TOPlist
Sledujte nás:

Dejte šanci špenátu

Zpět
 

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím. Autorem je Mgr. Jitka Laštovičková.

Možná s nechutí vzpomínáte na nevábnou zelenou hmotu na talíři ve školní jídelně, možná se vám při pomyšlení na špenát naopak sbíhají sliny. Tato zelenina se netěší oblibě všech, ale rozhodně si zaslouží, abychom jí dali šanci – je zdrojem celé řady živin, které jsou dobré pro naše zdraví.

Špenát je jednoletá rostlina z čeledi laskavcovitých, řadíme jej k listové zelenině. Původně pochází z východu - z oblasti Iránu a Afghánistánu, do Evropy jej přinesli Španělé v době středověku. Nejvhodnějším obdobím pro pěstování špenátu je jaro a podzim, kdy nejsou teploty příliš vysoké (teplé počasí vede k tomu, že se na rostlině objeví dříve květy, po vykvetení listy začínají hořknout). Seje se v březnu a dubnu, sklízí se za 1,5 - 2 měsíce.

Bohatý na vodu, ale i na živiny

Špenát obsahuje velký podíl vody (více než 90 g na 100 g), jen velmi málo sacharidů a tuků, malé množství bílkovin a vlákniny (2,2 g na 100 g) - proto je energetická hodnota špenátu velice nízká (zkonzumujeme-li 100 g špenátu, získáme kolem 100 kJ). Podobně jako další druhy listové zeleniny je špenát bohatý na kyselinu listovou (vitamín B9) a vitamín K. Obsahuje také vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B (B1 a B2), draslík a vápník. Kyselina listová je důležitá zejména pro ženy, které se chystají otěhotnět nebo jsou na počátku těhotenství - tento vitamín působí preventivně proti výskytu defektů nervové soustavy u plodu.

A jak je to s tím železem?

V minulosti byl špenát pokládán za skvělý zdroj železa, dnes už se však ví, že tomu tak zcela není. Údajně k omylu došlo při analýze a výpočtu obsahu železa ve špenátu - kdy se desetinná čárka ocitla na špatném místě. Přesto ve srovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje železa poměrně podstatné množství - 4,1 mg na 100 g. Současná přítomnost vitamínu C je výhodou - je potřebný pro lepší využití železa z rostlinných zdrojů.

Čerstvý nebo mražený - který je lepší?

Čerstvý špenát je vhodné spotřebovat co nejdříve po sklizení (nebo zakoupení) a skladovat jej v chladničce - tím snížíte ztráty vitamínů. Přinesete-li si tedy domů čerstvý špenát, nechoďte se na něj do chladničky několik dní dívat, co nejdříve jej zkonzumujte. I když vypadá stále dobře a svěže, vitamíny postupně ubývají (snižuje se obsah vitamínu C, kyseliny listové i karotenoidů). Nemáte-li po ruce dobrý zdroj špenátu čerstvého, vůbec se nebojte sáhnout po špenátu mraženém, u kterého jsou díky velmi krátkému blanšírování v páře nebo horké vodě a rychlému zchlazení i následnému skladování při nižších teplotách ztráty vitamínů nižší a probíhají pomaleji.

Špenát má schopnost čerpat a ukládat z půdy dusičnany - které se pak mohou v našem organismu měnit na dusitany a dále na škodlivé nitrososloučeniny. Proto se hladina dusičnanů ve špenátu pravidelně sleduje, je stanoveno maximální přípustné množství a neustává snaha o zlepšení pěstebních podmínek, aby se množství těchto látek v rostlinách snižovalo. Po tepelné úpravě nenechávejte špenát dlouho stát při pokojové teplotě - dusičnany se pak více mění na dusitany. Raději si vždy připravte jen tak velkou porci, jakou zkonzumujete, nebo jej co nejdříve vložte do chladničky.

