TOPlist


Tahák pro správné použití tuků

 

Ing. Hana Málková

V rámci článku Naučte se správně používat tuky jsme se podrobně věnovali výběru tuků vzhledem k účelu jejich použití. Už tedy víme, že tuk, který má z nutričního hlediska příznivé složení pro naše zdraví, nemusí být ideální volbou ve všech případech. 

Abyste si tedy při přípravě pokrmů nemuseli příliš dlouho lámat hlavu s tím, jaký tuk je v daném případě nejvhodnější, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku, která může dobře posloužit třeba jako takový malý tahák na ledničku. :-)

Způsob použití

Druh tuku

Smažení krátké

řepkový olej

olivový rafinovaný olej

tekuté margaríny

pokrmové tuky

přepuštěné máslo (ghí)

sádlo

Smažení dlouhé, fritování

pokrmové tuky
fritovací oleje

Vaření, dušení, pečení

řepkový olej

olivový olej

margaríny vhodné na tepelnou úpravu

máslo, sádlo

Maštění, závěrečné dochucování pokrmů

rostlinné oleje (panenské)

margaríny

máslo, sádlo

Pomazánky

měkké (kelímkové) margaríny

oleje

ořechová "másla"

směsné tuky

sádlo

máslo

Dresinky, dipy

rostlinné oleje (ideálně panenské)

- olivový, řepkový, méně tradiční ořechové oleje aj.

majonéza

Sladké pečení

řepkový olej

margaríny a roztíratelné tuky „v kostkách“

máslo, sádlo

Krémy, náplně

margaríny (kelímkové s vyšším obsahem tuku či "v kostkách")

ořechová "másla"

máslo

 

Tabulkou se nenechte vystrašit, vypadá to možná složitě, ale rozhodně doma nemusíte mít v lednici či ve spíži 10 různých druhů tuku. Kdybychom to zjednodušili, vystačíte si s třemi druhy - řepkový olej na tepelnou úpravu, panenský olivový (nebo i jiný druh) na studenou kuchyni a k namazání na pečivo ideálně margarín.

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

30. 03. 2017 10:26

Slonik71

Tak jsem si koupila flóru golf

17. 03. 2017 06:36

MaHelen

Na pečivo nám chutná flora

15. 03. 2017 23:54

Slonik71

Vytisknutí si a dám na lednici děkuji

15. 03. 2017 21:09

Niraska

Perfektní tahák, diky :-)

15. 03. 2017 14:47

MaHelen

S tabulkou po ruce se naučí každý jak který tuk použít moc prima věc děkuji

15. 03. 2017 06:34

ajanka

Odstavec pod tabulkou je ideál, takto už topoužívám spoustu let :-).

15. 03. 2017 06:26

MaHelen

Nejčastěji používám ve studené kuchyni olivovy olej do teplé preferuji máslo a slunecnicovy olej.Zakoupila jsem olej repkovy ale zatím jsem ho nepoužívá.

14. 03. 2017 17:53

plchovam

Taky se přimlouvám za pdf nebo jinou formu vhodnou pro tisk, aspoň u tabulek.

14. 03. 2017 17:51

plchovam

Hmm, dobrý nápad s použitím ořechového másla do krémů.

14. 03. 2017 17:01

CarteroGS1

Nějaká šance, že podobné taháky budou ve článcích k dispozici v tisknutelné PDF verzi na 1, 2 atd. stránku A4?

14. 03. 2017 15:25

Kumpi

Překvapuje mě, že u dušení, vaření není slunečnicový olej. Ten používám vedle olivového nejčastěji. :-(

14. 03. 2017 10:24

PerditaX

většinou si vystačím práve s řepkovým a olivovým olejem, občas máslo
Hanko - zaujala mne tvá kombinace másla a olivového oleje, musím vyzkoušet

13. 03. 2017 21:47

Hanuja

Tak s těmi 3 druhy tuků si vystačím, přesně tyto používám. Margarín ale nepoužívám. Chléb si ničím nemažu.

13. 03. 2017 21:21

LuckaN78

olivový olej mě nějak neoslovil, mám raději řepkový lisovaný za studena...jínak užitečná tabulka

13. 03. 2017 20:23

babicka Eva

Používám řepkový a flóru, olivový méně, vůbec neznám lněný.

13. 03. 2017 18:42

Medvedice3

Přehledné, jako všechny tabulky v tomto projektu.

13. 03. 2017 17:09

martashi

Mám docela široké spektrum tuků ve špajzu i v lednici a teď mi přibyl nový lněný olej. Vyzkouším při nebližší příležitosti do salátu, jen budu muset asi být doma, než účinky přejdou :-))

13. 03. 2017 16:44

tetak

Závěrečná rada je nejlepší.

13. 03. 2017 14:38

ina49

Děkuji za přehlednou tabulku,používám řepkový olej na vaření ,na saláty konopný.

13. 03. 2017 14:29

HankaCh

Super přehledná tabulka, jen mě pobavilo, jak mě moje mnoholeté hubnutí naučilo s tuky zacházet hodně úsporně :-)) "smažím" jen v troubě s minimem oleje, na dušení se mi chuťově nejlépe osvědčil olivový olej + máslo 1:1 krásně se doplňují, pomazánky dělám jen na tvarohovém nebo luštěninovém základu (rybičková další tuk nepotřebuje) no a krémy dělám opět z tvarohu nebo teď naposledy z rozvařených jablek s čokoládou a když už jednou za rok dělám máslový tak je stejně nastavený pudinkem :-)

13. 03. 2017 11:54

evinka49

Krásně přehledné a srozumitelné,díky :-))

13. 03. 2017 11:43

zdenalan

Používám hodně řepkový ale na pečení jsem dávala slunečnicový tady ho neni vidět tak ho dávat nebudu.

13. 03. 2017 11:23

HanaDvorak

Moc pěkně přehledná tabulka, zajímavé varianty - děkuji.

13. 03. 2017 09:44

tkoskubova

Používám řepkový olej,vyhovuje mi.Děkuji za přehlednou tabulku.

13. 03. 2017 09:07

pejska

Tabulka je krásně přehledná :-)

13. 03. 2017 09:01

Evusja

Doma mám skoro vše - od másla, sádla a margarínu, přes olej řepkový, olivový, dýňový...a tabulka je šikovná :-)

13. 03. 2017 08:21

dolevina

Tahák je bezva.

13. 03. 2017 07:44

filipova

mě to složité nepřipadá, přesně takto je používám, takže žádný problém, ale je to pěkně přehledně napsané

13. 03. 2017 07:42

Masa55

Krásně vypracovaná tabulka.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma