TOPlist


Jak si luštěniny oblíbit?

 

Ing. Lenka Vymlátilová

S luštěninami je to obdobné jako se špenátem. Od malička známe většinou jen tu jednu recepturu – čočku na kyselo.

Tajemství spočívá v nápaditosti a pestrosti.

Já jsem na tom byla naprosto stejně. V jídelníčku čas od času čočka nebo hrachovka, takže luštěniny rozhodně nepatřily mezi má oblíbená jídla. Až dceřina komplikovaná potravinová alergie mě donutila zařadit luštěniny do jídelníčku častěji.

Objevila jsem, že:

  • Existuje mnoho druhů luštěnin, nejen ta jedna čočka. Pozorně se v obchodech rozhlédněte. V regálech naleznete nespočet druhů čočky, fazolí či hrachu. Výborná je i cizrna.
  • Luštěniny mají různé barvy i velikosti, čímž povznesete design jídla a bude vám hned více chutnat. Jíme přeci i očima!
  • Červená čočka se nemusí předem namáčet a tolik nenadýmá.
  • Chuťově vynikající je například černá čočka, které se také přezdívá luštěninový kaviár.
  • Je možné se inspirovat v indické kuchyni. Její luštěninové pokrmy jsou geniální.
  • Z luštěnin jsou vynikající pomazánky a nemusíme jíst stále dokola jen šunku a sýry.
  • Luštěniny jsou skvělé i jako zavářka do polévek, pozvednete tak jejich nutriční hodnotu o vlákninu, rostlinné bílkoviny i energii.
  • Z luštěnin lze dokonce připravit i moučníky.

Využití luštěnin je opravdu velmi pestré a je velká škoda, že se o tyto chutné pokrmy ochuzujeme. Ale především se ochuzujeme i o jejich pozitivní účinky na naše zdraví.

Pryč s výmluvami a utíkejte to obchodu si nějakou tu luštěninu koupit!

Hodnocení (68 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

03. 03. 2017 11:47

Slonik71

Děkuji za článek luštěniny mají v mém jídelníčku své místo

26. 02. 2017 19:57

marikabak

Ještě jsem nevyzkoušela pomazánku z luštěnin, tam mám velké mínus !!! Zkusím to napravit :-)

21. 02. 2017 18:17

sladka paja

Děkuji za podnět

20. 02. 2017 22:11

LuckaN78

přesně tak, dnes je spousta možností, jen je objevit a naučit se je používat...to je i můj problém...děkuji za tento projekt...

19. 02. 2017 23:20

hgrem

Ano, ano, ano!!! Pomazánky dělám často, máme je na chlebík moc rádi. Černou čočku neznám, ale červená je výborná. Už jsem zkoušela i moučník a byl výborný. Nikdo nepoznal, že je s cizrny.

09. 02. 2017 16:21

RuzaD

To musim zkusit, nejake pomazánky, Hummus mi chutna moc, ale ten nedelam doma.

09. 02. 2017 13:31

EvuleA

Děkuji za inspiraci, jdu hledat recepty :-)

09. 02. 2017 10:46

rezinek

Ja luštěniny moc ráda,většinou tvořím ze sterilovaných luštěnin, posledně jsem objevila fazole s kari, byla to bašta, ale ty následky...

08. 02. 2017 22:27

Hanuja

Půjdu hledat nové druhy.

08. 02. 2017 22:19

Dadag

tento měsíc bude pro mě zvlášť inspirativní,mám luštěniny moc ráda

08. 02. 2017 21:24

dolly

Tento měsíc bude pro mě zvlášť inspirativní, luštěniny moc nejím. Budu se snažit zařadit je lx týdně. Zatím vede červená čočka a cizrnová pomazánka, těším se na další motivační čtení:-)

08. 02. 2017 20:04

ajanka

Zítra koupím luštěninu, kterou jsem ještě doma neměla a v pátek ji zkusím nějak připravit na oběd, už se těším co nového vyzkouším...

08. 02. 2017 19:13

HanaDvorak

Běžííím ...

08. 02. 2017 19:02

IRENA73

Hned při dalším nákupu se podívám na regál s luštěninami a něco nakoupím :-)

08. 02. 2017 18:36

rupok54

Jak to tady tak čtu, asi nějakou luštěninovou pomazánku vyzkouším. Nějak jsem na ně dostala chuť. :-)

08. 02. 2017 15:13

Medvedice3

Černou čočku neznám - děkuji za tip a na recepty luštěninových moučníku jsem zvědavá, ač sladké nemusím. Je zajímavé, když ze řekne "moučník", asi většina si z nás představí něco sladkého, i když klidně to může být " do slana".

08. 02. 2017 14:03

lemure

Měla jsem černou čočku v restauraci a opravdu byla skvělá. Teď jen najít dobrý recept a zkusit doma ;-)

08. 02. 2017 13:35

Kumpi

Pochlapím se a dojdu do zdravé výživy juknout a koupit něco nového, co jsem ještě nevyzkoušela. :-)

08. 02. 2017 13:27

Lenna1

Černá čočka Beluga je super. Je hodě podobná chutí té naší klasické a také ji nenamáčím. Jedla jsem výborný salát z černé čočky, pečené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) a čerstvých jahod + k tomu byla rajčatová salsa s kapkou zakysané smetany. Neskutečná kombinace a výborné. Takže teď, už vím jaký bude na konci týdne salát :-) tedy bude bez jahod a salsy, ale i tak se na něj těším :-).

08. 02. 2017 13:25

dolevina

Pomazánky z luštěnin jsou výborné, teď se na trhu dokonce objevily pomazánky z luštěnin , což je bezvadné.

08. 02. 2017 13:22

bejto

sifaka, mne to tiez nesedelo :-) hummus mi velmi chuti aj sam, tak ho jem spolu so zeleninou s minimom peciva, podla toho ako som hladna. Skor sa to hodi na svacinu. A ano ked si v chudnucom rezime, su tam obmedzene sacharidy, tak sa tam jedlo zlozene prevazne z lustenin velmi nehodi. Mna osobne potom take mnozstvo nikdy nezasytilo a bola som hned hladna.

08. 02. 2017 13:18

alarm

Pomazánky z luštěnin mám ráda, dokonce i z cizrny, kterou moc nemusím. Ale luštěniny na sladko? Neznám! Vyzkouším!

08. 02. 2017 13:06

Fila Byla

Přiznám se, že o černé čočce slyším poprvé :-O

08. 02. 2017 12:43

sifaka

Lunter, ano, taky někdy kupuju.Jen pořád mi nejde do hlavy, když luštěniny jsou vlastně sacharidy-proč si z nich mám dělat pomazánku a mazat na chleba, když se mi pak nevejdou do semaforku? :-o

08. 02. 2017 12:10

Yogii

Hummus je super a dají se koupit i připravené pomazánky, třeba od firmy Lunter, které mají v bio koutcích v supermarketech. Je to taky příjemné zpestření. Fazolový dort? Jak se připravuje???

08. 02. 2017 11:19

Hkonecna

Vyzkouším něco z indické kuchyně.

08. 02. 2017 11:02

vanda

Velmi dobré jsou i cizrnové pomazánky z Lidlu nebo skoro všude dostupný klasický hummus... Můžeme je oba s manželem, takže pohoda.

08. 02. 2017 10:22

Evusja

Luštěniny mám ráda, ale "na sladko" jsem je ještě nepřipravovala. Tak mám na sobotu inspiraci :-))

08. 02. 2017 10:01

tkoskubova

Děkuji za nápady,nikdy jsem neslyšela o černé čočce.Zatím jsem dávala přednost tepelné úpravě luštěnin,pomazánky také neznám.Je vidět,že se musíme učit celý život.

08. 02. 2017 09:52

JARI59

Ty moučníky- ty určitě začnu zkoušet

08. 02. 2017 09:28

1a234

Copak o to, obliba by byla. Jen ta lenost kdyby ustoupila.

08. 02. 2017 09:26

bessi

Tak už se nevymlouvám a odpoledne utíkám pro luštěniny :-))

08. 02. 2017 09:21

HankaCh

Zatím jsem z luštěnin nezkoušela upéct moučník, ale už se chystám na brownies z cizrny.

08. 02. 2017 09:17

bohuminska

Černá čočka ? Asi budu muset navštívit obchůdek se zdravou výživou

08. 02. 2017 09:13

madridacka

Miluji kaviár, tak zkusím černou čočku

08. 02. 2017 08:55

Masa55

Děkuji za povzbuzení, kouzlo luštěnin odhaluji teprve tady a teď.

08. 02. 2017 08:51

pejska

Moc hezký článek. Nějak mi připomenul dobu dětství, kdy babička občas dělala fazolový dort.....

08. 02. 2017 08:29

ivule812

Dnes v poledne fazolová :)

08. 02. 2017 08:04

babicka Eva

Luštěniny mám ráda, neznám černou čočku a musím se naučit recepty na pomazánky.

08. 02. 2017 07:32

filipova

Já mám dnes k večeři čočkovou polívku. Ale musím vyrazit do Tesca okouknout nějaké další luštěniny

08. 02. 2017 07:20

hajekrad

Naštěstí nemusím řešit, luštěniny mi chutnají. I ta čočka nakyselo a hrachová kaše.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma