TOPlist


Odvrácená strana luštěnin

 

Ing. Hana Málková

Stejně jako v životě, i ve světě potravin platí, že nic není jen černé a bílé. A tak i luštěniny, které se na jedné straně vyznačují svými pozitivními účinky na naše zdraví, mají svou odvrácenou tvář. Tou je především přítomnost některých antinutričních a přírodních toxických látek.

Ačkoliv tyto názvy mohou vyvolat v člověku dojem, že konzumace luštěnin je snad až riskantní záležitostí, skutečnost taková určitě není. Nejen, že s těmito látkami se dá správnou technologickou úpravou luštěnin (tepelné zpracování, máčení, naklíčení) velmi účinně bojovat, ale zároveň zde platí, že pokud luštěniny nekonzumujete denně v nepřiměřeně vysokém množství, tyto látky nebudou mít na vaše zdraví žádný vliv. A naopak poslední výzkumy ukazují, že i tyto látky mohou mít v menším množství dokonce pozitivní účinky.

Je ale jistě užitečné se s těmito látkami seznámit. Jaké antinutriční látky se tedy v luštěninách vyskytují a jaké mohou mít účinky? Pojďme si některé z nich ve zkratce představit.

  • Inhibitory proteas – snižují využitelnost bílkovin v organismu.
  • Inhibitory amylas – zhoršují stravitelnost sacharidů.
  • Antivitaminy – ruší účinky některých vitaminů.
  • Lektiny – zhoršují využitelnost bílkovin a mohou zpomalovat růst.
  • Kyselina fytová a šťavelová – snižují využitelnost minerálních látek, především železa a zinku. Nejvyšší množství se nachází v sójových bobech.
  • Saponiny – některé druhy mohou poškozovat sliznici střev.
  • Alfa-galaktosidy – nestravitelné oligosacharidy, které se nejvíce podílejí na vzniku trávicích potíží (především nadýmání) po konzumaci luštěnin. Více se o těchto látkách i o tom, jak s nimi bojovat, dozvíte v následujícím článku
  • Puriny – látky, které se mohou podílet na vzniku dny. 
  • Fytoestrogeny – látky podobné lidským hormonům estrogenům, vyskytující se ve vyšším množství především v sójových bobech. Jejich účinky v organismu se velmi různí, stejně jako závěry ze studií, které byly na téma fytoestrogenů provedeny. Více se fytoestrogenům a jejich účinkům budeme věnovat již v brzy v samostatném článku.

Pokud byste rádi do tohoto tématu zabrousili trochu hlouběji a seznámili se podrobně s některými problematickými látkami i z chemického hlediska, přečtěte si následující článek

Kromě vlivu antinutričních látek se v případě luštěnin můžeme bavit i o eventuálních alergických reakcích, a to zejména na látky obsažené v sójových bobech a lupině. Například alergie na sójový protein se objevuje u 0,5 % populace.

U luštěnin hrozí také riziko napadení plísněmi a následné produkce mykotoxinů. I v tomto případě se jako nejproblematičtější ukazují sójové boby.

Neměli bychom zapomenout zmínit i skutečnost, že konzumace luštěnin se nedoporučuje u různých druhů onemocnění, kromě výše zmíněné dny je potřeba luštěniny omezovat také při některých onemocněních trávicího traktu, kdy je potřeba dodržovat tzv. šetřící nebo bezezbytkovou dietu. Pokud se vás některé zdravotní omezení týká, vždy je potřeba konzumaci luštěnin prokonzultovat s nutričním terapeutem nebo lékařem. 

Hodnocení (75 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

27. 02. 2017 16:03

Hefaista

Diky moc zajímavé čtení.

27. 02. 2017 05:35

ji.lanka

Moc zajímavé, děkuji !!!

26. 02. 2017 19:01

jindriska99

Zajímavý článek - děkuji.

25. 02. 2017 21:01

Slonik71

Zajímavý a poučný článek

21. 02. 2017 18:16

sladka paja

Zajímavé

20. 02. 2017 22:18

LuckaN78

zajímavé a poučné

19. 02. 2017 23:09

hgrem

Luštěniny jsem v mládí znala také jen jako čočku nakyselo a hrachovou kaši. Ale už jsem se zdokonalila. Nejraději mám humus, fallafely (i když se mi občas rozpadají) a hlavně si děláme ze sojových bobů domácí tofu. Je to vše velká mňamka.

13. 02. 2017 19:57

Niraska

Srozumitelné a užitečné informace :-)

13. 02. 2017 09:24

Masa55

Luštěniny mne naprosto překvapily, mám silné mezery ve vzdělání. Díky za každé info.

12. 02. 2017 23:16

poradna

hezky přehledné, díky

12. 02. 2017 20:51

Dadag

Ano, zařadit luštěniny do jídelníčku

12. 02. 2017 20:01

ina49

To co jsem v článku četla jsem ani nevěděla jsou to pro mě nové informace,děkuji za poučný článek.

12. 02. 2017 17:48

Masa55

Luštěniny jednou týdně, to si myslím bude pro mne dost dost, na to , že jsem je skoro vůbec nejedla.

12. 02. 2017 17:18

Csudla

Jsou to pro mne nové informace, takže děkuji za ně.

12. 02. 2017 14:33

JARI59

Ano, zařadit luštěniny do jídelníčku, ale s chutí na ně!

11. 02. 2017 18:59

MOONA

Pro mě nové informace, ale nadměrná konzumace u nás snad nehrozí,je dobré vědět i o negativech...

11. 02. 2017 08:38

bohuminska

Pořád platí "všeho s mírou"

11. 02. 2017 00:22

martashi

Informací není nikdy dost. A je prima,že nám jsou překládány do "lidštiny"
:o) . Díky

10. 02. 2017 21:52

Hanuja

Zase nové a zajímavé informace.

10. 02. 2017 13:30

tkoskubova

Děkuji za informace,je to pěkné,že se dozvídáme vše a můžeme s těmito získanými znalostmi dobře nakládat.

10. 02. 2017 11:14

babicka Eva

Hodně zajímavé informace.

10. 02. 2017 10:46

dagmarhruska

Dekuji za zajímavý clánek. A zase jsem o neco chytrejsí:-)

10. 02. 2017 10:45

Medvedice3

No vida, je dobré znát i ty stinné stránky. Článek mě překvapil.

10. 02. 2017 09:58

madridacka

Zrovna dnes po ránu jsem si řekla, že vznesu dotaz na téma luštěnina a dna.

10. 02. 2017 09:42

bessi

Díky za článek. Už jsem myslela, že luštěniny, kromě nadýmání, žádné negativa nemají....

10. 02. 2017 09:24

Masa55

Díky za info, je to pro mne užitečná rada.

10. 02. 2017 09:17

Kumpi

I u luštěnin platí, že všeho s mírou. :-)

10. 02. 2017 08:44

pejska

Díky, spousta mně dosud neznámých věcí se mně ujasnilo.

10. 02. 2017 08:00

filipova

zajímavý článek a opět pro mě nové informace

10. 02. 2017 07:51

Fila Byla

Já myslím, že skoro v každém jídle lze najít látky pro zdraví prospěšné spolu s těmi, které mohou někomu dělat nedobře. Těším se na článek o klíčení, abych věděla, co je potřeba udělat, aby to bylo správně.

10. 02. 2017 07:43

coumba

Nikdy bych neřekla, že jídlo je taková věda.

10. 02. 2017 07:14

hajekrad

To by člověk nesměl jíst vůbec nic, v každém soustu je asi i něco špatného. Zvláště dnes, kdy té přírodě dáváme tak zabrat.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma