TOPlist
Sledujte nás:

Jak se v restauraci dobře a kvalitně najíst?

Zpět

 

Ing. Hana Málková

Pokud se snažíte zhubnout, nebo je pro vás prostě jen důležité, co a v jakém množství jíte, vždy je výhodnější připravit si vlastní jídlo ze základních surovin. Jen tak máte opravdu kontrolu nad složením a kvalitou. Nicméně návštěva restaurací je součástí naší kulturní tradice a životního stylu a určitě není třeba se jí vyhýbat. Pokud si správně vyberete, v restauracích se můžete nejen dobře a zdravě najíst, ale i posedět v příjemném prostředí, ochutnat jídla, která si doma nepřipravujete a strávit příjemný čas s rodinou, přáteli či kolegy.

V první řadě je potřeba si ujasnit, za jakým účelem do restaurace míříte. Pokud se jedná o speciální příležitost a hlavním cílem je gastronomický zážitek, budete si pravděpodobně vybírat jinak, než když do restaurace míříte každý den na oběd.

Rady, jak si vybrat a poznat opravdu kvalitní restauraci, najdete v blogu k této výzvě.

Jak již moc dobře víte, žádné jídlo v malém množství a čas od času nám neublíží, proto pokud se jedná o zvláštní příležitost a jdete do restaurace spíše za zážitkem, tak si jídlo vychutnejte (čímž vás samozřejmě nenabádáme, abyste se přejedli) a až tolik neřešte, jestli zrovna přijmete trochu více nebo méně kalorií.

Pokud však chodíte do restaurace několikrát týdně na oběd, už je potřeba vybírat o něco důkladněji.

Vyplatí se navštěvovat již vyzkoušené restaurace, u kterých víte, že mívají v nabídce pokrmy, které budou splňovat vaše požadavky.

Dnes už je standardem, že většina restaurací zveřejňuje denní menu i stálý jídelní lístek na internetu. Podívejte se proto předem na aktuální nabídku a vyberte si už dopředu jídlo, které si objednáte.

Jak vybrat „vhodné“ jídlo v restauračních zařízeních?

3 základní pravidla správného výběru:

1. Vybírejte libové druhy masa, ryby nebo vegetariánské pokrmy s tofu, sójou, luštěninami apod.

2. Vyvarujte se smažených pokrmů a tučných omáček (smetanové, sýrové apod.) a sladkých pokrmů.

3. Nezapomínejte na zeleninu.

Orientační pomůckou pro Vás může být pravidlo „zdravého talíře“.

Váš “zdravý talíř ” by měl být tvořen z 50 % zeleninou, z 25 % přílohou a 25 % bílkovinou.

Pokud není vaším cílem hubnout nebo máte fyzicky náročné zaměstnání, můžete trochu přidat na množství přílohy.

Hlavní chod se snažte vždy vybírat tak, aby obsahoval libové maso nebo jiný zdroj bílkovin – například kuřecí či krůtí prsa, vepřovou panenku, pečeni nebo kýtu, hovězí zadní, rybu apod.

Dále by pokrm neměl obsahovat hodně tuku, nevybírejte si tedy smažená jídla ani smažené přílohy (řízek, smažený sýr, smažené hranolky), a dávejte si pozor na smetanové omáčky a další podobné přísady v podobě tučných sýrů, slaniny apod. Jídlo by mělo vždy obsahovat nějakou zeleninu, pokud tomu tak není, přiobjednejte si malý salát.

Z příloh vybírejte nejlépe vařené brambory, dušenou rýži, těstoviny, bulgur, kuskus (nejlépe v celozrnné variantě) apod. Při hubnutí je vhodné omezit množství přílohy a její část nahradit zeleninou, není ale vhodné přílohu úplně vylučovat.

Salát k obědu? Ano, ale záleží jaký...

Oblíbenou volbou oběda zejména mezi ženami jsou zeleninové saláty. Dnes už neplatí, že byste na stůl dostali misku s neochucenou směsí zeleniny, naopak, na salátu si můžete skvěle pochutnat a vyzkoušet i méně obvyklé kombinace. Pamatujte ale, že samotný zeleninový salát jako oběd rozhodně nestačí, vždy by měl obsahovat i nějaký zdroj bílkovin, například libové maso, rybu, vejce nebo méně tučný sýr. Pokud máte salát k obědu, určitě byste si k němu měli dát i kousek celozrnného pečiva nebo jiné přílohy. K lehkému salátu si klidně dopřejte polévku.

