TOPlist
Sledujte nás:

Jogurty – co je pravda a co mýtus?

Zpět
 

Stejně tak jako o mléku i o jogurtech koluje plno mýtů, proto si pojďme ty nejčastější vysvětlit a uvést na pravou míru.

Jsou dnešní jogurty "mrtvé"?

Neexistuje „mrtvý“ jogurt. Každý jogurt obsahuje živé kultury. Jedná se nejčastěji o jogurtovou kulturu Streptococcus termophillus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgarius. Tato jogurtová kultura přeměňuje mléko na jogurt. Podle legislativy České republiky musí každý jogurt na konci data použitelnosti obsahovat min. 10 000 000 živé jogurtové mikroflóry v 1 gramu hmoty. Pokud tedy na obale najdete název jogurt, můžete si být jisti, že se jedná skutečně o jogurt, který obsahuje živé kultury. Jogurt v podstatě nevyrobíte jinak, než kvašením jogurtovými kulturami, ideálně při 40 °C, po dobu zhruba 4-8 hodin.

Stojí ve správném jogurtu lžička?

Jogurt může zrát buď tradičně v kelímku nebo v tancích, odkud je poté do jednotlivých kelímků stáčen. Jogurty zrající v kelímku jsou husté, ty, které zrají v tancích, jsou tekutější. Jogurty se poté dají zahustit sušeným mlékem nebo smetanou a upravit tak podíl tuku. V horším případě lze na zahuštění použít například škrob. To, zda je jogurt tužší nebo tekutější, nevypovídá o jeho nutriční kvalitě, při správném složení je jejich nutriční hodnota naprosto srovnatelná a nejen v tučném jogurtu stojí lžička.

Je smetanový jogurt kvalitnější?

Smetanové jogurty obsahují vyšší podíl tuku, což může znamenat pro někoho příjemnější, spíše smetanovou než jogurtovou chuť. Neznamená to ale, že to je záruka nutričně hodnotnějšího výrobku. Spotřebitelé se někdy mylně domnívají, že obsah vápníku je úměrný obsahu tuku. Pravdou je však přesný opak, pokud hledáte výrobky s vysokým obsahem vápníku, sáhněte po těch méně tučných s vyšším obsahem bílkovin. Vápník je navázán na bílkoviny, a proto je v těchto jogurtech přirozený obsah vápníku vyšší.

Jak je to s přídatnými látkami v jogurtech?

Do bílých jogurtů není povoleno přidávat žádné přídatné látky. U jogurtů s ovocnou složkou, ať už na dně ve skleničce nebo již vmíchanou, mohou být přítomny přídatné látky, které jsou pro tuto složku legislativou povoleny. Ovocná složka může být zahuštěna např. gumou guar, což je rozpustná rostlinná vláknina, která má zahušťovací schopnost. Jde o látku, která není nijak nebezpečná, její přítomnost je povolena i v dětských příkrmech od 4. měsíce. 

