si jen kousek ukrojím, mám raději cuketu, dělám i placky ze strouhané kedlubny, prokrájím brambory a nacpu je sýrem a šunkou, aby měl každý co má rád.

Naši partneři