TOPlist
Sledujte nás:

Obsah vody v potravinách

Zpět
 

Ing. Hana Málková

 

Téměř všechny potraviny obsahují určitý podíl vody a i tato voda se započítává do denního příjmu tekutin.

Zelenina a ovoce je tvořeno průměrně z 90 % vodou, vysoký obsah vody mají také polévky, mléko, jogurtové nápoje apod. Pokud tedy jíme běžně dostatek ovoce a zeleniny, k tomu nějaký ten jogurt nebo kefír, případně polévku k obědu či večeři, přijmeme tím i poměrně dost tekutin.

Na druhou stranu, kdo jí převážně suchou stravu typu chleba se sýrem, maso s přílohou bez významného podílu zeleniny, na svačinu sušenka, tekutin v jídelníčku příliš mnoho nepřijme.

Výhodou potravin bohatých na vodu je také to, že obsahují méně kalorií (protože voda má nulovou energetickou hodnotu), i proto je vhodné tyto potraviny do jídelníčku zařazovat.   

Hodnocení (49 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 08. 2017 07:47
Hezký přehled.
16. 08. 2017 23:07
logické
16. 08. 2017 15:12
Dalo se očekávat, ale i tak to neškodí vidět znovu.
16. 08. 2017 11:50
Pěkná tabulka.
15. 08. 2017 08:26
Děkuji za zajímavou tabulku vytisknutí si ji a dám na lednici
14. 08. 2017 22:32
Pěkná přehledná tabulka.
13. 08. 2017 21:49
Perfektní přehled, pitný režim doplňuji hlavně zeleninou a ovocem.
13. 08. 2017 19:31
Skvělá tabulka.
13. 08. 2017 11:38
hezký přehled..
13. 08. 2017 08:53
Super tabulka.
11. 08. 2017 22:21
11. 08. 2017 17:38
Pěkný ,přehledný
11. 08. 2017 10:35
Většina informací je jasná, jen ten vysoký obsah vody ve vejcích mne překvapil.
11. 08. 2017 07:53
Je dobré mít představu, kolik vody jsem snědl.
10. 08. 2017 21:54
hezký přehled
10. 08. 2017 13:11
Zeleninu zařazuji hodně takže se ke 2 litrům dostanu.
09. 08. 2017 23:17
Jsem překvapená z brokolice...
09. 08. 2017 22:36
Kdysi jsem párkrát krájela napůl balíček mraženého špenátu, to byla makačka. Známí měli před lety elektrický nůž, tím by šlo vše :-).
09. 08. 2017 22:13
O vodě v potravinách by mohli vyprávět své polárníci. Našinec pak v situaci, kdy vyndá něco z mrazáku a chce to ukrojit/rozkrojit.
Tak třeba tvrdý sýr je potřeba na výpravy do mrazivého prostředí předem nastrouhat, jinak máte smůlu. Máslo z mrazáku taky normálně neukrojíte, chce to sílu, ev. nůž nahřátý v teplé vodě.
09. 08. 2017 20:48
Že má sýr tak vysoký obsah by mně nenapadlo...
09. 08. 2017 20:01
Děkuji za přehlednou tabulku.
09. 08. 2017 17:24
Tak to je skvěle roztříděné.
09. 08. 2017 13:59
Díky za informace, toto jsem si vytiskla.
09. 08. 2017 12:51
díky za zajímavou tabulku
09. 08. 2017 09:49
Překvapila mě ta kolonka 5-30%, myslela jsem si, že v těchto potravinách ( skoro ) žádná voda není
09. 08. 2017 09:40
zajímavé.
09. 08. 2017 09:24
Zase zajímavá tabulka
09. 08. 2017 09:16
Super tabulka. Že je voda i v jiných potravinách než zelenině, ovoci a mléčných výrobcích mi nějak nedošlo :-)
09. 08. 2017 08:37
U jiných potravin než ovoce, zeleniny a mléčných výrobků jsem o tom nepřemýšlela, přehledná tabulka.
09. 08. 2017 08:35
Pěkná tabulka
09. 08. 2017 07:30
Taky koukám, kde všude je voda ještě, hezký a přínosný přehled
09. 08. 2017 07:26
pěknký přehled, že má zelenina a ovoce hodně vody to jsem věděla,ale ostatní mě docela překvapilo

Naši partneři