TOPlist
Sledujte nás:

Druhy soli dle české legislativy

Zpět
 

zdroj: Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

Pro klasifikaci lze využít různé způsoby dělení soli. Lze ji dělit například podle způsobu její úpravy:

1. Nerafinovaná sůl je sůl, která nebyla žádným způsobem upravena, a proto obsahuje větší množství dalších minerálních látek a stopových prvků;

2. Rafinovaná sůl byla technologicky upravena a obsahuje pouze dva prvky: sodík a chlor.

Česká legislativa používá pro označení soli pojem jedlá sůl. Jedlou solí se rozumí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, který může případně obsahovat obohacující látky. Jedlou sůl lze obohatit, kromě jódu a fluoru, jakoukoli další látkou, je-li to povolené. Více o obohacování soli se můžete dočíst zde.

  • jedlá sůl s jódem je směs chloridu sodného s jodičnanem draselným nebo jodidem draselným;
  • jedlá sůl s jódem a fluorem je směs chloridu sodného s jódem (viz výše) a fluoridem sodným nebo fluoridem draselným;
  • jedlá kamenná sůl je jedlá sůl získaná dobýváním z podzemních přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se s ní vyskytují přirozeně v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
  • jedlá mořská sůl je jedlá sůl získaná odpařováním mořské vody s podílem stopových prvků a sloučenin, které se s ní vyskytují přirozeně v přírodě, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek;
  • jedlá vakuová sůl je jedlá sůl získaná vakuovým odpařováním nasyceného roztoku jedlé soli (solanky) z přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se přirozeně vyskytují v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek.

Více o dalších speciálních druzích soli jste se mohli dočíst v tomto článku.

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 12. 2017 20:38
zajímavý přehled
01. 12. 2017 20:14
Pěkný přehled. Děkuji.
01. 12. 2017 09:54
hezké
01. 12. 2017 05:49
Díky za informace.
30. 11. 2017 23:12
:-)
30. 11. 2017 22:26
U nás na Slovensku je k dostaniu aj Kardiosoľ so zníženým obsahom sodíka a obohatená o draslík a horčík
30. 11. 2017 21:45
Děkuji za nové informace.
30. 11. 2017 20:37
Zajímavé informace, děkuji.
30. 11. 2017 19:41
Diky za info
30. 11. 2017 17:52
Diky za informace
30. 11. 2017 17:14
Vyčerpávající informace.
30. 11. 2017 15:39
Přehledná tabulka a zajímavé informace.
30. 11. 2017 13:11
zajímavý článek
30. 11. 2017 11:59
Příště musím psát s brýlemi(viz překlepy níže).Nebo jíst víc mrkve.
30. 11. 2017 11:56
Kvůli dofré funci štítné žlázy se dopotyčovala jodizovaná sůl(také mořská) a jako součást prevence zubního kazu jště fluor.
30. 11. 2017 11:08
Dobré informace.
30. 11. 2017 11:03
Děkuji za zajímavé informace.
30. 11. 2017 09:28
Děkuji za info.
30. 11. 2017 08:47
přehledné
30. 11. 2017 08:36
Díky za zajímavý článek
30. 11. 2017 08:06
Dalši nove informace.
30. 11. 2017 08:01
Další várka nových informací.
30. 11. 2017 07:56
díky za zajímavé informace
30. 11. 2017 07:27
A ještě posypová sůl :-))
30. 11. 2017 07:21
díky za info
30. 11. 2017 07:16
Tak již se v té soli jakž takž vyznám.

Naši partneři