TOPlist
Sledujte nás:

Praktické rady, jak se naobědvat chutně a zdravě (nejen) při hubnutí

Zpět

oběd - těstoviny se zeleninou

Ing. Lenka Vymlátilová, Ing. Hana Pávková Málková

Vyvážený oběd by měl obsahovat všechny základní živiny – zdroj bílkovin, tuků i sacharidů a samozřejmě dostatek zeleniny. Základní pravidla pro sestavení vyváženého oběda se můžete dočíst zde.

Teď už jdeme rovnou do praxe. 

1.  Nejlepší bylo, je a bude domácí vaření z kvalitních surovin

Takto máte pod kontrolou kvalitu i kvantitu jídla, uděláte si to, na co máte chuť a co z hlediska výživového právě potřebujete. Domácí vaření je navíc nejlevnější variantou stravování. 

Praktické tipy pro domácí vaření a krabičkování

Při vaření plánujte a myslete na následující dny

  • Uvařte k večeři nebo víkendovému obědu porce navíc a vezměte následující den či dny do práce.
  • Uvařte maso anebo omáčku ve větším množství a pak zkombinujte s různými druhy příloh a zeleniny, popř. vejcem místo masa.
  • Uvařte více porcí a jídlo zamrazte, ideálně naporcované v krabičkách.
  • V týdnu se hodí rychlé vaření a pokrmy, které se „dělají samy“. Ideální je parní hrnec, do kterého naskládáte všechny suroviny – maso, zeleninu i přílohu. Suroviny se šetrně připraví všechny najednou a vy si je hotové jen naskládáte do krabiček. Další variantou je pečení v jednom pekáči nebo na plechu, kam vyskládáte maso, zeleninu a brambory nebo batáty.

 jehněčí kýta na zelenině

Připravit si můžete třeba pečenou jehněčí kýtu na zelenině. 

Když dojdou navařené zásoby a není času na zbyt

  • Pomozte si osvědčenými rychlovkami – jako zdroj bílkovin můžete použít tuňáka v konzervě, tofu nebo třeba konzervované luštěniny.
  • Kvalitní sacharidy vám poskytne celozrnný kuskus (nemusí se vařit, stačí jen zalít horkou vodou), případně celozrnná tortilla nebo pečivo. 
  • Zeleninu můžete použít konzervovanou nebo mraženou (nemusíte nic loupat ani krájet), nebo si k obědu přikousněte cherry rajčátka, papriku nebo jinou čerstvou zeleninu.

Aby vám jídlo z krabičky chutnalo

  • Máte-li k obědu salát, dejte si dresink odděleně a přidejte jej na salát až před konzumací, salát tolik nezvadne.
  • Jestli nemáte rádi „rozmočené“ těstoviny, dejte si je do samostatné krabičky zvlášť od omáčky. K tomuto se skvěle hodí krabičky, které mají oddělené přihrádky a vy můžete jednotlivé části oběda rozdělit.
  • Čerstvé bylinky k dochucení oběda zabalte zvlášť a přidejte až po ohřátí.
  • Jestli to jde, obědvejte z talíře, přeci jen to chutná i vypadá lépe.

krabička na jídlo STOB

Praktické jsou krabičky s přihrádkami. Pokud obědváte přímo z krabičky, ujistěte se, že je vhodná pro mikrovlnný ohřev.

2. Jak si vybrat v restauraci?  

Chodíte-li pravidelně na obědy, vyplatí se navštěvovat vyzkoušené restaurace, které splňují vaše požadavky na vyvážený a zdravý oběd. 

Dnes už většina stravovacích zařízení zveřejňuje jídelní lístek na internetu. Vyberte si jídlo předem. Podle výzkumů se totiž necháme ovlivnit výběrem ostatních. A co když ostatní nedrží linii a dávají si 3x týdně hranolky a řízek? 

Stejně jako u domácího vaření, ani v restauraci neuděláte chybu, když si objednáte oběd s

  • vařenou přílohou (brambory, rýže, těstoviny, pohanka, bulgur, kuskus apod.)
  • grilovaným, pečeným nebo dušeným LIBOVÝM masem nebo rybou, popř. vegetariánské menu s vejci, luštěninami, tofu
  • zeleninou, zeleninovou oblohu nebo salátem  

Bohužel i u jídla, které z jídelního lístku může vypadat velmi zdravě, může být realita úplně jinde… 

tučné špagety

Takto můžou vypadat na dně talíře špagety s kuřecím prsem a chřestem na bílém víně. A není to omáčka z bílého vína nebo vývaru, ale směs oleje a másla... 

I to je důvod, proč se vyplatí domácí vaření či návštěva opravdu osvědčených restaurací, kde víte, co můžete očekávat.

Vyvarujte se ale na první pohled „nezdravých“ jídel – tedy smaženému, smetanovým a sýrovým omáčkám, dresinkům, majonézám a dalším extra přísadám v podobě tučných sýrů, slaniny apod. 

                 smažený sýr s hranolky a tatarkou

Smažený sýr s hranolky a tatarkou vám dodá 6 000 kJ (což může být celodenní energetický příjem při hubnutí).

špagety carbonara

Špagety carbonara vám dodají 3300 kJ – především v podobě sacharidů a tuku, bílkoviny jsou nedostatečné a zelenina chybí.

Dejte pozor na velikost porce, ta mnohdy odpovídá spíše potřebám horníků či vrcholových sportovců. Nadměrná porce nemusí znamenat jen šest knedlíků s omáčkou, ale s obřími porcemi se často setkáte i v čínských nebo vietnamských restauracích. Pokud je vám líto část oběda nechat, zabalte si ho s sebou a snězte později nebo obdarujte rodinu. 

vietnamské nudle bun bo nam bo

Věděli jste, že oblíbené bun bo nam bo obsahuje většinou okolo 4900 kJ? Na vině je velká porce nudlí, masa a k tomu smažená cibulka a ořechy. 

vietnamská polévka Pho

I vietnamská polévka Pho bo ve své plné porci není zrovna vhodným obědem při hubnutí – díky velkému množství nudlí obsahuje většinou okolo 3500 kJ. 

3. I studený oběd může stačit 

Hlavně v létě jsou častou volbou obědové saláty. Pozor ale! Taková majolka, dresink, smažené krutony nebo slaninka – ať to má šmak, dokáží udělat i ze zeleniny energetickou bombu. 

salát s dresinkem

Poctivý Caesar salát nemusí být zrovna dietní volbou – s dresinkem, smaženými krutony a pořádnou dávkou slaniny a sýra obsahuje přes 3000 kJ.

Na druhou stranu mnohdy samotný zeleninový salát jako oběd nestačí. 

Správný obědový salát musí obsahovat zdroj bílkovin (libové maso, rybu, vejce nebo méně tučný sýr) a k tomu ideálně celozrnné pečivo nebo jiný zdroj sacharidů (vhodné jsou například kuskusové, luštěninové, špaldové nebo pohankové saláty). K lehkému salátu si klidně dopřejte polévku.

Občas se hodí i studené obědy připravené z domova, ať už na služební cestu nebo třeba na výlet. Připravit si můžete tortillu, sendvič, obloženou bagetu, kuskusový/těstovinový/luštěninový salát, které jsou chutné i na studeno. I zde platí pravidlo – bílkovina + příloha + zelenina. K obloženému pečivu si proto nikdy nezapomeňte přibalit i krabičku se zeleninou. 

těstovinový salát s vejcem, fazolemi a avokádem

Připravit do krabičky si můžete třeba rychlý těstovinový salát s fazolemi, avokádem a vejcem

4. Polévky při hubnutí – ano, nebo ne? 

Nejíst polévku je opravdu jeden z nejsnadnějších způsobů, jak u oběda bez přemýšlení snížit přijatou energii. Přesto nemůžeme napsat, že při hubnutí polévky jíst nesmíte. Jejich energetická hodnota se velmi liší podle toho, z čeho jsou připravené.

  • Vybírejte si nezahuštěné polévky, bez jíšky, bez smetany, sýra, uzenin, slaniny, osmažených krutonů a dalších energeticky bohatých ingrediencí.
  • Ideální jsou nezahušťované masové a zeleninové vývary.
  • Pokud je polévka vydatná (např. gulášová, dršťková, luštěninová, zahuštěná zeleninová apod.), je vhodné si dát o to méně vydatný hlavní chod, například jen zeleninový salát s libovým masem.
  • Obědváte-li v restauraci, kde je součástí menu i polévka, noste s sebou nádobu na polévku a odneste si ji sebou.
  • Kdo říká, že polévka musí být jen k obědu? Dejte si ji později na svačinu nebo k večeři.

kulajda

Záleží, jakou polévku vyberete. Porce vývaru s libovým masem a zeleninou může obsahovat okolo 400 kJ, ale taková poctivá smetanová kulajda 1200 kJ, tedy 3x více.


Chcete zjistit, zda je váš oběd i celodenní jídelníček opravdu vyvážený?

Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). 

>> Vyzkoušejte Sebekoučink na 3 dny zdarma. <<

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 07. 2020 07:46
Výborný článek. Doporučuji doplnit v Sebekoučinku u každé jídelní dávky procentuální poměr živin stejně jako je v tabulce skutečného denního příjmu. Lehce by se při plánování jídelníčku zkontrolovala vyváženost živin v jednotlivých jídelních dávkách.

Naši partneři