TOPlist


Jak správně poskládat zdravou domácí pomazánku?

 

Ing. Hana Pávková Málková

Pomazánky jsou vynikající volbou k snídani, svačině i večeři a pokud máte zrovna naspěch a musíte se spokojit se studeným obědem, pak jsou skvělé i k obědu. 

5 výhod domácích pomazánek

  • Můžete je připravit na stovky způsobů.
  • Na rozdíl od kupovaných pomazánek máte pod kontrolou složení a bude vám stačit jen pár základních ingrediencí.
  • Můžete do nich ukrýt i to, co třeba vaše děti (nebo manžel) odmítají - například luštěniny, ryby nebo i různé druhy zeleniny.
  • Zužitkujete různé zbytky z lednice i spíže - například zbylé maso od oběda, uvařené luštěniny nebo různé zeleninové "zbytky".
  • Jejich příprava je snadná, rychlá a levná.

Tak s chutí do toho!

Příprava pomazánek vůbec není složitá, budete potřebovat mixér (někdy to jde dokonce i bez něj), cca 5 minut času a téměř libovolné ingredience, co najdete v lednici nebo spíži.

A co by pomazánka měla obsahovat?

Zdroj bílkovin, díky kterým vás pomazánka zasytí

  • vejce (uvařené natvrdo nebo například i v podobě míchaných vajíček)
  • libová šunka nebo maso (vyzkoušejte například naši kuřecí pomazánku)
  • tuňák, sardinky, uzený losos, makrela nebo jiná ryba
  • méně tučný sýr (měkký nebo strouhaný - např. cottage, žervé, syrečky, eidam 20-30%...)
  • tvaroh, jogurt nebo skyr
  • luštěniny (vařené nebo pro rychlejší přípravu z konzervy)

Kvalitní tuk, díky kterému bude pomazánka chuťově jemnější

Pokud navíc zvolíte ten správný, obohatíte pomazánku o prospěšné mastné kyseliny a vitaminy.

  • panenský olej (olivový, dýňový, řepkový nebo třeba sezamový)
  • majonéza
  • kvalitní margarín (u margarínu sledujte složení a vybírejte výrobky s obsahem prospěšných omega 3 kyselin - doporučujeme sáhnout po osvědčených značkách, jako je např. Flora)
  • avokádo (určitě téměř každý už někdy vyzkoušel guacamole, ale možností je mnohem více)
  • ořechové máslo (typicky v hummusu je to sezamová pasta tahini)
  • ořechy nebo semínka (je možné je předem namočit a rozmixovat, nebo jen semínky dozdobit pomazánku při podávání)

Zelenina nesmí chybět!

Pomazánku zelenina krásně odlehčí a dodá vitaminy a prospěšné látky.

  • zeleninu můžete přidat přímo do pomazánky, ať už čerstvou nebo vařenou, orestovanou či pečenou
  • využít můžete opravdu jakoukoli zeleninu, kterou zrovna budete mít po ruce - okurku, rajčata, papriku, mrkev, celer, řepu, dýni, lilek, brokolici...
  • pokud by se vám zelenina nehodila přímo do pomazánky, nezapomeňte si ji k jídlu přidat samostatně 

Dochuťte to!

V dochucení pomazánky máte také naprosto volné ruce - může to být klasika v podobě soli, pepře nebo česneku, zapojte ale i další druhy koření, např. kmín, římský kmín, kari nebo papriku.

Pomazánku skvěle osvěží různé bylinky, nejlepší jsou čerstvé, ale využít se dají samozřejmě i sušené - klasikou je bazalka, tymián, pažitka, kopr, petrželka, výborný je také koriandr.

Pomazánky můžete i lehce okyselit různými druhy octů (jablečný, balsamikový, umeo) nebo šťávou z citrónu.

Vaše pomazánka může být pokaždé trochu jiná a rozhodně vždy zpestří a obohatí váš jídelníček!

Nebojte se experimentovat a zkoušet svoje vlastní kombinace, inspirovat se samozřejmě můžete i konkrétními recepty. Tipy na osvědčené pomazánky najdete v blogu anebo v našem e-booku Svačím zdravě se STOBem, kde najdete i praktický pomazánkový manuál, díky kterému se naučíte připravit pomazánku ve 3 jednoduchých krocích.

Inspirovat se můžete i v tomto pomazánkovém taháku.

Jak je to u vás doma? Připravujete také pomazánky? Podělte se s námi o své tipy v komentářích! :-)

Hodnocení (26 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

21. 10. 2018 15:48

tmavovlaska

Pomazánky moc nedělám, budu se tu inspirovat.

