TOPlist


Surimi

 

zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

Surimi je přejaté japonské slovo, kterým se označuje tradiční asijský pokrm či „polotovar“ vyráběný z ryb, jehož hlavním složkou je rekonstituovaná rybí bílkovina (a voda). V Asii je vyráběno asi 900 let, ale do Evropy a Ameriky se rozšířilo až ve 20. století. Nejčastěji se vyrábí z bílého masa málo tučných ryb, nejčastěji z tresky pestré či štikozubce obecného. Jako surimi se označuje i méně častý výrobek z libového masa suchozemských živočichů vyrobený stejným postupem (např. v Číně surimi z vepřového masa někdy smíchané s moukou a vodou).

Jak se surimi vyrábí?

Maso oddělené od nejedlých součástí ryb se v několika stupních rozmělní a vyluhuje, aby se zbavilo nežádoucích pachů a pachutí, a pak se částečně vysuší. Vzniklá bílá gumovitá hmota je pak určena k dochucení, aromatizaci (byliny, koření, glutamát, sůl) a příp. přibarvení a k tepelné úpravě. K  udržení soudržné pružné gelovité konzistence nebo jako ochrana před mrazírenskými teplotami se přidávají nejrůznější látky (hydrokoloidy, transglutamináza, sacharóza nebo sorbitol, škrob, vaječný bílek, sojová bílkovina či olej). Výhodou je možnost zmrazení surimi jako polotovaru pro snadné konečné zpracování a bezpečnou distribuci a skladování. Vzhledem k tomu že výrobky ze surimi jsou již při výrobě tepelně zpracovány, tak se po rozmrazení mohou použít přímo ve studené kuchyni (do pomazánek, salátů, na jednohubky), nebo je dále tepelně upravit.

V asijských zemích surimi odedávna zpestřuje běžnou stravu tím, že umožňuje různé varianty ochucení a další kuchyňské úpravy. Připravují se z něho rybí koule, používá se k plnění zeleniny nebo k přípravě japonské speciality „kamaboko“ (rybí bochánky), k výrobě válečků „chicuwa“, které jsou na bambusové tyčince vařeny a poté krájeny na kolečka, k výrobě řezů trojúhelníkového tvaru označovaných „hanpen“ a konzumovaných s omáčkami. Atraktivní je výroba imitací krabích nožek, krevet, humřích ocasů apod. Surimi lze využít i do výrobků ve formě párků, burgerů, šunek, lančmítů aj.

Kupovat či nekupovat?

Pokud jsou výrobky označeny tak, že nemohou být zaměněny za produkty, které napodobují, je jen na spotřebitelích, zda si je koupí, nebo zda sáhnou po nesrovnatelně dražších krevetách apod. Vhodné jsou názvy typu Surimi a la krab, Surimi a la krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky – imitace.

Surimi nelze z hlediska výživové hodnoty porovnávat s rybami a mořskými živočichy. Průměrně obsahuje surimi 76 % vody, 15 % bílkovin, 7 % sacharidů, 0,1 % tuků a 0,03 % cholesterolu. Vzhledem k velmi nízkému obsahu tuku nejsou zdrojem vhodných nenasycených mastných kyselin. Na druhou stranu je výhodou nízká energetická hodnota, což ocení zejména ti, co si hlídají hmotnost. Zároveň se jedná o celkem hodnotný zdroj bílkovin. Vzhledem k rozličnými recepturám však složení kolísá v širokém rozmezí hodnot, je proto potřeba sledovat údaje na obale a vybírat výrobky s co nejvyšším podílem rybího masa a co nejnižším množstvím nepotřebných přísad.

Závěrem lze shrnout, že tyto "krabí" tyčinky sice s krabem nemají nic společného, nutričně se rybám ani jiným mořským živočichům nevyrovnají, ale na druhou stranu na nich většinou není nic špatného a lze je občas pro jejich snadnou přípravu a určitý podíl pozitivních živin do jídelníčku zařadit.  

Hodnocení (53 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

30. 10. 2017 14:07

PerditaX

K tomuhle jídlu mám značně ambivalentní přístup. Moc mi chutná, ale trochu se bojím, z čeho jsou vyrobeny...

30. 10. 2017 13:27

bagi666

dávám si je když mě honí mlsná jako zravější alternativu jiného mlsání.

29. 10. 2017 20:42

poradna

Ochutnala jsem, ale nic mi to neříká...

27. 10. 2017 13:15

Slonik71

Dnes jsem si tyčinky surimi koupila a v neděli bude z nich pomazánka

26. 10. 2017 15:48

MaHelen

moc je nekupuji, jen je přidám, když vařím cuscus s mořskými plody tam nám celkem chutnají

25. 10. 2017 12:34

maja43

Tyčinky s ananasem a rýží a trochou bílého jogurtu chutnají naší rodině

24. 10. 2017 22:32

poradna

Není to můj šálek kávy.

24. 10. 2017 22:14

Dumar

Skvělý článek, děkuji. Konečně vím, z čeho děláme naší oblíbenou pomazánku.

24. 10. 2017 10:46

lenkamarie

Z krabích tyčinek děláme pomazánku na chlebíčky.

24. 10. 2017 07:59

Kumpi

Kdysi jsem si je občas koupila. Rodina mi to ale nejí, tak raději spíš koupím pstruha a pochutnáme si na něm. :-)

24. 10. 2017 00:14

Hanuja

Krabí tyčinky nemusím. nechutnají mně.

23. 10. 2017 22:02

Macatice

Tak já se přiznám, že jím to, co mi chutná, pokud to není vyloženě nezdravé (to se snažím omezovat, například cukr nebo živočišné tuky). A krabíkové surimi tyčinky mi chutnají.
Pro ty, kdo nemají rádi "rybinu" mají tu výhodu, že jsou (podobně jako pangasius) bez barvy (pardon, povrch je přibarvován do červena), chutě a zápachu.
Já si z nich dělám "krabíkovou" pomazánku (viz vedlejší linie článků, můj komentář k článku o rybích rychlovkách) a nebo orestované na pánvi - to zpravidla ochucené česnekem, nebo obalené jemně ve stroiuhanbce, nebo na cibulce...
Teď jsem je ale dlouho nedělala, protože mi muž po návratu z Řecka koupil v Sapě pytel krevet a pytel kalamárů, takže si teď dělávám tyhle mražené mňamky.

23. 10. 2017 22:01

LuckaN78

surimi mám docela ráda, dělám z nich občas pomazánku, ale ne zas moc často, přece jen to není až takový "zázrak"

23. 10. 2017 18:55

ajanka

Zatím jsem to koupila jen jednou a nijak zvlášť mě to neislovilo. Klasická rybu nic nenahradí ....

23. 10. 2017 18:28

dylen

taky jsem ráda,že jsem se něco o krabích tyčinkách dozvěděla,hlavně,že se můžou jíst,že to není nic špatného!

23. 10. 2017 18:04

hajekrad

Konečně vím, jak se ty amarouny dělají.

23. 10. 2017 17:51

babicka Eva

Měla jsem je asi jen jednou, ale neoslovily mně.

23. 10. 2017 17:04

Masa55

Pomazánku z krabích tyčinek, jedné kompotované broskve, tvarohu a trochu majonézy mám ráda.

23. 10. 2017 16:43

sifaka

Že by už konečně pravda o surimi?:-)
Kdysi jsem semtam měla, momentálně nekupuju.Mám z nich podobný pocit jako z tavených sýrů.

23. 10. 2017 16:15

irwinka

je mi jasné, že výživově nejde o žádnou hitparádu, ale "krabí" salát mi dost chutná :-)

23. 10. 2017 13:32

Slonik71

Občas je kupuji ale nejraději kupuji chlazené filety

23. 10. 2017 12:53

JARI59

Já nejvíc kupuji rybu v celku nebo filety

23. 10. 2017 11:41

tkoskubova

Mám je moc ráda,klidně si je dám i samotné jako mňamku.

23. 10. 2017 11:40

ekavkova

Kupují občas krabí tyčinky.

23. 10. 2017 10:14

bohuminska

Krabíma tyčinkama s jogurtovým dipem doháním zelené semaforky :-))

23. 10. 2017 09:59

vachova

Krabi tyčinky kupuji,mám ráda.

23. 10. 2017 09:50

Yogii

Taky jsme je kdysi kupovali víc, teď už dlouho ne. Teď po přečtení článku nevím. Že to je mix jsem věděla, obecně nemám moc ráda výrobky typu ala něco jiného a překvapilo mne, kolik mají vody a jinak nic moc.

23. 10. 2017 09:48

ifucikova

Krabí tyčinky jsem snad ani nikdy nekoupila, radši si koupím rybu nebo tuňáka či sardinky v konzervě.

23. 10. 2017 09:44

bejbinka

občas si je dám s těstovinama....

23. 10. 2017 09:22

filipova

kdysi jsem je měla ráda, ale teď už jsem je dlouho neměla

23. 10. 2017 09:13

bessi

Krabí tyčinky máme pro jistotu v mrazáku. Když mě honí mlsná, tak se hodí

23. 10. 2017 08:17

dolevina

Krabí tyčinky v poslední době nekupujeme, ani je v obchodech nevidím.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma