TOPlist
Sledujte nás:

Kolik váží jídlo před uvařením a po uvaření? Už žádné domněnky a chyby při zapisování jídelníčku

Zpět
 

V praxi edukujeme klienty i o změnách hmotnosti a nutričního složení potravin v syrovém a uvařeném stavu. Je důležité si uvědomit, že množství živin a energie ve 100 g potraviny se mění v závislosti na kulinární úpravě a množství vody. A pokud věnujete svým jídelníčkům čas a evidujete si je v nutričním programu Sebekoučink, byla by škoda o těchto rozdílech nevědět a zápisy nedělat správně. 

Sníte-li například 150 g vařené rýže a zapíšete si ji jako syrovou rýži, můžete být zděšeni, kolik energie jste k obědu přijali a po zbytek dne zbytečně omezovat svůj energetický příjem.  A samozřejmě to platí i naopak. 

150 g suché rýže 

150 g vařené rýže 

Energie 2 200 kJ

Energie 880 kJ

Bílkoviny 11 g

Bílkoviny 4,5 g

Tuky 1,2 g

Tuky 0,5 g

Sacharidy 118 g

Sacharidy 47 g


Jak se mění hmotnost potravin po uvaření? 

Přílohy  

 

Hmotnost před úpravou

Hmotnost po úpravě

Změna

brambory / batáty vařené

100 g

100 g

brambory / batáty pečené (na plátky nebo měsíčky)

100 g

60 g

pokles 40 %

bramborové hranolky pečené v troubě

100 g

60 g

pokles 40 %

bramborové noky

100 g

108 g

nárůst 10 %

těstoviny

100 g

230 g

nárůst 2,3 x

kuskus

100 g

300 g

nárůst 3x

rýže

100 g

250 g

nárůst 2,5x

bulgur

100 g

280 g

nárůst 2,8x

kroupy

100 g

280 g

nárůst 2,8x

pohanka

100 g

280 g

nárůst 2,8x

luštěniny

100 g

250 g

nárůst 2,5x

60 g suchých těstovin váží po uvaření 140 g. 

 

40 g kuskusu váží po namočení v horké vodě 120 g. 

 

40 g suché rýže váží po uvaření 100 g. 

 

Maso 

 

Hmotnost před úpravou

Hmotnost po úpravě

změna

maso na nudličky restované

100 g

70 g

pokles 30 %

maso mleté restované

100 g

60 g

pokles 40 %

maso dušené

100 g

65 g

pokles 35 %

maso pečené

100 g

60 g

pokles 40 %

steak medium

100 g

80 g

pokles 20 %

steak propečený

100 g

75 g

pokles 25 %

ryba

100 g

90 g

pokles 10 %

 

Ze 120 g syrového vepřového masa je po kulinární úpravě cca 85 g. 

 

Ze 120 g syrového kuřecího prsa bez kůže je po kulinární úpravě cca 85 g. 

 

Zelenina

 

Hmotnost před úpravou

Hmotnost po úpravě

změna

zelenina vařená

100 g

100–120 g

beze změny nebo nárůst až o 20 %

zelenina restovaná

100 g

70–90 g

pokles 10–30 %

červená řepa pečená

100 g

65 g

pokles 35 %

dýně pečená

100 g

70 g

pokles 30 %

paprika grilovaná

100 g

70 g

pokles 30 %

zeleninové hranolky pečené v troubě

100 g

60 g

pokles 40 %

zeleninové chipsy pečené v troubě

100 g

15 g

pokles 85 %


Jednoduchý závěr? Zprůměrujme to 

Z masa se během kulinární úpravy vypaří voda, proto ze 100 g syrového masa dostanete o 30–40 % lehčí plátek. 

Brambory a zelenina obsahují vodu, a proto jejich vařením nedochází k žádnému úbytku ani příbytku na hmotnosti. Něco jiného je však pečení v troubě, kde dochází k odpaření vody, a proto je hmotnost pečených brambor a batátů přibližně o 40 % nižší, zeleniny o 30 % nižší.  

Obilné přílohy se vaří ve vodě, která se do potravin nasákne, a proto 100 g v suchém stavu navýší svoji hmotnost 2,5–3krát. 

Luštěniny také namáčením a vařením nabobtnají a zvětší svoji hmotnosti 2,5krát. 

Průměrné hodnoty

 

maso 

pokles o 30-40 %

Brambory, batáty, zelenina vařené

beze změny

Brambory, batáty pečené

Pokles o 40 %

Zelenina pečená 

Pokles o 30 % 

Vařené přílohy (těstoviny, kuskus, bulgur, rýže)

nárůst 2,5–3x

luštěniny

nárůst 2,5x


Výše uvedené přepočty berte jako průměrné hodnoty, změna hmotnosti se může lišit dle konkrétní potraviny i konkrétního typu úpravy (záleží především na délce a teplotě). Nejpřesnější je proto vážit suroviny v syrovém stavu, někdy je ale praktičtější zvážit jídlo až po uvaření. Když například vaříte více porcí naráz pro rodinu, není nutné si svoji porci vařit zvlášť nebo se trápit přepočítáváním syrové vs. vařené, ale počítejte rovnou s hodnotami potraviny v hotovém stavu. V Sebekoučinku je v databázi potravin u konkrétních položek uvedené, zda se jedná o suchý/syrový či hotový stav, dejte pozor, abyste zapsali tu správnou variantu. Jak jste viděli výše, zejména u příloh se hodnoty opravdu významně liší.


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

 

Hodnocení (15 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 04. 2021 12:45
Dlouho jsem bojovala s tím masem, moc děkuji :)
21. 04. 2021 11:45
Skvěle napsáno, je to moc pěkná tabulka. Dobrých rad není nikdy dost. Díky !
21. 04. 2021 11:09
Přílohy v suchém stavu už mám zvládnuté, orientuji se v nich a mám přehled kolik potřebuje například celá naše rodina k obědu, tak aby nezůstávaly zbytky.
21. 04. 2021 09:49
Velmi užitečná tabulka!
20. 04. 2021 12:57
Super článek, díky :-)
20. 04. 2021 11:58
Užitečné, díky.
20. 04. 2021 08:05
Moc dobře sepsáno, díky za pěkný článek.
19. 04. 2021 23:40
Dobrá pomůcka. Taky mi pomáhá kniha Hubneme s rozumem tvořivě a Já zhubnu zdravě a natrvalo.
19. 04. 2021 14:55
Skvělý článek, to je velká pomůcka. Některé hodnoty jsem zjistila už sama, ale taková přehledná tabulka je moc dobrá.
19. 04. 2021 10:44
Vážení potravin v syrovém stavu a zapisováním v Sebekoučinku mi hodně pomáhá ve snížování nadváhy. Bez této aktivity jsem se motala v bludném kruhu - váha nahoru a dolů.

Naši partneři