TOPlist
Sledujte nás:

V květnu se dáme do pohybu!

Zpět

Bc. Tereza Beníčková

Začíná nový tematický měsíc projektu Prožij rok zdravě. A tentokrát se skutečně nezastavíme. Věnovat se totiž budeme pohybu.

Už jste asi mnohokrát slyšeli, že pohyb patří ke zdravému životnímu stylu stejně jako vyvážené stravování, jemuž jsme věnovali pozornost v předchozích měsících. Pohyb není zdaleka důležitý pouze pro naše fyzické zdraví, ale stejně jako výživa velkou měrou pozitivně ovlivňuje i naše zdraví psychické. A z toho důvodu by měl být přirozenou součástí našeho života.

Pro některé z vás tomu tak už jistě je. Pokud si bez pohybu nedokážete představit svůj běžný týden, což je ideální stav, ke kterému bychom se měli dopracovat dříve či později všichni, můžete se v průběhu tohoto měsíce i nadále věnovat změnám ve vašem jídelníčku. Nebo se třeba necháte inspirovat některými příspěvky a zařadíte do svého běžného repertoáru i nějakou novou pohybovou aktivitu. Protože stejně jako ve stravě, ani v pohybu by neměla chybět pestrost.

Pro někoho může být naopak daleko obtížnější než změnit své stravovací návyky, změnit ty pohybové. Věříme však, že i ti, pro něž byla zatím vrcholem pohybové aktivity chůze do schodů v případě porouchaného výtahu, přijdou během našeho tematického měsíce na to, že pohyb neznamená trápení. Naopak! Pohyb nám může od mnoha našich trápení pomoci.

Měsíc pohybu nebude však výjimečný pouze svým tématem, ale i tím, že mu z našeho pomyslného „zdravého roku“ ukrojíme o něco větší část. Pohybu se budeme věnovat celých pět týdnů, a tak budou mít všichni začátečníci dostatek času ho přivítat ve svém životě a zlepšit svou kondici. Zařazení pohybové aktivity nebude možná pro mnohé tak snadné jako například zařazení luštěnin či vlákniny do jídelníčku, ale věřte, že stačí vytrvat a budete možná až překvapení, jak veliký pozitivní dopad může mít pohyb pro vaše zdraví a psychickou pohodu. Důležité pravidlo ale zní – nepřepálit začátek. :-)

Pokud jsou vám osobně bližší témata z výživy a bojíte se, že o ně následující měsíc zcela přijdete, můžete být klidní. Výživa a pohyb spolu velmi úzce souvisí, což znamená, že se správnému složení našich jídelníčků, ovšem zase z trochu jiného pohledu, budeme věnovat i v průběhu května.

Z ryze praktického hlediska narážíme tento měsíc na problém, jak si zapisovat každodenní úkoly, protože určitě není zapotřebí cvičit každý den. Někomu bude zpočátku stačit cvičit například 3x týdně, pro úplné začátečníky je úspěchem zařadit aktivní pohyb třeba i 1x týdně. Jak tedy postupovat? Doporučujeme si udělat vždy na začátku týdne plán, které dny v následujícím týdnu budete věnovat pohybu. Napište si tento „rozvrh“ do kalendáře, mobilu, na papír, pověste si ho na lednici, nástěnku, podle toho, co vám bude nejvíce vyhovovat. Nejlépe ho ale mějte někde na očích. Každý den si pak můžete zapisovat, zda se vám cvičební plán daří dodržovat. Znamená to tedy, že i v ty dny, kdy jste zrovna pohybovou aktivitu nevykonávali, ale také jste ji neměli dle vašeho rozvrhu v plánu, si zapíšete, že váš úkol, který jste si na začátku týdne zvolili, plníte.

Takže teď už nám asi nezbývá nic jiného, než vám popřát, abyste si následující aktivní měsíc užili. Protože kdy jindy se pořádně rozhýbat, když ne zrovna před pro mnohé obávanou plavkovou sezónou? :-)

Jste připraveni ke startu?

