TOPlist


Nenasytné batole?

 

Mgr. Tereza Rogalewiczová

 

Velké části rodičů může přejídání dítěte v batolecím věku (1-3 roky) připadat jako absurdní. Většinou přeci malé děti k jídlu všelijak přesvědčujeme. Tu odmítají maso, tu jogurt, tu nějaké ovoce nebo zeleninu nebo všechno… V jídle i stravování se odráží fyziologický negativismus dítěte. Tato fáze je zcela přirozená a normální, avšak v rámci tohoto jevu se malý potomek leckdy důrazně vymezuje i co se týče příjmu stravy. Ať je to odmítáním některých jídel nebo potravin nebo preferencí jen některých z nich. V tomto období není nic divného, když dítě jí několik dní málo a pak naopak hodně. Ale co je to hodně a co málo? A co když je dítě jedlík a chutná mu? Co vše mu povolit sníst?

Samozřejmě i pro tento věk existují výživová doporučení, tedy kolik jakých živin, minerálních látek či vitamínů takto staré děti potřebují. Pro rodiče jsou to však nicneříkající informace. Jako v ostatních oblastech výživy se i zde vyplatí kombinovat selský rozum se základními znalostmi. Není proto na škodu mít zevrubný přehled o tom, co by jídelníček batolete ideálně měl obsahovat:

  • 3-4 porce mléka a mléčných výrobků (120-150 ml mléka, 100 ml jogurtu, 20-30 g tvarohu, 20-30 g sýru)
  • 2-3 porce obilovin (1/2 krajíce chleba, ½ rohlíku, 60-70 g vařené rýže/těstovin, 80 g brambor, 40-50 g vařených luštěnin, 2 knedlíky)
  • 2-3 porce zeleniny a 2 porce ovoce (50 g, 100 ml ovocné/zeleninové šťávy, z toho 1 porce zelené listové zeleniny, 1 porce ovoce nebo zeleniny s vysokým obsahem vit. C (rybíz, jahody, citrusy, kiwi), 1 porce žluté až oranžové ovoce nebo zeleniny)
  • 1 porce masa denně (40-60 g, 2-krát v týdnu ryba, porce 80 g), max. 2 vejce týdně
  • 2-3 porce (10 g) volného tuku (k pečivu nebo přípravě syrových či vařených jídel)

Netřeba se ale příliš zabývat uvedenými gramážemi, berme je jako orientační.

V tomto věkovém období dostávají zpravidla děti jako doplněk k běžné stravě umělou mléčnou výživu, tedy pokračovací mléka nebo kaše. Neměli bychom ale zapomínat, že i mléka jsou výživná a nemůžeme je proto chápat pouze jako nápoj. Musíme počítat s jejich energetickou hodnotou a obsahem živin, vitamínů a minerálních látek. Zařadíme-li je např. do svačiny, měli bychom tomu uzpůsobit zbytek svačinového jídla. Při dávkování se řídíme údaji výrobce.

Neměli bychom se nechat zmást reklamami na lahodné dětské krémy, pudinky, dezerty a spol. Ne vše, co je inzerováno jako pro děti vhodné, opravdu vhodné je. Měli bychom se snažit mezi výrobky odlišit ty k pravidelné konzumaci žádoucí od těch, které by měly být podávány nanejvýš příležitostně. Obecně platí, že čím později dítě „rizikové“ potraviny ochutná, tím lépe, protože mu můžeme vysvětlit, že tyto „dobroty“ jsou jen výjimečné.

Co je v tomto období rizikové, i z důvodu budoucího vývoje vztahu k jídlu a stravování vůbec, je nedostatek řádu. Batolecí období je přechod mezi stravou kojence ke stravě a stravování dospělých. Budují se jídelní návyky a bohužel i zlozvyky. Jak je lákavé utišit vztekající se nebo jinak emočně rozladěné dítě nějakým jídlem. Tím spíš, když obecně málo jí. Přeci mu neuškodí tu a tam něco sníst mezi jídly. Tu a tam jistě ne, tím spíše v nestandardních situacích. A každý rodič sám nejlépe ví, jak jednoduše se naruší denní režim. Ale měli bychom se snažit jídla od sebe nějak oddělovat, snažit se nenechat dítě „prozobávat se dnem“ a především ho neučit, že nejlepším řešením všemožných emocí je jídlo.  