18. 10. 2018 18:45

OlgaCerna

Škoda, že už končí domácí produkty ze zahrádky - ideální značka pro využití na zdravé pomazánky. Nyní už zbývá pouze vybírat produkty v marketech a zeleninách.

18. 10. 2018 18:44

OlgaCerna

Miluji různé alternativy pomazánek z tuňáka, lososa, sardinek, miluji i tresčí játra.

18. 10. 2018 18:42

OlgaCerna

S informacemi souhlasím a jsem ráda za další výbornou inspiraci.

18. 10. 2018 08:35

klosa

Dnes pomazánku z cizrny+ ricotty+ tuňáku v rajčatové omáčce přidat koření a super pomazánka

17. 10. 2018 20:30

MiaSu

pomazánky mám ráda, dělám je často

17. 10. 2018 14:08

bejbinka

dělám rádapomazánky

17. 10. 2018 12:59

LuckaN78

pomazánky občas dělám, je to dobré zpestření jídelníčku

16. 10. 2018 09:24

klosa

Pomazánky je super večeře , moc to nestojí a je toho dost , že se najíme celá rodina. Teď jsem dělala pomazánku s cizrny a tuňáka -samozřejmě jsem tam dala i zeleninu -byla výborná

16. 10. 2018 09:14

bessi

Pomazánky moc nedělám. Když už, tak je základem tvaroh a do něho zamíchám zeleninu a semínka

16. 10. 2018 08:58

dasa67

Vaše články mě vždycky inspirují k tomu, abych vyzkoušela něco nového nebo se vrátila k osvědčeným receptům, které už jsem dlouho nedělala.
Děkuji.

16. 10. 2018 06:54

Pavliczek007

Pomazánky miluju - dělám hlavně tvarohové. Bez tvarohové pomazánky mi nechce nikdy vyjít SAFA. Lučina nebo pomaz.máslo ji prostě nenahradí...

15. 10. 2018 21:43

Nadvornikova

Dobré tipy, já v podstatě dělám jen rybičkovou, budu se muset polepšit.

15. 10. 2018 21:03

nevzdavatse

Stěžejní informací pro přípravu je stav zásob v lednici a ve spíži a z toho prostě čaruju :-).

15. 10. 2018 20:46

Niraska

Tento týden je přesně pro mě, paráda. Perfektní inspirace v článku i tady v komentářích, moc díky :-)

15. 10. 2018 18:38

ekavkova

V posledni době jsem se víc "odvázaa " a dělám pomazánky že všeho, co mi zbyde (s výjimkou klasických českých příloh).

15. 10. 2018 11:03

HankaCh

Ještě bych přidala tip na pomazánky z namočených dýňových semínek (rozmixovat a přidat sušená rajčata) nebo z namočených kešu oříšků. Také dělám tatarák z hub nebo z cukety - oba si i zavařuji, tak jsou celou zimu po ruce a dají se použít po studenu nebo posypat sýrem a zapéct.

15. 10. 2018 10:38

tkoskubova

Moc děkuji za inspiraci,úplně jsem pomazánky vypustila ze svého receptáře.

15. 10. 2018 08:27

Masa55

Děkuji za tipy, pomazánky tedky už moc nedělám.

15. 10. 2018 08:08

filipova

já pomazánky dělám jen na oslavy a i to čím dál tím míň, hosté mají radši když nakrájím sýry, šunku, zeleninu k tomu nějaké celozrnné pečivo a každý si vybere na co má chuť

15. 10. 2018 07:29

paniLiba

Uzená makrela + tvaroh ( lučina)+ máslo ( Rama) + pažitka , nahoře rajče a cibulka, to je můj favorit

15. 10. 2018 07:25

paniLiba

Často dělám pomazánky, ale dovnitř dávám ze zeleniny nanejvýš pažitku nebo kopr, zato čerstvou zeleninou bohatě zdobím pomazánku nahoře.
Váš typ s vařenou zeleninou v základu musím vyzkoušet.

15. 10. 2018 07:24

Veve12

Pomazánky máme dost často. Zrovna včera jsme měli z avokáda a domácí kváskový chléb.

15. 10. 2018 05:17

babicka Eva

Perfektní rady, určitě využiji.

15. 10. 2018 05:05

ajanka

Pomazánky dělám jen občas, rodina je moc nemusí....

15. 10. 2018 04:44

Jirina55

Pravda je, že pomazánky se dají dělat ne stokrát ale tisíckrát jinak a nezklamou. A když se hezky upraví, mají 100% úspěch

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma