TOPlist
Sledujte nás:

Jak lze hubnout i o zimních svátcích

Zpět

Důsledkem vánočního a Silvestrovského hodování často bývá nepříjemný pohled na display či ručičku osobní váhy, které nelítostně ukáží o nějaký ten kilogram více. A není tomu tak jen u dospělých, ale i u dětí. Pokud byste rádi se svými dětmi strávili sváteční dny zdravěji, pak právě pro vás jsou určeny následující řádky.

Jejich prostřednictvím se totiž můžete dozvědět, jaké jsou nejčastějších chyby, kterých se v životním stylu našem a tedy i našich dětí od Mikuláš přes Vánoce až do Silvestra (a možná ještě dále) dopouštíme, ale také rady a náměty, jak jim předejít a svátky poněkud „ozdravit“.

Co přinesl Mikuláš?

Předvečer šestého prosince je první předvánoční zkouškou, kolik sladkostí a dalších dobrot vydrží ubohý dětský žaludek! Vzhledem k tomu, že Mikuláš často zapomíná, že už od něj děti dárek dostaly, nechává ještě další nadílku u babiček a na různých mikulášských oslavách Děti tak dostávají mnoho méně vhodných – zejména sladkých potravin, které často dojídají po několik následujících dní. Nezabráníte-li tomu, aby dítě sem tam dostalo nějakou tu sladkost, pokuste se alespoň, aby nahrazovala příliš často běžné denní jídlo. Jde zejména o to, aby se děti nepřejídaly sladkostmi a pak odmítaly oběd či večeři.

Cukroví a další sladká lákadla

Cukroví, vánočka a sladkosti vůbec k Vánocům neodmyslitelně patří. Tradice pečení vánočního cukroví je tak vžita do našich myslí, že si bez něj ani vánoční stůl nedokážeme představit. Hospodyňky se předhánějí v počtu druhů cukroví a bez ochutnávky připravených vzorků sladkých dobrot se neobejde žádná předvánoční dětská párty.

Jak se nenechat zlákat?

Jistě je skvělé, pokud zapojíte do pečení i děti a strávíte při něm hezké společné chvíle, ale i tak se pokuste snížit množství cukroví, které pečete. Na stůl jej pak přichystejte pouze ve chvíli, kdy chcete pohostit návštěvu nebo má cukroví funkci ozdoby vánočního stolu. Naaranžované, vonící cukroví zbytečně láká k jídlu. Cukroví lze jistě proložit kousky sušeného ovoce, které sice má také vyšší energetickou hodnotu, ale přeci jen je složením vhodnější než sladkosti. Sladké dětem neodpírejte, ale hlídejte, aby jej nesnědly přemíru. Neuškodí také občas tácek s cukrovím zaměnit za talířek s několika druhy čerstvého ovoce a zeleniny!

Pohovka a televize – nejlepší přátelé vánočních svátků?

Kdo by se netěšil na staré známé pohádky a filmy, které k Vánocům tak neodmyslitelně patří? A často tak zapomínáme na tolik důležitý pohyb, kterým lze případně kompenzovat větší množství snědeného jídla.

Jak nelenošit?

Vánoce nemusíme nutně strávit jen v klidu před televizí. Využijte společně trávených chvil s rodinou a vyjděte si na procházku nebo naplánujte další pohybové aktivity (bazén, bruslení, squash apod.). Máte-li možnost, určitě je překrásné strávit Vánoce či Silvestra na horách, které také nabízejí spousty pohybových aktivit.

A pokud vás paní „Lenora“ o Vánocích stejně přepadne a nadělí nějaké to kilo navíc, můžete jej s námi zhubnout ihned v únoru na Kanárských ostrovech, kdy se jako mávnutím proutku přenesete ze zdejšího mrazivého počasí do krajiny slunce a tepla. Zde se pak pohyb a relaxace stanou dobrými sluhy při shazování vánočních kilogramů. Na pobyt se lze přihlásit zde . Dát link

To byste mě tedy urazili, když neochutnáte moje výborné cukroví!

S obdobím vánočních svátků se také pojí návštěvy u příbuzných a známých. Ještě nestačíte ani usednout a už před vámi leží talíř se svíčkovou omáčkou a minimálně pěti knedlíky a do toho hostitelka oznámí, že připravila výtečný moučník a rozhodně musíte ochutnat její cukroví, protože jinak byste ji urazili! Člověk se doma snaží Vánoce „přežít“ bez zbytečného mlsání a jedení kalorických jídel a co teď? Jíst nebo urazit! O to tu běží?

Jak uspokojit hostitelku a nepřejíst se? (prakticky si můžete tyo situace nacvičit v interaktivní lekci Asertivita) link

Někdy je opravdu těžké takovou situaci zvládnout, obzvláště jde-li o osobu velmi blízkou. Měli bychom být v takových chvílích obezřetní a pohlídat si množství jídla, které nám a našim dětem hostitelé nandávají na talíř. Pokud je vám nabídnut moučník, požádejte o menší porci a z cukroví pak po kousku ochutnejte jen to, které sami nepečete. Vystavujete se tak sice otázkám, zda vám jídlo vůbec chutná, když jíte tak málo, ale i ty se dají dobře zvládnout.

Slavím, slavíš, slavíme…..!

Chlebíčky s majonézou, chipsy, tyčinky, slané oříšky a další pochutiny se staly nedílnou součástí každé oslavy. A dětem, jak známo, tyto potraviny chutnají obzvláště.

I oslavu lze zvládnout bez přejídání!

Je pravdou, že jedno přejedení nic neznamená. Abychom přibrali 1 kg tuku, museli bychom sníst asi 25 000 kJ nad svůj denní limit. Takové množství energie odpovídá 5 velkým pytlíkům chipsů nebo 10 balením slaných arašídů či 44 chlebíčkům s bramborovým salátem, což se zřejmě málokomu za večer povede sníst. Přibírání není tedy způsobeno jednorázovým přejedením, ale tím, že denní limit přijímané energie překračujeme dlouhodoběji a porušujeme tedy základní pravidlo o vyrovnaném příjmu a výdeji energie.

Ale i přesto lze oslavu zvládnout bez přejedení sladkostmi či slanými pochoutkami. Místo obložených chlebíčků lze připravit jednohubky ze sýra a zeleniny či ovoce a určitě nalezneme i vhodnější náhradu za chipsy či jiné slané pochutiny!

 

Tradice je tradice!

Každoročně si slibujeme, že už nebudeme příští rok nakupovat takové množství jídla a už vůbec jej velké množství připravovat. Ale povětšinou se v obchodech opět necháme strhnout lákavou nabídkou všemožných výhodných akcí a nakupujeme a plníme lednice. Co na tom, že to jsou povětšinou velmi nezdravá a kalorická jídla - holt tradice je tradice! Den před štědrým dnem pak bezhlavě připravujeme lavory bramborového salátu do něhož následně lehce vklouzne obří majonéza, obalujeme velké množství řízků či kousků vánočního kapra, z trouby je cítit vůně hutné „babičkovské“ vánočky a další dvě ještě kynou na pracovní desce, no zkrátka pečeme a vaříme o sto šest! Nemluvě o převelkém množství cukroví, jež dojídáme mnoho dnů či týdnů následujících po svátcích. Hlavně aby bylo všeho dost – však ono se to sní! Sní, ale je to nutné?

A jak změnit tradici?

Stačí se možná vrátit k prosté podstatě Vánoc, která nespočívá v honbě za naklizenými byty, drahými dárky a velkým množství jídla či pití, ale možnosti se na chvíli zastavit, v klidu popřemýšlet a strávit hezké chvíle plné radosti se svými nejbližšími. A nezapomeňme, že nejlepší dárkem, který dáváme dětem pro celý život je, že jdeme my dospělí našim ratolestem dobrým příkladem!

 

Hodnocení (39 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 09. 2014 17:22
letos vánoce budu trávit v podobném duchu, žádné cukroví
07. 02. 2014 15:43
na Vánoce jsme si kapra upekli v troubě a cukroví jsme vůbec neměli, takže jsem přibrala pouze 1 kg, což je docela dobré
22. 12. 2013 20:40
Mj. taky všem krásné prožití svátků...
22. 12. 2013 20:40
Já sladké nemusím, ale klobáska a podobné pochutiny mě dají zabrat, ale zvládám :-)
19. 12. 2013 21:39
Krásné svátky všem. I já mám letos předsevzetí alespoň nepřibrat pracně zhubnutá kila. Takže jsem si naordinovala přísný režim a zatím to funguje. Cukroví jsem pekla, ale fakt neochutnala. Na Štědrý den u nás bude celá rodina, takže mě nemine chystání, ale v tom fofru nemám nikdy chuť jíst, jsem nějak nadýchaná od té plotny a zakázala jsem si ochutnávat při vaření. Salát si léta dělám bez majonézy, řízek přírodní, k večeři jen malý vinný střik. Po rozbalení dárků mám v plánu výjimečnou kávu a místo cukroví pár kostiček super hořké čokolády. Pohyb na Štědrý den je šestikilometrová pěší cesta na půlnoční a zpět a pak horký čaj a šup do postele. No a o zbývajících svátečních dnech má být teplo, takže vytáhneme zřejmě kola a pokud sním něco navíc, tak to míním hned vyjezdit.
Takže všem přeji pevnou výdrž a vůli a v Novém roce/celém/ ať jsme všichni lehcí na těle i duši.
18. 12. 2013 14:10
to jsem zvědavá, jak si to cukroví budu zapisovat do semaforků... :D Jinak Vám všem krásné a nepřejezené Vánoce přeji :-)
14. 12. 2013 09:20
Pěkný článek, moje předsevzetí je, že letošní vánoce nepřiberu ani deko a svoji váhu si udržím
12. 12. 2013 13:16
krásný článek :)
10. 12. 2013 23:03
Děkuji ua hezké přání a milé rady. Většinou z nich se řídím, snad letošní Vánoce budou ty, kterímou hmotnost ohroí, ale směrem dolů.
10. 12. 2013 12:34
zrovna hubnu o vánočních svátcích. a jde to normálně i s ochutnáním cukroví. u televize šlapu na rotopedu tak jak celý rok. cukroví dělám hlavně pro ty krásné chvíle společného pečení s dětmi. s volbou jídla na návštěvách jsem nikdy neměla problém, slušně a mile lze říct všechno. také přeji hezké svátky a vše nejlepší v novém roce.
10. 12. 2013 11:51
Hezky shrnuto :-)
Také přeji všem krásné Vánoce a šťastný Nový rok 2014!
10. 12. 2013 11:06
díky za pěkný článek, úvědomila jsem si, že brožuru o Vánocích z kurzů jsem zatím odkládala a teď je příhodný čas si ji projít a inspirovat se :)
26. 11. 2012 12:49
Toto zvládám:)) nemusím jíst čokoládky ani pečivo .. :))
25. 09. 2011 20:24
Nemám ráda sladké!! :o) To je mi fuk, ale lenošení, to je moje!!! :o(
27. 01. 2011 19:52
Výborné rady

Naši partneři