TOPlist
Sledujte nás:

Proč vám ve STOBu nepředepíšeme jídelníček na hubnutí na míru

Zpět

Ing. Lenka Vymlátilová


Po třiceti letech práce s hubnoucími víme, po čem řada hubnoucích touží. Často slyšíme to nereálné přání, abychom mávli kouzelným proutkem a vy zhubli jednoduše ze dne na den. Ale také slyšíme to reálné, a tím je předat vám napočítaný jídelníček s recepty. 

Sestavit takovéto jídelníčky samozřejmě umíme, ale neděláme to. 

Naším cílem je vaše samostatnost, a proto vás učíme, jak si optimální jídelníčky sestavíte vy sami pro vaše individuální potřeby. A ano, řekněme si upřímně, že je tato cesta zpočátku náročnější než bezmyšlenkovité dodržování předepsaného jídelníčku, ale také je to cesta, kterou nepovažujeme za dočasnou, ale za cestu se skutečně trvalým efektem.


Proč nefandíme předepsaným jídelníčkům? 

  • Jídelníčky jsou jen krátkodobé, a když je dodržujete dokola a dokola, předepsané recepty už nechcete ani vidět! Závěrem je názor, že zdravé stravování je nuda a otrava.   
  • Je-li špatně provedena vstupní konzultace nebo ještě hůře, obdržíte-li okamžitě po zaplacení počítačem vygenerovaný jídelníček, může váš plán obsahovat jídla a potraviny, na které máte alergii, intoleranci, nemáte je rádi, neznáte je a neumíte si je připravit.
  • Puntičkářské dodržování předepsaných jídelníčků vás může stresovat, protože zrovna nemáte čas vařit, nemáte „tu“ konkrétní potravinu doma nebo není v obchodě k mání apod.
  • Jídelníčky obsahují na každý den jiné recepty, a proto jsou nakonec vnímány jako nepraktické a časově náročné. Nikdo nechce prostát hodiny denně v kuchyni, proto v běžném životě vaříme na několik dní dopředu a různě zpracováváme zbytky jídel. Například z porce kuřete uděláte další den rizoto, ze zbylé čočky zase čočkovou polévku apod. Předepsané jídelníčky improvizaci neumožňují.
  • Od 100% dodržování jídelníčků vás rozhazují běžné životní události. Nemoci, přesčasy v práci, oslavy narozenin a tak dále, a tak dále.
  • A hlavně, předepsané jídelníčky vás nenaučí o stravování přemýšlet!

Precizní rozbor jídelníčků snadno dostupných přes internet i přístup prodávajících „odborníků“ zanalyzovali ve FitNuT akademii a článek doporučujeme tady.


Na druhou stranu však vidíme i tohle:

  • Někteří hubnoucí jsou změnami v začátcích zaskočeni a nevědí si vůbec, ale opravdu vůbec rady. Ať už je tomu tak, protože se doposud o stravování nezajímali, nebo naopak mají za sebou tucty diet a jsou tak zmatení, že vůbec nevědí, co jíst a kdy jíst. Vzorový jídelníček by proto do začátku pomohl.
  • Ostřílení hubnoucí zase po čase upadají do stereotypu. Dbáme proto na pestrost, aby se jídelníček „neojedl“ a nezprotivil, a také, aby vám v důsledku stereotypu z dlouhodobého hlediska nechyběly mikrotnutrienty.
  • Víme, že dlouhodobý proces hubnutí a udržování hmotnosti je náročný, proto si zkrátka potřebujete čas od času od vymýšlení a plánování jídelníčků odpočinout a pomoc v podobě sestaveného jídelníčku přijde vhod.

Proto vám Hanka Málková připravila do Sebekoučinku stovku snídaní, svačin, obědů a večeří včetně receptur, ze kterých si můžete sestavit jídelníčky sami dle aktuálních chutí a v množstvích, které odpovídají vašim individuálním potřebám. A to opravdu na pár kliknutí!

Recepty a množství si sami vyberete, proto pořád respektujeme vaši individualitu, chutě a denní režim. Ušetříte si ale určitě čas s vymýšlením a počítáním jídelníčku. 

V nutričním programu Sebekoučink najdete recepty na vyvážená hlavní jídla, ale i vynikající odlehčené dezerty vhodné při hubnutí.

Proč je dobré nechat si poradit? 

Levné služby nebo dokonce nabídky zdarma jsou lákavé. Odborníci, kteří se poctivě a celoživotně vzdělávají a za jejich poradenstvím nestojí prodeje dalších nesmyslných anebo předražených produktů, si ale takovéto nabídky většinou nemohou dovolit. 

Přesto vám všemi deseti doporučujeme raději investovat do konzultace s odborníkem než se roky nesmyslně trápit, přibrat další kila navíc skrze jojo efekt anebo si poškodit zdraví a sebevědomí. 

  • Pohled odborníka je nezaujatý, bez emocí a má nad vaším jídelníčkem nadhled, protože má zkušenosti. Viděl desítky, někteří i tisíce různých jídelníčků od různých klientů. Vidí to, co nevidíte vy. Hledá spojitosti tam, kde by vás nenapadlo hledat. 
  • Ani nevíte, kolikrát jsme od klientů slyšeli, že dělají všechno správně a mají tolik nastudováno, že už by mohli výživu učit. Přesto v jejich jídelníčcích odhalíme chyby.
  • Jiní jsou k sobě naopak příliš kritičtí a myslí si, že toho dělají hodně špatně. Ujištění a pochvala odborníka vás pohladí na duši a zmenší stres, což se podepíše i na výsledcích. 
  • Za odborný považujeme přístup, kdy s vámi odborník důkladně probere vaše dosavadní návyky, a hlavně neřeší jen to, co máte jíst, ale i to, proč jíte a jak jíte. STOB má v tomto ohledu propracovanou metodiku, která je prověřena a vypilována třicetiletou praxí a tu předáváme na školeních našim odborníkům.  

Vezměme si příklad padesátileté ženy, která chce přestat jíst nezdravé jídlo a zlepšit si kondici. 

Pomůžeme této ženě tím, že jí nastavíme příjem energie a živin, předáme předtištěný jídelníček a řekneme jí, ať se více hýbe? Možná….

Náš přístup však vede odborníky, aby sobě i vám pokládali další otázky a pracovali v mnohem širším kontextu, než je pouhý příjem a výdej energie.

  • Co konkrétně pro tuto ženu znamená „nezdravé jídlo“? 
  • Proč a jak často a v jakém množství ho jí? 
  • Cítí se osamělá a jídlo je jí útěchou?
  • Nebo potřebuje naučit, jak si vybrat správné potraviny a získat dovednosti, jak je chutně uvařit? 
  • Je tolik vytížená, že nemá čas na nákupy a vaření?
  • Bojkotuje rodina každou její snahu o zařazení nových (například zeleninových nebo luštěninových) jídel? 
  • Co jí brání v pohybu? Stydí se vejít do posilovny nebo je nevyspalá a nemá na cvičení energii? 
  • A další…

Jak konkrétně postupují odborníci STOBu?

  • Naši klienti zapisují, co běžně jedí a zápisy poskytnou odborníkovi. 
  • Odborník s vámi vše probere, předá zpětnou vazbu a navrhne konkrétní změny. 
  • Sami si určíte, které změny jsou snadno realizovatelné, které naopak nejtěžší, a sami si zvolíte, které změny zavedete jako první (musí být takové, u kterých víte, že je můžete splnit). Změny zavádíte postupně a neměníte jídelníček naráz, jako je tomu většinou u předepsaných jídelníčků.
  • Navrhnete, jak konkrétně budete postupovat a s odborníkem zkonzultujete efektivitu vámi navrženého postupu. Nevíte-li si rady, odborník pomáhá hledat. 

Shrneme-li si to, spolupráce s odborníkem STOBu znamená, že:

  • Nedostanete konkrétní plán zaměřující se jen na jídlo a pohyb.
  • Můžete získat potřebné znalosti, které vám umožní udržovat zdravý životní styl dlouhodobě, konkrétně znalosti o výživě, pohybu a psychice, tipy na dobré potraviny a recepty, také ale doporučení k organizaci času, urovnání si priorit nebo všímavosti.
  • Můžete si vybudovat nové rutiny a návyky, například jak lépe zvládat stres jinak než jídlem, jak efektivně zpracovat negativní myšlenky a jiné. 
  • Můžete se naučit laskavosti a mít se více rádi.

Ve STOBu klademe důraz na postupné změny v jídelníčku, které by měly být pro klienta přijatelné a hlavně dlouhodobě udržitelné.

Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní.

>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 03. 2022 13:16
I já děkuji STOBu za dohled i nadhled, za inspiraci, zkušenosti i dobré rady.
07. 03. 2022 19:46
Jiřinka to moc pěkně napsala a já můžu jen poděkovat všem, kdo se o STOB stará.
07. 03. 2022 18:37
Na STOBu je skvělé, že ve své podstatě vůbec nic nezakazuje - proti zákazům má člověk snahu se bouřit a skvělá je i STOBí komunita, která si navzájem pomáhá a dokáže změnit virtuální přátelství na přátelství skutečná. Spojuje lidi a učí je žít lépe. Se STOBem hubnutí baví a dieta nebo spíše životní styl se dá dodržovat léta a přijmout ho za svůj. Díky STOBe

Naši partneři