TOPlist
Sledujte nás:

Jak na vánoční večírky?

Zpět

 

Ing. Hana Pávková Málková

Vánoční i předvánoční období je především o setkávání a trávení společného času. S rodinou, přáteli, kolegy, obchodními partnery... A jak už je zvykem, většinou se tyto akce pojí s jídlem, mnohdy i alkoholem.

Takové společenské události mohou být pro mnohé z nás (zvláště pokud se snažíme žít dlouhodobě zdravě nebo hubnout) opravdu zátěžovou zkouškou. Tolik lákadel na jednom místě a křehké zábrany navíc lehce naruší pár skleniček alkoholu. Co s tím?

Naštěstí i v takových případech existuje celý repertoár možností a cest, s nimiž je i společenské události možné zvládnout tak, abyste z nich odcházeli s dobrým pocitem, příjemně najedeni a ne s těžkým žaludkem a výčitkami.

12 rad, jak zvládnout večírky bez přejídání a výčitek svědomí

1. Je-li to možné, naplánujte si předem, co a v jakém množství budete jíst a pít (např. povolím si 3 kousky cukroví, 2 chlebíčky, 2 skleničky vína apod.). Samozřejmě ne vždy víte, co vás čeká, ale aspoň rámcově si zkuste množství naplánovat.

Pokud jdete do restaurace, vyberte si v jídelním lístku předem, co si dáte. Počítejte s tím, že toho sníte třeba i trochu více než v běžný den. Pokud to však bude plánované, obejde se to pravděpodobně bez větších výčitek.

2. Nechoďte na oslavy, večírky a návštěvy úplně vyhladovělí. Ve stavu hladu jdou všechna předsevzetí stranou, proto není nejlepší nápad celý den hladovět a následně se "nezřízeně" přejíst. Dodržujte pravidelný jídelníček, jak jste zvyklí, případně můžete jídla jen trochu odlehčit.

3. Užijte si své "povolené kilojouly" co nejlépe, tzn. nejezte chipsy, oříšky a jiné potraviny, které nejsou nijak výjimečné. Rezervujte si místo ve svém žaludku na své vyloženě oblíbené pokrmy a speciality, využijte možnosti vyzkoušet nová, neznámá jídla. Při rautech a dalších příležitostech se švédskými stoly máte výhodu – můžete si vybrat jen to opravdu nejlepší a co si sami nenandáte, to nemáte.

4. Během návštěvy nebo v restauraci můžete vyzkoušet metodu JJP (Jez Jen Polovinu). Vyplatí se, hlavně pokud si vyberete kaloričtější pokrm nebo vám někdo na talíř naservíruje větší porci, než byste chtěli sníst. Jezte pomalu, jídlo si vychutnejte a jen udělejte malou změnu, a to že sníte jen polovinu porce. Aby vás netrápilo plýtvání potravinami, porci si můžete rozdělit například s manželem nebo kolegyní, případně si zbytek porce zabalit a nechat na druhý den nebo přinést domů partnerovi.

5. Omezte spotřebu alkoholu, který je opravdovou kalorickou bombou. Přejděte na nižší stupeň alkoholu (např. vinný střik), držte se pravidla, že budete střídat alkoholický nápoj s vodou. Pokud víte, že je pro vás těžké odolat alkoholu, ujměte se funkce řidiče.

6. Při návštěvách si sedněte vedle partnera, který je vám oporouMůže to být například kolegyně nebo rodinný příslušník, který se také snaží jíst zdravěji, a můžete se tak vzájemně podpořit nebo se o jídlo rozdělit. Pokud to jde, zaujměte takové místo, aby vám nejoblíbenější jídlo nevonělo přímo pod nosem. Co nejvíce konverzujte, přesuňte se k hostům, kteří zrovna nejedí.

7. Když hostitelka obchází stůl a nabízí pochutiny, vezměte si sklenku s nápojem – budete-li držet sklenku v ruce, nebude vás tolik nutit do jídla.

8. Pobízení hostitelky nemusíte vždy odmítat, ale ochutnejte jen to, co doopravdy chcete. Pokud vám hostitelka nabízí dezert a nechcete zcela odmítnout, požádejte o menší porci, nebo poproste jen o kávu. Na zvídavé otázky stačí odpovědět, že se nechcete přejíst, protože pak byste z toho výborného jídla neměli požitek. Nebojte se být asertivní. Více se dočtete v článku zde.

9. Dodržujte všechna známá pravidla správného stravování a jezte všímavěJezte co nejpomaleji, věnujte pozornost chuti, vůni a vzhledu jídla. Uvidíte, že vám potom bude stačit menší porce, než když jídlo bezmyšlenkovitě zhltnete.


Jak být pozornější k signálům svého těla a všímavě si vychutnat každý kousek jídla učí 8 týdenní online kurz Všímavostí k sobě, který naleznete na našem e-shopu. Můžete ho koupit i v podobě dárkové poukázky a věnovat pěkný, praktický a originální dárek. 

10. Jděte na návštěvu pěšky, udělejte si před oslavou nebo večírkem větší procházku. Pokuste se předem domluvit, zda by se nedalo i sezení u stolu na návštěvě proložit nějakou další procházkou. Pokud jste sportovně založeni, můžete vymyslet například i squashový či tenisový rodinný či firemní turnaj.

11. Pokud se vám stane, že váha po dýchánku nepřiměřeně stoupla, nezoufejte, může to být jenom důsledek většího zadržení vody v organismu a další den váha zase klesne.