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 09. 2017 10:13
já nejradši býlí s kapkou medu a chia
27. 09. 2017 11:57
ochucené jogurty jsou moc přeslazené
24. 09. 2017 12:49
Zatím se držím a kupují jen bílý jogurt, ale vždy si tam něco šoupnul pro dochuceni.
24. 09. 2017 09:08
preferuji Holandii
20. 09. 2017 21:34
Ale ještě lepší je Skyr
18. 09. 2017 22:53
Holandii mám nejraději
18. 09. 2017 22:17
Většinou kupujeme Hollandii ve kbelíčku.
18. 09. 2017 20:54
Kupuji jen bílé jogurty, okolo 3,5%.
18. 09. 2017 20:41
Jím jogurty bílé a sama si přidávám ovoce, oříšky, semínka a skořici.
18. 09. 2017 15:44
já nemám zahušťovadla ráda, proto cokoliv s příchutí mi nesmí do lednice, čím "základnější", tím lepší
18. 09. 2017 12:58
děkuji hlavně za některé informace
18. 09. 2017 07:27
Sifaka: Pierota jsem kdysi měla, ale pomerančového asi ne. Kdysi jsem měla nějaký jogurt s pomerančem, a byl moc dobrý, myslím, že to byl Saneé nebo Ehrmann ve skle. Ochucené jogurty kupuju jen zřídka, tak už nevím. Olma má ale taky dobré výrobky.
18. 09. 2017 00:14
Yogii...dík...ale mám jednu vyjímku a to je Pierot od Olmy.....pomeranč nebo ananas....když je v akci, tak jim jdu naproti...čelem.Bez ohledu na tuk a bohužel ani cukr.
17. 09. 2017 23:54
Vítej do klubu :-)))
17. 09. 2017 23:02
Ještě jeden příznivec Hollandie dorazil :-)
17. 09. 2017 22:40
mám ráda bílé jogurty
17. 09. 2017 17:44
Děkuji
17. 09. 2017 13:09
díky za článek
16. 09. 2017 22:39
Nevím, jestli je přidání sušeného mléka oproti skrobu nějaká výhra, další laktoza navíc, jedno lepší než druhé... Jinak ale zajímavý článek, díky za něj.
16. 09. 2017 21:07
většina lidí si dělá jogurtyspíš na sladko (například přidáním ovoce, musli s rzinkami a jiným sušeným ovocem), já jogurt s vločkami používámspíš jako základ pro slanou snídani - přidávám třeba cibuli a rybičky (pak to není tvorohovárybičková pomazánka, ale jogurtová), nebo si dělám různé saláty, například přidám rajče+sýr, klasika jsou krabí tsurimi tyčinky, salát typu tzatziky. Ale někdy si udělám jogurt s vločkami na sladko - přidáním trošky skořice.
15. 09. 2017 20:02
Zajimavy clanek
15. 09. 2017 18:11
Kupuji bílé i ochucené jogurty které pak smícháme buď s jogurtem bílým nebo tvarohem
15. 09. 2017 17:22
kupuji bílé jogurty
15. 09. 2017 13:56
Tak tenhle mýtus jsem slyšela často a jsem ráda, že je to opravdu jen mýtus. Pomůže mi to k rychlejší orientaci v současné nabídce
15. 09. 2017 07:20
Kupuji selský Holandia bílý a přidám si na co mám chuť nebo jen tak, přidávám ho i do jídel
15. 09. 2017 07:13
Domácí jogurt si vyrábím právě z Holandie, je nejlepší :-))
15. 09. 2017 05:50
kupuji si pouze bilé jogurty
14. 09. 2017 23:54
Jsem překvapena, že v méně tučném jogurtu je více vápníku. Domnívala jsem se, že je to naopak.
14. 09. 2017 21:54
Koukám, že Hollandia tu má spoustu příznivců, to jsem ráda, taky je to můj oblíbený jogurt. Kdysi jsme s dcerou sbíraly víčka a posílali je, měli takovou akci a mohly jsme si za body vybrat drobnosti. Fungovali spolehlivě, dodnes mám ještě jednu jejich utěrku :-).
14. 09. 2017 20:04
Kupuji jen bílou Hollandii a Z Valašska.
14. 09. 2017 18:22
Kupuji bílé polotučné jogurty.
14. 09. 2017 16:28
Mám ráda hollandii
14. 09. 2017 15:37
Mám ráda husté jogurty, pokud se mi zdá málo hustý, dám si ho pár lžic na sítko a nechám vytéct přebytečnou syrovátku, získám skvělý jogurtový krém, který se dá namazat na pečivo místo másla či sýra.
14. 09. 2017 13:37
naučila jsem se kupovat bílé polotučné jogurty, nej jsou holandia
14. 09. 2017 12:00
Děkuji za zajímavý článek.
14. 09. 2017 11:46
Zajímal by mě autor tohoto článku
14. 09. 2017 11:46
Já mám ráda selský jogurt.
14. 09. 2017 11:27
Nejraději mám vlastní jogurty. Vedle chalupy máme kravín, takže zdroj čerstvého mléka je bez problémů.
14. 09. 2017 10:53
Jogurty miluju a jím každý den. Nyní jsem všechny ovocné a smetanové nahradila bílým, občas do něj přidám čerstvé ovoce, ovesné vločky nebo jiné musli.
14. 09. 2017 10:27
Pro mě zajímavé čtení, protože jsem milovníkem jogurtů.
14. 09. 2017 09:27
Jsem ráda, že jsem se dozvěděla, jak je to s množstvím vápníku a obsahem tuku. Žádným mýtům o jogurtech jsem nikdy nevěřila. Ty o mrtvých jogurtech asi vytvořili tvůrci reklam, když tvrdili, že jen ten jejich jogurt je živý.
14. 09. 2017 08:37
Jako velkého milovníka jogurtů mě tento článek potěšil.
14. 09. 2017 08:16
Jogurty taky nejím pravidelně.
14. 09. 2017 08:00
Jogurty moc často nejím a pokud ano, tak bílé. :-)
14. 09. 2017 07:40
konzumuji většinou bílé polotučné jogurty s přidáním ovoce
14. 09. 2017 07:17
Těch mýtů zase tak moc není jako o mléce.

Naši partneři