TOPlist
Sledujte nás:

Ovoce a zelenina, jak je (možná) neznáte

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová

Informace čerpány z knihy Zelenina ve výživě člověka, autor prof. Ing. Karel Kopec, DrSc.

Žádná potravina nemá plnohodnotné nutriční složení.

Není potravina, jež by nám dodala všechny potřebné živiny v optimálním množství a poměru, a proto musíme dbát na pestrý jídelníček.

Alespoň se ale nenudíme a můžeme si užívat různorodých chutí a barev.

I v případě ovoce a zeleniny bychom neměli pestrost zanedbávat a jednotlivé druhy střídat.

Různé druhy ovoce i zeleniny mají své specifické složení a dodávají nám různé druhy a různá množství vitamínů, minerálních látek, antioxidantů i dalších fytonutrientů, tj. látek s prokazatelně protektivními účinky na lidské zdraví.

Celosvětově je známo přibližně 30 000 jedlých rostlinných druhů

Z těchto druhů se asi 7 000 využívá jako potraviny, avšak ve velkém se pěstuje asi 120 druhů rostlinných potravin. 

Schválně, zkuste si spočítat, kolik druhů ovoce a zeleniny je běžně ve vašem jídelníčku.

Množství zeleniny ve vašem jídelníčku vám hravě spočítá náš chytrý program na zapisování jídelníčku Sebekoučink. Vyzkoušejte ho i společně s novou mobilní aplikací. 

Známé i neznámé rostlinné druhy

V dalších řádcích vám přiblížím méně známé, exotické druhy a připomenu i ty, které dobře znáte, ale možná se ve vašem jídelníčku vyskytují jen zřídka nebo vůbec.  

  • Černý kořen se podobá křenu, ale je černého zbarvení. Je bohatý na vlákninu inulin, dále obsahuje laktucin a levulin, látky podporující činnost žláz s vnitřní sekrecí. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu a nejčastěji se konzumuje vařený, zapékaný nebo smažený. Na STOBklubu však nemusím dlouze vysvětlovat, proč této kulinární úpravě nefandíme.
  • Daikon je druh ředkve s bílým kořenem dlouhým až 25 cm. Nutričním složením se velmi podobá ředkvím a i využití v kuchyni je totožné. Je ale jemnější chuti než naše odrůdy ředkví. 
  • Topinambury mají podobné použití jako brambory a jsou zdrojem inulinu.

  • Batáty neboli sladké brambory mají stejné mnohostranné využití jako brambory. Oproti nim obsahují více škrobu a také cukru.  
  • Tuřín se hojně pěstoval před rozšířením brambor a byl proto významným zdrojem sacharidů. Příznivě působí při žaludečních, cévních a žlučníkových potížích. Kuchyňsky se upravuje vařením a strouhaný čerstvý může zastoupit křen.

  • Vodnice či okrouhlice je bulva různých tvarů i barev (bílá, žlutá, šedá, nafialovělá, oranžová i černá) s bílou nebo nažloutlou dužinou. Odrůdy s malými bulvičkami jsou lahůdkovou, jemnou zeleninou, jež se konzumuje syrová nebo dušená.
  • Čekanka salátová má jemnou, nahořklou chuť. Zlepšuje trávení a je doporučována při jaterních onemocněních. Patří mezi lahůdkovou zeleninu, jež se konzumuje čerstvá, vařená, dušená nebo zapékaná.

  • Někteří možná nevyzkoušeli mangold (cvikla), jež se upravuje stejně jako špenát.
  • Potočnice lékařská obsahuje značné množství jódu, hořčičné oleje a silice a vitamín C. Díky silicím mají listy příjemně nahořklou ostrou chuť a připravují se z ní proto pikantní saláty. Konzumují se tedy pouze mladé výhonky nebo listy této vodní rostliny.

  • Ačokča je podobná našim okurkám a pěstuje se v teplejších oblastech. Začíná se však pěstovat i zde, ale v běžné tržní síti pravděpodobně není k mání.
  • Chřest se vrací do českých kuchyní. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, zejména stopových prvků a flavonoidů. Chřest má příznivý účinek na krevní oběh, posiluje imunitní systém, pomáhá zlepšovat zrak a zpomalovat stárnutí pokožky. Také přispívá k tvorbě serotoninu a tím uvolňuje nervové napětí. Je velmi lehce stravitelnou a lahůdkovou zeleninou.  
  • Fenykl sladký jste již v obchodech zahlédli, ale možná doposud neochutnali. Konzumujeme nadzemní hlízu, která je podobná cibuli a má jemnou chuť a vůni. Fenykl je známý především účinky na činnost zažívacího ústrojí (proti nadýmání, uvolňuje křeče). Podává se syrový, dušený nebo grilovaný.

  • Artyčoky jsou květy, jež se konzumují před rozkvětem, nesmí vykazovat dřevnatění. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu lehce nahořklé chuti. Vedle vitamínů a minerálních látek obsahují inulin a vykazují vysokou antioxidační aktivitu. Kulinárně se upravují vařením, dušením nebo zapékáním. Sušené listy se používají i pro přípravu čaje, který působí při poruchách trávení, činnosti jater nebo ledvin.

  • Mezi exotické druhy zeleniny patří například jurovník, kokcinie, psofokarpus čtyřkřídlý, rapini nebo taro. Tyto druhy jsem však nevyzkoušela, a proto nemohu více napsat. Pokud jsem podnítila vaši zvědavost a touhu ochutnat, pátrejte a o zkušenosti se podělte.

Sladká tečka?

  • Avokádo je „exot“ mezi ovocem, protože obsahuje velké množství tuku, ale vhodného složení. Skvěle se hodí do salátů, pro přípravu pomazánek nebo namísto másla.
  • Granátové jablko je „to“, jež utrhla Eva v ráji a obecně jsou granátová jablka v Bibli i jiných mytologických textech zmiňována. Konzumace granátového jablka je doporučována ženám pro obsah fytoestrogenů.

  • Šťavnatá a křehká rebarbora se hodí pro přípravu koláčů, kompotů, džemů nebo sladkých omáček. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje při dietách žlučníkových a jaterních!  

  • Mochyně neboli židovská višeň či liščí jablko. Oranžová bobule ukrytá v zaschlém kalichu je bohatá na obsah karotenoidů, vlákninu a vitamín C. Konzumuje se jen tak nebo naložená v cukru. My opět doporučujeme variantu „jen tak“.
  • Kaki churma je ovoce připomínající naše broskve nebo meruňky.

  • Karambola neboli čínská hvězdice může být krásnou ozdobou vašich ovocných salátů nebo koktejlů. Podobně jako rebarbora však obsahuje větší množství kyseliny šťavelové!

  • Liči čínské připomíná svou chutí hrozny.
  • Pitaya je rovněž pro oko zajímavé ovoce a hodí se pro ozdobení kulinárních výtvorů. Chutí se podobá vodnímu melounu.

A jaké exotické a netradiční druhy ovoce či zeleniny jste vyzkoušeli Vy? 

Hodnocení (38 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2019 22:18
mám raději ty české druhy, osvědčené, ale občas zařadím i něco exotického - ale spíš klasika - ananas, kaki, pomeranč...stejně tak i v zelenině
28. 07. 2019 08:18
Taky stejná odpověď jako loni-exotické druhy ovoce a zeleniny mne nelákají.
25. 07. 2019 14:03
Většinu té zeleniny a ovoce neznám, preferuji české
24. 07. 2019 22:35
Dám si radši českou zeleninu a ovoce.
23. 07. 2019 13:52
Ráda ochutnám cokoliv nového z ovoce a zeleniny, ale preferuji vyzkoušenou místní produkci, ideálně čerstvě utrženou. I tak je ale díky ovoci a zelenině opravdu pestrý.
23. 07. 2019 11:35
Děkuji za připomenutí, některé jsem ještě neochutnala.
22. 07. 2019 21:25
Ačokču jsem měla jeden rok na zahradě, narostlo okurčiček ale nikdo to nechtěl, jedla jsem to sama, fenykl jsme snědli, ten mi chutnal víc a nejvíc se mi podařilo vypěstovat mochyně a ta všem chutnala, letos mám jen 3 rostliny a stále nemají plody. Minulí rok jsem měla hodně a samí lampionek, letos stále nic. Jinak čas od času kupuji od každého něco, spíš ze zvědavosti. Tabulka je přehledná a děkuji za ní.
22. 07. 2019 19:01
Jsem odjakživa konzervativní, takže nic exotického do úst nevložím...mám k tomu odpor. Maximálně kaki a kiwi. Jinak stačí výběr z tuzemského portfolia - máme přeci na výběr dost české zeleniny i místních druhů ovoce !!
22. 07. 2019 16:37
Druhy, které popsala lenka používám spíše na parádu. Co se konzumace týká, držím se v našich "vodách" klimatického pásma a exotiku používám spíše jako zajímavý doplněk
22. 07. 2019 14:45
Pytaiu jsem ochutnala, přirovnat není k čemu, meloun mi tedy nepřipomíná. Exotické druhy zeleniny se mi nepodařilo na mě dostupném trhu vypátrat, ale pořád pátrám :-)
22. 07. 2019 11:58
Něco z výše uvedeného už jsem vyzkoušela, něco mě neláká a samozřejmě se najde něco co jsem četla poprvé....
22. 07. 2019 10:54
Exotické druhy ovoce a zeleniny nekupuji, díky tomuto článku jsem tedy o některých druzích získala informace. Díky za něj.
22. 07. 2019 10:10
Taky jich spoustu neznám, jím ozkoušené a to co mi chutná, třeba někdy ochutnám i něco z nabízeného sortimentu.
22. 07. 2019 05:57
Děkuji za zajímavý článek,uvádêné druhy zeleniny vůbec neznám,s ovocem je to lepší.
08. 10. 2018 19:39
O okře jsem se dověděla poprvé na poslední dovolené v Řecku a docela mne to zaujalo.Na Wiki jsem na to mrkla a čekám až bude na trhu.Myslím v Česku.
08. 10. 2018 18:32
Vyzkoušela jsem všechno zmiňované a něco i vypěstovat ;-) po loňské nadměrné úrodě ačokči mi ji letos rodina zakázala vysadit, ale už si odpočinuli a příští rok jí zase mohu pustit na zahrádku :-) Ještě tu není třeba Okra. Artyčoky jsem letos poprvé ochutnala úplně čerstvě sklizené a skvěle připravené v Bretani přímo v místě jejich pěstování a vůbec nahořklé nebyly.
Uváděné druhy ovoce až teda na pitayu jsem považovala za napsoto běžné druhy - aspoň já je používám často. Z méně známých druhů ovoce pěstuji moruši, mišpuli a kdouli.
13. 08. 2018 10:53
Děkuji vza článek daikon a batáty mám ráda
19. 07. 2018 21:33
Okurku jsem měla ale nikdo o ní nestál, ani zavařená neni nic moc. Lezlo to po plotě a bylo toho moc. Je taková suchá. Fenykl jsem zkoušela také to je tak 2 roky. Letos mám mochyni, plodů má hodně .
19. 07. 2018 14:37
V poslední době jsem vyzkoušela fenykl, dělala jsem ho malému a překvapilo mě, že je dobrý a takový nasládlý. Není špatný ani pro dospělé :-)
18. 07. 2018 13:32
lenkavy: Ačokča je spíš taková paprika, semínka jsem získala tady na Stobu od Vlasty - Pejsky. Už je pěstuji několik let. Malé se dají jíst celé syrové, ale starší se musí zbavit semen a spíš tepelně upravit. A měla jsem je i v mrazáku.
18. 07. 2018 13:12
Vyzkoušela jsem mangold, nikdy jsem to nejedla , udělala jsem ho jak špenát a opravdu výborný . Díky vám se naučím jíst i zeleninu o které jsem ani nevěděla , že existuje. Teď musím zkusit i nějaké ovoce ale některé druhy jsem ani v obchodě neviděla.
18. 07. 2018 12:24
