TOPlist
Sledujte nás:

Nakopněte (zdravě) svou pracovní produktivitu

Zpět

 

Zamyslete se a pokuste se najít v uplynulém týdnu, nebo klidně měsíci, jeden pracovní den, během kterého jste byli skutečně produktivní.

Máte? Zamyslete se tedy znovu, představte si onen produktivní den a zeptejte se sami sebe – co jste ten den jedli?

Když přemýšlíme nad faktory, které ovlivňují náš pracovní výkon, jen velmi málo pozornosti věnujeme právě jídlu. Možná jsou i tací z nás, kteří se přese všechen pracovní stres naučili brát jídlo v práci pouze jako nutné „palivo“, a často dokonce ani to ne.

Správný výběr potravin, pravidelné stravování a adekvátní velikost porcí se přitom ukazuje být naprosto klíčovým faktorem našeho pracovního výkonu, který si ovšem málokdy připouštíme.

Jeden příklad za všechny. Studie publikovaná v British Journal of Health Psychology, která zkoumala vliv skladby jídelníčku a pracovního nasazení, kreativity a míry pociťovaného štěstí u zaměstnanců, přišla se zjištěním, že ti zaměstnanci, kteří konzumovali větší množství ovoce a zeleniny během dne, vykazovali větší pracovní zapojení, vyšší míru kreativity v práci a jako bonus i vyšší míru pociťovaného štěstí.

Pod pracovním výkonem si přitom nepředstavujte pouze nějakou manuálně náročnou práci. Jistě se shodneme, že celá řada z nás se za celý den v práci sice „sotva pohne“ (což určitě není zcela správně, ale tomu jsme se věnovali ve 4. Výzvě s názvem Nelením, nesedím), nicméně mozek nám jede většinu času na plné obrátky. A stejně jako k adekvátnímu fyzickému výkonu potřebujeme i adekvátní množství energie, stejně tak i náš výkon kognitivní je na dostatku energie závislý. Je ovšem klíčové, aby ta energie (tedy jídlo) mělo tu správnou podobu…

Pravidelné stravování je základ

Jak již víme, pravidelné stravování (kterému jsme také věnovali celou jednu Výzvu) je neodmyslitelnou součástí skutečně zdravého životního stylu. Na pravidelnost bychom tedy neměli zapomínat ani v případě, že nám e-mailová schránka v práci přetéká a papíry na našem pracovním stole začínají vytvářet nízké mrakodrapy. Prostě ne! Zdraví je vždy přednější.

A ačkoliv už dávno neplatí pravidlo jíst bezpodmínečně každé 3 hodiny, i přesto by takovým základem našeho jídelníčku měly být tři hlavní chody (snídaně, oběd a večeře), mezi které můžeme v případě potřeby vložit ještě svačiny.

O tom, jak má vypadat správný oběd, se více dočtete v blogu k této Výzvě. Případné pracovní svačinky pak snadno a rychle připravíte za pomoci našeho eBooku Svačím zdravě se STOBem.

Především je však důležité nepociťovat přes den hlad. Pak se nám totiž snadno stane, že po celodenním strádání sníme naráz obrovské porce nepříliš vhodného jídla jen proto, že už „hlady šilháme“.

Jakým jídlům se (nejenom) v práci raději vyvarovat

Možná máte i sami na sobě vypozorované „změny“, které se s vámi dějí po konzumaci určitých druhů jídla. Některé porce způsobí, že jsme unavení a raději než do práce se nám chce do postele. Jiné nás sice rychle nabudí, ale následuje propad energie, další chutě a zhoršená koncentrace pozornosti.

A asi se všichni shodneme na tom, že přesně to jsou stavy, které bychom v práci zažívat neměli.

Rychlý pokles energie spojený se zhoršenou pozorností po konzumaci jídla je pravděpodobně způsobený tím, že porce, kterou jsme spořádali, byla příliš „těžká“ a náš organismus teď věnuje zvýšenou „pozornost“ a především energii na její trávení. Nejenom v práci tak platí, že bychom se měli přespříliš velkým, tučným a špatně stravitelným chodům (burgery, „poctivé“ české omáčky se šesti…), které nás „uspí“, raději vyvarovat. Tím spíše v případě, že máme sedavé zaměstnání a malý výdej energie během dne.

Druhým zásadním pravidlem, které bychom měli mít na paměti (opět nejenom v práci) je hlídat si glykemický index potravin a porcí, které zařazujeme do našeho celodenního jídelníčku. Obecně bychom měli preferovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, které nám tolik nerozhoupou hladinu cukru v krvi a zasytí nás na delší dobu. Případně potraviny, které mají vyšší glykemický index, vždy vhodně doplňovat i potravinou s GI nižším (například bílé pečivo vždy doplnit nízkotučným sýrem, šunkou a zeleninou).

Mezi potraviny s vysokým GI patří například: hranolky, sušenky, bonbony, limonády, bílé a sladké pečivo, chipsy a další pochutiny. Ty se tedy úplně nedají považovat za vhodný zdroj energie, a kromě toho, že po jejich konzumaci dostáváme brzo zase hlad, mohou mít při pravidelné konzumaci i celou řadu dalších negativních dopadů na naše zdraví a pracovní výkon.

Naopak ve zdravém jídelníčku by své místo určitě měly mít potraviny s glykemickým indexem nižším, jako je zelenina, ovoce, mléčné výrobky, oříšky, celozrnné cereálie nebo luštěniny.

3 pravidla zdravého stravování v práci

Ale z teorie do praxe! Je totiž možné, že všechno to, co tu bylo o pravidelných a vyvážených porcích řečeno, už dávno víte, nicméně v praxi se vám tato pravidla aplikovat většinou nedaří.

Co s tím? Zkuste se držet třech jednoduchých pravidel zdravého stravování v práci.

1) Rozhodněte se, co chcete jíst, dříve, než „za pět minut 12“

Jednoduše řečeno – plánujte. Rozmyslete si večer předem, co budete druhý den jíst, ideálně si připravte jednotlivé porce (ať už to bude celý oběd, nebo jen menší svačinky) doma (tipy, co si můžete připravit do krabičky, najdete v článku v sekci Tipy pro vás). Pak se vám jen těžko stane, že ze zoufalství vezmete za vděk nějakým „junk foodem“ z nejbližšího automatu. 

Pokud si nenesete jídlo z domova, naplánujte si, v kolik hodin a kam vyrazíte na oběd. Úplně nejlépe se podívejte předem na jídelní lístek a vyberte si nutričně vhodný oběd, dokud ještě nejste hladoví a nejste ovlivněni výběrem kolegů nebo linoucí se vůní z kuchyně.

2) Pokud víte, že míváte mezi hlavními jídly dne hlad, zařazujte svačinky

… protože je vždycky lepší malá svačinka, než z hladu a na posezení snězený obrovský kalorický oběd. Protože je fakt, že pokud jsme hladoví a unavení, vybíráme si podvědomě energeticky vydatné porce.

3) Zásobte se v práci zdravými a na přípravu nenáročnými potravinami

Pokud budete mít v zásobě malou mističku s oříšky nebo ovocem, v šuplíku v pracovním stole železnou zásobu knäckebrotů a proteinových nebo ovocných tyčinek a v lednici v kuchyňce na vás bude čekat kefír, jogurt či cottage, pak si na vás nejenom nepřijde obávaný „vlčí hlad“, ale také daleko snadněji odoláte „volání“ nedalekého fast foodu.

A jak se v práci stravujete vy? Daří se vám jíst pravidelně, nebo jídlo v pracovním nasazení často odkládáte až na druhou kolej? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích!

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 04. 2019 11:52
Ideál je možnost tzv. závodního či jiného stravování v restauracích, kde lze objednat předem z týdenního menu, kde se nabízí minimálně 2 různá jídla. Podle nich pak předem doladit i svačinu, která by doplnila živiny chybějící v hlavním jídle (zejména bílkoviny a zelenina).
10. 04. 2019 11:52
Ideál je možnost tzv. závodního či jiného stravování v restauracích, kde lze objednat předem z týdenního menu, kde se nabízí minimálně 2 různá jídla. Podle nich pak předem doladit i svačinu, která by doplnila živiny chybějící v hlavním jídle (zejména bílkoviny a zelenina).
09. 04. 2019 18:06
Jím pravidelně a většinou zdravě. V ledničce mívám po ruce jogurt a ovoce.
09. 04. 2019 00:08
Jím pravidelně, dokonce i ve stejnou dobu, takže určuji čas podle hladu a celkem přesně. Naši z toho mají legraci trefím se + - 5 minut.
08. 04. 2019 22:22
Děkuji za připomenutí.
08. 04. 2019 21:42
Do práce chodím zásadně připravena. Snažím se nosit kvalitní potraviny, nezapomínám na ovoce a zeleninu.
08. 04. 2019 20:49
Musím se nad tím zamyslet, je fakt že jsem někdy produktivní až moc a někdy se mi do ničeho nechce.
08. 04. 2019 14:12
jím každé tři hodiny vzhledem ke zdravotnímu stavu a vlčí hlad neznám
08. 04. 2019 11:39
Jím pravidelně a zdravě, a proto jsem produktivní někdy až moc. Ale možná jsem také hyteraktivní od přírody:-)
08. 04. 2019 11:15
Děkuji za přínosné informace,doma mám vždy zásobu zdravých potravin.
08. 04. 2019 09:06
Děkuji za připomenutí, toto je fakt důležité.
08. 04. 2019 08:15
Já mám možnost jíst v práci celkem pravidelně. s delším plánováním problém mám. Někdy to jistí právě ten Cottage, či jiný sýr a zelenina, třeba i z plechovky. Taky kuskus je výborná rychlovka, třeba se zeleninou a Cottage, nebo šunkou.
08. 04. 2019 08:06
Bez oběda bych nemohla fungovat. Se skladbou jídla jsem mívala problém v době, kdy jsem pracovala a byla odkázána na nabídku závodní jídelny. Však jsem taky měla problém s váhou. V důchodu jím podle zásad zdravého stravování celý den, nejen v době oběda, parádně jsem zhubla a problém s váhou už nemám.
08. 04. 2019 07:53
v práci obědvám ve stejný čas, o víkendu pak cca o hodinu déle. Nosím si i svačinky. Mám vlastní lednici, takže si tam můžu mít zásob kolik chci.
08. 04. 2019 06:27
Tak tady to mám v pohodě, obědvám pravidelně každý den přibližně ve stejnou dobu. Myslím i na svačiny a do práce si většinou beru více jídla ( ve formě svačin, tj nějaké ovoce a zakysaný mléčný výrobek bez příchutě), když nemám hlad , tak nesvačím a jídlo sním třeba až další den, občas svačinu co jsem původně měla jíst v pondělí, sním až v pátek...
08. 04. 2019 05:33
Obědvám pravidelně ve stejnou dobu.
08. 04. 2019 05:11
Já mám oběd vždy ve stejnou hodinu. Vyhovuje mi to a mám na to cca půl hodiny. Za mě OK
08. 04. 2019 05:03
já sice v práci obědvám ale někdy je to jak já říkám s hadrem v ruce. V praxi to vypadá tak, že mám svoji porci položenou někde na stole a pokud jdu okolo, zobnu a to je určitě špatně. Důvod ke zlepšení
15. 10. 2018 07:19
Patřím asi mezi ty šťastnější, protože já si den bez oběda neumím představit.
15. 10. 2018 05:28
V práci jsem většinou chodila na oběd, nyní co jsem doma vařím téměř každý den, takže oběd pravidelně.
15. 10. 2018 03:49
Skoro vždy jim pravidelně, plánování jídelníčku už není pro mě problém a přesně jak píšete. Je to vždy lepší. Dík za článek
14. 10. 2018 23:30
Děkuji za článek a tipy
03. 10. 2018 11:07
V práci jsem vždy chodila na oběd v pravidelnou dobu, jídlo jsem vybírala den předem, aby nehrozilo náhlé selhání při pohledu či vůni nějakého méně zdravého, leč lákavého pokrmu.Salát jako příloha byl téměř podmínkou výběru.
02. 10. 2018 05:46
Chodím pravidelně každý den na oběd ve stejnou dobu, vyberu si na co mám chuť buď předem podle jídelníčku nebo až přímo v jídelně očima. Máme celkem pestrý výběr a vždy si ještě dám misku salátu. Na zbytek pracovní doby mi pak už stačí ovoce.
01. 10. 2018 22:57
Obědvám každý den. Oběd mi vozí ten, který si vyberu z jídelníčku. Svačinu mám jen odpoledne a vlčí hlad mě přepadá jenom vzácně
01. 10. 2018 18:35
díky za tipy, momentálně se stravuji doma, a do práce jsem se také snažila nosit si jídlo
01. 10. 2018 15:48
Oběd nevynechávám a jím pravidelně. Do práce si nosím plno krabiček, abych měla sebou i svačinky.
01. 10. 2018 12:38
Patřím k jedné třetině ... když jsem u akce, tak nejím, prostě se to nedá - není čas ani možnost. Občas to řeším kefírem, ale ne vždy si vzpomenu na to vzít si ho sebou. Když pracuji doma, tak zas prý dát si oběd je zbytečná ztráta času a je potřeba vyřídit to a to a pak si dáme jídlo, což bývá většinou až kolem 2-3 hod. ...
01. 10. 2018 12:30
Děkuji za poučný článek a přiznám se,že poslední dobou jsem pravidelně neobědvala,respektive jsem oběd díky krásnému počasí byla líná si připravovat.A tak jsem se obědvala většinou jen kousek chleba,zeleninu a ovoce a k tomu dostatek tekutin.
01. 10. 2018 09:55
Jím pravidelně, jen když mám nějaké pobíhání po doktorech či úřadech, jím a piju málo, abych neměla problémy s vylučováním :-) Ale co je vlčí hlad už nevím hooodně dlouho.
01. 10. 2018 09:47
Když jsem v práci, problémy s jídlem nemám. Horší to je, když jsem někde tak říkajíc "rozlítaná v terénu". Třeba běhání po doktorech nebo úřadech.
To pak často přijdu domů odpoledne hladová jako vlk.
01. 10. 2018 09:07
Do práce už nechodím, ale jím pravidelně, včetně svačin.
01. 10. 2018 08:25
já obědvám pravidelně a jídlo si vařím sama nosím si krabičky
01. 10. 2018 08:16
V práci jsem vždy měla snídani a svačinu, když fungovala jídelna, tak jsem chodila pravidelně na obědy, když ne , nosila jsem si oběd z domova. Odpoledne doma byla kávička s dobrůtkou a pak večeře. Co jsem doma a snídám déle, tak často vynechávám dopolední svačinu. Vyhovují mi tedky 4 jídla denně.
01. 10. 2018 07:10
Děkuji za článek. Patřím do skupiny lidí, kteří oběd zásadně nevynechávají. Do práce chodím s plnou taškou jídla, aby jsem měla pokrytý celý den a odpoledne nemyslela na to co slupnu ( teda po cvičení s tím bojuji...) Obědy mám taktéž z domu a vím co mám jíst abych se necítila vyčerpaná. Energie mám dostatek na zvládání všech pracovních i po pracovních úkolů :-).
01. 10. 2018 06:11
Myslím, že se tím ( více - méně :-)) při výběru oběda řídím. Přesto ale, "Opakování, matka moudrosti". Děkuji za zajímavý článek.
01. 10. 2018 05:37
Dobré rady. Je o čem přemýšlet
01. 10. 2018 05:35
Díky za článek, snažím se držet vašich rad.
01. 10. 2018 05:24
Skvělý článek, člověk si pořád důležité věci musí připomínat. Skvěle napsané, jen trochu víc přemýšlím co je vlčí hlad -:-))), já ho teda díky výzvě 52 vůbec neznám. Patří Vám velký DÍK

Naši partneři