TOPlist
Sledujte nás:

Pusťte jaro i na váš talíř

Zpět

Mgr. Nikola Hanyšová

V zimě si často stěžujeme, že zelenina není ani pro oko, ani pro naše chuťové buňky příliš vábivá, mnohdy bývá i předražená. Na jaké zelenině si můžete v nejbližších měsících pochutnávat a jaké suroviny lze využívat po celý rok? Právě využívání sezónních surovin je základem zdravého a vyváženého jídelníčku, využívejte proto naplno, co vám příroda nabízí.

Nahlédněte do našeho kalendáře ovoce a zeleniny a vybírejte převážně druhy, které jsou aktuálně k dispozici.

Na jaře se také začíná objevovat rozmanitější nabídka bylinek, které jistě využijete při přípravě různých pomazánek, salátů, do hlavních pokrmů. Stejně tak si v tomto období můžete sami zasadit i domácí truhlík s bylinkami, které budete ve své kuchyni s oblibou používat. Asi každému z nás se jaro pojí právě s rozkvetlou přírodou, rostlinkami, květinkami, nebojte se je použít i na váš zdravý talíř. A rostlinky na talíři nemusí být pouze ve znamení známé pažitky či třeba bazalky, ale objevujte chuť i méně tradičních zdrojů, jako je například řeřicha, pampelišky, kopřivy, jitrocel. Kopřiva si našla oblibu například jako přísada do velikonoční nádivky, ale jistě ji využijete i při přípravě dalších pokrmů. Listy pampelišek můžete přidat do salátu, vaječné omelety, zeleninových muffinů, podusit s cibulkou, česnekem apod. Z květů můžete vyrobit pampeliškový med, sirup, ze sušených lístků třeba čaj. Snažte se zkrátka vybírat co nejvíce čerstvých ingrediencí a surovin typických pro dané období.

Pro vstřebání důležitých vitamínů rozpustných v tucích, které jsou i v zelenině a bylinkách obsaženy, nezapomeňte do jídelníčku zařazovat v dostatečném množství i kvalitní zdroje tuků. Tuky jsou potřeba i z mnoha dalších důvodů a určitě není vhodné jejich příjem v jídelníčku zanedbávat. Ne všechny tuky jsou však pro naše zdraví přínosné a je potřeba zvolit ty správné. Zaměřte se především na rostlinné zdroje tuků bohaté na nenasycené mastné kyseliny a omezujte živočišné tuky, které obsahují velké množství nasycených mastných kyselin.

Volit můžete ořechy a semínka, ta menší vždy rozemelte nebo nadrťte, docílíte tak vstřebání důležitých živin. Dalším vhodným zdrojem tuků jsou rostlinné oleje (řepkový, olivový, ořechové oleje), do salátu volte ideálně panenské. Na pečivo nebo pro přípravu pomazánek můžete použít kvalitní margaríny. I ty jsou vyrobeny z přírodních surovin - několika druhů olejů a tuků, které se kombinují tak, aby měly tyto tuky nejen dobrou chuť, konzistenci, ale i vhodné nutriční složení. Kvalitní margarín vám tak dodá potřebné polynenasycené mastné kyseliny, jejichž příjem (zejména omega 3 kyselin) je v našich jídelníčcích mnohdy nedostatečný.

Nezapomeňte také na dostatek kvalitních bílkovin v podobě čerstvého masa a ryb (volte i tučnější druhy, které vám také dodají zmiňované omega 3 kyseliny), sýrů (s obsahem tuku do 30 % t. v s.), i zde můžete volit čerstvé sýry, tvarohy nebo si třeba vyrobit domácí lučinu z jogurtu. Symbolem jara jsou bezesporu vejce, které taktéž plnohodnotně zařazujte do vašeho jídelníčku.

Pokuste se zařadit do jídelníčku pravidelně i mnohdy opomíjený rostlinný zdroj bílkovin – luštěniny, které se dají také velmi chutně kombinovat s čerstvou zeleninou a bylinkami.

Využijte příchod jara jako impulz, jak jídelníček osvěžit a obohatit o přírodní, čerstvé suroviny. A nezapomeňte také na vlastní kůži přivítat první jarní paprsky a vyrazte do přírody! 

Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 03. 2019 19:27
Moc se těším, na zahradu, první brambory dávám do belíku a do skleníku. Ty budou na loupačku a tvaroh.
04. 02. 2019 16:02
Už aby jaro bylo tu. Za pár dní začnu připravovat sadbu a už se těším na vlastní výpěstky.
20. 04. 2018 13:15
super je vypěstovat si doma řeřichu, nasypete semínka na mokrou vatu a za pět dní jí mate na talíři, můžete dávat do salátů, na chleba apod.
18. 04. 2018 19:46
já už se těším na nové brambory, hodně petrželky a sklenice podmáslí :-)
z kopřiv si vařím jen čaj
18. 04. 2018 15:24
Dnes kopřivový svítek se zeleninovým salátem, naprosto nedostižné :-))
18. 04. 2018 09:32
Krásný blog! Snažím se vším řídit. Ve skleníku už vykují ředkvičky a salát . Domácí zelenina je nejlepší :-)
18. 04. 2018 07:41
Děkujeme za milé a pozitivní komentáře! Úplně z vás sálá pozitivní energie, kterou já osobně z toho krásného počasí doslova nasávám a po přečtení vašich milých komentářů je den ještě hezčí. Tedy i úsměv a dobrá nálada je v mém životě další důležitou ingrediencí pro úspěšný den! :-)
12. 04. 2018 19:25
kopřivy už raší, tak s chutí do toho, co třeba špenát z kopřiv
05. 04. 2018 22:56
Už se těším na kopřivu, z té čaj a pampelišku do salátů list a stonek sním přímo na louce
04. 04. 2018 20:36
Snažím se postupovat podle rad výše, docela se mi to daří.
03. 04. 2018 07:28
Už se to všude zelená, bude z čeho vybírat :-).
03. 04. 2018 05:00
Jj, už se těším na ty pravé jarní dny :-)!
02. 04. 2018 21:20
Souhlas!
02. 04. 2018 16:28
Můžu jen potvrdit, sluníčko je za deset doktorů a pohyb na sluníčku ještě za víc.
02. 04. 2018 16:12
Nejlepší jarní detox je procházka na čerstvém vzduchu a sluníčku

Naši partneři