Neco znam. Mochyni pestuji uz asi 5 let. Je to skoro plevel. Na podzim ma nevystipana rostlina tak 1 m v prumeru. Dozraje podle roku. Vydrzi az do mrazu a kamaradka je v kvetinaci i prezimovala..
18. 07. 2018 10:59
Z výše uvedených neznámých druhů zeleniny a ovoce jsem neochutnala zatím nic a snad mne to ani neláká koupit, to by mi to asi někdo musel naservírovat na stůl, pak bych ochutnala.
17. 07. 2018 23:02
zdenalan:Ty jsi zkoušela tu okurku ačokča?
17. 07. 2018 20:37
některé zde zminované druhy vůbec neznám, mám radši klasiku - české ovoce a zeleninu, ale občas ráda ochutnám i něco exotického
17. 07. 2018 14:43
Snažim se ochutnat vše. Dokonce i pěstovat, tu okurku jsem také zkusila, hodila jsem jí přes plot, je to jako plevel, plot to nemohl udržet, okurky jsou malé ale je jich hodně, nikdo to už nechtěl. Letos zkouším mochyni, má dost plodů ale nevím zda dozrají, některé vyštipuji jako rajčata a některé nechávám růst jak chtěji, zdá se mi že ty vyštípané budou plodnější, ale jak budou zrát nevím.Jestli má někdo zkušenost dejte vědět dík.
17. 07. 2018 05:55
Netradiční druhy prakticky skoro nezkouším, jen výjimečně, ale začalo mi chutnat avokádo a mango.
16. 07. 2018 23:47
Já musím napsat, že mě tato výzva opravdu pobavila a hned po ránu jsem se od srdce zasmála. Pokud jste neviděli video, tak to si určitě nenechte ujít. "To jsou okurky z Marsu, drahá" Tato věta mě doprovází celý den a pořád se tomu směju..:-)
16. 07. 2018 22:40
Některé z těch exotických jsem ochutnala, třeba kaki jsme si, když byla jeho sezona, dáli několikrát. Ale třeba vychvalované granátové jablko mi vůbec nejede.
16. 07. 2018 21:21
preferuji čerstvé ze zahrádky - " česká " klasika
16. 07. 2018 20:10
Radši jím českou klasiku, ale nebráním se ochutnání netradičních druhů.
16. 07. 2018 19:48
Doma jsou to výpěstky ze zahrádky, ale i tam experimentuji s novými druhy, na dovolených ochutnávám regionálníovoce i zeleninu.
16. 07. 2018 18:19
Moc děkuji a přiznávám,že většina zde uvedené zeleniny či ovoce mi nejsou známy.
16. 07. 2018 14:06
V Turecku jsem ochutnala čerstvou štťávu z granátových jablek, byla moc osvěžující a dobrá
16. 07. 2018 13:51
Pitaya je ovoce,které se chystám ochutnat, ostatní z exotických jmenovaných mi nic neříkají ani názvy :-))
16. 07. 2018 12:52
Ze zde jmenovaného, fenykl, chřest, artyčoky, avokádo, granátové jablko, rebarbora, mochyni, kaki, karambolu a liči,
16. 07. 2018 11:24
já mám taky ráda spíš českou klasiku a nejlépe ze zahrádky, kaki mi moc chutná
16. 07. 2018 09:50
Dnes k snídani "klasika" :-) - rajčata, okurky a cibulka i se zelenou natí.
16. 07. 2018 09:12
Občas nějaké exotické ovoce ochutnáme, ale spíš se držíme zdrojů domácích.
16. 07. 2018 08:28
Mám své oblíbené druhy, které samozřejmně víc kupuji, pak se snažím ochutnávat sezoní druhy.Takle jsem se naučila jíst řepu. Tu jsem vůbec nekupovala a tedky u mne naprosto zdomácněla.
16. 07. 2018 07:43
No některou jmenovanou zeleninu ani neznám a ani jsem nezkusila, tim pádem ani nevím jak se připravuje. Ovoce moc nejím budu se snažit to změnit.
16. 07. 2018 07:00
Mám raději zeleninu, ale když mám příležitost tak ochutnám něco nového. Většinou ochutnám novinky u dcery. Kaki, liči, mochyni, chřest, artyčoky, fenykl.... Minulý rok jsem měla poprvé tuřín a moc mi chutnal, byla jsem překvapená. Do té doby jsem ho znala jen z pohádky o třech prasátkách :-))) Doma mám zasazené topinambury a letos bude první úroda. Ty jsem měla minulý rok poprvé. Zkouším různé druhy salátu a velice mě překvapil dubáček, dala mi ho kamarádka a za rok už budu mít doma svůj :-)
16. 07. 2018 06:56
V posledních 3 letech jsem si oblíbila avokádo, granátové jablko, kaki , cukrový meloun - galia.
V restauraci jsem si dala batáty - ale teda zatím je mám na černé listině, čekanku, mangold - ty ve sněsi salátů co se prodávají v obchodech - tady se ráda vracím :-) taky lilek, jterý mi moc zachutnal :-).Momentálně mě další nenapadají.
16. 07. 2018 06:27
Ráda ochutnám i něco nového. Nebráním se tomu, ale je pravda, že je to spíš mimořádně, není to běžný stav.
16. 07. 2018 05:54
Oblíbila jsem si granátové jablíčko a kaki.

Naši partneři