TOPlist
Sledujte nás:

Pečivo a jeho druhy

Zpět
 

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Fórum zdravé výživy

Jak dělíme pekařské výrobky?

V následující tabulce je uvedeno dělení pekařských výrobků dle legislativy, tyto názvy najdete na obale nebo v případě nebaleného pečiva na štítku či jinde v blízkosti prodávaného výrobku. 

Druh

Skupina

Chléb/čerstvý chléb

pšeničný, žitný, žitno-pšeničný, pšenično-žitný, celozrnný, vícezrnný, speciální

Běžné pečivo/
čerstvé běžné pečivo

pšeničné, žitné, žitno-pšeničné, pšenično-žitné, celozrnné, vícezrnné, speciální

Jemné pečivo/
čerstvé jemné pečivo

 

Trvanlivé pečivo

sušenky, pečivo ze šlehaných hmot, oplatky, perníky, suchary, preclíky, trvanlivé tyčinky, knäckebrot, crackerové pečivo, extrudované výrobky, pufované výrobky, macesy, piškoty


Vysvětlení jednotlivých pojmů ze světa pečiva naleznete zde

Jak vybírat chléb a pečivo?

Pekařské výrobky tvoří často základ naší výživy, ale je nutné si mezi nimi vybírat a volit ty správné výrobky, ideálně s nižším obsahem tuku, cukru a soli a naopak s vyšším zastoupením vlákniny.

Vhodnější je žitné a celozrnné

Každá skupina pekařských výrobků se uplatňuje ve výživě odlišně. Ze skupin chleba a pečiva bychom měli přednostně vybírat chleby a pečivo celozrnné nebo s podílem žitné mouky, která je nutričně cennější nežli mouka pšeničná. Výživově hodnotnější jsou většinou i chleby a pečivo vícezrnné a speciální.

Pozor na tuk a cukr v jemném a trvanlivém pečivu

Některé výrobky ze skupiny jemné pečivo a trvanlivé pečivo mají vysoký obsah přidaného cukru a tuku. U jemného pečiva se jedná především o výrobky z listového těsta a výrobky
s náplněmi, u trvanlivého pečiva o plněné sušenky a oplatky, obzvláště když mají tukovou polevu. Tyto výrobky obsahují obvykle cca 30 % tuku (u jemného pečiva někdy i více). Většinou se jedná o tuk, který má z výživového hlediska nevhodné složení (vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ojediněle se objevují i trans mastné kyseliny). Tyto výrobky, které jsou velmi oblíbené, rozhodně nepatří mezi ty, které bychom měli preferovat.

U balených výrobků je vhodné sledovat tabulku nutričních hodnot a vybírat si výrobky s nižším obsahem cukru, tuku a nasycených mastných kyselin. Trans mastné kyseliny se na obale již neznačí, ale jejich obsah signalizuje přítomnost částečně ztuženého tuku v surovinovém složení.

Pečivo se může významně podílet na příjmu soli

Některé pekařské výrobky jsou i významným zdrojem soli (hlavně vzhledem k vyššímu konzumovanému množství). Obsah soli je na balených výrobcích také vyznačen, a tak můžeme dát přednost výrobkům s jejím nižším obsahem. Rozhodně bychom neměli konzumovat výrobky sypané krystalickou solí.

Jak poznat to správné pečivo?

Výběr pekárenských výrobků není vždy jednoduchý. Poměrně dobře je možné orientovat se ve výrobcích balených. Výrobce musí na obalu vždy uvést surovinové složení, které je uvedeno v sestupném pořadí (na prvním místě je vždy surovina, které výrobek obsahuje nejvíce) a ve výčtu musí být všechny suroviny, které výrobek obsahuje. Na balených výrobcích najdeme tabulku nutričních hodnot, která nám může výběr také usnadnit. Na obale musí být uvedena skupina, do které legislativně výrobek spadá - pokud tedy chcete koupit celozrnné pečivo, hledejte toto slovo na obale.

U nebalených pekařských výrobků je výběr složitější, informace o složení by měly být uvedené v blízkosti výrobku a nebo by je nám měl poskytnout prodávající personál. Celozrnné pečivo bychom tak měli dle informací rozeznat.

Nenechte se ale zmást jen vzhledem pečiva, tmavé pečivo rozhodně nemusí znamenat celozrnné, neboť se často přibarvuje (karamelem, častěji ale praženými obilovinami). Tou správnou barvou celozrnného pečiva je spíše mírně tmavší, šedobéžová až lehce nahnědlá, většinou ne ta výrazně tmavá. Ani přítomnost semínek či zrníček neznačí celozrnnost (může se jednat o výrobek z bílé mouky, do kterého jsou semínka a zrníčka přidána).

A jaká je dostupnost celozrnného pečiva na českém trhu? Přečtěte si tento článek, ve kterém zjistíte, kde se dá celozrnné pečivo sehnat, není to vždy jednoduché. :-)  

Hodnocení (51 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

30. 04. 2017 10:21
to je pravda, často je pečivo jen obarvené karamelem
30. 04. 2017 10:21
to je pravda, často je pečivo jen obarvené karamelem
24. 04. 2017 13:33
no podle mně je právě u nás nejtěžší koupit opravdu celozrné pečivo a ne jen obarvené
23. 04. 2017 12:03
no prave, lidi si mysli,ze kdyz si koupi tmavou kaiserku, ze delaji dobre, ale je to asi jen obarvene.
21. 04. 2017 19:21
pořád se něčemu učíme!
20. 04. 2017 21:23
Hezky přehledné, diky
20. 04. 2017 06:06
Díky za krásný článek a přehlednou tabulku.
19. 04. 2017 22:29
díky za rozšíření obzoru
19. 04. 2017 22:10
Když to nebalené vypadá tak nádherně.
19. 04. 2017 21:01
děkuji za rady :-)
19. 04. 2017 19:40
Ráda jím žitný obyčejný i žitný celozrnný chléb.
19. 04. 2017 17:49
Zajímavé a poučné informace
19. 04. 2017 08:18
děkuji za informace snažím se jíst zdravě a hlavně nějaké kilo zahodit to by bylo fajn
19. 04. 2017 08:17
také mám ráda chléb pro ženy, nebo večerní chléb s Penamu
19. 04. 2017 06:05
Děkuji za užitečné informace :-) Snažím se vybírat ty nejvhodnější varianty, na vesnici to není vždy jednoduché. Občas sama upeču, příští týdne jdu na kurz pečení chleba - těším se :-)
18. 04. 2017 20:08
Souhlas i já kupuji co je a doplňuji vlastním pečením cz pečiva.
18. 04. 2017 19:37
Kupuji podle příležitosti, když jsem na vesnici musím brát co je, ale ve městě si vybírám celozrné.
18. 04. 2017 18:52
Zajímavé, díky!
18. 04. 2017 17:45
Také chci vyzkoušet upéct celozrnný chléb.
18. 04. 2017 16:53
Nevím, jestli by obsluhující personál byl schopen říci složení pečiva, které prodávají.
18. 04. 2017 15:13
Kupuji si zásadně celozrnné pečivo nebo sušenky, nemám s tím problém. Děkuji za doplňující informace
18. 04. 2017 14:31
Už po tři roky si peču doma vlastní kváskový chléb. Používám pšeničnou i žitnou mouku. Někdy přimíchám i špaldovou celozrnnou. A samozřejmě spousty zrníček. Ještě jsem ale nezkusila celozrnný. Asi do toho půjdu!
18. 04. 2017 14:18
sehnat to správné pečivo dá práci, mě se péct nevyplatí pro 1 osobu
18. 04. 2017 13:11
Parádní info
18. 04. 2017 09:41
Snažím se vybírat správné pečivo, měla jsem v oblibě žitný výražkový chléb, ale už ho bohužel do našeho obchodu nedodávají.
18. 04. 2017 09:06
Zjišťuji, že jemného a trvanlivého pečiva mi nenápadně v jídelníčku pomalu postupně ubývá. Horší je to s tím nákupem celozrnného. Kupuji např.kornbagetu a ta asi zas tak ideální nebude.
18. 04. 2017 08:36
...tmavé pečivo rozhodně nemusí znamenat celozrnné...peču doma ze špaldové celozrnné mouky - a tmavě hnědé to pravdu není.
18. 04. 2017 08:08
Děkuji za info.

Naši partneři