Na druhou stranu i salát může být energetickou bombou. Zelenina bývá často doplněna majonézovými či jinými energeticky vydatnými dresinky, smaženými krutony, slaninou, smaženým masem a dalšími ne příliš vhodnými přísadami. Proto i salát je potřeba vybírat s rozumem.

Pozor na polévky

Součástí poledního menu bývá často i polévka. Pokud ji před hlavním chodem vyžadujete, vybírejte si nezahuštěné polévky, ideálně vývary nebo zeleninové polévky bez jíšky a smetany. Pokud zvolíte vydatnější polévku (např. gulášovou, dršťkovou, zahuštěnou zeleninovou polévku), je vhodné si dát o to méně vydatný hlavní chod, například jen zeleninový salát s libovým masem.

Jde to i ve fastfoodu

V nouzi se vám občas může stát, že vám nezbývá nic jiného než navštívit fastfood. Není to úplně jednoduché, ale většinou se dá i ve fastfoodu najít vyhovující jídlo, platí zde všechna výše uvedená pravidla. Vyhýbat byste se měli všem smaženým pokrmům, ať už je to langoš, smažený sýr, hranolky nebo jakýkoli jiný smažený pokrm, vždy se jedná o bohatý zdroj tuku, který s sebou nese i mnoho energie. A často i některé nevhodné látky, které mohou vznikat při nesprávném použití tuku.

Hamburger má pověst největšího nepřítele zdravého jídelníčku, ale za určitých podmínek se může jednat o kvalitní pokrm.  První podmínkou je, aby v hamburgeru bylo použito kvalitní libové maso, dále do něj nesmí být přidány další tučné přísady, jako je například slanina, tučný sýr nebo majonéza. Další možností, jak snížit celkovou energetickou hodnotu hamburgeru také je, že odložíte vrchní housku a zkonzumujete jen spodní část s masem.  A samozřejmě si ho dejte bez hranolek a sladkého nápoje. Vhodnou volbou mohou být také tortilly a wrapy s kuřecím masem, některé však obsahují tučné dresinky.

Sladkému se raději vyhněte

Sladkým pokrmům, jako jsou buchtičky se šodó, palačinky nebo ovocné knedlíky, je lepší se vyhnout. Tato jídla jsou bohatá na jednoduché cukry, obsahují většinou zbytečně velké množství tuků, a naopak nízký podíl bílkovin, proto vás ani tolik nezasytí a brzy zase budete mít hlad. Tato jídla si raději připravte doma, v odlehčené variantě a doplněné bílkovinným zdrojem.

Nebojte se ani cizích kuchyní

Populární jsou různé indické, thajské, vietnamské a další cizí kuchyně. I v těchto typech světových kuchyní se dá vybrat kvalitní jídlo, která zpestří váš obvyklý jídelníček. Je ovšem potřeba správně vybrat a hlavně si ohlídat velikost porce.

Více rad najdete v článku v sekci Tipy pro vás.

Nezapomeňte, že zákazníkem jste vy

Nebojte se proto poprosit obsluhu o případnou obměnu vašeho pokrmu, místo hranolek poproste o brambory, místo knedlíků si objednejte rýži, u „vepřa-knedla-zela“ si dejte jen poloviční porci knedlíků a místo toho poproste o dvojitou porci zelí apod. Nabídka restauračních zařízení je tak velká, že pokud vám někde s přípravou jídel nevyjdou vstříc, máte mnoho dalších možností kam jít příště.

Pokud vám v restauraci dají větší porci, než v daný moment zvládnete sníst, do jídla se určitě nenuťte a zbytečně se nepřejídejte. Je zbytečné jídlem plýtvat, tak si nechte zabalit zbytek porce domů a máte obstaranou rázem i svačinu nebo večeři. 

Chodíte často do restaurací nebo preferujete domácí přípravu? Nezapomeňte se podělit o vaše tipy a zkušenosti v komentářích. :-)

Hodnocení (45 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

31. 07. 2019 08:23
Do restaurace chodím jíst jen když je to potřeba, nemám to jako koníček :-) Jestliže chodím celé dopoledne po městě a potřebuji se najíst, volím dva typy kupovaného jídla - buď bageterii, kde si dávám celozrnnou bagetu s lososem + nějakou zeleninu nebo ovoce z domova a nebo si zajdu do vegetariánské restaurace, kde si dám nějaký hlavní chod, například hummous a zeleninu. Jinak chodím do resaurace s kamarády jednou za měsíc nebo za dva a to chodíme "na pivo", takže si to malé pivo dám a k němu třeba vegetariánský hamburger nebo klidně nakládaný hermelín a vyrovnávám nedostatky v jídelníčku ostatními jídly během dne, protože to jsou plánované akce. Nedělám si s tím velkou hlavu, protože jsou to opravdu vyjímečné záležitosti a když si dám na Martina martinskou husu, zelí a lokše a k tomu pivo, tak po tom určitě 10 kilo nepřiberu a normální jídelníček mám hubnoucí, takže jsem během 2 dnů zase v cajku :-)
30. 07. 2019 21:38
Díky za tipy, do restarací chodím minimálně, většínou na nějaké výročí apod.
30. 07. 2019 12:03
Do restaurace chodím relativně často, hlavně na cestách a o dovolené a snažím se dbát výše uvedených rad. Naštěstí je už i u nás spoustu podniků, kde mají výběr dle pravidel správné životosprávy )NEZAHUŠ´tují polévky moukou či jíškou, jako hlavní chod i příloha je výběr zeleninových salátů, porce jsou přiměřené (do 150 g masa ). Pokud je jídla na talíři moc, klidně si ho nechám zabalit domů m´nebo si dám 1 porci dohromady s partnerem.
30. 07. 2019 10:06
Když už jdu náhodou do restaurace na jídlo, tak si dám grilovanou zeleninu s kuřecím nebo s rybou. Nebo zeleninový salát s kuřecími nudličkami. Do práce mi obědy vozí dle mého výběru. Snažím se vybírat lehčí, nesmažená jídla.
30. 07. 2019 07:20
Obědy si většinou nosím do práce z domova. Pokud jdu do restaurace, dám si polévku a polovinu hlavního chodu si beru s sebou do vlastní krabičky.
30. 07. 2019 06:06
Super článek, vse je napsáno. I v jakékoli restauraci musíme být jen rozumní :-)))
30. 07. 2019 03:01
Mys manželem občas do restaurace zajdeme, máme své oblíbené, kde je dobrý výběr.
29. 07. 2019 18:30
V restauraci jsem nebyla už dlouho, jídlo si nechávám dovézt domů - tam si ho sním v klidu a v pohodlném domácím oblečení... :-) Jen už to nejsou burgery a pizza, ale spíš saláty a sushi ....
29. 07. 2019 16:41
Obědy si do práce nosím každý den . Do restaurace jdeme s kolegy jen vyjímečně. Máme možnost stravovat se v menze, ale tady tedy vaření ze základních surovin nehrozí.... takže nosit si denně krabičky je nutnist
29. 07. 2019 12:30
V restauraci řešíme obědy během pracovního týdne, bohužel nemám sílu ani chuť po práci ještě vařit na další den. Ale držím se zásad uvedených v článku. O víkendy si vaříme doma a postupně se snažím převést sebe i rodinu na nový "zdravý" jídelníček.
29. 07. 2019 12:29
Do restaurací chodím výjimečně, a proto si dávám práci s jejich výběrem. Rady shrnuté v článku odrážejí realitu mé konzumace v jakékoli restauraci. Naštěstí žiji ve velkém městě, takže výběr je poměrně snadný. A mám i své "jistoty" - moje oblíbené restaurace obvykle mají v nabídce lososa na špenátovém lůžku. Když se mi nechce "jít do něčeho nového", volím tuto variantu a k ní ještě porci grilované zeleniny.
29. 07. 2019 10:42
Děkuji za pěkný článek a přiznám se,že do restaurace chodím ráda,samozřejmě to není často,ale příležitost ochutnat něco dobrého či zůstat u oblíbeného jídla a tudíž i oblíbené restaurace je lákavá.A tím neméně důležitým faktorem je posezení v rodinném kruhu či s přáteli.
29. 07. 2019 09:16
jedno z jídel co jsem měla v restauraci byl grilovaný losos na zelených fazolkách a šťouchané brambory - vynikající
18. 05. 2018 22:01
Do restaurace chodím výjimečně
13. 05. 2018 20:47
Několikrát týdně chodíme na oběd do restaurace.Výběr mají výborný, ale někdy se nechám zlákat na méně dietní jídlo...jó, věčný boj :-)
11. 05. 2018 21:06
mám ráda dobré a kvalitní restaurace....
11. 05. 2018 21:06
Včera jsme si s manželem, který je už celý týden v důchodu,udělali výlet do Budějovic na HOBBY. Byli tam i vystavovatelé zdravé výživy, bohužel aobčerstvovací centra i restaurace zdravou stravou stravou zrovna neoplývaly, nikde nebyla zelenina. Takže jsem snědla uzené kuřecí stehno a 2 kyselé okurky,odpoledne pstruha po mlynářsku a opět okurku a až doma jsem to dohnala paprikou. A ty 3 piva sice splnila pitný režim, ale kalorie se červenaly, snad to vylepšilo těch 14 570 kroků..Nicméně jsem si to užila, nádherné kytky,i to ostatní.
11. 05. 2018 14:53
Díky za článek, aktuálně k mému zážitku vypichuji - Nezapomeňte, že zákazníkem jste Vy a nebojte se případně ozvat (nemyslím tím hned se hádat).

Protože vím, jak ve STOBu řešíme úroveň služeb a jak je neustále vylepšovat, nepřestává mě udivovat, že to někde funguje i přestože lidé jsou totálně flink....

Tak tedy můj zážitek z poslední návštěvy restaurace, kam si jdeme odpočinout a jako 4členná rodina tam necháváme vždy docela slušnou částku.

V restauraci je plno a obsluhují nás hned 4 zaměstnanci. WAU. U prvního si objednáme, druhý nám donese džusy - to ale nejsou ty, které jsme si objednali. Třetí nám donese již naše nápoje, čtvrtý polévky, které jsme si ale neobjednali. Dostávám kávu a pak se u nás objeví hranolky a řízek, které jsme si neobjednali. Pak dorazí NAŠE polévky a čekáme na druhé jídlo. Mezitím přichází další a další personál a přináší nám kávu, polévky, další řízky. Asi po 3/4 hodině čekání - protože chápeme, že mají opravdu plno - se ptáme, jak to vypadá s naším druhým jídlem. Obsluha odchází, že to již bude, aby se pak v zápětí vrátila s omlouvou, že zapomněla dát naši objednávku do kuchyně.

A protože je neděle a naštěstí nikam nespěcháme, měníme objednávku na hotovky, abychom mohli odjet domů. Naše dcery trochu brečí hladem, ale jsme s manželem klidní a tak i ty slzičky uklidníme....:-)

