
Nutričně velmi hodnotnou skupinou potravin jsou kysané mléčné výrobky. Kromě pozitiv uvedených v tomto článku přináší ještě řadu dalších výhod a v jídelníčku by proto neměly chybět.
Kysané mléčné výrobky se získávají kysáním (fermentací) mléka, smetany nebo podmáslí použitím mikroorganismů. Legislativně je dáno množství mikroorganismů, které musí být ve výrobku obsaženo i na konci doby použitelnosti. Každý kysaný mléčný výrobek (pokud není tepelně ošetřen) tedy obsahuje živé mikroorganismy.
Výhody kysaných mléčných výrobků
-
Zakysané výrobky jsou lépe stravitelné než mléko. Je to dáno především tím, že bakterie mléčného kysání fermentují mléčný cukr laktózu na dva monosacharidy - glukózu a galaktózu, a dále až na kyselinu mléčnou. Už to samo o sobě znamená, že jsou snáze stravitelné a vhodné i pro osoby trpící laktózovou intolerancí. Navíc mléčné kultury produkují enzym štěpící laktózu, který osobám s laktózovou intolerancí chybí.
-
Také bílkoviny v kysaných mléčných produktech jsou lépe stravitelné z důvodu jemného vysrážení a částečného rozštěpení mléčnými kulturami.
-
V kyselém prostředí dochází k lepšímu využití vápníku.
-
Další významnou vlastností bakterií je jejich schopnost produkovat přímo ve střevním traktu vitaminy a další důležité látky, které lidský organismus nedokáže syntetizovat sám. Jedná se např. o vitamin B12, thiamin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu listovou, pantotenovou, niacin a další.
-
Kyselé prostředí u zakysaných výrobků navíc působí jako přirozený konzervant těchto potravin a brzdí rozvoj nežádoucí hnilobné mikroflóry.
- Obdobně působí i v našem zažívacím traktu, zejména pak v tlustém střevě, které tak chrání před negativním působením hnilobné mikroflóry.
Mezi kysané mléčné výrobky se řadí především jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (kysané podmáslí, kyška, zákys, kefír, acidofilní mléko), zakysané smetany a některé další zakysané mléčné výrobky.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jogurty bez tuku nejím, jednou mi někdo na požadavek, co mi má koupit, zadaný jako "nesmetanový jogurt" přinesl nějakou vitalineu či co s reklamou "0 procent tuku". Snědla jsem ho, protože se mi příčí jídlo vyhazovat, ale od té doby odtučněné jogurty, tvarohy a mléko obcházím obloukem.
Zaakysané mléčné nápoje teď už téměř nepiju. Dříve, když jsem ještě nehleděla na cukr, jsem si dávala ochucené kefírové (nebo acidofilní? - nějak se v těch kefírech, kyškách, zákysech, podmáslích, acidofilních a já nevím jakých mlécích moc nevyznám) mléko, ale samotné bez příchutě to není ono, to už radši obyčejné mléko.