12. Jestliže sníte více, než jste si povolili, nezatracujte se. Dodržujete-li správný jídelní režim týden, měsíc nebo dokonce několik měsíců, jeden den přejídání vaše úsilí nezmaří. Měli byste se však hned vrátit ke svému běžnému režimu. Vnímejte dlouhodobý efekt správného stravovacího režimu a netrapte se jednou z mála situací, kdy třeba nejste úplně "vzorní".

Hodnocení (29 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 12. 2019 18:53
na večírky nechodím a alkohol nepiji vůbec, jen to mlsání je občas trochu problém....tak pak dáme třeba procházku, no...
19. 12. 2019 13:18
Funkce řidiče a JJP jsou nejlepší protijed.
17. 12. 2019 17:00
Na své tradici nehodlám nic měnit...gauč, pohádky, dobroty....tedy letos změna bude, neb musím dojít do Compostele... takže musím šlapat...
16. 12. 2019 21:41
Lákadel bude hodně ale bude nás šest žen a to máme připravený pro nás trochu jiné občerstvení, než pro mužskou populaci. Ale děkuji za připomenutí.
16. 12. 2019 21:07
Je to asi hlavně o pohodě - sem tam zobnout, a nestresovat se počítáním joulů ...
16. 12. 2019 12:01
Hezké připomenutí všech dobrých zásad na nadcházející období. Řídím se jimi a hlavně - vždycky někoho vytáhnu na svižnou procházku po večírku.
16. 12. 2019 07:38
Rady dobré, ale ani je nevyužiji, na firemní večírky nechodím.
16. 12. 2019 05:37
Díky za rady, budou se určitě hodit k zvládnutí všech vánočních lákadel.
16. 12. 2019 05:00
Tak tady nemívám problém, vždy si jídlo pečlivě vybírám, dle zásad zdravého stravování.
16. 12. 2019 04:59
Dėkuji za dobré rady,nejsem si však jistá,že to zvládnu.
15. 12. 2018 18:59
Díka za tipy. Letos budeme trávit Silvestr s naší mladou rodinkou. Také preferují zdravou stravu a tak u nás nějaké přejídání nehrozí :-)
15. 12. 2018 18:41
Kromě JPP a řidiče (stejně alkohol nepiji) využívám ještě i zeleninu, pokud je ta možnost, člověk se tím zaplácne a snadněji odolá. Na večírcích a v restauracích problém nemám, asi tím, že je v podvědomí potřeba se krotit, ale doma se mi to až tak nedaří ...
14. 12. 2018 23:31
Vánočních večírků se neúčastním, zato se stihnu dorazit doma:-)....ovšem pro společenské typy, jsou v článku dobré tipy:-)
14. 12. 2018 21:59
Hezké dvanáctero, opakování nikdy neuškodí :-)
14. 12. 2018 09:52
U mě dnes první zkouška - podnikový večírek:-)
11. 12. 2018 05:52
Díky za tipy, snažím se je dodržovat, ale hlavně když jeden den něco přeženu, druhý den se vrátím do správného režimu a přidám pohyb a všechno je v pořádku.
11. 12. 2018 00:06
Opakování je matka moudrosti, bezva rady.Z alkoholu umě připadá v úvahu vinný střik a možná trochu bublin o půlnoci.
10. 12. 2018 21:13
Díky za tipy, snažím se některé dodrtovat, ale stále má co dohánět a učit se...
10. 12. 2018 18:07
Moc děkuji za připomenutí a zhodnocení všeho toho, co pro sebe můžu udělat. Uznávám, že je to pro mne nejnáročnější období. A přiznám se , že si i ordinuji, gauč, dobroty a pohádky.....prostě odpočinkový čas vánoční....
10. 12. 2018 14:48
Jelikož už vím, že odolává těžko, snažím se před i po večírcích víc spotrovat.
10. 12. 2018 09:12
Děkuji za všechny rady,hlavně co se týká jídla,s alkoholem problém nemám,nechutná mi.kromě vaječného koňaku vlastní výroby,to se musím držet.
10. 12. 2018 07:58
díky za rady, já na vánoční večírek nechodím - pořádá se u nás v jídelně kam už jsem asi před 7 lety na ty blivajzy z polotovarů přestala chodit, navíc je to za celou firmu, za celou dobu si tam nepopovídáte, protože tam hraje nějaká "úžasná "uřvaná veselá dvojka. Dřív jem chodila, ale když mě to nebaví, co se nutit, dřív jsme chodily jen naše oddělení posedět do hospůdky nebo na bowling a to jsem chodila
10. 12. 2018 06:25
Díky za toto dvanáctero.
10. 12. 2018 04:41
Opět něco k zamyšlení. Bude to asi těžké ale je to dobré připomenutí
10. 12. 2018 04:40
Tohle zvládám. Náš firemní večírek orobíhá ve stejném duchu už spoustu let, raut bývá od stejného dodavatele, takže už vím, že si tam moc nevyberu..... Jdu tam kvůli závavě, ne jídlu. Takže i letos to bude v pohodě :-).
10. 12. 2018 04:21
Po víkendové návštěvě vinného sklípku, pravda, je momentálně mou oporou hlavně poslední odstavec, ale i všechny ostatní rady jsou hodně důležité a je potřeba si je před Vánocemi připomenout :-).
10. 12. 2018 03:39
Krásné, vše je pouze v nás. Děkuji za všechny ty rady. Pokud zmaknem vánoce, dáme vše. Jen mě trochu mrzí, že pokud okolí ví, že jste se dali na zdravý životní styl..... Mohli by připravit zdravé verze a nebo nás nenutit jist něco co prostě nechcem.

Naši partneři