Ovoce a zelenina, jak je (možná) neznáte
Ing. Lenka Vymlátilová
Informace čerpány z knihy Zelenina ve výživě člověka, autor prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.
Žádná potravina nemá plnohodnotné nutriční složení.
Není potravina, jež by nám dodala všechny potřebné živiny v optimálním množství a poměru, a proto musíme dbát na pestrý jídelníček.
Alespoň se ale nenudíme a můžeme si užívat různorodých chutí a barev.
I v případě ovoce a zeleniny bychom neměli pestrost zanedbávat a jednotlivé druhy střídat.
Různé druhy ovoce i zeleniny mají své specifické složení a dodávají nám různé druhy a různá množství vitamínů, minerálních látek, antioxidantů i dalších fytonutrientů, tj. látek s prokazatelně protektivními účinky na lidské zdraví.
Celosvětově je známo přibližně 30 000 jedlých rostlinných druhů
Z těchto druhů se asi 7 000 využívá jako potraviny, avšak ve velkém se pěstuje asi 120 druhů rostlinných potravin.
Schválně, zkuste si spočítat, kolik druhů ovoce a zeleniny je běžně ve vašem jídelníčku.
Množství zeleniny ve vašem jídelníčku vám hravě spočítá náš chytrý program na zapisování jídelníčku Sebekoučink. Vyzkoušejte ho i společně s novou mobilní aplikací.
Známé i neznámé rostlinné druhy
V dalších řádcích vám přiblížím méně známé, exotické druhy a připomenu i ty, které dobře znáte, ale možná se ve vašem jídelníčku vyskytují jen zřídka nebo vůbec.
- Černý kořen se podobá křenu, ale je černého zbarvení. Je bohatý na vlákninu inulin, dále obsahuje laktucin a levulin, látky podporující činnost žláz s vnitřní sekrecí. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu a nejčastěji se konzumuje vařený, zapékaný nebo smažený. Na STOBklubu však nemusím dlouze vysvětlovat, proč této kulinární úpravě nefandíme.
- Daikon je druh ředkve s bílým kořenem dlouhým až 25 cm. Nutričním složením se velmi podobá ředkvím a i využití v kuchyni je totožné. Je ale jemnější chuti než naše odrůdy ředkví.
- Topinambury mají podobné použití jako brambory a jsou zdrojem inulinu.
- Batáty neboli sladké brambory mají stejné mnohostranné využití jako brambory. Oproti nim obsahují více škrobu a také cukru.
- Tuřín se hojně pěstoval před rozšířením brambor a byl proto významným zdrojem sacharidů. Příznivě působí při žaludečních, cévních a žlučníkových potížích. Kuchyňsky se upravuje vařením a strouhaný čerstvý může zastoupit křen.
- Vodnice či okrouhlice je bulva různých tvarů i barev (bílá, žlutá, šedá, nafialovělá, oranžová i černá) s bílou nebo nažloutlou dužinou. Odrůdy s malými bulvičkami jsou lahůdkovou, jemnou zeleninou, jež se konzumuje syrová nebo dušená.
- Čekanka salátová má jemnou, nahořklou chuť. Zlepšuje trávení a je doporučována při jaterních onemocněních. Patří mezi lahůdkovou zeleninu, jež se konzumuje čerstvá, vařená, dušená nebo zapékaná.
- Někteří možná nevyzkoušeli mangold (cvikla), jež se upravuje stejně jako špenát.
- Potočnice lékařská obsahuje značné množství jódu, hořčičné oleje a silice a vitamín C. Díky silicím mají listy příjemně nahořklou ostrou chuť a připravují se z ní proto pikantní saláty. Konzumují se tedy pouze mladé výhonky nebo listy této vodní rostliny.
- Ačokča je podobná našim okurkám a pěstuje se v teplejších oblastech. Začíná se však pěstovat i zde, ale v běžné tržní síti pravděpodobně není k mání.
- Chřest se vrací do českých kuchyní. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, zejména stopových prvků a flavonoidů. Chřest má příznivý účinek na krevní oběh, posiluje imunitní systém, pomáhá zlepšovat zrak a zpomalovat stárnutí pokožky. Také přispívá k tvorbě serotoninu a tím uvolňuje nervové napětí. Je velmi lehce stravitelnou a lahůdkovou zeleninou.
- Fenykl sladký jste již v obchodech zahlédli, ale možná doposud neochutnali. Konzumujeme nadzemní hlízu, která je podobná cibuli a má jemnou chuť a vůni. Fenykl je známý především účinky na činnost zažívacího ústrojí (proti nadýmání, uvolňuje křeče). Podává se syrový, dušený nebo grilovaný.
