TOPlist


Kdy zelenina škodí?

 

Bc. Andrea Jakešová

 

Jak již moc dobře víte, zelenina je významnou složkou naší stravy, jelikož je skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů, některých minerálních látek a navíc neobsahuje mnoho kalorií, což oceníme nejenom v redukčním jídelníčku.

Přesto existují případy a situace, ve kterých bychom si na konzumaci zeleniny měli dát pozor. Některé zdravotní potíže mají vliv na trávení a vstřebávání potravy a konzumace velkého množství zeleniny nebo jejích nevhodných druhů by nám tedy mohla způsobit nepříjemné potíže. Mezi nejčastější druhy zeleniny, které mohou potíže působit, patří zejména nadýmavé druhy, mezi které řadíme brokolici, zelí, kapustu, kedlubnu, ředkvičky, papriky a rajčata.

1. Onemocnění střeva

Pokud  probíhá ve střevě akutní zánět (např. u Crohnovy choroby, ulcerozní kolitidy) je důležité vyvarovat se takových potravin, které sliznici střeva dráždí a mohou tak zpomalovat její hojení. Vhodná je takzvaná bezezbytková dieta (dieta č. 5), ze které jsou vyloučeny nadýmavé druhy zeleniny, zelenina se slupkou a zrníčky. Stejná dieta se nastavuje například i po operacích střeva a obvykle se dodržuje po dobu 6-8 týdnů.

2. Syndrom dráždivého tračníku

Jako syndrom dráždivého tračníku se označuje soubor zažívacích potíží zahrnujících nadýmání, zácpu, průjem až po bolesti břicha a další nepříjemné pocity v souvislosti s příjmem potravy. Příčina může být různá a tolerované potraviny se liší individuálně, nicméně dobrým startem pro zmírnění potíží může být vyřazení vysokého množství nestravitelné vlákniny z jídelníčku. Tu najdeme právě ve slupkách zeleniny, jejich zrníčkách a v nadýmavých druzích zeleniny. Na internetu je možné vyhledat dietu šetřící (aneb dietu č. 2), která může pomoci tyto zažívací potíže zmírnit.

3. Selhání ledvin

U některých případů selhávání ledvin se může objevit hyperkalemie, aneb příliš vysoká hladina draslíku v krvi, která má negativní vliv na funkci našeho srdce. V takovém případě je vhodné vyvarovat se konzumace potravin bohatých na draslík, mezi které se řadí například rajčata a listová zelenina.

4. Gastroezofageální reflux

Jícnový reflux je označení stavu, při kterém se žaludeční kyselina dostává zpátky do jícnu a způsobuje nepříjemné pálení žáhy. Mezi základní dietní opatření patří vyřazení dráždivých potravin, mezi které řadíme i nadýmavé druhy zeleniny.

5. Žlučníkové kameny

Bolesti břicha u žlučníkových kamenů jsou spojovány zejména s konzumací tučných pokrmů, ale málo kdo ví, že potíže můžou „žlučníkářům“ způsobit i nadýmavé potraviny, včetně zeleniny. V případě odstranění žlučníku chirurgicky je i po operaci důležité dodržovat šetřící dietu, které nadýmavou zeleninu vylučuje.

6. DNA

Nepříjemné onemocnění kloubů zvané DNA je způsobeno nadměrným příjmem purinů ze stravy. Ty jsou v největším množství obsaženy v mase a luštěninách, ale také v celeru, špenátu, květáku, hrášku, zelených fazolkách, chřestu, kapustě a v kedlubnách. V době akutního stádia onemocnění je vhodné se vyvarovat jejich zvýšené konzumaci.

7. Léčba warfarinem

Při léčbě warfarinem, tedy lékem na ředění krve, je často doporučováno přestat konzumovat zeleninu kvůli obsahu vitaminu K, jehož účinky můžou funkci warfarinu narušovat. Vyřazovat veškerou zeleninu však není nutné. Důležité je dbát pouze na to, aby v příjmu vitaminu K nebyly veliké výkyvy. To znamená, že pokud jste zvyklí si každé ráno dát na obložené pečivo plátky okurky a k obědu i malý zeleninový salát, není nutné se tohoto zvyku vzdávat. Pozor byste si měli dát pouze na nárazově zvýšenou konzumaci zeleniny, například v podobě velké porce salátu, který běžně do svého jídelníčku nezařazujete.

Ve všech výše uvedených případech je vhodné vyhledat nutričního terapeuta či specialistu, který vám s jídelníčkem poradí a pomůže ho sestavit tak, aby se zmírnily vaše potíže a nevznikl zbytečný deficit některých živin.

Vyřazení nadýmavé zeleniny je někdy také doporučováno u těhotných a kojících žen, nicméně odborníky je toto doporučení považováno za zbytečné a neopodstatněné. Není důvod k plošnému vysazování nadýmavých potravin bez jednoznačného, konkrétního důvodu. U těhotných a kojících je důležitý dostatečný příjem všech živin, kterého nejlépe dosáhneme pestrou, rozmanitou stravou.

