TOPlist
Sledujte nás:

Jak se začít (znovu) hýbat?

Zpět

 

Autor: STOB CZ s.r.o.

 

Na to, abychom začali dělat něco dobrého pro své zdraví, není nikdy pozdě.

Caesar je znám svým výrokem: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“ Tato slova bohužel nemusí platit v případech, kdy se pokoušíme o začátek či návrat k pravidelné pohybové aktivitě.

Důvody?

  • Nepřijdu, nevidím a rovnou to vzdám, protože vím, že má kondice, mrštnost i obratnost na tom nejsou úplně nejlépe a představa, že vyrazím někam do fitka plného svalnatců, se mi dosti příčí.
  • Přišel jsem, viděl jsem, ale po první lekci to vzdám, protože zjištění o nevalném stavu mé kondice, obratnosti i mrštnosti mě natolik odradilo, že už mě „TAM“ nikdo neuvidí. Navíc mě ještě týden poté bolí celé tělo!

Řešení?

I v případě pohybové aktivity si dávejte reálné cíle. Vzpomeňte na Výzvu č. 2 a plánujte své cíle chytřeji, buďte SMARTER. :-)

Zvolte si vhodný druh pohybové aktivity, tedy takový, který bude bavit právě vás. Je úplně jedno, zda to bude venku na čerstvém vzduchu, doma nebo v tělocvičně, zda to bude o samotě, s kamarádkou či ve skupině „cizích“ lidí.  

Pokud jste se opravdu dlouho aktivně nehýbali, nebo máte zdravotní problémy, konzultujte své odhodlání začít se hýbat s lékařem, který vám doporučí vhodný typ i intenzitu pohybové aktivity.

Popřemýšlejte, jaká pohybová aktivita se Vám dříve líbila, co rádi děláte, zda máte náladu na kolektiv apod. a ušijte si výběr pohybové aktivity sobě na míru.

A pokud nemáte žádné zkušenosti s pohybem nebo jen malé, pak zkoušejte a hledejte, co vám nejlépe sedne.

Důležité je zvolit si přiměřenou frekvenci a intenzitu pohybu. Pokud jste se doposud nehýbali, postačí začít např. 2x týdně s chůzí. Pokud je pohyb již běžnou součástí Vašeho života, přidejte si aktivitu navíc nebo zvyšte intenzitu cvičení. 

Raději nepočítejte s tím, že to bude od první lekce příjemné. Pohyb bezesporu přináší lidskému tělu celou řadu pozitivních účinků. Tyto účinky ale nemusíme pocítit hned po první lekci. Musíme se vyrovnat např. se zjištěním, že kondice poklesla, tělo je po cvičení bolavé, musíme „obětovat“ čas, okolí nás nepodporuje apod. V tomto okamžiku je důležité nevzdávat se! Pokud toto období překonáte, máte vyhráno a budete si moci brzy užívat všech těch pozitivních účinků, které cvičení přináší.

Proč se vlastně hýbat?

Lidské tělo je stroj plně vyvinutý pro pohyb.

Nepoužíváním pohybového ústrojí se oslabují jeho funkce, ubývá aktivní svalová hmota, poškozují se klouby a kosti. Tohle je začátek začarovaného kruhu, kdy pro nedostatek pohybu dochází k omezení hybnosti a ke vzniku bolestivosti, pro něž dále odmítáme cvičit. Čím déle jsou svaly v nečinnosti, tím obtížněji a déle se vrací ke své funkčnosti.

Kdo měl někdy např. ruku v sádře, si určitě vzpomene, že nezatěžování svalů vedlo k tomu, že ruka zcela zeslábla. Tak to může dopadnout se všemi svaly v našem těle, pokud je nebudeme zatěžovat.

Pokud ale nelehké začátky překonáte a budete se věnovat pohybové aktivitě pravidelně, tělo vás příjemně odmění například tak, že:

  • budete rychleji hubnout, protože pohyb je energetický výdej 
  • budete vypadat atraktivněji, jelikož si své tělo hezky zformujete a zpevníte
  • váš mozek bude lépe prokysličován a vyživován, proto se zlepší vaše paměť, odolnost vůči stresu i vaše nálada
  • s narůstající kondicí poroste i vaše sebevědomí a budete silnější i v dodržování nových jídelních návyků
  • posílíte si kardiovaskulární systém a srdce vám bude déle a dobře sloužit
  • upraví se vám biochemické hodnoty tuků a cukru v krvi
  • pohyb je i prevencí osteoporózy (úbytek vápníku z kostí)
  • budete se cítit fit, lépe spát, více se smát, mít větší zájem o sex, lépe zvládat stres, budete pomaleji stárnout a mnoho dalšího...

Nezapomínejte ani na pohyb v práci

Tělo potřebuje pro své ideální fungování dostatek pohybu v průběhu celého pracovního dne, hodina ve fitness centru po celém prosezeném dni nestačí. Proto si i v průběhu dne vzpomeňte, zvedněte se ze židle a dopřejte svému tělu aspoň trochu pohybu. Při pravidelném pohybu kromě zlepšení celkové fyzické kondice dochází i k pozitivním změnám v psychice, odbourává se stres a zvyšuje se mozková aktivita, což v práci jistě oceníte. 

Hýbat se se určitě vyplatí! Další rady, jak pohyb zařadit do vašeho života, získáte v blogu a v článku Tipy ke zvýšení každodenní pohybové aktivity.

Hodnocení (79 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 02. 2019 10:55
Já se začínám rozhýbávat po operaci kolene a hluboké žilní tromboze :-)
01. 02. 2019 20:03
My se domluvily s kamoskou a kazdy den si posilame kopii obrazovky s tim jak jsme cvicili a hybali se. Msme obe stejnou aplikaci kde si to zaznsmenavame. Kdyz jedna necvici dostane od druhe sprda
01. 02. 2019 14:50
:)
01. 02. 2019 09:03
Ohledně procházek jsem ve fázi přemlouvání. Zatím si plánuji 2x týdně 4t minut. Držte mi palce
01. 02. 2019 00:58
.)
29. 01. 2019 18:23
Snažím se a pohyb stále víc tlačím do svého života. Někdy to jde líp a někdy hůř. Důležité ale je, že se nevzdávám :-).
29. 01. 2019 18:05
Chodím každý den se pejskou a práci přerušuji, abych se protáhla
29. 01. 2019 17:47
Uz jsem zacala,dnes hodinova prochazka s pujcenym psem od mladych, u nas je hodne kopcovity teren tak mi to dalo docela zabrat ale citim se dobre.
29. 01. 2019 08:46
No chce to prostě začít a naplno. Žádné výmluvy, důvody proč to nejde, ale jit do toho
29. 01. 2019 08:38
Snažím se hýbat, už proto, že mám sedavé zaměstnání. Ale doma se k tomu nepřinutím a tak musím "mezi lidi". A zatím se daří :-)
28. 01. 2019 18:44
Zlatá slova,zlatá slova! Ale když ten pohyb tak bolí Momentálně jsem v léčebně Košumberk, procházky mám naordinované a poctivě chodím, záda se zlepšila, ale rozbolela mne kolena.
28. 01. 2019 16:20
Už jsem začala, i v práci si přidávám chůzi. Každý krok je dobrý - moje heslo.
28. 01. 2019 12:42
děkuji za velmi pěkný
28. 01. 2019 12:11
Když jsem začínala znovu cvičit po nabrání 20 kg , vybrala jsem si chůzi a jogu. I nejjednodušší cviky byly zpočátku problém a srovnání s ostatními cvičenkami mi nedělalo dobře. Ale nevzdala jsem to, postupně jsem zařadila kolo a z jógy jsem přešla na kondiční cvičení, na které jsem chodila před přibráním. Do roka jsem byla opět na původní váze. Samozřejmě v kombinaci se STOBEM , který mne naučil i správnému stravování i celkovém životnímu stylu.
28. 01. 2019 12:00
Moc děkuji za velmi pěkný příspěvek.Každé ráno se přemlouvám,abych začínala pohybovou aktivitou,zatím se mi to daří a určitě je to dobrý start do nového dne.
28. 01. 2019 10:03
Děkujiza připomenutí, proč se hýbat...je to vše 100% pravda....
28. 01. 2019 09:25
Se skoro dvouletým mrnětem moc procházky nejdou i když bych je moc ráda. Ale začnu opět cvičit na balonu, to mě kdysi moc bavilo a doufám, že bude i teď. A už teď se zase těším na výlety s rodinou, které jsme kdysi dělali pravidelně.
28. 01. 2019 08:11
Krásně shrnuto. Vzpomínám na své začátky. Procházky jsem měla vždycky ráda, ale tak 2x do týdne a max. do 45 minut. V roce 2016 nastal zlom, začala jsem chodit každý den a během měsíce jsem dosáhla denních procházek po 90 minutách. Neuvěřitelně se mi zlepšila nálada, hubnutí šlo jedna radost, i bez diety za půl roku bylo 23 kg pryč. No a protože se pohyb stal mou vnitřní nutností, dobrou náladu taky stále ráda posiluju (a ta kila rozhodně zpátky nechci) chodím tak stále - a už jsem zlákala i kamarádku (ta taky vesele hubne).