- Artyčoky jsou květy, jež se konzumují před rozkvětem, nesmí vykazovat dřevnatění. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu lehce nahořklé chuti. Vedle vitamínů a minerálních látek obsahují inulin a vykazují vysokou antioxidační aktivitu. Kulinárně se upravují vařením, dušením nebo zapékáním. Sušené listy se používají i pro přípravu čaje, který působí při poruchách trávení, činnosti jater nebo ledvin.
- Mezi exotické druhy zeleniny patří například jurovník, kokcinie, psofokarpus čtyřkřídlý, rapini nebo taro. Tyto druhy jsem však nevyzkoušela, a proto nemohu více napsat. Pokud jsem podnítila vaši zvědavost a touhu ochutnat, pátrejte a o zkušenosti se podělte.
Sladká tečka?
- Avokádo je „exot“ mezi ovocem, protože obsahuje velké množství tuku, ale vhodného složení. Skvěle se hodí do salátů, pro přípravu pomazánek nebo namísto másla.
- Granátové jablko je „to“, jež utrhla Eva v ráji a obecně jsou granátová jablka v Bibli i jiných mytologických textech zmiňována. Konzumace granátového jablka je doporučována ženám pro obsah fytoestrogenů.
- Šťavnatá a křehká rebarbora se hodí pro přípravu koláčů, kompotů, džemů nebo sladkých omáček. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje při dietách žlučníkových a jaterních!
- Mochyně neboli židovská višeň či liščí jablko. Oranžová bobule ukrytá v zaschlém kalichu je bohatá na obsah karotenoidů, vlákninu a vitamín C. Konzumuje se jen tak nebo naložená v cukru. My opět doporučujeme variantu „jen tak“.
- Kaki churma je ovoce připomínající naše broskve nebo meruňky.
- Karambola neboli čínská hvězdice může být krásnou ozdobou vašich ovocných salátů nebo koktejlů. Podobně jako rebarbora však obsahuje větší množství kyseliny šťavelové!
- Liči čínské připomíná svou chutí hrozny.
- Pitaya je rovněž pro oko zajímavé ovoce a hodí se pro ozdobení kulinárních výtvorů. Chutí se podobá vodnímu melounu.
A jaké exotické a netradiční druhy ovoce či zeleniny jste vyzkoušeli Vy?
Komentáře
Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se
28. 07. 2019 08:18
tmavovlaska
23. 07. 2019 13:52
nevzdavatse
22. 07. 2019 21:25
zdenalan
22. 07. 2019 19:01
smolicek71
22. 07. 2019 16:37
Jirina55
22. 07. 2019 14:45
martashi
22. 07. 2019 11:58
ajanka
22. 07. 2019 10:54
Hanina1
22. 07. 2019 10:10
filipova
22. 07. 2019 05:57
tkoskubova
08. 10. 2018 19:39
sifaka
08. 10. 2018 18:32
HankaCh
Uváděné druhy ovoce až teda na pitayu jsem považovala za napsoto běžné druhy - aspoň já je používám často. Z méně známých druhů ovoce pěstuji moruši, mišpuli a kdouli.
19. 07. 2018 21:33
zdenalan
19. 07. 2018 14:37
xpask02
18. 07. 2018 13:32
coumba
18. 07. 2018 13:12
klosa
18. 07. 2018 12:24
ensis
18. 07. 2018 10:59
tmavovlaska
17. 07. 2018 20:37
LuckaN78
17. 07. 2018 14:43
zdenalan
17. 07. 2018 05:55
dasa67
16. 07. 2018 23:47
lenkavy
16. 07. 2018 22:40
Macatice
16. 07. 2018 19:48
Nadvornikova
16. 07. 2018 18:19
tkoskubova
16. 07. 2018 14:06
jesus
16. 07. 2018 13:51
martashi
16. 07. 2018 12:52
madridacka
16. 07. 2018 11:24
filipova
16. 07. 2018 09:50
nevzdavatse
16. 07. 2018 09:12
coumba
16. 07. 2018 08:28
Masa55
16. 07. 2018 07:43
klosa
16. 07. 2018 07:00
Veve12
16. 07. 2018 06:56
ajanka
V restauraci jsem si dala batáty - ale teda zatím je mám na černé listině, čekanku, mangold - ty ve sněsi salátů co se prodávají v obchodech - tady se ráda vracím :-) taky lilek, jterý mi moc zachutnal :-).Momentálně mě další nenapadají.
16. 07. 2018 06:27
28. 07. 2019 22:18
LuckaN78