Hodnocení (80 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 05. 2017 21:24
zatím je to u mě nárazová záležitost, uvidíme, jestli s tím pohnu
07. 05. 2017 21:24
zatím je to u mě nárazová záležitost, uvidíme, jestli s tím pohnu
07. 05. 2017 20:10
Měsíc pohybu zahájen lázněmi a procházkami, zdraví zatím víc nedovolí.
06. 05. 2017 22:26
Já jsem byla se stobem v Luhačovicích a tak jsem se dala do pohybu velice příjemným způsobem a to v kolektivu príma holek a tancováním. Všem doporučuji.
06. 05. 2017 17:58
Je spoustu možností pohybu - a chůze je nejzdravější a nejlevnější ;-)
06. 05. 2017 07:20
Chodím na Pilates clinic. Je to něco jako rehabilitační cvičení, ale skupinové. A tam nás učí pravý opak. Cvičit v perfektním nastavení těla a co nejpomaleji. Je to mnohem těžší, než rychlé cvičení. Ale stejně náročné jako třeba Alpinning. Mohu jen doporučit :o)
05. 05. 2017 12:57
Macatice: Ahoj, tak to jsem ráda, že ses mrkla :-) Já se totiž k přečteným článkům málokdy vracím, natožpak komentářům, takže byla spíš náhoda, že jsem se mrkla. Ale v pohodě, každý to máme jinak. Ještě jednou díky za tipy - i za ty dnešní. Máš pravdu - i tak to nějak jde (s tímto cvičením, jak jsi popsala). Ještě k zorientování se na svém profilu - když je toho moc, tak já si vždycky rozkliknu nahoře nad diskusí "Zobrazit pouze poslední zprávy" a tam se ukáže to podstatné - co mi kdo napsal na zeď nebo k čemu jsem se já vyjadřovala. Je tam i datum poslední úpravy, tak vidím, kdy mi tam naposledy něco přibylo. Ale to záleží na tobě. Hezký víkend.
05. 05. 2017 10:09
No, já na moji stránku moc nechodím. zobrazují se tam všechny informace, kdo kdy napsl komentář k jakému článku, do jaké disluse, ohodnotil článek... Případná dresná zpráva zanikne v osttním. Nevím, jestli se to dá nějak nastavit nebo to neumím používat, takže tohle byl asi nejlepší způob odpovědi.
Já si mysllím, že klorie se spotřebovávají i při cvičení, kdy se člověk nezadýchá - i když pochopitelně v menší míře. takže i takvé cvičení má mysl, i když se přímo nespalují tuky.
A třeba při takovém sed-leh, když ho člověk dělá intenzivně, se člověk zadýchá až až.
Ono množství cviků lze dělat srůznou intenzitou - třeba "jída na kole" vleže na zádech, když pojedeš na "plný výkon", tak to určitě nějaký efekt mít bude. Potom třeba zvedat ruce a nohy, taky v leže na zádech, když to nebudeš dělat avoilna, ale co nejrychlejí, je to taky něco jiného.
Zku se kdyžtk zeptat v dotazech pro odborníka, Ale problém je, že "nemocný člověk" je strašně vágní pojem. Myslím, že tady by spíš pomohla konzultace se zkušeným rehabilitačním pracovníkem.
05. 05. 2017 07:54
Macatice: Zkusila jsem tě žádat o přátelství, abych ti mohla odpovědět na tvé stránce, tak nevím, jestli si tady toho všimneš. Každopádně bych ti moc chtěla poděkovat, že jsi mi připomněla tyto krokodýlí cviky. Kdysi jsem je dělávala a už jsem zapomněla :-) Hezky jsi mi je popsala. Akorát - já jsem si tak trochu posteskla, že mě zajímají cviky pro nemocné lidi, ale vlastně spoustu cviků znám. Jen bych ráda znala nějaké, u kterých se hubne. Cvičím třeba jógu a pod., ale u toho se v životě nezadýchám. V podstatě se mi ještě nepodařilo najít aktivitu, u které bych se zadýchala tak, aby se spalovaly tuky a cvičení bylo aerobní.
04. 05. 2017 22:34
Dnes jsem zakoupila hůlky a hned navečer jsem je musela vyzkoušet. Prvních pět km s hůlkami za mnou. Hezky se s nimi šlape.
04. 05. 2017 19:52
Rozložím pohyb do celého dne, ale zítra jdu vytrhnout zub, tak to asi nedopadne.
04. 05. 2017 10:47
Jo, jo. Asi si vylezu na nějaký strom. :-)
04. 05. 2017 08:20
moje Motto: dokud cvičím, tak žiju
02. 05. 2017 21:12
Každou sobotu chodím na výlety 10 až 15 km a 2x týdně cvičím.
02. 05. 2017 19:34
Dnes na dovolené na doléčení z nachlazení bylo těch kroků méně než vcera, zato více spálených kcal. A jako bonus čistá domácnost! I to se počítá.
02. 05. 2017 18:03
Ano! Včera 9000 kroků. Dnes jízda na kole a denně několikrát 80 schodů. Pohyb si užívám, ale nedaří se výživa. Zdravím.
02. 05. 2017 17:39
přesně jak píše Fila Byla nemůžu skákat běhat :-) a teď ani pořádně chodit což mě zase psychicky fest sráží...
02. 05. 2017 17:35
Vrátili se mi bolesti sedacího nervu a bolesti spojené s vyhřezlou plotýnkou a já hledám pohyb, který krom rehabilitačních cviků můžu dělat, protože ani moc neujdu pěšky a jogu prý mám teď vynechat, zkoušela jsem protažení na baloně a bolesti se vrátily ještě víc...
02. 05. 2017 15:25
Fila Byla: Co jóg a její spinální cviky? Leh na záda, ruce dlaněmi k zemi v poloze asi 45 stupňu - tedy něco mezi podíl těla a rozpažením. A teď nohy se kroutí ba jednu stranu a současně hlava na druhou, Podle zásady: Kamjdou paty, tam jde brada. Pomalu, vláčně, ka až to tělo dovolí, v krjní pozici můžeč nádech výdech vydržet a zase na druhou stranu. Mnohé varianty a kombinace podle pozice nohou - natažené nebo nějak pokrčení, snožmo nebo nějak roztažené. Natažené snožmo = chodidla vedle sebe, jedna pata se zvedá z podložky. Natažené mírně roztažené - špička jedné nohy jde k patě druhé nohy. Pokrčené snožmo - kotníky u sebe, chodidla se zvedají ze země, stále jsou vedle sebe, pževalují se podle vnější hrany jedné a druhé nohy, v ideálním případě se dají kolena až na zem a háždě (pánev) se na jedné straně zvedá z podložky. Pokrčené roztžené ohy - koleno jedné ogy při sklánění se k zemi míří k patě druhé nohu. Posledí varianta je skrčit nohy na břicho, chodidla se nedotýkají země a převaluješ se pánví z boku na bok.
Ale při nemocech kloubů a zejména páteře musíš od doktora vědět, co smíš a co ne, abys třeba tyhle torze neměla zakázané.
A jinak obecně jakékoliv cviky, co zvládneš v posteli vleže a zádech - rozcvičování nohou v kotnících - kroužení "snožmo" na jednu stranu a na druhou, "proti sobě" zase n obě strany, pokládání na jednu a na druhou stranu /viz výše), špičky dopředu a dozadu zase snožmo nebo každou nohou opačně (tedy takové "ťapání" jako při chůzi. Podobně procvičovat kolena - pokrčit nohu, narovnat, případně zvednout, "jízda a kole" jednou nohou, oběma nohama, snožmo... A podobně ruce - kroužení, zvedání...
02. 05. 2017 11:08
Potrebuji cvicit. Zatim se venuji jen turistice.
02. 05. 2017 09:55
Začala jsem cvičit, ale bohužel spoustu lekcí nezvládám. Zatím zvládám jenom cvičení pro začátečníky a strečink. Nevím, jestli jsem neschopná, nebo jestli se to vůbec někdy změní :(
02. 05. 2017 08:20
zatím jsem start zaspala. Ale určitě to dám do pořádku zítra jdu na výlet 8km a končí v bazénu v Radlicích zdravotním cvičením
02. 05. 2017 08:05
I když mám možnosti omezené, moc se těším, že se zase víc rozhýbu a objevím snad i něco nového. Pokud můžu vyjádřit nějaký zájem a přání - zajímá mne pohyb při nemocných kloubech a páteři. Kdyby náhodou. Možná by se tu takových zájemců našlo víc. Já bych sice ráda skákala, běhala nebo cvičila aerobic, ale tělo mi to nedovolí. Díky.
02. 05. 2017 00:11
Tak hurá do toho, já mám za duben naběháno 303 km a pohyb mohu jen DOPORUČIT :-) užívejte si každou chvilku která patří jen vám a pohybu, je úplně jedno jakému :-)
01. 05. 2017 23:29
Potřebuji se opět rozhýbat. Za tento měsíc jsem moc ráda.
01. 05. 2017 22:17
Tohohle měsíce jsem se bála, ale nejspíš úplně zbytečně. Teď se naopak začínám těšit, snad mě to nakopne :)
01. 05. 2017 22:06
Ano, dnes jsem vykročila a sotva se hýbu-----
01. 05. 2017 21:25
Dnes odslapano přes 11 000 kroků. Navíc v krásném prostředí Zoo ve Zlíně - Lešne.
01. 05. 2017 21:13
už se těším, třeba najdu motivaci se více hýbat...
01. 05. 2017 21:06
Anoooo!
01. 05. 2017 21:01
Ano :-)
01. 05. 2017 20:57
Pro mě bude tenhle měsíc moc potřebný,abych nepolevila..

01. 05. 2017 20:34
Pro mě to bude hodně těžký úkol změnit nepohyb na pohyb, naštěstí je venku už docela fajn, tak se pokusím vyrazit s holemi.
01. 05. 2017 19:39
Pro mě velká výzva, potřebuju se zase vrátit k pohybu po letech nesportování....
01. 05. 2017 19:11
Pohybu mám v týdnu docela dost, pilates, cvičení na balonech, aqua aerobik, rehabilitační cvičení. Rezervy mám v chůzi, to musím zlepšit.
01. 05. 2017 19:05
jsem připravena trochu navýšit-uvidíme.Chodím pravidelně na jogu,ve středu jezdíme plavat,ve čtvrtek zdravotní cvičení a denně 20 min.s pejskem
01. 05. 2017 16:40
:D tak já sem dnes ryla záhony na zahradě pět hodin v kuse - chtěla jsem je mít pěkně připravené na zítřek - no záhon byl malý (4x6) ale pořádně "zavšivený".
A kolik se počítá do pohybu, když mam dítě v kočáru před sebou, a druhý desetikilový na ramenou a ženu jak čokl za kočkou? (4km/h)
01. 05. 2017 15:57
Už se těším na pěkné počasí a s tím na více pohybu.
01. 05. 2017 15:32
Já už mám taky dávku pohybu za sebou,dnes jsem byla na kole
01. 05. 2017 15:21
Dnes už odcvičeno, ještě mě čekají in-line s dcerou :-)
01. 05. 2017 15:06
Začala jsem s pohybem už týden před přihlášením do sebekoučinku, a to z 0 na 2x týdně. Zkusila jsem nově pilates, ale to není cvičení pro mne. Po letech (5ti letech a 30ti kilech) jsem zašla na zumbu a opět mě chytla. I když s těmi kily je dost náročná. Byla jsem už 2x před prací plavat, i když dojíždím do práce 3/4 hodiny. Několikrát jsem vytáhla přítele na pingpong a kolegy z práce jsem podnítila chodit 1x měsíčně na bowling. Baví mě to všechno, jen na to musím dost myslet, protože jak bývám dlouho v práci tak se mi pak už nikam nechce. Jak si ale udělám plán, tak si ho splním.
01. 05. 2017 14:51
Pohybovým aktivitám se věnuji 5 x týdně pravidelně, lekce mám rezervované, tudíž žádně výmluvy, že dnes nejdu :-)
01. 05. 2017 13:21
Můj pohyb je docela monotóní proto se těším na články, kde bude nějaké zpestření :)
01. 05. 2017 13:12
Zkusím to. Už si píši plán pohybu - na kole do práce, jednou v týdnu bazén a o víkendu výlet na kole, nebo pěšky. A práce na zahrádce.
01. 05. 2017 13:09
Kolo už mám připravené, tak snad to půjde, ale bude to výzva.
01. 05. 2017 12:19
Snad to půjde, chodím pravidelně na kruhový trénink, pilates a plavat a s jarním sluníčkem nás to i vytáhne určitě na kolo nebo turistiku.
01. 05. 2017 12:05
Uffff, to je výzva. Pohybu mám zoufale málo - ani ne tak, že by mě nebavil, jen se mi nechce samotné :( Kdyby se našla "kamoška" na procházky a na kolo, tak by to bylo fajn. Jsem z Hradiště (Uherského) a je mi 60+
01. 05. 2017 11:59
Já dnes už odcviceno odpoledne ještě procházka
01. 05. 2017 11:21
Jsem se Stobem v Luhačovicích, vybrala jsem si ten nejlepší způsob, jak se vpravit do měsíce plného pohybu !
01. 05. 2017 11:05
Jdu toho, dlouho jsem lenošila, tak se ráda vrátím do doby, kdy pohyb byl mou nedílnou součástí. A že je to opravdu dávno.........
01. 05. 2017 10:52
dneska tedy sednu na rotoped...
01. 05. 2017 10:47
Byla jsem zvyklá se aktivně pohybovat, bavila mě zumba, nejvíce chodím pěšky, po prodělaném zápalu plic a slabé srdeční příhodě se nemohu dostat do formy, snad se mi to teď povede.
01. 05. 2017 09:57
Já už jsem na trati...
01. 05. 2017 09:53
připravená,pohyb moc ráda nemám, teda ráda chodím, jezdím na rotopedu a kole, ale kolektivní sporty nemám ráda
01. 05. 2017 09:51
Lenora zatím vítězí
01. 05. 2017 09:39
Ano jsem, hurá do toho !!!
01. 05. 2017 08:44
Pripravena, tesim se!!!
01. 05. 2017 08:25
Pokud nás počasí a zdraví podpoří, bude to fajn :-)
01. 05. 2017 08:04
Jdeme do toho - hurá
01. 05. 2017 07:59
Jestli bude květen slunečný, půjde to samo. Takže jsem připravena!
01. 05. 2017 07:54
Velice jsem si oblíbila kruhový trénink pro ženy.Nikdy jsem posilovny nevyhledávala, ale teď se tomu věnuji asi 3/4 roku a jsem ráda, že mě to baví. Hlavně že jsou vidět výsledky a vždy po cvičení se cítím velice fajn. Doporučuji :-)
01. 05. 2017 07:33
chodím ráda dlouhé procházky bohužel svižně to už nejde. Chodím do YMCY na Aquaerobik jednou až 2x týdně
01. 05. 2017 06:51
Tak pro nás starší je dobrá chůze, jízda na kole, kardio a core cvičení, je pravda, že přinutit se k pohybu mi někdy nejde a je to k mé škodě, tak nyní se mi opět dostane pohyb více pod kůži a doufám, že časem např. budu chodit např, 6000, 10 000, možná se dostanu na 15 000 kroků, nějaké výlety, jízdy na kole, cvičení, ale je pravda, že samotnou mě to teda moc nebaví a parťáka zatím nemám

Naši partneři