Pokud batole (které však dobře prospívá a je zdravé) s jídlem neustále honíme, zkusme mu nabízet jídlo v nějakých intervalech a nepronásledovat ho s ním v jednom kuse. Hlady jistě neumře. Pak bychom také mohli zjistit, že k hlavním jídlům opravdu nic moc nepojí, zato v mezičase ujídá kde co. A velmi pravděpodobně to nebudou ty nejvhodnější a žádané kategorie potravin.

V batolecím období nenajdeme klasické nenasyty v pravém slova smyslu. V jejich chování nepozorujeme vědomou nadměrnou konzumaci jídla, kterou bychom nazvali jako přejídání. U batolat zpravidla zaznamenáváme výkyvy v množství přijaté stravy, které zrcadlí jejich aktuální vývojové potřeby. Můžeme se zde tak trochu spoléhat na jejich přirozené instinkty. Skutečné přejídání můžeme začít pozorovat nejdříve od předškolního věku dále. Ale právě v batolecím období budujeme  základy pro budoucí vztah (nejen) k jídlu a jídelním zvyklostem. Některým dětem obecně více chutná, méně si vybírají, jedí ochotněji. V porovnání s vrstevníky třeba i více. Pokud je však váhový trend v normě (sleduje praktický lékař), můžeme být v klidu. Svévolně nasazená dieta rodičem do tohoto věku určitě nepatří!

Výživa malých dětí je silné téma jak pro odborníky, tak pro rodiče. Každé dítě je jiné, platí na něj něco jiného, občas neplatí vůbec nic. Nezbývá nám nic jiného, než se opět obrnit trpělivostí. Snažit se dítěti poskytovat pestrou stravu a navzdory nezdarům opakovaně předkládat žádoucí potraviny. Snažit se do stravování postupně vnášet řád a pravidelnost, byť to k ideálu bude mít často dosti daleko. To, jak jíme my a zbytek rodiny, má větší dopad na dítě, než si občas uvědomujeme.

Tato vývojová fáze poskytuje široké pole působnosti pro začátky budování zdravého životního stylu. Dost možná máme velkou příležitost a silnou motivaci zlepšit i sami sebe. :-)

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

31. 12. 2017 08:59

poradna

je ideální nic nepřehánět, vést děti k pohybu, k dostatku zeleniny a ovoce v jídelníčku a nedělat z jídla takovou vědu...dnes se vaří před kamerami nepřeberné množství pokrmů...hodně se tomu věnuje času a pozornosti.

30. 12. 2017 22:43

sifaka

Díky za info, doufám, že využijeme.Dvojnásob :-)

30. 12. 2017 19:00

Kumpi

Děti už mám velké, ale je to hezký článek.

30. 12. 2017 16:23

babicka Eva

Je dobré začít se správnou a zdravou výživou od malinka.

30. 12. 2017 09:51

ekavkova

Nejhorší je skutečně uklidňovat dítě jídlem, zejména rohlíky nebo sladkostmi.

29. 12. 2017 22:18

bessi

Ono takové batole olizující si ručičku, kterou před tím notně namočilo ve sklenici s majolkou nebo tatarkou je taky děs

29. 12. 2017 21:55

bessi

Moje děti jedli bez problémů. Přesnídávky, tvarohové krémy a podobně jsem jim dělala domácí bez cukru. Až ve škole se to trochu zvrtlo :-(

29. 12. 2017 21:41

martashi

To je pravda, co jsou maminy dětem schopné dát je dost šílené. A při tom každá z nich hlídá u sebe každé sousto, aby náhodou nesnědla něco nevhodného.

