TOPlist
Sledujte nás:

Pomozte dítěti mít rádo nové jídlo

Zpět

Jana Divoká

Maminky se často snaží stravu svého dítěte pečlivě sledovat a řídit se předepsanými jídelníčky. Avšak  - dítě může některé potraviny zcela odmítat, může být na některou  složku v potravě alergické a tu začíná pro maminky starost! Čím potravinu nahradit? Jak dítěti dodat potřebné látky? Jak mu „vnutit“ ovoce a zeleninu? Často se tak stává, že jsou jídelníčky dětí monotematické a chybí v nich důležité potravinové skupiny.

RADA: Chuťové preference jídla se tvoří asi do šestého roku věku dítěte. Toto období je tedy stěžejní proto, abychom dítěti nabízeli co nejrozmanitější chutě – a tedy i potraviny, které je vhodné konzumovat. Není asi dobré dítě nutit jíst určitou potravinu, ale nerezignovat, když ji poprvé odmítne a pokusit se ji nabídnout znovu. Pokud se zavádí do jídelníčku dítěte nové jídlo, ukazuje se, že je nutné ho nenásilně nabídnout nejméně 7x, aby dítěti začalo chutnat.

Chce to tedy obrovskou trpělivost rodičů, které vytrvají a servírují  nenásilně dítěti jídlo, které odmítá. Většina rodičů neví nic o neofobii k jídlu a po prvním odmítnutí potraviny dítětem svou snahu vzdá.

Dítě dělá rádo věci, které jsou mu známé, nechce konzumovat novou potravinu, ale když se podávání opakuje, tak si zvykne, zvláště když je to potravina upravována  a servírována v různých variantách nebo v kombinaci se známými potravinami. Je výhodné dát dítěti menší porci jeho obvyklého jídla a k tomu jídlo pro něj nové v malém množství. Též pomůže, když  nově zaváděnou potravinu vidí dítě  jíst jiné lidi, vrstevníky. Roli hraje kromě chutě potraviny i vůně, barva, čerstvost, atraktivnost úpravy, estetický vzhled apod. Atraktivitu jídla zvýší též fakt, když je dítěti podáno, když má hlad. 

RADA: Pokuste se při zavádění nové potraviny, aby se dítě zapojilo do jeho přípravy, nechte ho volit v jaké chuťové variantě potravinu vyzkouší.

A ještě na závěr……

Je to jistě velmi těžké, ale učte se být důslednými milujícími rodiči. Jste těmi, kdo ukazují dětem správnou cestu. Jste průvodci vašich dětí na cestě vedoucí ke zdraví. Pokud jste osobně přesvědčeni o tom, že v danou chvíli není nutné, aby dítě jedlo čokoládu, nedávejte mu ji a vysvětlete v klidu proč jste se tak rozhodli. Pamatujte také, že jen to, co nekoupíme a není doma, nelze sníst.

Když dítě přijde, že má hlad půl hodiny po jídle, pohlaďte ho, promluvte s ním, pomazlete se – předejdete tak tomu, že bude hledat nejlepšího přítele v jídle.

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 06. 2013 22:25
Vivat Ladislava 7 ! Vlastně, když se naučí správně jíst, budou mít život LEHČÍ !...I doslova. Více takových budoucích i současných maminek !
03. 06. 2013 22:11
Velmi poučné a důležité pro děti
03. 06. 2013 20:37
Moc hezký článek. Já mám tedy doma nežravce i pažravce a musím za sebe říct,že to vedení správným směrem je cesta hodně těžká a nepřetržitá. I tak to nemůže být dokonalé, protože do toho vstupují ty jejich osobnosti, že! Nejsou to prostě jen panenky, které se dají očůrat (čti: pozitivně motivovat) Např. má svéhlavá dcerka je schopná začít jídlo odmítat právě proto,že prokoukne mé rafinované nabízení .-) Ale za snahu to určitě stojí a nakonec co jíme zdravěji my, tak se i ráda přidává,aby byla tak nějak důležitější :-)
02. 06. 2013 22:06
myslím, že kdyby byly všechny děti takhle vedené už od mala, problémy s nadváhou by se vyskytovali ojediněle. Proto až budu nějaké to mimino mět, bude snad mět už od začátku zdravý režim, aby to mělo v životě lehčí .)
02. 06. 2013 15:27
Děkuji za moc hezký článek - mám 4,5 letou dceru a nestále řešíme něco kolem jídla... momentálně sleduji, že nechce jíst maso, šunky...
to muriela - máme to doma stejně :-(
02. 06. 2013 13:31
Velmi poučné. Všiml jsem si, že některé děti odsunou na kraj talíře zeleninu a tu pak nejí. Hrůza.
02. 06. 2013 13:17
Už mám syny velké. Nikdy jsme doma neměli moc sladkostí (byla jsem tak vychovaná), když chtěli mlsat, dostali čerstvou mrkvičku ze zahrádky, jen výjímečně za odměnu nebo k svátku čokoládu nebo zmrzlinu. Bohužel u babičky byl vždy plný šuplík mlsů, tak mne trochu mrzelo, když mi pak vyčítali, že to doma nemáme taky ...
01. 06. 2013 23:30
Velmi dulezite pro zdravi deti.

Naši partneři