Polévka, salát i dušený špenát

Klasickou kombinaci - dušený špenát s pečeným masem a knedlíkem či bramborami - zná asi každý. Chuť můžete obměňovat (podle toho, co vám chutná nejvíce) - s vajíčkem, se smetanou (nebo raději mlékem) či jen ochucený česnekem. A nemusíte se omezovat jen na dušení. Z krátce povařeného a rozmixovaného špenátu můžete připravit pomazánku (spolu s měkkým tvarohem) nebo krémovou polévku. Syrový špenát se hodí do salátů (nejlépe ve směsi s dalšími druhy listových salátů a rajčaty) nebo do sendvičů k pečenému kuřecímu masu, lososu či kvalitní šunce. Skvěle bude chutnat také s těstovinami a parmazánem nebo ricottou.

Další možností je přidat čerstvé lístky špenátu do smoothie.

Kdo by si měl špenát raději odepřít?

Pacienti užívající lék Warfarin působící ředění krve by měli špenát konzumovat s opatrností, nejlépe jen v menší dávce. Špenát (stejně jako řada dalších druhů listové zeleniny) obsahuje vyšší množství vitamínu K, který účinek Warfarinu narušuje. Je třeba předejít větším výkyvům v příjmu vitamínu K ve stravě (a tím i změnám v rychlosti srážení krve) – vždy je proto vhodné se o složení stravy při užívání tohoto léku poradit s lékařem. Špenát není vhodný ani pro toho, koho trápí nebo trápily ledvinové kameny ze solí kyseliny šťavelové (oxalátové kameny). Dalšími významnými zdroji šťavelanů jsou rebarbora, kakao (a tedy i čokoláda), červená řepa.

I když máte ke špenátu od dob školní docházky rezervovaný vztah, dejte mu šanci a zkuste jej ochutnat v jiné úpravě a pokrmu než jste zvyklí.

A jak máte špenát nejraději vy? :-)

Hodnocení (54 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 07. 2017 07:02
Mangold jsem nikdy nejedla. Je hodně podobný špenátu a dá se jíst I jinak, třeba syrový v salátu?
20. 07. 2017 05:43
Špenát mám na zahrádce, ale tzv. novozélandský a mangold. Oba druhy se vyznačují tím, že se mohou otrhávat průběžně, nejdou tak rychle do květu a nemusí se sklízet naráz jako klasický špenát. Přebytky zamražuji.
19. 07. 2017 21:26
špenátu jsem přišla na chuť jako dospěla... v minulosti jsem měla špatné zážitky ze školení jídelny... teď ho mám ráda hlavně s těstovináma
19. 07. 2017 10:31
Špenát miluji, kupuji mražené "lupeny", protože zpracování čerstvého mi prostě přijde moc pracné. Do salátů kupuji baby špenát. Faktem je, že špenátový prostlak zahuštěný moukou ve školní družině od špenátu odradil celé generace :-)))
18. 07. 2017 05:37
Špenát mám ráda.
17. 07. 2017 20:41
Špenát si pěstuji svůj.
17. 07. 2017 20:41
Špenát si pěstuji svůj.
15. 07. 2017 18:06
Šenát je mnamka.
15. 07. 2017 14:39
Špenát mi chutná v každém jídle
15. 07. 2017 14:39
Špenát mi chutná v každém jídle
15. 07. 2017 08:47
U nás je v oblibě na všechny způsoby. Protože jsem dětem odmala dělala špenátovou polévku, milují ji dodnes a jsem za to ráda.
14. 07. 2017 14:06
nedávno jsme se o cyklodovolené nad večeří se špenátem shodli, že nám jako dětem tuto potravinu dokonale zhnusila školní jídelna a v dospělosti jsme k ní museli budovat znovu důvěru, ale dobře připravený nemá chybu
14. 07. 2017 08:55
Špenát můžu vždy a všude pokud je v něm česnek :-)))
14. 07. 2017 07:58
špenát má ráda celá rodina . Už po druhý rok si ho pěstujeme na zahrádce.
13. 07. 2017 22:13
Já dušený pouze s cibulí a česnekem.
13. 07. 2017 19:15
ja klasiku mražený,s česnekem a vmíchat vejce
13. 07. 2017 09:34
Špenát mám moc ráda
13. 07. 2017 09:18
palačinky plněné špenátem , zasypané sýrem , dát na chvilku zapéct - to je dobrotka
13. 07. 2017 08:36
Důsledný špenát mám ráda
13. 07. 2017 07:28
Se špenátem nemám žádný problém a můžu ho jakkoliv.
13. 07. 2017 07:03
Špenát mám moc ráda. Používám čerstvý i mražený :-)
12. 07. 2017 22:13
Tak jsem se tu inspirovala a mám na zítra v krabičce špenátovou rýži s volským okem.
12. 07. 2017 22:08
špenát mám ráda, třeba roláda se špenátem...i klasický dušený (dělám s trochou cibulové jíšky a mlékem...+vajíčko...mnam)
12. 07. 2017 21:09
Špenát miluju jen ho teď nemůžu na dnu
12. 07. 2017 20:42
Spenat mam rada, ale jen listovy, ne tu hnusnou hmotu ze skolni jidelny. Cele jedne generaci skolni jidelna zhnusila spenat...
12. 07. 2017 20:36
špenát mám ráda, ale je pravda, že ho mám málo kdy.
12. 07. 2017 20:26
zrovna zítra se ho chstam dělat k obědu, už se těším
12. 07. 2017 19:43
špenát miluju
12. 07. 2017 19:43
špenát miluju
12. 07. 2017 14:58
ABULA- díky za inspiraci, tento špenát neznám a rozhodně ho příští sezónu vyzkouším (předpokládám,že už je na výsev pozdě).
Jinak špenát mám ráda a mé děti si dávaly zbylý špenát od oběda do rozkrojeného rohlíku místo pomazánky - to ukazuje oblíbenost této zeleniny v naší kuchyni. Teď h bohužel musíme omezovat ze zdravotních důvodů.
12. 07. 2017 13:50
Letos poprvé pěstuji novozélandský špenát, také se mu říká čtyřboč. Chutná úplně stejně jako ten náš klasický, možná ještě lépe. A výhod má hodně - při pravidelné sklizni stále znovu obrůstá a máme tedy čerstvý špenát i během léta. Stačí několik rostlinek a máme zajištěnou úrodu od července až do října. Sám se vysemeňuje, proto jakmile necháme pár semínek dozrát, už ho prý máme navěky. Je nenáročný, nevyžaduje žádnou péči, roste i pod stromy nebo keři, zkrátka tam, kde máme trochu místa. Použití v kuchyni je úplně stejné jako u špenátu, ale čtyřboč má o něco menší obsah kyseliny šťavelové.
12. 07. 2017 13:20
Špenát miluji na všechny způsoby, ale vede špenátová roláda s lososem
12. 07. 2017 13:19
Špenát používám většinou mražený
12. 07. 2017 12:51
Špenát mám ráda. Pokud ho nesním hned, tak ho zamrazím. Můžu ho na všechny způsoby, kromě smoothie
12. 07. 2017 12:36
V naší rodině patří špenát k oblíbeným jídlům. Nedávno se mi stalo, že se mi moc nepovedl, tak jsem zkusila polévku a byla výborná.
12. 07. 2017 11:31
Špenát mám nejraději listový podušený s česnekem. U nás doma pak všichni milují špenátovou polévku i špenátovou roládu s trvarohem, kterou dělám podle receptu na Stobu.
12. 07. 2017 10:57
Špenát miluju od doby, kdy jsem zjistila, že to nemusí být hnusná hnědá břečka, jakou jsme dostávali ve školní jídelně. Mohla bych ho jíst pořád.
12. 07. 2017 10:42
Špenát mám moc ráda, jako přílohu k masu nebo do těstovin, bohužel část rodiny ho odmítá, a tak no nevarim moc často. Výborny je také do smoothie, třeba s banánem a trochou jogurtu.
12. 07. 2017 09:58
Špenát je u nás v rodině dost oblíbený. Máme ho rádi podušený s těstovinami a kuřecím sasem nebo pokud dělám mražený, tak s bramborem a vajíčky natvrdo.
12. 07. 2017 09:47
Špenát moc nejím, když jsem byla malá, tak jsme ho nevařili kvůli dietě jednoho člena rodiny a ve školce mi ho paní učitelka tak zhnusila, že jsem ho hodně dlouho nemohla ani vidět. Dnes ho sice sním, ale moc ho nevařím, to spíš si dám syrový do salátu.
12. 07. 2017 09:44
Špenát mám moc ráda jako přílohu, dělám ho často (bez zamíchaného vejce). I mým dětem vždycky chutnal a nyní ho dcery ve svých domácnostech taky často připravují. Ale špenátovou polévku nemusím.
12. 07. 2017 09:31
špenát mám moc ráda, super je v polévce, v těstovinách s lososem a nejlepší je samotný, připravený na orestované cibulce, s vejci a zakápnutý troškou šlehačky/větším množstvím mléka. Sice to u nás měla být vždy pouze příloha k masu a knedlíkům, ale pro mě to je samostatné výborné jídlo.
12. 07. 2017 09:29
zapečený s bramborovými noky a kuřecím masem nebo s těstovinami, palačinkami naslano, nebo jen s "volským okem" a bramborami, špenát miluji!
12. 07. 2017 08:56
Já mám špenát v oblibě, ale ostatní v rodině moc ne. Začala jsem ho přidávat k těstovinám s kuřecím masem a prošlo to. Nesmí ho tam být příliš.
12. 07. 2017 08:53
Já jsem špenát jedla ráda i v té školní jídelně. Akorát někdy ten klasický hospodský mi dokázali znechutit přesolením. Ze špenátu si nejraději připravuji polévkový krém, přidávám k masu i rybám, používám také baby špenát do salátu. Dokonce ho ráda ukusuji i přímo ze záhonu, protože je šťavnatý.
12. 07. 2017 08:45
Pomazánku ze špenátu jsem nikdy nepřipravovala, asi to zkusím. Letos jsme vyzkoušela dát do tvarohu medvědí česnek, a byla to super pomazánka.
12. 07. 2017 08:42
Špenát mám ráda, školní jídelna mi ho nezhnusila, protože moje babička ho dělala moc dobrý, domácí. Nejraději mám listový v salátu, nebo klasický uvařený s česnekem a zahuštěný trochou mléka a vajíčkem a od té doby, když dcera chodila do školky a oblíbila si tam špenátovou polévku, dělám občas i tu. A s lososem je taky výborný.
12. 07. 2017 07:49
Špenát mám ráda. Nejčastěji v létě kupuji čerstvý a dělám ho s kuřecím masem a trochou smetany se špagetami. Rodina ti miluje. :-)
12. 07. 2017 07:47
Přesně jak Ajanka, mám ho zprotivený ze školní jídelny. Možná ani ne přímo kvůli špenátu, ale kvůli tomu flaxovatému masu, houskovým knedlíkům politým jakousi hroznou vodou. Br! Když špenát teď, tak s vajíčkem a bramborem.
12. 07. 2017 07:38
špenát mi zhnusila školní jídelna, doma ho nevařím, ale v jídle ho sním třeba na návštěvě,to mi nevadí
12. 07. 2017 07:15
Díky za zajímavý článek. Špenát jsem měla zprotivený že školní jídelny , doma mi taktéž nechutnal - ten zahuštěný vejcem. Až děti mě ho znovu naučili jíst. Mám ráda listový s česnekem, lehce zahuštěný smetanou a k tomu těstoviny a třeba losos nebo kuřecí ;-)

Naši partneři