TOPlist


Jak na domácí výrobu pickles?

 

Ing. Lenka Vymlátilová

 

Vše podstatné o pickles, neboli mléčně kvašené zelenině, jsme si řekli v tomto článku. Nyní se společně podívejme na to, jak si takovou zdraví prospěšnou dobrotu připravit doma. :-)

Mléčně kvasit můžete mnoho druhů zeleniny. Pro náš kraj jsou nejtypičtější zelí a okurky. Lze ale kvasit i mrkev, cibuli, ředkve, ředkvičky, kedlubnu, červenou řepu, cukety, růžičky květáku, kapustu...

Výroba je velmi, velmi jednoduchá. Důležité je dodržovat pár hygienických zásad, abyste pickles nezkontaminovali hnilobnými bakteriemi či plísněmi

  • Zelenina musí být dobře vyzrálá a nezkažená. Pokud k výrobě pickles použijete nahnilé či naplesnivělé kusy, popř. „jen“ odříznete zkažené části, nevhodní mikrobi se rozmnoží a vaše dílo zničí. 
  • Veškeré nádobí, které budete používat, musí být čisté, ideálně vyvařené, popř. vypláchnuté vařící vodou. Pozor dávejte nejen na kvasící nádobu, ale také na příbory, lžíce, misky, prkénka, struhadla…
  • Před prací si ruce umyjte mýdlem, opláchnutí vodou nemusí stačit.
  • Nezapomínejte udržovat stále anaerobní prostředí (bez přístupu vzduchu). Když se nádoby naplní, musí se jejich obsah řádně zatížit a stlačit. Uvolněné plyny zvedají zeleninový obsah vzhůru a ten se může dostat do kontaktu se vzduchem, zelenina pak plesniví.
  • Hotové pickles odebírejte vždy čistým nádobím, nepoužívejte olíznuté či od jiných potravin znečištěné nádobí. Opět hrozí zavlečení nežádoucí mikroflóry z úst a následné kažení. 
  • Hotové pickles lze samozřejmě zavařit, ale počítejte s tím, že usmrtíte prospěšné (i neprospěšné) mikroorganismy.

 

A teď jednoduchý postup

  • Připravte si 1 kg libovolné zeleniny nakrájené na přibližně stejně velké kousky (plátky, proužky, kostky, kolečka apod.).
  • Zeleninu promíchejte a přidejte 10 – 20 g soli (1-2 % na hmotnost zeleniny).
  • Lze přidávat i různé druhy koření, např. kmín. Záleží na vašich chutích.
  • Promíchejte a promačkávejte, aby se uvolnila šťáva.
  • Poté, co se uvolní dostatek šťávy, zeleninu namačkejte do čisté nádoby a zatižte. Zelenina by měla být ponořena ve vlastní šťávě. Pokud ji není dostatek, přilijte převařenou a vychlazenou vodu.
  • Zeleninu nechte kvasit cca 2-7 dní při pokojové teplotě a poté skladujte v ledničce.
  • Kvašení je zpočátku bouřlivější a pak ustává. Jakmile ustává, je čas na přesun do lednice.
  • Např. rané zelí je možné konzumovat již po pár hodinách. Neobsahuje ještě tolik kyseliny mléčné, ale již je lehčeji stravitelné a jsou vytvořeny první probiotické bakterie.
  • Nádobu se zeleninou umístěte tak, aby na ni nesvítilo slunce či od topení. Ideálnímu kvašení neprospívají teplotní výkyvy. 

Zelenina kvašená v láku

Tento způsob kvašení se používá, pokud máte větší kusy zeleniny, např. celé okurky nebo malá rajčata, cibulky apod.

  • 1 litr vody svařte se lžící soli a nechte vychladnout
  • Do kvašáku naskládejte zeleninu, přidejte např. kopr, křen apod.
  • Zalijte vychladlým lákem a zatižte.
  • Tato zelenina kvasí 1 – 2 týdny, záleží na velikosti a množství zeleniny.

Šťáva z fermentované zeleniny

Výborná a osvěžující je i šťáva z fermentované zeleniny. Je to doslava probiotický koktejl, tak určitě nevylévejte.

Nádoba na pickles

Můžete si pořídit keramický kvašáček. Kvašáčky lze sehnat od objemu jednoho litru, kam se vejde cca ¾ kg zeleniny. Součástí nádoby je i těžítko.

Pokud nemáte kvašáček, použijte zavařovací sklenice. Do velké 4 litrové zavařovačky napěchujete zeleninu a malou 0,7 litrovou zavařovačkou naplněnou vodou nebo kamínky obsah zatížíte.

Já nádoby ještě raději přikrývám čistou utěrkou.  

Pod nádoby doporučuji umístit misku nebo talíř. Někdy se stává, že obsah nádob vypění, tak ať nemusíte zbytečně uklízet. :-)

Dobrou chuť! 

Hodnocení (43 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

01. 08. 2017 15:02

jesus

ještě nikdy jsem to nezkoušela, akorát v dětství se dělalo kysané zelí

31. 07. 2017 21:17

poradna

Díky za recept

31. 07. 2017 08:37

paniLiba

Zelí dělávám s úspěchem, okurky se mi nedaří, ostatní zeleninu někdy vyzkouším

31. 07. 2017 08:07

Fila Byla

Děkuji za návod, chtěla bych to vyzkoušet.

29. 07. 2017 23:13

Hanuja

Určitě vyzkouším nějakou kvašenou zeleninu. Zatím si ji kupuji.

29. 07. 2017 20:25

Minervistka

Děkuji za návod, zní to zajímavě, vyzkouším

29. 07. 2017 17:00

HannySunny

Nemáte někdo zkušenost s kvasenim hub? Vítám každý tip či recept, na internetu jsou, ale chci ověřený recept.

29. 07. 2017 08:51

Pbyrtusova

Snad se mi to podaří, vím ,aj tato zelenina je prospěšná a hlavně chutná.

29. 07. 2017 08:48

Slonik71

Děkuji za návod

29. 07. 2017 07:51

Veve12

Zelí děláme každý rok. Kvašenou zeleninu dělám, ale chlapi to moc nechtějí. Většinou zelí, mrkev, celer a k tomu zkouším něco přidat. Mám na zelí na 10 kg, menší na 2,5 kg a koupila jsem si takové pérko, jmenuje se čertík a s tím nakládám do zavařovací sklenice. Do víčka jsem udělala dírky a jde to skvěle. Mám jen tak na chuť na 3 dny.

29. 07. 2017 06:31

ajanka

U nás by to asi nikdo nejedl asi jen já, tak to asi ani nebudu zkoušet....

29. 07. 2017 06:13

JARI59

Tak snad se rozhodnu a udělám kvašenou nějakou zeleninu, nejen známé zelí

29. 07. 2017 06:13

babicka Eva

Zelí s mrkví bych taky zkusila.

28. 07. 2017 21:27

irena.ba

na mně je to moc složité... ale jedla bych to ráda

28. 07. 2017 20:31

LuckaN78

Dělám zelí s mrkví... mňamka

28. 07. 2017 18:30

hanajabu

U nás na Moravě se zelí "šlapalo" odjakživa. Také kvasaky, tj. mléčně kvašené okurky nakladam každé leto pro zpestření kuchyně. Letos jsem si pořídila plastovou dozu na nakládání, ve které se kromě zeleniny dají připravit i utopenci, nakládaný hermelín a treba i marinovat maso před grilováním. Tedy všestranná pomůcka pro zdravě i libově se stravujici. :-)

28. 07. 2017 15:12

DanaR

Zelí děláme pravidelně, ale zeleninu jsem ještě nezkoušela. Pořídím si malý kvašáček a budu pravidelně nakládat. děkuji za tip.

28. 07. 2017 12:26

lenkacoufalikova

maminka nám dělá pravidelně, vždy když je na návštěvě, budu muset kouknut, jak na to.

28. 07. 2017 10:58

madridacka

Já dělám pravidelně kysané zelí.

28. 07. 2017 10:55

coumba

Děláme doma kysané zelí a když je přebytek, tak taky okurky kvašáky. Třeba časem vyzkouším i jinou zeleninu.

28. 07. 2017 10:24

filipova

zatím se mi do toho nechce ale třeba v budoucnu se bude návod hodit

28. 07. 2017 10:23

bessi

Zkusím míchanou zeleninu. Je to stejné, jako když dělám zelí, tak se snad povede

28. 07. 2017 09:58

Yogii

Taky jsem ještě nikdy nedělala, i když hodně lidí takto zpracovává zelí.

28. 07. 2017 09:54

ifucikova

Děkuji za inspiraci :-)

28. 07. 2017 09:01

Masa55

děkuji za rady, ale nevím nevím, tohle bych radši u někoho viděla, jak to dělá, než se do toho pustím já.

28. 07. 2017 08:43

oveckaLS

Určitě vyzkouším :-), díky za návod

28. 07. 2017 08:35

Kumpi

Inspirující. :-)

28. 07. 2017 07:40

dolevina

Tak nevím,jestli se do toho pustím

28. 07. 2017 07:17

hajekrad

Bezva rady, mockrát děkuji.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma