Ing. Lenka Vymlátilová
	
S luštěninami je to obdobné jako se špenátem. Od malička známe většinou jen tu jednu recepturu – čočku na kyselo.
Tajemství spočívá v nápaditosti a pestrosti.
Já jsem na tom byla naprosto stejně. V jídelníčku čas od času čočka nebo hrachovka, takže luštěniny rozhodně nepatřily mezi má oblíbená jídla. Až dceřina komplikovaná potravinová alergie mě donutila zařadit luštěniny do jídelníčku častěji.
Objevila jsem, že:
- Existuje mnoho druhů luštěnin, nejen ta jedna čočka. Pozorně se v obchodech rozhlédněte. V regálech naleznete nespočet druhů čočky, fazolí či hrachu. Výborná je i cizrna.
 - Luštěniny mají různé barvy i velikosti, čímž povznesete design jídla a bude vám hned více chutnat. Jíme přeci i očima!
 - Červená čočka se nemusí předem namáčet a tolik nenadýmá.
 - Chuťově vynikající je například černá čočka, které se také přezdívá luštěninový kaviár.
 - Je možné se inspirovat v indické kuchyni. Její luštěninové pokrmy jsou geniální.
 - Z luštěnin jsou vynikající pomazánky a nemusíme jíst stále dokola jen šunku a sýry.
 - Luštěniny jsou skvělé i jako zavářka do polévek, pozvednete tak jejich nutriční hodnotu o vlákninu, rostlinné bílkoviny i energii.
 - Z luštěnin lze dokonce připravit i moučníky.
 
Využití luštěnin je opravdu velmi pestré a je velká škoda, že se o tyto chutné pokrmy ochuzujeme. Ale především se ochuzujeme i o jejich pozitivní účinky na naše zdraví.
Pryč s výmluvami a utíkejte to obchodu si nějakou tu luštěninu koupit!
							Hodnocení (68 hlasů):
						
									
					Komentáře je možné psát až po přihlášení.
03. 03. 2017  11:47
				           Slonik71
				           Děkuji za článek luštěniny  mají v mém jídelníčku své místo 
				         26. 02. 2017  19:57
				           
				           Ještě jsem nevyzkoušela pomazánku z luštěnin, tam mám velké mínus !!! Zkusím to napravit :-)
				         20. 02. 2017  22:11
				           
				           přesně tak, dnes je spousta možností, jen je objevit a naučit se je používat...to je i můj problém...děkuji za tento projekt...
				         19. 02. 2017  23:20
				           
				           Ano, ano, ano!!! Pomazánky dělám často, máme je na chlebík moc rádi. Černou čočku neznám, ale červená je výborná. Už jsem zkoušela i moučník a byl výborný. Nikdo nepoznal, že je s cizrny.
				         09. 02. 2017  16:21
				           
				           To musim zkusit, nejake pomazánky, Hummus mi chutna moc, ale ten nedelam doma.
				         09. 02. 2017  10:46
				           
				           Ja luštěniny moc ráda,většinou tvořím ze sterilovaných luštěnin, posledně jsem objevila fazole s kari, byla to bašta, ale ty následky...
				         08. 02. 2017  20:04
				           
				           Zítra koupím luštěninu, kterou jsem ještě doma neměla a v pátek ji zkusím nějak připravit na oběd, už se těším co nového vyzkouším...
				         08. 02. 2017  19:02
				           
				           Hned při dalším nákupu se podívám na regál s luštěninami a něco nakoupím :-)
				         08. 02. 2017  18:36
				           
				           Jak to tady tak čtu, asi nějakou luštěninovou pomazánku vyzkouším. Nějak jsem na ně dostala chuť. :-)
				         08. 02. 2017  15:13
				           
				           Černou čočku neznám - děkuji za tip a na recepty luštěninových moučníku jsem zvědavá, ač sladké nemusím. Je zajímavé, když ze řekne "moučník", asi většina si z nás představí něco sladkého, i když klidně to může být " do slana".
				         08. 02. 2017  14:03
				           
				           Měla jsem černou čočku v restauraci a opravdu byla skvělá. Teď jen najít dobrý recept a zkusit doma ;-)
				         08. 02. 2017  13:35
				           
				           Pochlapím se a dojdu do zdravé výživy juknout a koupit něco nového, co jsem ještě nevyzkoušela. :-)
				         08. 02. 2017  13:27
				           
				           Černá čočka Beluga je super. Je hodě podobná chutí té naší klasické a také ji nenamáčím. Jedla jsem výborný salát z černé čočky, pečené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a čerstvých jahod + k tomu byla rajčatová salsa s kapkou zakysané smetany. Neskutečná kombinace a výborné. Takže teď, už vím jaký bude na konci týdne salát :-) tedy bude bez jahod a salsy, ale i tak se na něj těším :-).
				         08. 02. 2017  13:25
				           
				           Pomazánky z luštěnin jsou výborné,  teď se na trhu dokonce objevily pomazánky z luštěnin , což je bezvadné.
				         08. 02. 2017  13:22
				           
				           sifaka, mne to tiez nesedelo :-) hummus mi velmi chuti aj sam, tak ho jem spolu so zeleninou s minimom peciva, podla toho ako som hladna. Skor sa to hodi na svacinu. A ano ked si v chudnucom rezime, su tam obmedzene sacharidy, tak sa tam jedlo zlozene prevazne z lustenin velmi nehodi. Mna osobne potom take mnozstvo nikdy nezasytilo a bola som hned hladna. 
				         08. 02. 2017  13:18
				           
				           Pomazánky z luštěnin mám ráda, dokonce i z cizrny, kterou moc nemusím. Ale luštěniny na sladko? Neznám! Vyzkouším!
				         08. 02. 2017  12:43
				           
				           Lunter, ano, taky někdy kupuju.Jen pořád mi nejde do hlavy, když luštěniny jsou vlastně sacharidy-proč si z nich mám dělat pomazánku a mazat na chleba, když se mi pak nevejdou do semaforku? :-o
				         08. 02. 2017  12:10
				           
				           Hummus je super a dají se koupit i připravené pomazánky, třeba od firmy Lunter, které mají v bio koutcích v supermarketech. Je to taky příjemné zpestření. Fazolový dort? Jak se připravuje???
				         08. 02. 2017  11:02
				           
				           Velmi dobré jsou i cizrnové pomazánky z Lidlu nebo skoro všude dostupný  klasický hummus...  Můžeme je oba s manželem, takže pohoda.
				         08. 02. 2017  10:22
				           
				           Luštěniny mám ráda, ale "na sladko" jsem je ještě nepřipravovala. Tak mám na sobotu inspiraci :-))
				         08. 02. 2017  10:01
				           
				           Děkuji za nápady,nikdy jsem neslyšela o černé čočce.Zatím jsem dávala přednost tepelné úpravě luštěnin,pomazánky také neznám.Je vidět,že se musíme učit celý život.
				         08. 02. 2017  09:21
				           
				           Zatím jsem z luštěnin nezkoušela upéct moučník, ale už se chystám na brownies z cizrny.
				         08. 02. 2017  08:51
				           
				           Moc hezký článek. Nějak mi připomenul dobu dětství, kdy babička občas dělala fazolový dort..... 
				         08. 02. 2017  08:04
				           
				           Luštěniny mám ráda, neznám černou čočku a musím se naučit recepty na pomazánky.
				         08. 02. 2017  07:32
				           
				           Já mám dnes k večeři čočkovou polívku. Ale musím vyrazit do Tesca okouknout nějaké další luštěniny
				         08. 02. 2017  07:20
				           
				           Naštěstí nemusím řešit, luštěniny mi chutnají. I ta čočka nakyselo a hrachová kaše.
				         





