TOPlist


Vše, co potřebujete vědět o vejcích

 

 

Vejce, konkrétně tedy žloutky, měly dlouhou dobu špatnou pověst skrze vysoký obsah cholesterolu a jejich konzumace byla proto omezována na 2 žloutky týdně.

Vejce jsou potravinou nutričně významnou, velmi dobře stravitelnou a cholesterol již strašákem není.

Vejce jsou tvořena vodou (74 %), kvalitními bílkovinami (13 %), tuky (12 %), dále obsahují některé vitamíny a minerální látky. Obsah sacharidů je ve vejcích nevýznamný. Průměrné vejce o hmotnosti 55 g má energetickou hodnotu 340 kJ.

Bílkoviny

Bílkoviny ve vejcích obsahují všechny nezbytné esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, a proto jsou vejce považována za plnohodnotný zdroj bílkovin.

Tuky

Vaječný bílek tuky neobsahuje, a proto bývá oblíbenou součástí redukčních jídelníčku.

Žloutek oproti bílku obsahuje tuku poměrně velké množství, jedná se ale o tuk bohatý na pozitivně působící nenasycené mastné kyseliny. Problematika MK se dnes nezaměřuje pouze na poměr nasycených a nenasycených MK, ale také na poměr nenasycených n-3 a n-6 MK. I tento poměr je ve vejcích velmi příznivý. Významnou složkou tuku vajec jsou i fosfolipidy, které tvoří asi třetinu přítomných tuků a ceníme si jich, jelikož působí pozitivně v prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Vitamíny a minerální látky

Vejce obsahují prakticky všechny vitamíny kromě vitamínu C. V bílku jsou obsaženy především vitamíny hydrofilní (vitamíny skupiny B). Ve žloutku jsou pak skrze vysoký obsah tuku přítomny lipofilní vitamíny A, D, E a K.

Z minerálních látek obsahují vejce dobře využitelné železo, dále fosfor, draslík, zinek nebo selen.

Obsah vitamínů, minerálních látek i živin lze efektivně ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje např. obsah nenasycených MK, vitamínu E, jódu či selenu (více o těchto vejcích se dočtete v článku v sekci Tipy pro vás).

Cholesterol

Vaječný žloutek obsahuje přibližně 210 mg cholesterolu, přičemž jeho denní doporučená dávka byla po dlouhou dobu max. 300 mg. Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru patří mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jeho vysoký obsah ve žloutku tedy logicky vedl k doporučení omezit jeho konzumaci.

Bylo však prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá významný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Navíc přítomné fosfolipidy a n-3 nenasycené MK zvyšují hladinu „hodného“ cholesterolu (HDL-cholesterol), který chrání naše tepny před aterosklerózou.

V  současnosti se proto pro zdravé lidi toleruje konzumace 1-2 vajec denně.

Ano, pro naše zdraví není tolik zásadní množství zkonzumovaného cholesterolu jako množství a kvalita tuků. Zvyšování hladiny cholesterolu způsobují převážně nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích, které cholesterol často doprovází. Dokonce i nadměrný příjem sladkostí s nulovým obsahem cholesterolu může druhotně přinutit jaterní buňky k výrobě nadměrného množství tukových částic obsahujících cholesterol!

Více se cholesterolu ve vejcích dočtete v článku v sekci Tipy pro vás.

Chcete-li si udržet hladinu cholesterolu v optimálních hodnotách, pak omezujte množství nevhodných tuků bohatých na nasycené mastné kyseliny, eliminujte nevhodné kulinární úpravy jako smažení či fritování a hlídejte si i příjem přidaného cukru.

A pamatujte, i když si vejce můžeme dopřávat denně, je důležitá jejich kulinární úprava!

Studie probíhají s vařenými vejci a vzhledem k informaci uvedené o pár řádků výše, tedy že s tuky to nemáme přehánět, určitě nedoporučujeme denně smažená vejce, raději ta vařená...:-)

Vejce prakticky

Nákup

Při nákupu si vždy vejce zkontrolujte, zda nemají poškozenou skořápku. Pokud nelze zkontrolovat přímo vejce, zkontrolujte alespoň obal, zda není potřísněný od vaječného obsahu.

Minimální trvanlivost vajec je 28 dnů od data snášky. Na obalech musí být tato minimální trvanlivost vždy uvedena.

Vejce musí být označena kódem. Ten vypadá např. takto: 1 CZ 1234

První číslice označuje technologii chovu nosnic:

0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)

1“ – vejce nosnic ve volném výběhu

2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)

3“ – vejce nosnice v klecích

Kód producenta na vejci označuje zemi původu, např. CZ – Česká republika, SK – Slovenská republika, PL – Polská republika atd. Pozor, na vejci! Na obale je uvedena země, kde byla vejce zabalena/roztříděna a nemusí se nutně jednat o zemi původu vajec.

Poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství (chovu).

Doma

Doma vejce uložte do ledničky. Před uchováním vejce neomývejte ani neutírejte, protože se tím poruší ochranný povlak a do vejce mohou proniknout nežádoucí mikroorganismy.

Vejce mají být uloženy a skladovány špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která brání pohybu žloutku. V opačném případě se žloutek může smísit s bílkem, nalepit se na skořápku a takto se vejce rychleji kazí.

Čerstvé vejce poznáte tak, že pokud ho dáte do vody, ponoří se na dno. Čím je vejce starší, tím je vzduchová bublina uvnitř větší a vejce vyplouvá na hladinu. Pokud vejce rozklepnete, žloutek a bílek zůstávají u čerstvého vejce krásně odděleny a neslévají se.

Další tipy a zajímavosti

Prasknutí skořápky a vytečení bílku při vaření vajec zabráníte přidáním soli nebo octa do vody, ve které se vejce vaří.

Barva skořápky nemá vliv na výživovou hodnotu – výživová hodnota bílých a hnědých vajec je stejná.

Dětem do jednoho roku se doporučuje konzumace zejména vaječného žloutku, vaječný bílek je příliš koncentrovaným zdrojem bílkovin.

Křepelčí vejce mají velmi podobné složení jako vejce slepičí, tedy i obsah cholesterolu (v přepočtu na 100 g). Rozdíl je pouze ve velikosti – křepelčí vejce je cca 6x menší než vejce slepičí, obsah cholesterolu v jednom žloutku je proto nižší.

A co s vejci v kuchyni? Inspirovat se můžete v blogu nebo i zde navzájem v komentářích. :-)

Hodnocení (52 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

24. 04. 2019 21:47

LuckaN78

vajíčka mám ráda, občas mám přísun i domácích, tak si je pak víc vychutnám...

23. 04. 2019 22:18

bessi

Mám domácí vajíčka. Mám je ráda, jen si na ně vzpomenout

23. 04. 2019 19:07

Hanakomo

Těchto info není nikdy dost a je potřeba si vše zopakovat

23. 04. 2019 18:11

zdenalan

Vajíčka mám odjakživa ráda a mojí kamarádce nosí pán modrá vejce, když má dost, dostanu i já je to od černých slepiček nemají žádný ocásek a vejce jsou trochu větší a mám dojem že i chutnější. Nevím jak se slepičky jmenují.

23. 04. 2019 15:07

tmavovlaska

Díky za další info...

23. 04. 2019 12:24

Majka63

Mám naštěstí už dlouho dodavatele domácích vajec, ale když je nouze, koupím i v obchodě. Kupuji česká vajíčka, abych trochu podpořila české farmáře.

23. 04. 2019 10:54

ekavkova

Kolem vajec bylo spoustu mýtů, naštěstí to moji náklonnost k nim nijak neovlivnil.

23. 04. 2019 10:42

ApolenaN

Vajíčka jím pravidelně, nejčastěji domácí. Děkuji za poučný článek.

23. 04. 2019 10:26

HankaCh

Vajíčka se sanžím kupovat přímo od chovatelů, domácí vajíčko se s tím kupovaným nedá vůbec srovnat.

23. 04. 2019 07:48

Coma Berenices

Je to jako na houpačce: jednou vejce ano, podruhé ne. Zdravý selský rozum...

22. 04. 2019 23:55

babicka Eva

Při nákupu vyjíček jsem opatrná a kontroluji.

22. 04. 2019 20:55

filipova

já mám domácí vajíčka od sestry, ty kupovaný mi moc nechutanají

22. 04. 2019 20:43

smolicek71

Pamatuji se na chuť čerstvých žluťoučkých domácích vajec, která jsme jako děcka u babičky ráno donesli ještě teplé přímo od slepic...dneska už se naštěstí podobná dají zase sehnat, jen ta cena... škoda, že nebydlím na vesnici.

22. 04. 2019 14:57

nevzdavatse

Leccos z uveden=ho jsem neznala, díky za doplnění informací.

22. 04. 2019 14:48

martashi

Informace je dobré připomínat, naše babička vždycky říkala, že vejce se dává špičkou dolů, aby mohlo dýchat. Takže dnes jsem se dozvěděla i něco jiného.

22. 04. 2019 11:37

tkoskubova

Děkuji za přínosné informace,především ty,které se týkají označení.

22. 04. 2019 10:10

Masa55

Děkuji za informace, už se mi to vykouřilo z hlavy..

22. 04. 2019 07:58

Hanina1

Mám vyšší cholesterol, mnoství vajec, které sním, jsem dlouhodobě omezovala, přece jen dlouhodobé varování lékařů před nimi mne silně ovlivňují. Postupně se k nim ale vracím, protože je mám ráda - vařená na hniličko nebo připravená jako volská oka bez tuku.

22. 04. 2019 05:55

ajanka

Díky za článek :-)

12. 04. 2018 12:03

Slonik71

Vejce miluji ale teď už nejim pravidelně

02. 04. 2018 22:59

lenkavy

Gord007: Všechny výzkumy probíhají s vařenými vejci. Smažením obecně vznikají látky, které našemu zdraví neprospívají, v případě vajec pak i škodlivé, oxidované formy cholesterolu. Vyhněte se proto častému dlouhému smažení.

02. 04. 2018 20:06

gord007

2x vejce na tvrdo skoro každé ráno na snídani :) Podle videa není volské oko vhodná forma úpravy?

01. 04. 2018 11:53

marta1954

Vejce jsem měla vždy ráda,a potěšilo mě že jíst 1-2 vajíčka denně je pro zdravé lidi v pohodě/,to sice nejsem/,ale určitě si je budu dávat s klidem aspoň 1-2 x týdně...

31. 03. 2018 21:52

Pepe11

Díky za článek

30. 03. 2018 16:14

11jana

nejraději mám stejně ty velikoční

29. 03. 2018 22:59

Hanuja

Vajíčka máme doma všichni moc rádi. Dopřáváme si je celkem často.

28. 03. 2018 20:47

LuckaN78

vajíčka máme doma rádi, občas seženu i domácí a myslím, že je to poznat...pro mě nové - že se mají skladovat špičkou dolů, ale dělám to tak odjakživa a automaticky...ted vím alespon proč...

28. 03. 2018 06:46

JARI59

Vejce jím, ale přiměřeně

27. 03. 2018 16:22

lenkavy

Jsem ráda, že Vám vejce šmakují a že Vás nové poznatky příjemně překvapují. U nás doma jsou vajíčka moc oblíbená a pravidelně si je dopřáváme. Hned jdu na zítra uvařit dětem do školy a sobě na svačinku!

27. 03. 2018 11:40

dulca

vajíčka mám rada někdy mám i domáci ...

27. 03. 2018 08:43

Majka63

Vejce kupuji od kamaráda domácí, některá mají zelenou skořápku, takže vypadají trochu exoticky. Ale je to jen jiný druh slepic. Bez vajec si neumím představit vaření, ale zřejmě to jde, když má člověk alergii na vejce. Jsem ráda, že jsme zdraví a můžeme vejce bez omezení. Pamatuji si, jak mi babička dělal vejce do skla - vejce naměkko ve sklenici trochu nabourané, aby vytekl žloutek. Milovala jsem to, ale když jsem si to jednou udělala sama jako dospělá, už to nebylo ono. Holt ruce babičky se nedají nahradit. Ať žijou vzpomínky.

27. 03. 2018 05:47

dasa67

Vejce kupuji, občas dostaneme domácí, nejraději mám omeletu nebo vajíčko naměkko.

26. 03. 2018 21:19

bessi

Vejce mám domácí a jsem za ně ráda, protože je mám móóóc ráda. Ale při jejich spořádávání se snažím používat mozek :-)

26. 03. 2018 15:20

sifaka

ooo,tak z toho mám velikou radost, nejmenovat se Sifaka, musela bych se jmenovat Vejcožrout :-))
Rozdíl v doporučení mezi 2 vajíčka týdně a 2 vajíčka denně-to je tedy slušná pecka :-))
Každopádně jsem ráda za potraviny, ři jejichž výrobě živý tvor přežije.Tedy sýry, mléko, tvaroh, vajíčka, to je moje!...Tím pádem už nemusím tak často maso:-) Díky.

26. 03. 2018 14:28

tkoskubova

Děkuji za přínosné informace,velmi jsem se poučila.

26. 03. 2018 13:40

jesus

chovám slepičky, tak máme vajíčka, hlavně na jaře

26. 03. 2018 11:55

ekavkova

Máme v rodině i vegetariány, takže vejce používám velmi často jako bohatý zdroj bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů .

26. 03. 2018 11:30

filipova

já mám vajíčka převážně domácí, jedla jsem je vždycky s chutí

26. 03. 2018 11:13

tmavovlaska

Díky za článek, vejce mám ráda od dětství, a to vařená. Buď na plátky na chleba s máslem/ramou/, ozdobené okurkou nebo kyselou paprikou, nebo jako přílohu ke špenátu či čočce.

26. 03. 2018 11:02

Kumpi

Vejce jsem si vždycky dopřávala, i v době, kdy byly považovány za špatné, protože mi moc chutnají v nejrůznější úpravě. :-)

26. 03. 2018 09:48

Masa55

Super článek, hedky jsem se šla podívat jaká že mám vejce doma. ( č. 3 ) a hnedky jsem si dala do hlavy, že čím menší číslo, tím lapší !!!!!Skoro celý rok kupuji vejce od známé, takže domácíJen když nenesou, tak kupuji v krámě.

26. 03. 2018 08:41

coumba

Tento článek mě hodně zaujal, mám zvýšený cholesterol. Že vejce na to nejsou až tak špatná už vím, ale že konzumace cukru i bez tuku může vést ke zvýšenému cholesterolu jsem ještě nikdy neslyšela. Ach ta moje láska ke sladkému!

26. 03. 2018 08:35

dolevina

Mám vejce ráda, jsem ráda, že nejsou tak škodlivá , jak se říkalo.

26. 03. 2018 08:07

Veve12

Díky za pěkný blog! Vejce máme rádi celé rodina, ale řídíme se heslem všeho s mírou :-)

26. 03. 2018 05:43

babicka Eva

Řoídím se heslem všeho s mírou a to platí i u vajíček.

26. 03. 2018 05:13

Jirina55

Te ro jeden z omylů ve výživě dlouhodobě tradovaný. Od 15 let, kdy jsem vstoupila na tenký led zejména dětského stravování jsem se setkala s mnoha vlnami typu dávejte dětem mléko - je zdravé -nedávejte dětem mléko, škodí jim, o desetinné čárce, která udělala ze špenátu superželezitou potravinu ani nemluvě. Myslím si, že základem zdravého jídelníčku je vědět, co jím, přemýšlet o tom, co jím a také kolik jídla potřebuju k žití. Musí mi chutnat to, co jím, protože jinak to prostě jíst nebudu i kdyby to vylo sebezdravější. Takže mne napadá slogan z jedné reklamy (na drogeriii). V jídle musí kráčet ruku v ruce rozum a cit

26. 03. 2018 05:11

ajanka

Díky za hezké shrnutí informací o vejcích :-). Naštěstí mě vlna zdravá- nezdravá vejce nezasáhla, vždy jsem se řídila rozumem.... U nás máme vejce rádi na jakýkoliv způsob :-).

26. 03. 2018 01:22

martashi

Konečně byla vejcím vrácena čest :-)) žádný škodlivky zdravá jsou :-))

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma