TOPlist
Sledujte nás:

Jak si připravit oběd do krabičky snadno a rychle?

Zpět

Plánujete svůj jídelníček dopředu? Spoléhat se na přípravu jídel vždy aktuálně daný den přináší mnoho nejistot a často i absenci jednotlivých jídel. Navíc pokud necháte jídlo na poslední chvíli, pak vás může velmi snadno přesvědčit k výběru jídla nikoli rozum, ale „vlčí“ hlad a velké oči. V neposlední řadě momentální nálada, stres, nedostatek času, což vede často k volbě ne zcela vhodných potravin. Pokud se vás emoční jedení týká, tím spíše byste měli dbát na přípravu jídel dostatečně s předstihem a chladnou hlavou.

Snídaně pro většinu lidí nebývá zas takovým problémem, stejně tak svačiny lze celkem snadno naplánovat a přibalit si vždy něco s sebou. Jak ale řešit oběd, pokud trávíte čas v práci (nebo i ve škole)?

Pokud jdete na oběd do restaurace nebo jídelny, je lepší se vždy kouknout na nabídku předem a vybrat si jídlo, dokud ještě nejste úplně hladoví. Když budete rozhodnutí dopředu, snáze pak odoláte nabídce nutričně méně vhodných obědů. 

Nejlepší varianta ale je připravit si vlastní oběd doma a vzít si ho do práce nebo do školy v krabičce. Pokud si můžete oběd v práci ohřát, tím lépe. Pokud ne, jsou i varianty obědů na studeno, které jsou jako oběd také plnohodnotné (například tortilla, sendvič, kuskusový/těstovinový/luštěninový salát apod.). 

Hlavní výhody přípravy obědů do krabiček:

  • Oběd si můžete přizpůsobit přímo na míru nejen vašim chutím, ale i individuálním potřebám z hlediska nutričního složení.
  • Máte vždy pod kontrolou velikost porce.
  • Budete mít perfektní přehled o každé složce vašeho jídla.
  • Můžete si dopřát čerstvé a kvalitní suroviny dle vaší chuti.
  • Jídlo budete mít při ruce vždy, když budete zrovna potřebovat.
  • Ušetříte čas hledáním vhodné restaurace, čekáním na jídlo a v neposlední řadě i finančně.

Zkrátka příprava vlastního jídla do krabičky má spoustu výhod a určitě nemusí zabrat ani tolik času, jak by se mohlo na první pohled zdát!

Tipy, jak na rychlou přípravu:

  • Uvařte si k večeři porci navíc a vezměte následující den k obědu.
  • Pokud jídlo uvaříte ve větším množství, můžete použít stejné jídlo i druhý den či jídlo zamrazit a využít později.
  • Vždy se vyplatí připravit jídlo (např. maso nebo omáčku) ve větším množství a potom zkombinovat s různými druhy příloh, zeleniny apod.
  • Velkým pomocníkem může být například parní hrnec, kde naskládáte jednotlivé suroviny, od masa, zeleniny i přílohy (rýže, bulgur, pohanka…). Suroviny se šetrně připraví všechny najednou a vy jen naskládáte do krabiček.
  • Další vhodnou a jednoduchou úpravou je pečení – můžete takhle najednou upéct v jednom pekáči maso se zeleninou a brambory.
  • Pokud opravdu nestíháte, existují jídla, která připravíte i během 5 minut – například kuskus s tuňákem a zeleninou (můžete mít případně i jako „železnou zásobu“ v práci a připravit na místě).
  • Přípravu usnadní i mražená či sterilovaná zelenina – nemusí nic loupat, krájet, vařit… Pokud vyberete kvalitní produkty (osvědčená je například značka Bonduelle), leckdy bude mražená či sterilovaná zelenina nutričně hodnotnější než ta „čerstvá“, která leží dlouho v obchodě nebo u vás v lednici a postupně tak ztrácí vitaminy a další prospěšné látky.
  • Mnoho času ušetří i konzervované luštěniny nebo hotové zeleninové směsi.

Novinkou jsou hotové zeleninové směsi Bonduelle Bon menu Na pánev, které jsou chuťově vynikající a ušetří opravdu plno času. Nemusíte je nijak dochucovat a stačí je jenom 3 minuty ohřát na pánvi a je hotovo. Můžete je konzumovat jako přílohu k masu či rybě nebo jako salát v kombinaci s kvalitním zdrojem bílkovin, lze přidat například rýži, těstoviny, bulgur a vytvořit plnohodnotné hlavní jídlo.

Na výběr máte 3 varianty - Bon menu Na pánev Delicate, Bon menu Na pánev Provencale a Bon menu Na pánev Rustica. 

Vyzkoušejte například Tofu s provensálskou zeleninou

Více rychlých receptů najdete na www.bonduelle.cz nebo na Facebooku či Instagramu.

Další tipy, jak udělat jídlo z krabičky chutnější:

  • Pokud si přichystáte salát, dejte si dressing odděleně a přidejte na salát až těsně před konzumací.
  • Pokud nemáte rádi „rozmočené“ těstoviny, dejte si je do samostatné krabičky odděleně od omáčky.
  • Pohodlné a praktické jsou krabičky, které mají oddělitelné přihrádky a můžete jednotlivé části rozdělit.
  • Pokud k dochucení používáte čerstvé bylinky, zabalte si je zvlášť a přidejte až po ohřátí.
  • Pokud máte možnost, dejte si jídlo z krabičky na talíř, přece jenom tak chutná lépe.
  • Pokud budete jíst jídlo přímo z krabičky a v krabičce ho i ohřívat, ujistěte se, že je krabička vhodná pro mikrovlnný ohřev. 

A jaké jsou vaše tipy na jídlo do krabičky? 

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 04. 2019 20:52
Vzpomenu si vždy na svého dědečka, který odmítal babičce jíst jakékoliv jídlo z předchozího dne. Vždy musel mít čerstvé. A tak si každý večer vařím do krabiček na druhý den. Zatím to stíhám. A když nestíhám, tak si raději připravím něco rychlého a studeného. Dědeček se dožil 91 let :-)
09. 04. 2019 07:12
Já krabičky nosím denně. V neděli si navařím dopředu tak na dva - tři dny. Pak udělám nějaké rychlovky - kuskus, pohanku, tofu, seitan, dobˇáčky ze sojového masa, zeleninu.... Nejsem líná si ráno přivstat o 15 minut. Pak vím co jím :-)))
09. 04. 2019 00:15
Ráda vařím denně, ale většinou jednou za dva dny. Navařím místo dvou porcí čtyři a prostřídám .Když vím,že bude v týdnu víc práce nebo pobíhání, uvařím klidně v jeden den na celý týden a ještě si to užiju :-), nakrabičkuji do lednice a pak ohříváme podle potřeby. Zavakuované vydrží bez jakýchkoliv změn.
08. 04. 2019 22:14
Taky mám raději skleničky než krabičky :-). Jídelníček sestavuji z toho, co je doma navařeno.
08. 04. 2019 20:40
Také navařím víc, nechci být stále u hrnců.
08. 04. 2019 11:35
Já jsem vyloženě krabičkovací. O víkendu si vařím alespoň na 3 dny do práce do krabiček a ve středu a čtvrtek připravuji něco čerstvého. Do restaurace na obědy chodím jen na služebních cestách a to často ani to ne a mám raději studené jídlo v krabičce. V práci máme kuchyňku s mikrovlnkou a já mám ještě kontaktní mikro gril.
08. 04. 2019 08:04
Někdy si vyberu oběd v práci, jinak nosím své jídlo ve skleničkách. V plastových krabičkách si většinou od nás něco odváží děti a zásadně zapomínají vracet:-)
08. 04. 2019 07:56
Když vařím tak min.2-3 porce aby mi zbylo i do práce. Nevadí mi když se mi jídlo opakuje2-3 dny po sobě.
08. 04. 2019 06:31
Obvykle uvařím více např. masa a šťávy a střídám jen přílohy. Krabičky používám skleněné, sice jsou těžší, ale mám jistotu, že se z nich nic neuvolňuje :-).

Naši partneři