29. 12. 2017 21:41

Hanuja

Moje vnoučata mají váhu akorát. Snacha to dost hlídá.

29. 12. 2017 21:32

Yogii

Ono dítě v hlubokém kočárku žvýkající párek složený z bůhvíčeho je taky docela alarmující.

29. 12. 2017 21:01

Evusja

Zažila jsem chlapečka, který posvačil "jogurt" s kostíky, zakousl to Brumíkem a za odměnu dostal lízátko. Hodně jsem se držela, abych držela ústa. A malé děti napájející se "kolou" je také docela běžné.

29. 12. 2017 20:33

poradna

Někdy jsem překvapena, jak maminky experimentují u výživy svých dětí....

29. 12. 2017 20:17

Veve12

Máme 8 měsíčního vnoučka. Zatím přechází z mléka na zeleninu, maso a ovoce. Vše dcera vaří doma. Přesnídávky bez cukru, žádné kupované. Sní vše, jen ze zelených fazolek nadšený nebyl. Jen tak mezi jídlem má občas bio křupky kukuřičné, zeleninové bez soli. Jsou pro děti od 6 měsíců. Uvidíme co bude dál, ale snažíme se využít znalosti ze Stobu :-)))

29. 12. 2017 19:35

LuckaN78

Moje deti jsou hubenouri i kdyz jedi nekdy dost...

29. 12. 2017 17:55

Jirina55

Pracuju v MŠ jako kuchařka a tak je strava pro ty nejmenší účastníky společného stravování mým každodenním chlebem. Shodneme se ale na tom, že ve většině případů nemůžeme navázat na základ z rodiny. Děti na zeleninu a luštěniny nejsou zvyklé ale pokud bychom jim nabídly hamburger, věděly by všechny o co jde ...

29. 12. 2017 17:52

vachova

Mám vnučku je drobná.

29. 12. 2017 17:05

bagi666

Teď to řeším, syn je v 15m dle mě rochu buclatější než by měl :-(

29. 12. 2017 14:10

Yogii

Dcera naštěstí jedla dobře, do jídla ji nebylo potřeba nutit a já se jí snažila stravovat co nejzdravěji. Kupované krémy a pudingy plné cukru a barviv měla až ve vyšším věku a pouze občas. Dnes už má své jídelní návyky. Zato kolegyně s tříletým synem si stěžovala, jak syn vůbec nejí, že to je hrozné, že bude podvyživený atd. Pak jsem je viděla na návštěvě v akci :-). Kluk ozobával před obědem co se dalo, na oběd nechtěl pak už nic jist a místo, aby u oběda seděl, běhali s ním každou chvilku na hřiště. Pak mu vnutili aspoň kousek sladkosti místo normálního jídla. No, takovým příkladem jim u jídla sedět nevydrží.

29. 12. 2017 11:28

martashi

5 vnoučat každé jiné co se jídla týče, dvě nejmladší baští dobře, přesto jsou založením postavy každý jiný. Holčička je droboučká a kluk je jako buk.

29. 12. 2017 11:02

Slonik71

Zajímavý článek škoda že takové informace nebily před 25 lety když měl starší syn rok

29. 12. 2017 11:01

dolevina

tak batole už v rodině nemáme, jen nenasytné vnoučky puiberťáky

29. 12. 2017 10:56

ajanka

Děkuji za informace.

29. 12. 2017 10:10

Masa55

Děkuji za poučný článek.

29. 12. 2017 10:02

filipova

poučný článek, snad ho v budoucnu využiju

29. 12. 2017 08:37

PerditaX

Vnučka sní, na co přijde, vnuk je jak z koncentráku, jídlo je za trest. Stejné geny, stejná výchova.

29. 12. 2017 08:23

JARI59

Přesně - zdravý styl života a stravování se má vštěpovat už od malička

29. 12. 2017 07:43

tkoskubova

Děkuji za pěkný článek.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma