TOPlist
Sledujte nás:

Musíte vynechávat přílohy, když chcete zhubnout?

Zpět

Vynechávání příloh je častá hubnoucí strategie a setkáváme se s ní u klientů od počátku našich kurzů.

Vynechávání příloh je ale zbytečné

Přílohy mají v jídelníčku své místo a nemusíte je vynechávat, což platí i při hubnutí. 

Co dobrého nám přílohy přináší?

  • Jsou zdrojem komplexních polysacharidů, které nám slouží jako zdroj energie. 
  • Obzvláště ty celozrnné jsou bohatým zdrojem vlákniny, kterou potřebujeme pro dobré zažívání a zdravou mikrobiotu. 
  • Jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek, jejich obsah se liší podle jednotlivých druhů. Celozrnné obiloviny jsou obecně bohatším zdrojem těchto mikronutrientů. 
  • Jsou i zdrojem bílkovin. Obiloviny obsahují 10–13 % bílkovin, luštěniny až 25 %, nejbohatší na obsah bílkovin je sója, která obsahuje až 35 % bílkovin. 

Ačkoliv eliminace příloh zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi vidíme, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné. 

Klasický scénář totiž vypadá tak, že sice vynecháte přílohy u oběda a ušetříte nějakou energii, ale odpoledne nebo večer to doháníte sladkým nebo velkými porcemi jídla. Nejde odolat. Tělo se o energetický deficit silně přihlásí. 

Druhý typický scénář vypadá tak, že to i pár týdnů opravdu vydržíte, ale protože přílohy prostě milujete, a někdo vám zamává čerstvě upečeným rohlíkem před nosem, tak se vrátíte se zpátky do starých kolejí. Bohužel však s dvojitým apetitem prahnoucím právě po pečivu a přílohách. 

Netvrdíme, že bez příloh nelze jídelníček poskládat, někdo opravdu pro svůj život tolik sacharidů nepotřebuje. Z našich zkušeností ale víme, že většina hubnoucích do této skupiny nespadá. 


Jak tedy servírovat přílohy? 

  • Samozřejmě v rozumném množství vhodném pro vás a v průběhu celého dne (s nastavením množství sacharidů vám pomůže program Sebekoučink nebo se obraťte na odborníky STOBu).
  • Častou chybou jsou jen malé porce k snídani a k obědu a večer naopak velké porce (typicky například půl krajíčku chleba k snídani a k večeři naopak 2 krajíce chleba, raději to přehoďte).
  • Bez tuku navíc! Pozor na hranolky, krokety, bramboráky, topinky, smažené palačinky a další. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu přílohy, bohužel ji také „obohatíte“ o škodlivé, karcinogenní látky a přetížíte své trávení, především žaludek a žlučník. 
  • Pozor i na další tučné přísady. Šťouchané brambory se slaninou a smaženou cibulkou, bramborová kaše se čtvrtkou másla, bramborový salát s majonézou apod.

>> Pokud potřebujete individuální konzultaci, vyberte si z odborníků STOBu zde. <<


Přejídáte se sacharidy? Potřebujete pestrost a odlehčit

Pravdou je, že přílohy a pečivo většině z nás opravdu moc chutnají a v jídelníčcích se jako protipól k jejich eliminaci vyskytují zbytečně často a ve zbytečně velkých porcích. 

Čerstvý chléb a rohlíky, těstoviny nebo rýže – nejčastější přílohy, které v jídelníčcích vidíme. Jídelníček, včetně příloh, však musí být pestrý, abyste se neochudili o mikronutrienty a vlákninu. Obiloviny bohaté na vlákninu nás lépe zasytí a nemáme pak tendence se jich tolik přejídat.  

Těstoviny, jedna z nejoblíbenějších příloh, nemusí být jen pšeničné. Vyzkoušejte i jiné druhy, skvělé jsou těstoviny luštěninové, které obsahují oproti klasickým více bílkovin i vlákniny. 


Jak přílohy chutně odlehčit?

  • Namísto bramborové kaše udělejte bramborovo-mrkvovou, bramborovo-celerovou, bramborovo-brokolicovou, bramborovo-květákovou apod. 
  • Vyzkoušet můžete i různé druhy noků, které obohatíte například špenátem, květákem nebo dýní. 
  • Namísto rýže, kuskusu, bulguru nebo pohanky naservírujte tyto přílohy smíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například brokolicí nebo květákem.
  • Zelenina by měla být součástí každého vašeho jídla. Obsahuje hodně vody a jen málo energie, za to je objemná a pomůže vám tak výborně ubrat množství přílohy. Zelenina může být na talíři studená, teplá nebo fermentovaná. 

Příloh se rozhodně ani při hubnutí nemusíte bát, je potřeba je ale správně vybrat a pohlídat si jejich celkový denní příjem. 


Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom nejen s příjmem sacharidů, ale i ostatních makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá také příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma <<

           

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 04. 2021 21:00
Děkuji za poučný článek, také já málo snídám, ale víc toho po ránu nemůžu. Jsou tu také přílohy, které mám ráda ale i takové které jsem ještě neměla a určitě je vyzkouším. Bez přílohy by jsem jíst nemohla, dělá to moje dcera, dá si maso a trochu zeleniny, pro mne to je ne úplné a také hladové. Mám ráda se najíst a jít ven a né honem shánět co si zase dám.
26. 04. 2021 12:37
Těstoviny Legumio jsou dobré a znatelně sytější než normální bílé těstoviny.
O květáku a brokolici "nadrobno" jsem ještě neslyšela, ale určitě vyzkouším.
26. 04. 2021 11:14
Přílohu normálně jím, zelenina mi též problém nedělá.
26. 04. 2021 09:18
Tak amarant a slzovku jsem ještě nezkusila. A nové výrobky od Bonduelle určitě zkusím. Děkuji za inspiraci.
26. 04. 2021 09:02
Mám takový pocit, že příloha (levná, např pytel nudlí za 8 k) jídlo zlevňuje. Takže to je jak je. Co tady píšete o brokolici a květáku jsem se před časem naučila dělat s celerem, i řapíkatým a tak jsem se naučila jíst zeleninu kterou jsem nemohla dostat přes krk:-) A dokonce je to i dobré:-)
26. 04. 2021 08:50
Inspirativní a pěkný článek. Jdu do Tesco pro brokolici.
26. 04. 2021 08:00
Zajímavé tipy.

Naši partneři