TOPlist
Sledujte nás:

Mléko jako nenahraditelný zdroj vápníku

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Jak jste se už mohli dočíst v tomto článku, mléko a mléčné výrobky jsou zdrojem mnoha důležitých živin. Kromě kvalitních bílkovin a některých vitaminů  (B2, B12, D, A) jsou také významným zdrojem některých minerálních látek, z nichž je nejdůležitější, jak už název článku napovídá, právě vápník. Nejen že ho obsahují poměrně velké množství, ale navíc je vápník z mléčných výrobků dobře vstřebatelný a v lidském těle využitelný, jeho příjem lze jen těžko hradit z jiných zdrojů.

K čemu potřebujeme vápník?

Vápník je minerální látka, která je pro náš organismus nezbytná. Je klíčovým prvkem pro stavbu páteře a pro udržení dobrého stavu kostí po celý život. V těle dospělého člověka je obsaženo průměrně 1500 g vápníku, z čehož 99 % je právě v kostech a zubech. Mimo to má vápník také zásadní význam pro srážlivost krve, krevní tlak, srdeční a svalovou činnost, nervovou soustavu apod.

Kvůli jeho důležitým funkcím je nutné, aby byl obsah vápníku v krvi stálý. I jeho nepatrná změna může vyvolat potíže a dokonce ohrozit život. Vápník je z těla průběžně vylučován (močí, stolicí a potem) a je proto potřeba ho do organismu také v dostatečném množství doplňovat. Pokud je příjem vápníku nedostatečný, organismus začne využívat vápník obsažený v kostech, aby udržel jeho stálou koncentraci v krvi a zajistil životní funkce.

Kolik vápníku potřebujeme?

Dospělý člověk by měl přijmout 1000-1200 mg vápníku denně. U dětí je doporučeno 600 mg ve věku od 1 – 3 let, 700 mg ve věku 4 – 6 let a 900 mg ve věku 7 – 9 let. Nejvyšší příjem by měl být u mládeže ve věku 10-18 let, kdy by měl příjem vápníku dosahovat 1200 mg za den.

Příjem vápníku je důležitý po celý život, v dětství a dospívání je nezbytný k získání optimální kostní hmoty, v dospělosti a po menopauze ke snížení úbytku kostní hmoty a rizika osteoporózy, u seniorů je příjem vápníku důležitý z důvodu prevence zlomenin.

Nedostatečný příjem vápníku v dětském věku vede ke snadnějšímu rozvoji osteoporózy (tím i bolestí páteře nebo také snadnějšímu vzniku zlomenin) ve vyšším věku. Nejvíce vápníku se v kostní tkáni ukládá do věku 23 let.

Zdroje vápníku

Obsah vápníku v některých potravinách je uveden v tabulce zde.

Na vápník jsou bohaté kromě mléčných výrobků také např. sardinky, které se konzumují i s kostičkami, dále některé potraviny rostlinného původu, jako například mák, ořechy, luštěniny nebo některé druhy zeleniny. K dennímu příjmu  vápníku mohou přispět i některé minerální vody. Při hodnocení obsahu vápníku v potravinách je potřeba se ale také zamyslet nad tím, v jakém množství a jak často danou potravinu do jídelníčku zařazujeme. Například mák je sice velmi bohatým zdrojem vápníku, jak často argumentují vegani a zastánci různých alternativních směrů, ale pravděpodobně ho nesníme denně v množství 80 g, abychom naplnili denní potřebu. Naopak u mléka a mléčných výrobků není problém dodržovat jejich pravidelnou každodenní konzumaci ve větším množství. 

Zásadní je také to, v jaké formě se vápník v potravinách nachází. Vápník musí být našemu tělu dodáván v rozpustné formě, aby se mohl ve střevě dobře vstřebávat. Většina rostlinných zdrojů (s výjimkou kadeřavé kapusty) obsahuje látky, které s vápníkem tvoří nerozpustné sloučeniny a jeho vstřebatelnost je nízká.  Jedná se například o fytáty v obilovinách a luštěninách, oxaláty ve špenátu, rebarboře a dalších druzích zeleniny, taniny v čaji apod. Mléko tyto látky, které vážou vápník do nevstřebatelné podoby a znemožňují jeho využití, neobsahuje. Naopak obsahuje laktózu, vitamin D a některé aminokyseliny, které využitelnost vápníku zvyšují.

Zatímco u mléčných výrobků je vstřebatelnost vápníku kolem 30 %, u zeleniny jen kolem 5-10 %, u některých druhů dokonce ještě méně. Výjimkou je zmiňovaná kapusta, u které je vstřebatelnost vápníku poměrně vysoká (30 %), nicméně k naplnění denního příjmu vápníku bychom jí museli zkonzumovat opravdu velké množství.

Kromě celkového obsahu vápníku a jeho vstřebatelnosti je také nutné brát v potaz tzv. biodisponibilitu. Poté, co je vápník ve střevě vstřebán, je potřeba, aby nebyl hned vyloučen močí, ale byl dále využit pro zadržení v kostech. Je třeba tedy rozlišovat mezi vstřebatelností (ve střevě) a reálnou biodisponibilitu (pro kosti). Mléčný vápník má kromě dobré vstřebatelnosti také velice dobrou biodisponibilitu.

V hospodaření s vápníkem hraje svou roli i vitamín D, který je až z 90 % zajišťován slunečním zářením. V zimním období je však náš organismus odkázán na jeho příjem většinou pouze z jeho potravinových zdrojů. Určité množství vitamínu D obsahuje také mléko a mléčné výrobky, významným zdrojem je rybí tuk, bohužel spotřeba ryb je v ČR dlouhodobě nízká.

Jak plnit denní příjem vápníku?

Nejbohatší potraviny na vápník jsou mléko a mléčné výrobky. Další potraviny jako sardinky (s kostmi), některé ovoce nebo zelenina, ořechy a některé minerální vody také vápník obsahují, ale vzhledem ke své vstřebatelnosti a biodisponibilitě jsou právě mléčné výrobky jeho nejlepším zdrojem.

Dle výsledku studií zajišťují mléčné výrobky ve výživě současné populace 50-70 % přísunu vápníku. Zbytek je dodáván zeleninou a ovocem (16 %), vodou (7 %), cereáliemi (4 %), masem a rybami (3 %).

Pro pokrytí potřeb vápníku bychom měli denně sníst 3 porce mléčných výrobků, např. jednu sklenici mléka + jeden jogurt + kousek sýra.

 +   + 

 

Poslední výzkumy bohužel ukazují, že dospělí Češi téměř v polovině případů přijímají vápníku méně, než je doporučováno. Nedostatečný příjem vápníku se týká i dětí a seniorů. Na mléčné výrobky proto nezapomínejte a snažte se je pravidelně do jídelníčku zařazovat, po celý život!

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 09. 2017 22:50
A nebo makový koláč...nějaký ze zdravého těsta :-)
25. 09. 2017 11:30
sardinky jako zdroj vápníku by mne nenapadly
17. 09. 2017 12:13
Dobré sardinky s kostičkami už moc nebývají ale uzené šproty s cibulí...mňáááám :-)
17. 09. 2017 10:34
Opravdu velmi zajímavý článek a konečně také vím, proč sardinky mají tolik vápníku. Je zmiňována funkce laktozy pro vstřebávání vápníku. Pokud mám problémy s laktozou, znamená to, že se mi vápník vstřebává hůře a musím ho sníst více nebo je nahraditelny jinými pomocnymi látkami? Díky.
16. 09. 2017 06:34
myslím, že s mléčnými výrobky problémy nemám
14. 09. 2017 18:35
Mám ráda tvrdý sýr,mléko i jogurty.
08. 09. 2017 21:13
Mléko mám moc ráda, jogurty též, ale sýry moc ne.
08. 09. 2017 21:00
Zajímavé čtení...jogurty jím denně, mlíko jako takové moc nepiju, jen trošku ráno do cara...sýr jím také poměrně často..tak snad to stačí...
07. 09. 2017 13:30
Mléko mám ráda, ale občas nahrazuji rostlinnými mléky.
07. 09. 2017 05:34
Pokud peču a kde to jde, dávám mléko místo vody, popř. napůl
06. 09. 2017 21:41
Myslím, že jsem s mlecnymy výrobky v normě.
06. 09. 2017 20:37
mléko moc nemusím, zakysané výrobky miluju
06. 09. 2017 19:28
Vidím,že zdrojem vápníku u mě jsou hlavně zakysané mléčné výrobky a sýry, samozřejmě i ryby. Zajímalo by mě zda se liší obsah vápníku v listové a růžičkové kapustě. Největší zdroj vápníku - mák pro mě není, nejím ho od dětství.
06. 09. 2017 19:05
Mléko můžu, hlavně když je hezky vychlazené z lednice :-). Sardinky jím pravidelně, kostičky se hezky rozmělní :-). Máku zase tolik nesmím, ale mám ho také ráda :-).
06. 09. 2017 18:47
Mléko nepiji, naštěstí má více vápníku mák.
06. 09. 2017 17:10
pravda...mléčných výrobků tolik nesním, abych získala dostatečné množství vápníku
06. 09. 2017 16:13
Když já kostuičky z rybiček nerada - páýteře ze srdinek a šprotů obvykle pečlivě vybírám a vyhazuju.
Ale mléčných výrobků mám dost. A vzhledem k tomu, v jakém množství jím rybičky, tak i z nich nějaká ta kostička v jídle uvíázne :-)
06. 09. 2017 15:36
nesním denně tolik mléčných výrobků
06. 09. 2017 15:32
Děkuji za přehledný a pěkný článek.
06. 09. 2017 14:43
Děkuji za článek
06. 09. 2017 14:03
Děkuji za poučný článek.
06. 09. 2017 13:21
super článek :)
06. 09. 2017 10:55
Jsem ráda, že se konečně mléko opět dostává mezi důležité zdroje živin a nepovažuje za něco, co je spíše škodlivé nežli prospěšné, jak tomu bylo ještě před nedávnem, zvláště s poukazem na to, že jediné mléko, které je vhodné pro děti, je mléko mateřslé.
06. 09. 2017 10:16
Snažím se denní přísun vápníku plnit.
06. 09. 2017 10:05
Tak to jsem tedy ještě neslyšela. Spíš to, že mléko zahleňuje. Je fakt, že když jsem nastydlá nebo mám rýmu, tak na jogurty moc chuť nemám.
06. 09. 2017 09:48
Není divu, že je u nás nízký příjem vápníku, když někteří ,,odborníci" uvádějí, že mléko vyplavuje z kostí vápník a dospělí by ho neměli pít :-(
06. 09. 2017 09:45
Díky za zajímavý článek.
06. 09. 2017 09:45
ryby mám ráda na všechny možné způsoby
06. 09. 2017 09:29
ryby musim vice
06. 09. 2017 08:57
Velmi důležité informace a též mne překvapilo kolik vápníku má mák.Za mého mládí jsme měli často nudle s mákem, budu muset se k tomuto jídlo zase vrátit.
06. 09. 2017 08:30
Moc hezký a poučný článek. Děkuji.
06. 09. 2017 08:02
Zajímavý článek. Musím se opět zaměřit na ryby :-) Je to věda sestavit si jídelníček.
06. 09. 2017 07:59
ono skloubit tuky cukry vlákninu a ještě hlídat vápník je docela věda, denně mám sklenici mléka a dnes už mám za sebou i kousek sýra
06. 09. 2017 07:44
Je to věda, sestavit jídelníček obsahující všechny potřebné živiny s ohledem na konkrétní osobu, situaci a zdravotní stav. Ještěže si to tělo umí v určité míře korigovat :-).
06. 09. 2017 07:41
Vůbec jsem nevěděla, že vstřebatelnost vápníku je tak nízká v ovoci a zelenině, to mě opravdu překvapilo.
06. 09. 2017 07:25
Tak sice jím uvedené potraviny, ale ne třeba každý den uvedené množství, je třeba na tohle myslet, když si budu chystat jídla
Hravě žij zdravě

Na provozu webového portálu STOBklub se podílí Hravě žij zdravě z. s. Projekt je spolufinancován z dotace HMP (DOT/81/01/002536/2025).

Naši partneři