při platbě nenecháváme ani korunu dýžka a informuji číšníka, že jsem již v restauracích zažila opravdu hodně, ale tolik přešlapů jsem opravdu nezažila!
11. 05. 2018 12:54
Ráda chodím do indické restaurace. Mají výborná jídla, ale je pravda, že jsou pikantnější, což mně ale nevadí.
11. 05. 2018 07:03
Někdy nemám jinou možnost než se najíst v restauraci. Vybírám si jídla kaloricky méně náročná, dobrou volbou je zeleninový salát s tuňákem či s kuřecím masem.
10. 05. 2018 14:54
Fastfoody nevyhledávám, ale jednou za čas ulítávám na vietnamských jarních závitcích viz. obrázek v článku. Úplně se mi sbíhají sliny. :-)
10. 05. 2018 05:48
Do fastfoodu chodím velmi výjimečně, takže pak i zhřeším a dám si něco smaženého, ale protože to je tak jednou za dva tři měsíce a většinu času se snažím jíst zdravě, tak si myslím, že to až tak úplně nevadí.
09. 05. 2018 13:45
Do fastfoodu nechodím a do restaurace taky moc ne. Pokud přece jen jsem okolnostmi nucena stavit se na jídlo, vybírám si vždy zdravější alternativu. Zatím jsem byla vždy spokojena. Porce jsou většinou moc velké, tak si řeknu o zabalení zbylého jídla sebou.
08. 05. 2018 21:57
Na výlet jezdim každý čtvrtek, obědváme pokaždé jinde, v Liberci pod hodinama je samoobsluha, jídlo je celkem dobré ale jezdíme parta a máme slepé parťáky, tam nám odmítla servírka dát vodu pro slepeckého psa. Naopak se Nám stalo že na zámku Sychrov, kde je proti zámku restaurace , jsme si o vodu ani neřekli, dostali vodu dříve než mi jídlo a ještě pamlsek. Neni restaurace a obsluha všude stejná. Vždy si vybírám zdravější verze.
08. 05. 2018 21:23
Do restaurace chodím jen výjimečně, ale zrovna dnes jsem se vraceli z dovolené a stavili jsme se na oběd. Mám zase na dlouhou dobu vybráno. Objednala jsem si kuřecí plátek se žampiony a jasmínovou rýži. Hladová jsem byla jako pes, byli jsme na výletě od rána jsem nejedla, svačinu jsme neměli, nečekala jsem, že se to tak protáhne. Po 3/4 hodině nám řekli, že jídlo nemají. Manžel se rozčílil, protože jsme sebou měli ročního vnoučka, který byl ještě více hladový než já a objednali jsme mu jen brambory. Ani ty nám nepřinesli. Byl trochu hlučnější a řekl jim, že by mohli aspoň dát najíst tomu malému dítěti. Brambory byli do dvou minut na stole, ale já jsem se tak naštvala, že mě přešla chuť a jídlo si nedala. Takže dnešní den pohyb super a jídlo nic moc :-(
08. 05. 2018 14:43
Tak dnes po dopolední návštěvě kina /"Planeta Česko"/ jsme dobu oběda strávili v pizzerii. Manžel si dal kuřecí plněnou kapsu s americkými bramborami, já kuřecí plátek s grilovanou zeleninou. Měla jsem to dost dobré, ale možná víc mastné, než jsem chtěla.
08. 05. 2018 11:09
Z nabídky jídel v obchodním centru jsem zvolila indickou kuchyni a byla jsem mile překvapená, jídlo bylo výborné, lehké, přiměřeně okořeněné.
08. 05. 2018 10:30
Potvrzuji, že i klasika se dá nakombinovat zdravě, pokud je maso libové, knedlíků či jiné přílohy přiměřené množství a dostatek zeleniny k tomu. Jinak chodím do restaurací, kde mají v nabídce saláty jako hlavní chod, kombinované s grilovaným kuřecí, rybou či středně tučnými sýry . O kvalitní boršč či gulášovka s celozrnným pečlivě a salátem navrch pokryje základní potřebné živiny.
07. 05. 2018 21:13
do restarace chodíme příležitostně - narozeniny, nový rok, výročí...občas na dovče
07. 05. 2018 20:52
Snad vybírám dobře. Zpravidla vyhraje ryba. Maso sním vždycky, ale jinak se do dojídání nenutím. Někdy (výjimečně ) zajdeme i na suschi, při cestování mne láká ochutnat i tradiční kuchyni jiných zemí.
07. 05. 2018 20:51
S Fasfoodem nemám zkušenost, pokud jsem navštívila restauraci,byla jsem vždy spokojená.
07. 05. 2018 14:42
Fasfood nenavštěvuji a když tak jedině na kávu, protože to bývá bleskovka. A v restauraci si velice dobře uvědomuji, kdo je zákazník a podle toho si i vybírám jídlo. Zatím jsem se nesetkala s neochotou, když jsem chtěla část porce zabalit sebou . U nás je momentálně funkční jen jedna restaurace a tam se vaří klasika - omáčky,guláše,vepřoknedlo zelo,smažák,sem tam kuře v různých úpravách . Ale už se naučili dělat několik druhů salátů, takžez těch vybírám já.
07. 05. 2018 14:12
do restaurace zajdeme na výletech, případně na dovolené
07. 05. 2018 10:37
občas do restaurace zajdu a myslím že si vybírám i dobře, dnes jdu na restované nudličky se žampiony s rýží, zeleninu si dodám doma, jeto meníčku, tudíž nijak velká porce
07. 05. 2018 09:05
Do restaurací chodíme jen vyjímečně a do fastfoodů vůbec.
07. 05. 2018 07:59
Fastfoody nenavštěvuji, když už musím s někým, kdo tam vysloveně chce, skončím jen u kafe. Restaurace navštěvuji velice málo, často si dávám právě ten zmiňovaný zeleninový salát, pokud mě vysloveně nezaujme něco jiného. Nebo pokud není třeba objednaný hromadný oběd.
07. 05. 2018 07:49
Občas do restaurace zajdeme, volím kuřecí prsa, v. panenku, rybu - vyjínečně. Nejím smažené potraviny, tak to je občas horší s výběrem. .. Rychlé občerstvení nenavštěvuji vůbec.
07. 05. 2018 05:59
Moc restaurace nenavštěvuji,ale pokud není východisko,tak volím ryby nebo zelen.pokrmy.
07. 05. 2018 05:34
Právě s ohledem na výše uvedená kritéria mám s restauracemi a to zejména na akcích tak trochu problém, i když akce na které chodím jsou hodně o pohybu a občasné zhřešení tím pádem až tak nevadí. Ale je pravda, že třeba v Dětenicích mi jídlo vždycky ochotně zabalí a setkala jsem se s tím i jinde. Ale obecně převažuje spíš opačná zkušenost a tak volím raději salát s sebou na cesty a po cestě jen něco malého. Osvědčilo se mi to

Naši partneři