28. 01. 2019 07:58
Pěkný článek , cvičím ráda ale bohužel letos jsem ještě nebyla. První jsem měla problém s kolenem a teď jsem tak nachlazena tak nemůžu cvičit . V pátek odjíždíme do Italie lyžovat tak snad už začnu něco dělat pro své tělo.
28. 01. 2019 07:51
Někdy se mi krutě nechce a taky to pak nedám ten sport, dobrá je na tohle kamarádka, protože když se domluvíme, že jdeme na vycházku neodmítnu ji a pak jsem ráda. jen se vykopnout z domu.
28. 01. 2019 07:00
Moc hezký článek. Ze začátku jsem se musela k pohybu nutit, nyní je mojí součástí a bez něj si to už nedovedu představit :-). A ten odstavec, kde se píše o tom začarovaném kruhuje hodně pravdivý. Z vlastní zkušenosti to můžu potvrdit. Mám po úraze kolena který se stal před mnoha lety, stále bolelo ( ne že by nyní dalo pokoj), omezená hybnost, několik operací.... Až pravidelný pohyb mi pomohl :-). Samozřejmně jsem pohyb navyšovala postupně, protože jinak by to ani nešlo. Nyní potřebuji pohyb k životu stejně jako dýchání, tekutiny a jídlo :-).
28. 01. 2019 06:04
Nevěřila jsem tomu ale během loňského roku se pro mne pohyb a to nejen chůze stal každodenní nutností. Včera po příjezdu domů mne pozvala na cvičení sousedka - chodíme spolu na dospělácké hřiště co to dá. Zbytek cesty z Krče už jsem myslela a těšila se na posilovací půlhodinku
28. 01. 2019 05:55
Pohyb je nutný, pro zdraví i dobrou náladu a příjemný pocit.
28. 01. 2019 03:58
Krásný článek, prostě člověk musí chtít
28. 01. 2018 19:19
Občas si taky říkám, že se ani nepohnu, ale ukecám se :-). Dnes to vypadalo,že ani procházka nebude (návštěvy u nás), ale nakonec nás sluníčko vytáhlo na 4km okruh.
28. 01. 2018 13:03
Kolem poledne vysvitlo sluníčko a hned tu byl návrh ( ne z mé strany :-)), že si po obědě dáme krátký oddych a půjdeme ještě na jednu ( jedna byla brzy ráno ) procházku. Při preferenci okamžitých pocitů mám chuť poslat manžela "do tmy". Ale vzhledem k tomu, že jsem si slíbila, že se pokusím více přihlížet k následnému vyhodnocení situace, uznávám, že jeho návrh není zcela zcestný. A vím, že až se vrátím, budu ráda, že jsem šla :-).
28. 01. 2018 09:41
už se několik týdnů přesvědčuji, že se musím hýbat, ale nějak mi to pořád nevychází
28. 01. 2018 08:44
Včera jsem četla na "psychologie.cz" článek o tom, jak je problém v tom, že upřednostňujeme zpracování momentálních pocitů ( teď se mi opravdu nechce ) před vyhodnocením pocitů po akci ( Vlastně to ani nebolelo, bylo to fajn ). Zkusím v tomto ohledu na sobě zapracovat :-).
28. 01. 2018 07:13
přestěhuji rotoped k televizi a minimálně po dobu televizních novin budu šlapat, po volbě to bude potřeba ... v klidu to sledovat nepůjde
27. 01. 2018 08:52
Pěkný článek. Snažím se pohyb zařazovat co nejčastěji, když už nic jiného tak aspoň 10000 kroků denně. Jinak rotoped, jóga, kolo...
26. 01. 2018 18:40
Moc děkuji za komentář od PerditaX za nápad dřepování na záchodě. Mám sedavé zaměstnání a tento tip jsem okamžitě zavedla do praxe a za pracovní dobu udělám i 140 dřepů.
26. 01. 2018 00:22
Je to skvělý článek...snažím se, tak si držme holky palce :-)
25. 01. 2018 20:24
díky za podnětný článek...měla bych začít něco dělat se sebou....
25. 01. 2018 18:21
Milé dámy, blogů zde máme hodně a proto se k Vám možná nedoneslo, že hledáme ty z Vás, kdo jste zhubly přes 15kg pro rozhovory do časopisů. Odměnou Vám bude spolupráce s kosmetičkou a stylistikou, které Vás na focení hezky načančají.....-) Mrkněte na výzvy Ivy Málkové

http://www.stobklub.cz/blog-zapis/ivamal/24928/
25. 01. 2018 17:27
já pohyb mám v práci chodím pěšky ale i tak by se mi hodila nějaká kamáradka na větší akce ...
25. 01. 2018 09:40
Já jsem chodila před třemi lety cvičit heat 3x týdně, 1x týdně power jógu, jezdila na kole, ale pak přišlo zranění nohy a nemůžu se k ničemu dostat.
Vlastně se mi změnil celkově život, z domu se zahradou a psem jsem v bytě, všechno mě bolí, jezdím domů z práce večer a už se k ničemu moc nedostanu. Těším se na jaro, že začnu svižnou chůzí, jezdit na kole nebo koloběžce a zjistila jsem, že u nás otevřeli nové kurzy jógy, půjde to hůř, nejsem v takové formě jako jsem bývala, ale ten pohyb chybí moc, a čím je člověk starší, tím víc to na sobě cítí.
25. 01. 2018 00:10
Hýbu se denně, podle zdravotní kondice. Ráno rozcvičení půl hodiny, po obědě chůze 2-4km, když je hezky i víc, kolem 5 "taneček " při hudbě 30-60 minut( podle zdravotní kondice). S leností se občas peru a většinou ji přeperu.
24. 01. 2018 22:40
Děkujeme za komentáře a bohatou diskusi. Máme středu a spousta z Vás psala o své lenosti. Tak už jste se překonali a byl nějaký pohyb???
24. 01. 2018 18:40
budu muset začít něco dělat,trochu se hýbat,jen překonat tu lenoru
24. 01. 2018 16:13
Můj nejoblíbenější pohyb je chůze s hůlkama, tanec a plavání. Asi bych měla zase začít něco se sebou dělat:-)
24. 01. 2018 13:02
Saille : tak tanči i to je prima pohyb :-)
24. 01. 2018 12:57
Tak jsem začala cvičit 5Tibeťanů,řeknu vám je to ale makačka. Nezabere to moc času ,ale je to celkem náročné, když to chce člověk dělat poctivě,ale mám z toho dobrý pocit ,že něco dělám.Taky mám permanentku do fitka
23. 01. 2018 22:40
Lenost je mé křestní jméno :) Platí na mně jen tanec
23. 01. 2018 20:43
Lenost je hodně silný nepřítel a nemoc je skoro i silnější, ale první se dá přeprat a druhé se člověk musí přizpůsobit i cvičením, ale rozhodně si musíme vybrat pohyb pro nás alespoň trochu zábavný :-)
23. 01. 2018 20:24
Momentálně marodím už od října s kolenem tak mám s pohybem problém
23. 01. 2018 16:46
určitě vybrat pohyb, který máte rádi
23. 01. 2018 15:19
Souhlasím s Tmavovláskou. Největším nepřítelem člověka je jeho lenost a porazit ji je někdy velký boj. :-)
23. 01. 2018 10:50
Ano, je to tak, hýbání se určitě vyplatí ! Snažím se, ale někdy jsem líná a sedím doma.
23. 01. 2018 09:42
Můžete mi někdo poradit prosím jaký chytrý náramek ? Děkuji.
23. 01. 2018 07:48
Snazim se ujit denne 10000 kroku. Pocita mi to aplikace na mobilu a soutezim s ostatnimi zapojenymi do mesicni vyzvy v aplikaci..
22. 01. 2018 23:05
Mám též chytrý náramek a ten mne i zvedá ze židle, jakmile déle sedím.
22. 01. 2018 21:21
Závislost na chytrém náramku mi nedovolí se nehýbat :-)
22. 01. 2018 21:08
čím jsem starší, tím více mne pohyb baví
22. 01. 2018 18:42
Po delší době jsem našla pohyb který mi hovuje a to je chůze
22. 01. 2018 16:32
Pavliczek007: Dobrý den, pokud obtíže neodeznívají a přetrvávají již měsíc, bylo by vhodné zajít ke specialistovi (ortoped, rehabilitační lékař, fyzioterapeut). Bolestivá reakce na pohyb nasvědčuje nedostatečnému zhojení, v tom případě by byl na místě spíše klidový režim, lokální aplikace masti, mírné protahování, ev. vyzkoušet rotoped.
22. 01. 2018 15:12
Zkusím přidat pohyb v práci. Už vím jak :)
22. 01. 2018 14:43
Ověřila jsem si, že vyplavené endorfiny způsobují radost. Už jsem ani nevěřila, že nějaké mám.
22. 01. 2018 14:10
... že bych oprášila "dřepování" v práci na záchodě???
22. 01. 2018 13:44
pohyb je důležitý pro všechny mladé i starší generace....
22. 01. 2018 10:47
Pohyb je pro mou psychiku a fyzickou zdatnost naprosto nezbytný a vrací mi radost že života i v pokročilém věku.
22. 01. 2018 10:27
Diagnostiku jsem již vyzkoušela :-)
22. 01. 2018 10:05
Tak to je přesně téma co řeším. Mám v Sebekoučinku vše krom pohybu zelené a nehubnu - nezbývá, než dodat ten pohyb. Bohužel mám už měsíc nataženou šlachu kolem kotníku, tak nemohu ani na procházky, bazén taky věci neprospívá. Jaký pohyb mohu zařadit?
22. 01. 2018 09:50
Díky za skvělý článek a odkaz na diagnostiku. Určitě ji vyzkouším.
22. 01. 2018 09:39
Já to beru tak, že přes 40 let jsem odváděla státu daně, tak nejméně 40 let mi to tedky bude stát vracet !!! A abych si to náležitě užila, tak musím být fit a k tomu mi dopomůže jedině POHYB a zdravá strava !!!!
22. 01. 2018 09:19
Tak toto je ta výzva, na kterou mé líné tělo čeká :-). Tedy - snažím se, to jo, ale o pracovním týdnu "jak kdybych občas nežila" - pohltí mne ( s mým tichým souhlasem :-)) naprosto celou. A přitom dobře vím, že tohle je ten zakopaný pes. Kdybych se hýbala, cítila bych se fyzicky lépe a lépe bych tím pádem zvládala tlak pracovního nasazení. A kdybych se hýbala, bylo by, nepochybně, i lépe na duši a to je dárek nad dárky. Tak místo vymlouvání se "proč ne" budu hledat cestu "jak jo". "Nálezné" je nesmírně vysoké. Nejenom na STOBu ( Jste úžasní ), ale i v životě. Díky.
22. 01. 2018 08:52
Budu se snažit, ale dá dost práce se přesvědčit.
22. 01. 2018 08:40
Moje chytré hodinky mě upozorní po delší době sezení, že si mám stoupnout. Nechápu, jak je to možné, ale pomalu ale jistě si začínám na hodinky zvykat a beru je jako pomocníka. Dlouho jsem si totiž myslela, že takové hodinky nepotřebuji a že to je pro mě nevhodný dárek.
22. 01. 2018 08:25
Děkuji za článek. Diagnostiku určitě vyzkouším.
22. 01. 2018 07:32
pěkně sepsáno a diagnostiku si vyzkouším
22. 01. 2018 06:52
Diagnostiku vyzkouším. Začala jsem cvičit 5Tibeťanů.A ve čtvrtek si koupím permanentku do fitka.
22. 01. 2018 06:45
Snažim se .
22. 01. 2018 06:40
Snažím se hýbat pravidelně, i když je pro mě pořád těžké brát ho automaticky. jdu si vyzkoušet tu diagnostiku stavu:-)
22. 01. 2018 05:32
Skvělý moc diky za další výzvu
22. 01. 2018 05:12
Tak návratem k pohybu jsem si orišla asi před 10 lety v 1. fází a před asi 5 lety druhou fází. Poprvé to bylo cvičení doma na rotopedu a posléze na elipticalu , potom když už jsem se odvážila mezi lidi, tak běžky a inline po druhé to bylo skupinové cvičení na které chodím pravidelně do teď. Pihybu se věnuji podle možností i 5-6x týdně.
22. 01. 2018 04:36
Pohyb mám ráda, diagnostiku vyzkouším, jsem zvědavá na výsledek.
22. 01. 2018 00:56
Prima článek a dík za odkaz na diagnostiku fyzického stavu. Zjistila jsem stav svého pohybového aparátu . :-(

Naši partneři