Kromě zdravotních kontraindikací existuje ještě několik dalších situací, ve kterých bychom to se zeleninou neměli zrovna přehánět. Například před plánovanou sportovní aktivitou není tou nejlepší volbou si dát velkou porci zeleniny bohaté na vlákninu. Při sportu jsou totiž krví zásobeny převážně svaly, které pracují a funkce našeho trávení je tak zeslabena. To může způsobit nepříjemné zažívací potíže a pocity břišního dyskomfortu.

Nakonec je důležité zmínit, že i u zeleniny platí zlaté pravidlo – všeho s mírou. Její vysoký a dlouhodobý nadbytek není vhodný ani u naprosto zdravých osob. Přináší s sebou příliš velký příjem vlákniny, který sám o sobě dokáže trávicí potíže přivodit, navíc snižuje vstřebávání důležitých minerálních látek. 

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

28. 07. 2017 12:09

cailin.grian

zajímavé, u něčeho bych to fakt netipovala

28. 07. 2017 09:30

vachova

mam palení žahy

28. 07. 2017 09:29

vachova

Zajimave

24. 07. 2017 20:18

HannySunny

Výborný článek,jen škoda, ze nebyl tím prvním v měsíci. Ušetřila bych si pár problémů - holt ani zdravá strava neni vždy zdravá. Buďte rádi, kdo můžete jíst všechno, není to samozřejmost.

24. 07. 2017 15:48

poradna

Dnes jsem se setkala s člověkem, který měl ulcerózní kolitidu a to výše popsané je také jeho případ. Je mi líto lidí, kteří nemohou jíst ze zdravotních důvodů svoji oblíbenou zeleninu...

24. 07. 2017 06:17

Minervistka

Zajímavý článek, jsem ráda, že podobné problémy nemám.

23. 07. 2017 19:58

DanaR

Ještě že netrpím onemocněním zažívacího traktu, nedovedla bych si jídelníček bez zeleniny představit. Děkuji za zajímavé informace.

23. 07. 2017 17:44

ifucikova

Zajímavý článek, děkuji.

23. 07. 2017 16:20

dolevina

Se zeleninou nemám problémy, ale nepřeháním to.

23. 07. 2017 16:15

Slonik71

Děkuji za zajímavý článek zeleninu miluji a nemám s ní problemy

23. 07. 2017 08:03

hajekrad

Naštěstí nemám žádný problém se zeleninou.

22. 07. 2017 22:38

dylen

Moc zajímavý a poučný článek

22. 07. 2017 20:18

babicka Eva

Naštěstí mohu jíst zeleninu neomezeně.

22. 07. 2017 06:30

ajanka

Děkuji za zajímavý článek, naštěstí žádný problém se mě netýká.

21. 07. 2017 22:23

Hanuja

Nic mne z toho netrápí, ale jsem ráda za nové informace.

21. 07. 2017 20:57

irena.ba

s refluxem mám někdy problém... je to dost nepříjemné stejně jako pálení žáhy

21. 07. 2017 20:33

martashi

Pěkně ucelený přehled, někteří lidé mají k určitým druhům zeleniny přirozený odpor od dětství, tam si myslím,že se tělo brání instinktivně samo.

21. 07. 2017 19:49

Masa55

Děkuji za info, naštěstí nic z vyjmenovaných onemocnění mne netrápí.

21. 07. 2017 19:34

11jana

zajímavé články

21. 07. 2017 18:57

ekavkova

Je pravda, že některé druhy zeleniny způsobují nadýmání, takže nejsou vhodné například večer, pokud se chystáte do společnosti. Ale jinak , pokud jste zdrávi, jsou pozitiva jednoznačně vyšší, nežli tyto drobné nepříjemnosti.

21. 07. 2017 18:26

lenkamarie

poučný a přehledný článek.děkuji.

21. 07. 2017 18:04

Pbyrtusova

Zeleninu miluji, ale před sportem opravdu ne :-)

21. 07. 2017 17:39

poradna

hezky přehledný článek. Díky.

21. 07. 2017 13:28

bessi

Zajímavý článek. Když jsem brala Warfarin, tak mi bylo doporučeno omezit zeleninu a s nadýmáním mám problémy už léta. Asi to bude tím, že rajčat jím pouze nadýmavou zeleninu :-/ Ach jooo

21. 07. 2017 10:11

Yogii

To bude obdobné jako s alergiemi, kdo ji má na některé druhy zeleniny, také je musí vynechat.

21. 07. 2017 09:53

studentka88

Děkuji za článek, ještě bych doplnila že ijako ekzematik také musím některé druhy ovoce a zeleniny omezovat - zejména vše, co je kyselé, nicméně v podstatě se to vztahuje k bodu 1. - ekzém je často spojen s pochroumaným trávicím systémem.

21. 07. 2017 09:36

filipova

zajímavý článek, opět jsem se dozvěděla něco nového

21. 07. 2017 09:12

JARI59

Tak s nadýmáním a pocitem plnosti i třeba ráno na lačno se potýkám už cca 13 let

21. 07. 2017 08:53

Kumpi

Zajímavý článek. V rodině máme Crohnovu chorobu a prcek má k zelenině přirozený odpor i když všichni ostatní ji jí. Asi tělo samo ví, že škodí.

21. 07. 2017 08:47

Yogii

Užitečný článek. Je dobré vědět o zelenině a jejím vlivu ze všech úhlů pohledu a komplexně.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma