TOPlist
Sledujte nás:

Katčin trochu jiný, a přitom tolik známý příběh o hubnutí s jojo-koncem

Zpět

Katka, stejně jako naši předchozí hrdinové, úspěšně zhubla. 

Její příběh se ale odlišuje v tom, že zhubnuté kilogramy nedokázala udržet. 

Stalo se vám to také? 

Troufám si napsat, že ano. Katce, mně, vám i dalším stovkám tisícům hubnoucím. 

Statistická data jsou neúprosná a říkají, že pouze 5 % hubnoucích si dokáže novou hmotnost dlouhodobě udržet a zbylých 95 % se pouští do dalších hubnoucích cyklů. V případě, že vaše volba zahrnuje i psychologickou péči či edukaci, jakou nabízí i naše společnost STOB, máte šanci na úspěch 4x vyšší. 

Katce děkujeme za sdílení osobního příběhu, přestože zatím nekončí zrovna hubnoucím happyendem.

My jsme však hledali i takovéto hrdiny neb jojo efekty a (ne)udržení si váhových úbytků je strašákem i realitou všedního dne každého hubnoucího. Díky Katčině odvaze můžeme tedy otevřít i tohle téma…  

„Myslím, že mezi mé silné stránky patří přátelská povaha, nadhled a optimismus.“

Katko, co tedy ty a tvoje váha? 

Já jsem nikdy nepatřila mezi ty drobnější a vždy jsem měla sklony k nadváze. Hlavní nárůst hmotnosti ale přišel po dvou těhotenstvích. Pokaždé jsem přibrala 20 kg a kila se mě dlouho držela. Po druhém těhotenství jsem vážila 110 kg.

Důležitou roli u mne hraje pohyb. I po ukončení aktivní sportovní kariéry (házená) se sportu věnuji a jakmile jej omezím, začnu přibírat.

Co bylo tvým impulsem k hubnutí?

Byl to věk. Vždy jsem si říkala, že přeci nemůžu ve svých XY letech vážit tolik a tolik kilogramů. 

Můj další a opravdu obrovský impuls byl a stále je, že bych se chtěla věnovat rekreačnímu běhu a vím, že to se s nadváhou opravdu nedá. Motivace a myšlenek k běhání se stále nevzdávám. A po shlédnutí filmu "Ženy v běhu" o to víc...

Jaké diety jsi vyzkoušela? 

Všechny možné. Vyzkoušela jsem například dělenou stravu, tukožroutskou polévku, pondělní půsty, čtyřdenní dietu, Štefana Margitu a další. Mám opravdu hodně zkušeností s dietami. Vždy jsem rychle zhubla, ale pak jsem také rychle přibrala i s kily navíc.  

Tvůj, zatím, poslední pokus probíhal dle STOBí knihy Já zhubnu zdravě a natrvalo, v čem to bylo tentokráte jiné?

Kniha je opravdu srozumitelně napsaná a ocenila jsem praktické informace doplněné spoustou názorných fotografií. Například kolik toho musím sníst, abych doplnila příjem vlákniny nebo kolik kostek cukru, bílkovin nebo tuků je obsaženo v různých potravinách a co čím mohu nahradit, abych měla lepší jídelníček. Skvělé jsou i rámcové jídelníčky. Rozdělení knihy do 12 týdnů a 12 témat mi dalo jasný návod, co, kdy a jak mám dělat. Knihu jsem měla opravdu stále při ruce a měla možnost si v kapitolách hledat, inspirovat se, podpořit se.

Katka si k poslednímu hubnoucímu pokusu vybrala knihu Já zhubnu zdravě a natrvalo a výsledkem bylo mínus 10 kilogramů za 3 měsíce.

A jaký byl výsledek? 

Zhubla jsem krásných 10 kilogramů za 3 měsíce.Oproti předchozím dietám to bylo tentokrát jiné. Neměla jsem pocit, že držím nějakou dietu, při které bych se těšila na její konec.

Doslova jsem si užívala tu absolutní „lehkost bytí“. Bavilo mě každé stoupnutí na váhu, kde se objevovalo nižší číslo a také obléknout si nějakou věc, která mi byla malá nebo velmi těsná, a zjistit, že už to tak není. 

Jak jsi ale uvedla v úvodu, kila dole jsem neudržela, nenápadně a plíživě byly za rok zpět.

Co myslíš, že bylo příčinou?

Určitě chybění osobního kontaktu a dlouhodobější podpory od okolí.

S knihou jsem se naučila snídat, dodržovala jsem pravidelný režim stravování a připravovala si jídlo. V tomto je nejspíše můj zásadní a celoživotní problém. Pomalu a plíživě jsem se vrátila zpět k nepravidelnému jedení, občas vynechávám snídaně a dominuje u mě večerní (někdy až noční) jedení. 

Já musím doplnit, že tohle se děje v praxi často a klíčem k úspěchu je právě umění si udržet nové návyky. Ne nadarmo se říká, že zvyk je železná košile. Časem opět sklouzáváme do zajetých kolejí: práce, péče o děti a rodinu, domácnost, starosti, povinnosti. Sami sebe zanedbáváme. Ty jsi tohle období velmi trefně popsala jako cestu dlouhým, černým tunelem. 

Já klientům vždy říkám, že péče o pravidelnou a kvalitní stravu je stejně důležitá jako péče o zuby. Když vynecháme jednou, nic se nestane, ale nesmíme vynechávat až příliš často, jinak to může sakra bolet. 

Katko, viděli jsme se naposledy v prosinci při focení, jak se ti dařilo a daří?

Váhu mám stále stejnou a zaplať pán Bůh, že nepřibírám. Opravdu už nedržím žádné nové diety, pochopila jsem, že to nikam nevede. Snažím se "propracovat" k pravidelné a včasné snídani, nedostávat se do vlčího hladu a omezovat večerní porce jídla. Ne vždy se mi ale daří. S pohybem jsem na tom lépe. 

Hned v lednu jsem podstoupila operaci kolene a až do jara jsem se nemohla věnovat pohybu. Na jaře jsem si ale troufla na lehké běžkování a v květnu se zapojila do kampaně "Do práce na kole". Na kole šlapu dál a začala jsem chodit ráno do práce pěšky. Mám to 6 km.

Katka hubnutí nevzdává, nevzdávejte to ani vy!

Udržení váhy je pro mě opravdu těžké. Jsem ale povahou optimista a snažím se udržet si pozitivní myšlení a zdravý nadhled, čili to nevzdávám ani se svou váhou a určitě se pokusím ji zase upravit.

Setkání v prosinci se všemi hubnoucími i s vámi ze STOBu bylo nesmírně motivující. Víš, kniha je skvělý průvodce, ale osobní kontakt a možnost sdílení s ostatními hubnoucími opravdu nenahradí. 

Katko, kdybys měla ostatním hubnoucím dát jedinou radu, jaká by to byla? 

Aby se každý držel svých vlastně nastavených pravidel, protože na každého funguje něco jiného, a byl sám se sebou spokojený. Stres při hubnutí je absolutní nepřítel.

Katko, já ti za nás všechny ještě jednou děkuji a samozřejmě moc fandíme a ze srdce přejeme, ať je ten další pokus opravdu poslední. 

Hodnocení (24 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 03. 2021 09:56
Bohužel mám také podobné zkušenosti. Držím Katce (a všem, kterých se to týká) úspěchy v hubnutí a udržení váhy.
04. 05. 2020 14:22
Mám podobné zkušenosti. Přeji vám Katko, ať se vám podaří vytrvat a váhu si udržet.
10. 02. 2020 12:38
Jako bych četla o sobě. Katce držím palce, ať se vše povede. A já doufám nezůstanu pozadu.
08. 01. 2020 22:56
Celá já,mám to také tak.Držím palečky,atˇse to povede.
12. 08. 2019 12:39
Katko, držím palce. Já jsem začala na STOBu před třemi lety, zhubla jsem celkem o 15 kg, dva roky jsem váhu držela, ale od posledních Vánoc mám zase 5 kg nahoře. Doufám, že se ten přírustek už zastavil. Naštěstí nejsem z těch, pro které by váha byla prioritou, tak se spíš snažím o principielně zdravé návyky stravování, než abych chtěla za každou cenu zhubnout. Pořád je moje váha na horní hranici normálu nebo lehce nad ním.
07. 08. 2019 22:59
I já Vám fandím, máme to tak všichni, přes zimu a nebo při nemoci se přibere, ale na jaře chci zase být jako v loni. Aspoň na mne to funguje.
07. 08. 2019 17:36
Katko, moc ti fandím a držím palce! Se Stobem to zvládneš :-)))
06. 08. 2019 17:08
Moc zajímavý příběh, asi jej známe ze zkušenosti před Sobem všichni....Myslí, že je dobře že zázračnými dietami se nedá zhubnout natrvalo.... Moc ti fandím !
06. 08. 2019 15:37
Katko, i já patřím do těch 95 %, kteří začínají pořád znova. Ale také věřím, že na to jednou přijdu a tu svoji cestu si najdu...:-)!
06. 08. 2019 08:45
Ahoj, se zájmem jsem si přečetla tvůj příběh a věřím že to dáš, fandím ti a držím palce ať ti to vyjde podle tvých představ.
06. 08. 2019 07:09
Myslím, že Katka už se dívá správným směrem a k vysněnému cíli určitě dojde. Moc držím palce.
06. 08. 2019 06:59
Ano, máš pravdu, mít se ráda a projíst se k vysněné váze se Stobem je ta správná cesta, moc ti držím palce !!!
06. 08. 2019 00:23
Katko, jdeš správnou cestou a i když je možná trochu delší, určitě po ní dojdeš ke svému cíli a já Ti to moc přeju
05. 08. 2019 22:45
Katko, taky vám moc fandím a držím palce!

Naši partneři