TOPlist
Sledujte nás:

Fenykl

Zpět
 

Tento článek byl publikovaný na internetových stránkách Vím, co jím

Již jste vyzkoušeli fenykl, nebo kolem něj na trhu či v obchodě jen zvědavě kroužíte, ale nemáte představu, co s ním, a odvahu ho naservírovat? Probuďte v sobě touhu objevovat a fenykl vyzkoušejte. Z hlediska zpestření chutě i účinků na zdraví to stojí za to.

I když na našich stolech není fenykl ještě stále nejběžnější zeleninou, jeho přednosti už znali a využívali například staří Řekové a Římané. Cenili si ho pro jeho kořenitou vůni, nasládlou chuť i léčivou sílu. „Do Evropy se dostal z Číny, Indie a Orientu. Římanky si připravovaly fenyklový salát proti obezitě,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. 

Proč fenykl zařadit do jídelníčku?

Stejně tak jako většina ostatních druhů zeleniny i fenykl se může pyšnit nízkou energetickou hodnotou a můžete ho do jídelníčku zařadit i pokud se zrovna snažíte hubnout. 

„Fenykl má docela vysoký obsah vlákniny, kolem tří gramů, relativně vysoký obsah vitamínu C, je v něm i draslík či kyselina listová,“ dodává dietoložka. Díky vláknině je fenykl ideální zeleninou pro lidi, které často trápí nadýmání, zácpa nebo nepříjemné pocity plnosti střev a žaludku.

Je skvělý do salátů

Použití fenyklu není nijak složité a nevyžaduje mimořádnou kuchařskou zdatnost. „Přidává se do salátů a dušených mas, hodí se jako příloha k rybám, do zálivek, často se nakládá. Výborný je také grilovaný,“ radí Karolína Hlavatá.

Jak ho upravit?

·         Nať lze využít jako zelenou bylinku do salátů či na ozdobu pokrmů.

·         Do salátu fenykl krájíme na velmi tenká kolečka.

·         Chceme-li ho vařit, podélně ho rozpůlíme a rozčtvrtíme a pak vaříme asi 15 minut v osolené vodě.

·         Lze ho ochutit citrónem, pepřem, koriandrem, octem, ale také ovocem, například jablky či pomeranči.

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 07. 2017 19:38
mnam
26. 07. 2017 17:27
Fenykl mi chutná v salátu, zapečený ne
26. 07. 2017 17:27
Fenykl mi chutná v salátu, zapečený ne
25. 07. 2017 17:06
S fenyklem jsem se ještě nepotkala. Používala jsem v minulosti jeho semena proti bolesti bříška u dětí.
25. 07. 2017 10:11
Děkuji za článek. Nikdy jsem neměla odvahu fenykl koupit, protože jsem nevěděla jak ho upravit a podvědomě jsem ho míjela. Nyní si ho koupím a myslím, že v parním hrnci s ostatní zeleninou a bylinkami bude výborný. Zase se jednou těším na novou chuť, kterou poznám.
24. 07. 2017 20:54
nikdy jsem fenykl nezkoušela
24. 07. 2017 11:30
Vyzkouším...neznámé...:-)
24. 07. 2017 11:30
Vyzkouším...neznámé...:-)
23. 07. 2017 21:13
Budu muset konečně vyzkoušet. Díky za info :-)
21. 07. 2017 19:56
Patřím do skupiny, která v obchodě kolem fenyklu krouží a neví jak by ji připravila. Teď již mám inspiraci tak určitě vyzkouším.
20. 07. 2017 21:41
Fenykl jsem ještě nikdy nekoupila. Já nemusím moc ani ten sušený.
20. 07. 2017 20:28
Fenykl, používám jen sušený když vařím luštěniny, tak ho přidávám do vody,
20. 07. 2017 16:02
já jsem kolem fenyklu také kroužila a pořád jsem nevěděla, co s ním a přitom mě strašně lákal, pak jsem viděla pořad s panem Polreichem, který připravoval exotický salát a tam se fenykl objevil, tak jsem vyzkoušela a byla jsem mile překvapena chutí
20. 07. 2017 12:52
Ten jsem ještě nikdy neměla a ani mě nenapadlo si ho koupit. Díky za novou informaci :-) Ráda zkusím.
20. 07. 2017 07:30
Fenykl jsem zkoušela, dušený v salátu, občas si ho koupím, jen z hlediska výživy
20. 07. 2017 05:36
Viděla jsem vařit fenykl ve slovenské kuchařské soutěži. Tak jsem zkusila. Opéct a trošku podusit na pánvičce spolu s jinou zeleninou, ne úplně do měkka. Kdyby nebyl tak drahý, dopřála bych si ho častěji.
20. 07. 2017 00:24
Zatvik: zdravim noční ptáčata:-). Zajímavé, jak rozsáhlou debatu fenykl vyvolal. Syrový je jemnější, ale ani já pendrek nemusím. Dobrou noc.
20. 07. 2017 00:14
Yogii: Díky, tak podrobně jsem to nikdy nezkoumala :) Ale pořád mě trochu odrazuje to srovnání s lékořicí. Každopádně, jestli mi náhodou něco s fenyklem někdo připraví, určitě ochutnám. Sama se neodhodlám.
19. 07. 2017 23:57
Fenykl jsem ještě nezkoušela ale brzy napravim
19. 07. 2017 23:18
Do čajů se dávaji semínka fenyklu, vzhledově jsou podobná kmínu, používají se proti nadýmání, křečím v žaludku, na podporu tvorby mateřského mléka i proti kašli. Jejich chuť je trochu jiná než syrový fenykl.
19. 07. 2017 23:01
Fenykl jsem kdysi pila v čaji na průdušky, ale ta chuť je mi odporná. Kdyby mi někdo nachystal salát s fenyklem, asi bych zkusila, ale sama se namáhat nebudu, nevěřím, že bych si ho mohla oblíbit.
19. 07. 2017 22:01
Vyzkouším☺
19. 07. 2017 21:27
Tak fenykl jsem ještě asi nezkoušela
19. 07. 2017 21:19
Ještě jsem fenykl nikdy nejedla... je čas ho vyzkoušet
19. 07. 2017 19:40
Jak píše Hanka J - kdo nemá rád lékořici, tomu nebude chutnat ani v dobré restauraci. Jedla jsem jej v Itálii, kde ho umí připravit, ale ta chuť je opravdu výrazná, pro mě fenykl není. Třeba to ale máte jinak a budete nadšené, mně nechutná třeba ani pendrek.
19. 07. 2017 18:44
já ho chroupu jen tak syrový, ale kdo nemá rád lékořici, tak nedoporučuji tento nápad
19. 07. 2017 18:44
já ho chroupu jen tak syrový, ale kdo nemá rád lékořici, tak nedoporučuji tento nápad
19. 07. 2017 16:43
Musím zkusit
19. 07. 2017 16:05
Chtěla bych ho vyzkušet. J
19. 07. 2017 15:47
Fenykl, potřebovala bych nějaký dobrý ověřený recept..
19. 07. 2017 15:42
Jak ho zahlédnu, tak jo vyzkouším asi do salátů :-)
19. 07. 2017 15:28
Dlouho jsem nevěděla, co s ním, až jsem ho jedla u snachy a moc mi chutnal
19. 07. 2017 15:00
Fenykl neznám
19. 07. 2017 14:26
Vyzkouším, až budu mít své vlastní zeleniny málo
19. 07. 2017 13:16
Já fenykl ráda - syrový má svěží chuť!
19. 07. 2017 13:13
Já ho pro změnu v obchodech, kde běžně nakupuji postrádám. Ale asi někam vyrazím a o víkendu zkusím nějakou změnu.
19. 07. 2017 13:07
Chodím kolem něj v obchodě a neměla jsme odvahu....No ale zkusit je potřeba vše..
19. 07. 2017 12:19
Polévku - to je zajímavý, zkusím.
19. 07. 2017 12:17
já jsem dělala z fenyklu polévku spolu s ředkví atd. a byla tedy moc vynikající, tedy musí se rozmixovat, ale dobrá; a nebo se dá i zapéct spolu s ostatní zeleninou a posypat to drobenkou jako cranble :-D
19. 07. 2017 12:07
Fenykl mi nechutná. Je jako pendrek a ten já nerada
19. 07. 2017 12:03
Díky za tipy na použití. Znala jsem ho jen jako vařený a to mne příliš nezaujal.
19. 07. 2017 12:00
určitě vyzkouším
19. 07. 2017 10:49
Evusja- já taky pendrek - lékořici nemám ráda, ale zkoušela jsem zatím fenykl v zeleninovém salátu s řapíkatým celerem, ředkvičkami a ještě něčím (jarní cibulka?, už nevím) s bílým jogurtem a citronovou šťávou, a tam nebyl skoro poznat. Na druhou stranu zase kupovat a dávat do salátu něco, co pak není k poznání, nemá moc smysl. Dostane ještě šanci a zkusím ho v nějaké tepelné úpravě. Vzhledově se mi líbí :-)
19. 07. 2017 10:42
Bohužel fenykl mi vůbec nechutná. Třeba se mi věkem změní chutě a zařadím ho. :-)
19. 07. 2017 10:40
Yogii, to je přesně ono, vadí mi tam ta chuť anýzu, lékořice - tedy cukrovinkového "pendreku".
19. 07. 2017 09:07
Fenykl má chuť trochu jako pendrek, voní po anýzu, je lehce nasládlý.
19. 07. 2017 09:06
Pro mě má bohužel "divnou chuť"...ale zkoušela jsem ho jen "zastudena".
19. 07. 2017 08:26
Děkuji za inspiraci, kolem fenyklu jsem vždy jen chodila, ale nevěděla jak ho připravit.
19. 07. 2017 08:09
fenykl jsem nikdy neměla, k čemu se dá jeho chuť přirovnat?
19. 07. 2017 08:05
Děkuji za článek, fenykl mě lákala, ale nevěděla jsem, "co s ním", tento týden ho tedy určitě vyzkouším! :)
19. 07. 2017 08:04
Fenykl jsem se ještě nenaučila používat. Třeba mě tento článek inspiruje.
19. 07. 2017 07:52
Zatím jsem fenykl přidala jen do zeleninového salátu, určitě vyzkouším i v dalších pokrmech.
19. 07. 2017 07:49
Zařadím ho do úkolů - vyzkouším nový druh zeleniny.
19. 07. 2017 07:26
Již jsem zkoušel, na chuť jsem mu nepřišel.
19. 07. 2017 07:20
Dekuji za typ. Urcite vyzkouším.

Naši partneři