TOPlist


Ryba v kuchyni

 

Bc. Tereza Beníčková, Ing. Martin Pávek

Ryby máte rádi, nicméně ve vašem jídelníčku se zdaleka neobjevují tak často, jak by mohly? Na vině může být i fakt, že samotná příprava ryb může být trochu specifická. To ovšem neznamená, že byste se jí měli bát a ryby si sami nepřipravovat. To by byla velká škoda.

Proto se vám pokusíme tímto článkem poskytnout alespoň základní rady, jak při přípravě ryb postupovat tak, aby výsledek byl nejenom zdravý ale především chutný. 

Při přípravě ryb je potřeba brát ohled nejenom na jejich čerstvost a kvalitu, ale také na fakt, že ryby mají velmi jemné a měkké maso. Tomu by se měla uzpůsobit i jejich úprava. To znamená, že ryby by se měly upravovat šetrně, a ne příliš dlouhou dobu, aby se zachovala šťavnatost a přirozeně jemná chuť masa. Podobně jako jiné druhy masa jsou méně tučné ryby na šetrnost úpravy, a tedy i výslednou šťavnatost ještě náchylnější.  

Vaření

Ano. Ryba se dá i vařit a nemusí z toho vždy vzniknout rybí polévka. Jak na to? Rybu pozvolna vaříme v tzv. rybí várce, která se připraví z vývaru, příp. vody, do které přidáme například kořenovou zeleninu pokrájenou najemno, různé druhy bylinek a koření (bobkový list, rozmarýn, kopr apod.). Na rozdíl od jiných druhů mas stačí rybě kratší doba vaření. 

Pečení

Pečení je častý způsob přípravy ryby a má svá pravidla.

Pokud rybu pečeme na pánvi, měli bychom ji nechat buďto v celku nebo na jednotlivých porcích nechat kůži, která udrží maso pohromadě a ryba se nám tak při manipulaci nerozpadne. Rybu pokládáme vždy kůží dolů na dostatečně rozpálenou pánev. Kůží dolů tedy rybu nejprve pečeme zprudka, poté ji velmi opatrně obrátíme, a naopak velmi pozvolna dopékáme. Doba pečení závisí na druhu a velikosti ryby.

Úplně stejně postupujeme i v případě, kdy rybu grilujeme.

Další možností je péct rybu v troubě. V tomto případě nevadí, pokud jednotlivé porce zbavíme kůže. Rybu pečeme raději kratší dobu, aby nedošlo k vysušení masa - je potřeba naučit se pracovat s teplotou a nastavením trouby.  

Smažení

Smažení jistě není ideální způsob úpravy ryby. Pokud se však nechcete smažení jednou za čas vzdát, dodržujte následující pravidla:

  • Smažte na řepkovém oleji, který má dobrý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin a je tepelně stabilní. V případě opakovaného delšího smažení olej vyměňujte, anebo využijte fritovací hrnec a olej určený pro fritování. U fritézy je výhoda, že máte pod kontrolou teplotu oleje a nepřepálí se vám.
  • Přebytečného tuku se zbavíte tím, že porci po usmažení „osušíte“ ubrouskem nebo ji na dvě vteřiny ponoříte do hrnce s vroucí vodou a vytáhnete.

A nebo si připravte alternativu v troubě, strouhanku můžete vylepšit bylinkami a místo klasického pečiva použít například nadrcený knäckebrot, můžete se inspirovat receptem na Mořského vlka v bylinkové krustě nebo Pečenými kapřími hranolkami.   

Jak rybu ochutit

Ryby ani není potřeba před tepelnou úpravou nijak zvlášť ochucovat, velice dobře funguje ochucení až po upečení. Nebojte se používat různé ochucené oleje, čerstvé bylinky, nebo svěží omáčky.

Na mořské ryby je tradiční kombinace pepře a citronu, na sladkovodní sůl a kmín, ale možností je mnohem více. Ideální je, když se k rybě přidají čerstvé bylinky, které ji skvěle dochutí, ale zároveň chuť ryby nepřehluší.

A co k rybě?

Standardně se k rybám doporučují spíše lehké přílohy. Příloha je ale důležitá, zvláště pokud se jedná o oběd, proto na ni nezapomínejte. Navíc ryba je lehce stravitelná a její netučné varianty jsou i relativně málo vydatné, proto v případě, že si k rybě dáte pouze zeleninu nebo lehký salát, může se stát, že jídlo bude mít poloviční nebo dokonce třetinovou kalorickou hodnotu než oběd, který si běžně dáváte a budete mít tedy brzy hlad.  

Proto se nebojte dát si i k rybě normální porci dobré přílohy - brambory, italské rizoto (vyzkoušejte například náš recept na halibuta s italským rizotem), salát z quinoi, těstoviny aj. 

Pokud máte nějaké rady a tipy, jak rybu připravujete vy, podělte se o ně v komentářích :-)

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

22. 03. 2019 10:44

Hanina1

Osobně nejčastěji připravuji rybu v parní troubě a kořením barevným pepřem. Zakápnu na talíři panenským olivovým olejem. Často k tomu mám šťouchané brambory a listový špenát. Už se těším na další jídlo v tomto duchu.

20. 03. 2019 11:55

ekavkova

Rybu nejčastěji peču na pánvi. Ale zbavoval jsem ji kůže předem. Ale skutečně se i přes nejvyšší opatrnost někdy rozpadla.

19. 03. 2019 19:57

ajanka

Ryby mám nejraději grilované, pečené nebo tak na rychlo na pánvi.

18. 03. 2019 18:18

HankaCh

Jen bych doplnila ryby za syrova - tatarák z lososa, tuňáka nebo kapra, ceviche a nebo sushi

18. 03. 2019 10:12

jaja1962

S rybami - tedy množstvím v jídelníčku se pořád potýkám....Ach jo....

18. 03. 2019 08:16

madridacka

Já nejraději ryby pripravuji na grilu či pečené v papilote

18. 03. 2019 07:46

coumba

Takový pstruh, jen sůl, kmín a kousek másla to je mňamka největší. Nemusím moc ryby vařené.

18. 03. 2019 07:30

filipova

rybu si dám ráda v restauraci, doma je moc připravovat neumím

18. 03. 2019 07:30

nevzdavatse

Moc pěkně napsaný a zajímavý článek, děkuji.

06. 04. 2018 14:42

Slonik71

Mám ráda pečenou rybu nebo těstovinový salát s tuňákem či rybí pomazánky

06. 04. 2018 14:42

Slonik71

Mám ráda pečenou rybu nebo těstovinový salát s tuňákem či rybí pomazánky

17. 03. 2018 21:13

Hanuja

Mám ráda lososa, jen tak vařeného na páře. je to ňamka.

15. 03. 2018 19:39

jesus

mám ráda pečenou rybu

15. 03. 2018 19:39

jesus

mám ráda pečenou rybu

15. 03. 2018 05:56

dasa67

Občas dělám rybu na páře, většinou ale smažím.

14. 03. 2018 20:00

Fila Byla

Ryby většinou peču v troubě s minimem tuku. Dříve jsem pekla na pánvi, ale tam jsem vždy potřebovala více oleje. Takto to jde téměř bez tuku- Zelenina a brambůrky se skvěle hodí.

14. 03. 2018 11:31

bejbinka

mám ráda grilovanou makrelu i pstruha

13. 03. 2018 07:10

ajanka

Nejčastěji ryby griluji a jako přílohu používám bramborovou kaši a doplním to zeleninou buď čerstvou nebo grilovanou.

12. 03. 2018 20:52

evickag

Ryby jeme málo a výzva tento týždeň je super!

12. 03. 2018 15:39

babicka Eva

Většinou na pánvi, v létě na grilu, hodně zeleniny nebo zeleninový salát, koprový dip.

12. 03. 2018 14:55

filipova

Když už tak peču většinou k tomu přihodím zeleninu

12. 03. 2018 11:43

ekavkova

Vařenou rybu jsem ještě nezkoušela. Zdá se, že to je celkem snadné.

12. 03. 2018 10:31

martashi

Ryba na sto způsobů, jen pečenáče nemusím. Nejraději ji mám v bramborovém těstíčku nebo jen přírodně s bylinkami.

12. 03. 2018 10:11

bessi

Ryby mám nejradši pečené. Díky za článek

12. 03. 2018 08:51

Masa55

Mám nejraději rybu pečenou a smaženou.Ale tenhle týden zkusím i jiné varianty.

12. 03. 2018 08:14

coumba

Nezbývá než souhlasit, pěkný článek.

12. 03. 2018 07:39

Hanakomo

Slibuji,že to zněním, už dnes si jí dám k večeři :-)

12. 03. 2018 07:02

vachova

Musim zkusit přilolohy.

12. 03. 2018 07:01

vachova

Musim zkusit přilolohy.

12. 03. 2018 01:49

nevzdavatse

Je pravda, že v tomto směru jsem docela konzervativní. Možná je správný čas to změnit :-). Nakonec - nikdy není pozdě :-).

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma