TOPlist


Druhy soli dle české legislativy

 

zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

Pro klasifikaci lze využít různé způsoby dělení soli. Lze ji dělit například podle způsobu její úpravy:

1. Nerafinovaná sůl je sůl, která nebyla žádným způsobem upravena, a proto obsahuje větší množství dalších minerálních látek a stopových prvků;

2. Rafinovaná sůl byla technologicky upravena a obsahuje pouze dva prvky: sodík a chlor.

Česká legislativa používá pro označení soli pojem jedlá sůl. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, který může případně obsahovat obohacující látky. Jedlou sůl lze obohatit, kromě jódu a fluoru, jakoukoli další látkou, je-li to povolené. Více o obohacování soli se můžete dočíst zde.

  • jedlá sůl s jódem je směs chloridu sodného s jodičnanem draselným nebo jodidem draselným;
  • jedlá sůl s jódem a fluorem je směs chloridu sodného s jódem (viz výše) a fluoridem sodným nebo fluoridem draselným;
  • jedlá kamenná sůl je jedlá sůl získaná dobýváním z podzemních přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se s ní vyskytují přirozeně v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
  • jedlá mořská sůl je jedlá sůl získaná odpařováním mořské vody s podílem stopových prvků a sloučenin, které se s ní vyskytují přirozeně v přírodě, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
  • jedlá vakuová sůl je jedlá sůl získaná vakuovým odpařováním nasyceného roztoku jedlé soli (solanky) z přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se přirozeně vyskytují v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek.

Více o dalších speciálních druzích soli jste se mohli dočíst v tomto článku.

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

01. 12. 2017 20:38

dylen

zajímavý přehled

01. 12. 2017 20:14

Sonel

Pěkný přehled. Děkuji.

01. 12. 2017 09:54

bagi666

hezké

01. 12. 2017 05:49

ajanka

Díky za informace.

30. 11. 2017 23:12

Kumpi

:-)

30. 11. 2017 22:26

shipka45

U nás na Slovensku je k dostaniu aj Kardiosoľ so zníženým obsahom sodíka a obohatená o draslík a horčík

30. 11. 2017 21:45

DanaR

Děkuji za nové informace.

30. 11. 2017 20:37

ifucikova

Zajímavé informace, děkuji.

30. 11. 2017 19:41

LuckaN78

Diky za info

30. 11. 2017 17:52

Pepe11

Diky za informace

30. 11. 2017 17:14

babicka Eva

Vyčerpávající informace.

30. 11. 2017 15:39

martashi

Přehledná tabulka a zajímavé informace.

30. 11. 2017 13:11

11jana

zajímavý článek

30. 11. 2017 11:59

ekavkova

Příště musím psát s brýlemi(viz překlepy níže).Nebo jíst víc mrkve.

30. 11. 2017 11:56

ekavkova

Kvůli dofré funci štítné žlázy se dopotyčovala jodizovaná sůl(také mořská) a jako součást prevence zubního kazu jště fluor.

30. 11. 2017 11:08

vanda

Dobré informace.

30. 11. 2017 11:03

tkoskubova

Děkuji za zajímavé informace.

30. 11. 2017 09:28

Masa55

Děkuji za info.

30. 11. 2017 08:47

dolevina

přehledné

30. 11. 2017 08:36

bessi

Díky za zajímavý článek

30. 11. 2017 08:06

vachova

Dalši nove informace.

30. 11. 2017 08:01

Hanuja

Další várka nových informací.

30. 11. 2017 07:56

irwinka

díky za zajímavé informace

30. 11. 2017 07:27

Yogii

A ještě posypová sůl :-))

30. 11. 2017 07:21

filipova

díky za info

30. 11. 2017 07:16

hajekrad

Tak již se v té soli jakž takž vyznám.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma