TOPlist
Sledujte nás:

STOBaKO zdarma

Zpět

Chcete přestat kouřit, ale nemáte k tomu vůli a navíc máte strach, že přiberete? Máte ve svém okolí kuřáky? Doporučte jim kurzy STOBu. Díky podpoře dotačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci projektu podpory zdraví pro rok 2014 je cena kurzu snížena na 1200,- Kč, v případě úspěšného absolvování kurzu bude celé kursovné vráceno. V ceně je permanentka na 10 návštěv cvičení STOB v ceně 500,- Kč dle vlastního výběru. Informace na www.stob.cz. Po domluvě na tel. 776871322 se můžete přijít podívat nezávazně na 1. lekci.

 

Kouření a obezita jsou dva problémy, které dnes řeší velká část populace. Oba jsou v podstatě problém se závislostí - ať už na cigaretách nebo na jídle. Společnost STOB (STop OBezitě) již několik let pořádá programy snižování nadváhy a MUDr. Eva Králíková, CSc. spolu s MUDr. Alexandrou Kmeťovou se věnují léčbě závislosti na tabáku. Letos se odborníci spojili a dohromady vytvořili ojedinělý kurz STOBaKO (STop OBezitě a KOuření). Ten je určen všem lidem, kteří chtějí přestat kouřit a zároveň nechtějí nabrat kila, případně zhubnout a naučit se zdravému životnímu stylu a to natrvalo.

 

Mnoho lidí zejména žen se obává přestat kouřit, protože mají strach, aby nepřibrali.

A strach je bohužel oprávněný. Kouření díky nikotinu zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím prodlužuje pocit sytosti, takže lidé někdy v důsledku kouření jedí méně. Dále nikotin stimuluje sympatický nervový systém, a zvyšuje tak výdej energie o 5 -10 %, což může činit u některých kuřáků až okolo 800 kJ denně (to je třeba třetina čokolády, krajíc chleba nebo dva jogurty). Zrychluje i peristaltiku střev, čímž pomáhá proti zácpě. A navíc navozuje libé pocity. Stejně jako čokoláda či zákusky.

Pokud tedy přestane kuřák kouřit, tak nejen že by neměl nahrazovat cigaretu jídlem navíc, ale měl by se více hýbat nebo o trochu méně jíst. A to je problém, protože mezí abstinenční příznaky po zanechání kouření patří kromě nervozity a podrážděnosti také zvýšená chuť k jídlu (zmírnit tyto příznaky mohou např. náplasti, žvýkačky nebo lék (Champix). V průměru se nabírá okolo 5 kil do roka. I přesto však zanechání kouření přináší velké zdravotní benefity.

 

Metodika STOBu

Na cigaretách se v první řadě vytváří psychosociální závislost, čili vazba na určité situace spojené s cigaretou (tzn. ranní cigareta u kávy, cigareta o přestávce v práci, ve stresu nebo naopak při odpočinku). Metodika STOBu řešící především nácvik vůle je ověřena po dobu 30ti let při redukci váhy. Lidé nejedí často z hladu, ale podnětem k jídlu navíc jsou jiné "spouštěče". Ať už je to tzv. toxické prostředí, zvyk nebo stav mysli či emoce - a obdobné podněty jsou i pro zapálení cigarety. Metodika je tedy účinná pro zvládání návykových problémů, mezi které patří jak nadváha resp. obezita, tak kouření.

 

Kurzy odvykání kouření

Kurz bude probíhat skupinovou formou po dobu 10ti týdnů. Skupina má velkou podpůrnou funkci a povedou ji zkušení lektoři - psycholog a lékař. Budou se scházet vpodvečer 1x do týdne. Setkání budou zaměřena na teorii a praxi života bez cigaret a kil navíc. Každá lekce má specifické téma, které přispívá k úspěšnému zvládnutí vytyčeného cíle. Lekce se skládají z teorie, nácviků a diskuzí. Lekce jsou vždy vedeny interaktivní formou tak, aby si každý účastník spojil teorii se svým vlastním příběhem a našel si pro sebe to nejvhodnější řešení. Podstatné je uvědomit si, že kuřák již nikdy nebude nekuřák – může se stát pouze abstinujícím kuřákem. To s sebou obnáší riziko relapsu, tj. návratu ke kouření i po dlouhé době nekouření. A metodika by měla vést k trvalému zanechání kouření, zrovna tak jako má nejlepší výsledky co do udržení váhových úbytků. A že na to nemáte čas? Vykouřená cigareta zkracuje život o 10-30 minut. V ceně kurzu je i možnost si vyzkoušet nejrůznější pohybové aktivity, aby si účastníci našli tu, která jim nejvíc vyhovuje a té se mohli věnovat i do budoucna.

 

Neváhejte a začněte se změnou

Síla skupiny je mocná. Na stránkách STOBu najdete informace o klasických kurzech, které zahajují první týden v dubnu a o kurzech STOBaKO - kurzy odvykání kouření. Ty se zatím konají pouze v Praze, ale v jiných městech můžete kombinovat klasické kurzy hubnutí STOBu s Centry pro závislé na tabáku (info na www.slzt.cz,), které jsou k dispozici v desítkách měst České republiky. Kurz STOBaKO se bude konat v ZŠ Sázavská u metra "A" Náměstí Míru vždy v úterý od 17 do 19 hodin a přihlásit se můžete na www.stob.cz.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 10. 2014 14:19
www.slzt.cz, stánky bohužel nejsou dostupné :-( z tohoto odkazu
17. 03. 2014 09:01
na jednu stranu máte pravdu, ale na druhou stranu zatím stále držíme, že tento web je pro vás zdarma A ke kuřákům? Je smutné, že o tento kurz zatím není moc zájem, zkrátka kuřákům se moc přestat kouřit nechce.
10. 03. 2014 11:04
Z akcí tohoto typu mám vždycky smíšené pocity - souhlasím s podporou odvykání kouření a zdravého životního stylu apod., ale nekuřáci od nikoho příspěvek na sport/kurz ani nic podobného nikdy nedostanu.
Je to jako s podporou bydlení - kdo má hypotéku, dře jako kůň a platí jak mourovatej, žádnou podporu nedostane (nedej bože, když třeba onemocní). Kdo nic nemá, nic nedělá a přijde a nataženou rukou, dostane příspěvek od státu.
Je to jen povzdech...situace nemá řešení.

Naši partneři