TOPlist
Sledujte nás:

Mýty o chlebu a pečivu

Zpět
 

Fórum zdravé výživy, www.fzv.cz

Tmavé pečivo je zdravější

Není. Výživově výhodnější je pečivo celozrnné, které je lepším zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Je pravda, že celozrnné pečivo je často tmavší (ale nemusí tomu tak nutně být), ale ne každé tmavší pečivo je celozrnné. Může se jednat o pečivo, které získalo tmavší barvu obarvením nebo pražením obilovin, ze kterých bylo vyrobeno.

Vícezrnné a speciální pečivo je celozrnné

Není. Vícezrnné a speciální pečivo může mít určitý podíl celozrnných obilovin, ale pokud jich neobsahuje alespoň 80 %, nesmí být označeno jako celozrnné. Tyto druhy pečiva obsahují podíl jiných složek než pšenice a žita, v případě vícezrnného alespoň 5 %, v případě speciálního alespoň 10 %. Mohou být tedy nutričně zajímavé, ale nejedná se o pečivo celozrnné.

Čerstvý chléb musí být měkký

Nemusí. Kůrka čerstvého chleba by měla být tvrdá a není na škodu, když je na povrchu trochu rozpraskaná. Čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí, ne vždy se dá zmáčknout. Chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová aromatické látky a má pak menší sklon k plesnivění.
U laické veřejnosti převládá mylná představa, že měkký chléb rovná se čerstvý chléb. Výrobci se proto často uchylují k tomu, že chléb méně propékají.

Chléb v ledničce vydrží nejdéle čerstvý

Nevydrží. Je tomu právě naopak. Chléb by se měl skladovat při teplotě 20-25 ºC, ideálně zabalený do čisté utěrky a uložený tak, aby mohl „dýchat“. Nežádoucí procesy spojené s vysycháním chleba, které urychlují stárnutí a tvrdnutí chleba, probíhají nejintenzivněji při teplotě 0-10 °C, proto chléb nikdy neskladujeme v ledničce.

Rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé

Není. U rozpékaného pečiva záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu stejně jako u pečiva čerstvého. Zmrazení v určité fázi výroby nemusí znamenat nutriční problém (stejně jako třeba u mražené zeleniny). Rozpékané pečivo však nesmí být u prodejců vydáváno za čerstvé.

Celozrnné pečivo je dietnější

Není. Celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zásad správné životosprávy a například v jídelníčku diabetika či při redukci hmotnosti. Jeho energetická hodnota je však shodná s běžným pečivem (v některých případech může být i vyšší, zejména pokud jsou přidaná semínka). Celozrnné pečivo je nutričně hodnotnější, ale také hůře stravitelné. V některých dietách (šetřících) se proto například celozrnné pečivo doporučuje v jídelníčku omezovat či zcela vyloučit.

Po pečivu se tloustne

Netloustne. Z tloustnutí nemůžeme obviňovat jednu potravinu. Ani pečivo ne. Tloustneme, pokud přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Je pravda, že pečivo (zejména bílé) obsahuje dobře dostupnou energii, která pokud není využita (např. při práci, pohybu), ukládá se. A jinak než v podobě tuku to náš organismus neumí. Ale ani tak není možné „svalovat vinu“ na pečivo.

Bílá mouka/lepek slepuje střeva

Neslepuje. Tento mýtus vznikl pravděpodobně z českého slova lepek, které bylo zvoleno pro gluten. Bílá mouka sice nenabízí takové benefity jako mouka celozrnná, nicméně bílá mouka ani výrobky z ní střeva rozhodně neslepují. Bílá mouka nepatří mezi nutričně nejvýhodnější, protože obsahuje nízký podíl vlákniny (ve srovnání s výrobky z mouky celozrnné). U pacientů s dispozicí k celiakii se při konzumaci bílé mouky zvyšuje riziko vzniku celiakie vzhledem k vysoké koncentraci lepku. Podobně u pacientů s rizikem vzniku alergie na gluten či jinou bílkovinu pšenice je vznik této alergie více pravděpodobný u bílé mouky než u tmavých celozrnných.

Bezlepková dieta je skvělá i pro zdravé lidi

Bezlepková dieta je (při správné skladbě jídelníčku) plnohodnotná dieta, která obsahuje veškeré potřebné živiny – makro- i mikronutrienty, tedy stopové prvky i vitaminy, obsahuje dostatek energie i bílkovin. Člověku, který se neléčí s celiakií, nijak neublíží (za předpokladu že ví, jak jídelníček správně poskládat), partneři či příbuzní pacientů s celiakií na bezlepkové dietě prospívají, ale je zbytečné ji konzumovat, protože je výrazně dražší a nepřináší žádný zdravotní benefit. Dodržovat tento hit nejen amerických celebrit z posledních let je tedy zbytečné a drahé. A při nesprávně poskládaném jídelníčku i rizikové z hlediska deficitu některých živin.

Hodnocení (61 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 12:27
pěkně srozumitelný článek :)
28. 04. 2017 11:03
Zajímavý článek, zvlášť informace, že čerstvý chléb nemusí být měkký.
24. 04. 2017 13:55
Moc hezký článek, děkuji. :-)
24. 04. 2017 13:31
děkuji za podrobné informace
24. 04. 2017 09:22
Moc hezky a přehledně napsané, díky za to. :)
24. 04. 2017 09:22
Moc hezky a přehledně napsané, díky za to. :)
24. 04. 2017 06:35
Díky za pěkný článek.Chleba mám ráda od mala,jen jsem ho nyní vyměnila za celozrnný :o)
23. 04. 2017 20:28
to se mi ulevilo, o bílém pečivu jsem si myslela, že je to nejhorší a ono to tak není pravda
23. 04. 2017 12:22
Moc pěkný článek. Fenomén odporu k lepku nechápu. Téměř vše jsem věděla, až na to nedostatečné propekaní chleba, to je pro mě zajímavá novinka.
23. 04. 2017 12:20
Pbyrtusova To ano, lepek skutečně nepatří mezi esenciální složky potravy, dá se bez něj žít, nicméně podle této logiky:

Dusík je od slova dusit - přesto ho vzduch, který dýcháme, obsahuje z více než tří čtvrtin. Znamená to, že ho člověk v atmosféře nepotřebuje? Proč tedynedýcháme čistý kyslík? A mimochodem, kyslík je od slova kyselina. Zbožňujete kyselé deště? Pryč s kyslíkem!

Takzavaný slepák člověk k živoru taky nepotřebuje. Proč tedy nechodíme houfně k doktorovi, aby nás toho zbytečného červovitého přívěsku zbavil, když jediné, co od něj můžeme očekávat, je, že se zanítí v nejnevhodnější chvíli?

Pokud někomu dělá fyzicky i psychicky dobře, když se vyhýbá lepku,. budiž mu to přáno.
Osobně si alke myslím, že žádný exterémismus by se neměl přehánět - ať už levicový, pravicvý nebo bezlepkový.

:-)
23. 04. 2017 11:53
dobry clanek.
23. 04. 2017 09:16
Děkuji za zajímavý a přínosný článek :-)
23. 04. 2017 08:25
Lepek je od slova lepit - a jak mi bylo vysvětleno - není ani pro zdravého člověka nezbytný.
23. 04. 2017 06:27
Přesně tak, pokud nemám potvrzený nějaký zdravotní neduh, tak jíst ode všeho přiměřeně, kombinovat, podvýživa a komplikace ve stáří za to nestojí, lidé si to neuvědomují a na stravě šetří, samodřejmě netvrdím, že geny se dají vždy přelstít, bohužel
22. 04. 2017 20:37
Pěkné a přehledné, i když většinu znám
22. 04. 2017 19:37
Divím se, že někdo skočí na to, že je lepší pro zdravého člověka jíst bezlepkové pečivo. Děkuji za srozumitelné informace.
21. 04. 2017 21:51
Zajímavý a poučný článek.
21. 04. 2017 20:15
díky za potvrzení toho, co jsem si myslela
21. 04. 2017 20:05
Parádní přehled, začínám v tom mít trošku více jasno, díky :-)
21. 04. 2017 19:01
opět zajímavý článek
21. 04. 2017 18:44
Perfektní článek, skvělý ucelený přehled - člověk se pořád něčemu může přiučit, díky :-)
21. 04. 2017 18:00
Taky jsem si myslela , že čerství chléb musí být měkký, díky za info ....
21. 04. 2017 17:43
Velmi zajímavý článek. Díky!
21. 04. 2017 15:52
Pěkný přehled, už se budu při nákupu pečiva lépe orientovat.
21. 04. 2017 14:08
Hlavně někteří prodejci by se měli školit v tom, co prodávají. Valná většina prodavačů mě neustále přesvědčuje, že vícezrnné pečivo je celozrnné. Díky za vaše informace!
21. 04. 2017 14:01
Zajímavý článek, zase jsem chytřejší. A chleba jsem z lednice vyndala ;-)
21. 04. 2017 13:24
Musíme se držet hesla "víme co jíme" a každá správná informace je užitečná.
21. 04. 2017 10:17
Super článek. A chudák lepek. Jen by mě zajímalo, zda by zdravý člověk dobrovolně držel třeba žlučníkovou dietu :-)))
21. 04. 2017 09:56
Prostě, musíme používat selský mozek.
21. 04. 2017 09:23
Žíla jsem v bludu že ta tmavá houska je celozrnná,díky za info
21. 04. 2017 08:21
jasně, taky jsem tomu věřila
21. 04. 2017 07:29
díky za další info, člověk se pořád učí
21. 04. 2017 07:26
Dobrý den, je pravda, že jsem taky dříve některým mýtům věřila, dokud jsem se nezačala více zajímat o to, co jím.

Naši partneři