TOPlist
Sledujte nás:

Velikonoční nádivka jako od babičky, ale zdravěji

Zpět

Článek byl publikovaný 12.4.2017 na internetových stránkách Vím, co jím.

Velikonoce jsou opět tady a s nimi i tradiční pochoutky. Těšíte se na každoroční nádivku, nebo vás nahlodávají pochybnosti o tom, zda tato lahůdka není příliš tučná a kalorická? Uvažujete o tom, zda si dovolit jednou za čas gurmánský hřích nebo raději hledáte cestu k odlehčené verzi. Má ale takový experiment šanci na úspěch?

Zdroj: Velikonoční muffiny ze Shutterstock

Maso, rohlíky, vejce, vývar, jarní zeleň, například kopřivy, petržel, medvědí česnek a další svěží dary přírody promíchat, nalít na pekáč, upéct a nádivka je na světě. Přesto co kuchařka či kuchař, to jiný výsledek. Všechny mohou být chutné a voňavé. V čem je tedy rozdíl?

Volte libové maso

Největším problém nádivky tkví podle dietoložky Karolíny Hlavaté v masu. „Je to hlavní zdroj případných tuků. Jaké použijeme maso, ovlivní obsah tuku v celém pokrmu a jeho výslednou kalorickou hodnotu,“ vysvětluje. A tak, chceme-li přece jen jít zdravému stravování v ústrety, pak bychom měli zapomenout na uzený bůček a použít raději libovou uzenou kýtu. Ještě o stupínek výš se dostaneme s krůtím uzeným. Maso můžeme i kombinovat. „V uvozovkách nejdietnější nádivku docílíme, když místo masa dáme tofu nebo zauzeného šmakouna. Musíme ale počítat s tím, že už to skutečně není o mase a poznáme to jak na chuti, tak na konzistenci pokrmu. Někomu to může vadit, jiný to přijme jako zajímavé zpestření jídelníčku,“ nabízí netradiční alternativu dietoložka.

Sníh ji „nadýchá“

Abychom si ale s čistým svědomým dopřáli nádivku, není nutné se pouštět do nejistých pokusů. „Odlehčit ji můžeme například tím, že do ní nedáme celá vejce, ale částečně použijeme jen sníh z bílků,“ radí Karolína Hlavatá. Bílkovým sněhem zároveň vykompenzujeme netučné maso, aby nádivka nebyla příliš suchá a získala patřičnou vláčnost.

Přidejte zeleninu

Nezbytnou součástí klasické nádivky jsou také rohlíky nebo veka, a to ne málo. Pro lepší pocit můžeme bílé pečivo nahradit třeba celozrnným toustovým chlebem. Zásadní změna to ale není. „Cestou ke zdravější variantě je spíše část pečiva nahradit zeleninou, ideálně brokolicí, pokud není čerstvá, tak mraženou, nebo třeba květákem. Zejména brokolice nádivku dobře nastaví, ubereme-li pečivo,“ radí Karolína Hlavatá.

Vsaďte na chuť bylinek

Zároveň se ale musíme uvědomit, že nádivka, v níž ubereme tuk a místo pečiva přidáme zeleninu, bude sice zdravější a lehčí, ale s největší pravděpodobností bude drobivější. Změní se nejspíš i její tradiční chuť, na kterou jste zvyklí. O to důležitější je její patřičné ochucení. Dobře nádivku ochutit, je základ. Chuď zvýrazní bylinky. Skvělé je, že začátek jara přeje již čerstvým.  

Pečte bez tuku

Na odlehčení nádivky se podílí i samotné pečení. Použijeme-li silikonové nádoby nebo nepřilnavé pekáče, nemusíme je již vymazávat tukem a to se také počítá. Pečeme ji zvolna přikrytou třeba alobalem.

Přiložte zeleninový salát

I když dáme přednost tradičnímu receptu a nádivku uděláme tak říkajíc poctivě podle babiček, které si hlavu počtem vajec, celozrnností pečiva či tučností masa příliš hlavy nelámaly, kalorickou hodnotu a prospěšnost zdraví celého pokrmu můžeme ovlivnit přílohou.

„Ideální je dát si k nádivce pořádné množství zeleninového salátu. Když přidáme ještě nové vařené brambory posypané pažitkou nebo petrželkou a nádivky si dáme jen kousek, pochutnáme si bez výčitek svědomí,“ doporučuje Karolína Hlavatá.     

Pochutnat si, nepřejídat se

To, zda budeme mít po Velikonocích pár kil navíc, nezávisí podle dietoložky tolik na tom, jakou nádivku si upečeme, ale na celkovém přístupu k zajištění svátečních dnů potravinami. „Lidé mají tendenci o svátcích toho navařit hodně, aby bylo dost, nikomu nic nechybělo. Pak sní pekáč nádivky metr krát metr, a to už je moc,“ varuje. Pokud budeme vařit umírněně a nepřeženeme konzumované množství, můžeme si dopřát i to, čemu se jinak během roku, abychom zůstali fit, vyhýbáme.

A pokud byste se rádi dozvěděli, jak si sestavit vyvážený jídelníček nejenom na Velikonoce, ale na celý rok, nebo vás zajímají i jiná témata z oblasti zdravého životního stylu, přihlaste se na jeden z otevřených workshopů, který Akademie zdravého životního stylu Iniciativy Vím, co jím i letos pořádá. Další informace i přihlášku naleznete na následujícím odkazu

Hodnocení (42 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 04. 2017 22:15
Přečetla jsem si to pozdě, ale přece nemusí být jen na Velikonoce :-)
20. 04. 2017 23:07
Letos jsem ji nedělala ale příští rok napravim
18. 04. 2017 08:26
letos jsem doplnila nezdravou nádivku zdravým medvědím česnekem, všem moc chutnala. Ani na kopřivy jsem nezapomněla dokonce jsem je přidala i do špenátu.
17. 04. 2017 17:12
Bez velikonoční nádivky by u nás nebyly Velikonoce, dělám klasickou, "nezdravou" - ale jen jednou ročně. Rohlíky, vejce, vepřové plecko, zelená nať, pro lepší pocit alespoň peču na sucho - tedy na pečicím papíru:-)))
17. 04. 2017 16:35
Letos jsem poprvé z nádivky vynechala pečivo, nastrouhala jsem místo něho cuketu, trochu uzeného sýra a zahustila kukuř.strouhankou, chutnala podobně. Dobrota.
17. 04. 2017 14:26
taky nádivku nedělám,třeba někdy......
16. 04. 2017 19:08
Nadivku delam pravidelne a tuhle udelam teze
16. 04. 2017 13:39
Velikonoční nádivku nedělám, ikdyž se každý rok chystám, že ji zkusím.
16. 04. 2017 10:05
Nádivku jsem nikdy nedělala, ale letos ji určitě vyzkouším. Mňam :-)
15. 04. 2017 22:49
Nádivku dělám pravidelně každé velikonoce, používám uz.plec,uz. krůtu,uz.kuře, pečené jehněčí a samozřejmě pečivo, vejce a hlavně kopřivy a další zeleň. Pečivo většinou celozrnné. Letos upečeno snědeno a chváleno. :o))
15. 04. 2017 21:15
Zajímavé rady a zpestření
15. 04. 2017 18:59
Hmmm, sníh byl, ale tofu ne. To by rodina nedala, mně by to nevadilo.
15. 04. 2017 18:29
Normálně nádivku nedělám, ale po přečtení článku, ji občas zařadím do jídelníčku.
14. 04. 2017 22:41
Já dělám nádivku hlavně kvůli tomu, abych spotřewbovala veškeré zbytky starého pečiva. Opravdu veškeré - nejen housky a spol., ale třeba i chleba (předem namočit do vlažné vody, aby nasákl a změkl), sladké loupáky nebo ui vánočku. Všechno to nakrájí na drobno nebo nadrobím do hrnce, zlejumlékem, aby se to nacucalo. Maso do nádivky nedávám vůbec, přidávám olej (řepkový). Kořením majoránkou, oreganem, bazalkou a jinými aromatickými bylinkami. A peču v zapíákací misce v mikrovlnce. Pardon - samozřejmě, ještě vejce. Jednou jsem na ně zapomněla a pak jsem se náramně divila, že mi nádivka nedrží tvar.
Teď jsem do ní přidala ještě lněné semínko.
Nikdy jsem ji ani nevážila, odhaduju množstí surovin podle konzitence a chuti, v případě pořeby zahušťuju dětskou krupičkou (alw šlo by klidně i luštěinovou moukou). Vážila jsem ji jen jednou, když jsem si chtěla zadat recept do STOBu kvůli výživovým hodnotám do sebekoučinku.
14. 04. 2017 20:57
Nádivku normálně nedělám, ale když to tak čtu, tak mě to inspiruje - mám doma květák, uzené tofu i některé další ingredience, tak jdu hledat, jaký je původní recept, abych ho mohla pozměnit na zdravý :-)
14. 04. 2017 20:28
Pekla jsem ještě před přečtením článku, ale zvolila jsem uzené plecko a vařené krůtí maso, hodně bylin (kopřivy a medvědí česnek) a pekla v silikonových košíčcích na muffiny - jako pohoštění pro návštěvu.
14. 04. 2017 20:22
Nádivku na velikonoce ani jindy nepeču, moc u nás nejde.
14. 04. 2017 20:13
Nádivku udělám, těším se na ní, dělám z kopřiv a hodně bylinek.
14. 04. 2017 18:56
Velikonoční nádivku dělám každý rok a používám celozrnné pečivo a šunku.
14. 04. 2017 18:24
Velikonoční nádivku dělám každý rok. Dávám do ní kopřivy. Je skvělá. Letos tam dám místo bílých rohlíků celozrnné ale uzené tam dát musím kvůli chlapům. Dám libové, tím je ošidím :-)))
14. 04. 2017 13:56
U nás velikonoce bez nádivky nemohou být, máme ji všichni moc rádi. A letos je hodně zelených bylinek,což je moc prima.
14. 04. 2017 13:08
na velikonoce moc nevychystávám, nádivku jsem dělala tak dvakrát v životě, ale bylinky v nádivce jsou jistě pěkné, pamatuji si, že babička dávala do nádivky popenec a kopřivy
14. 04. 2017 12:04
Nádivku občas dělám a peču ji vždy jen s kuřetem,moji chapci to mají moc rádi,a to co je v článku je pro mě další inspirace...
14. 04. 2017 12:00
Také velikonoční nádivku nedělám, jediné co dělávvám, je že podobnou směsí bez masa a s tmavým pečivem plním kuře a pak ho upeču a tato nádivka je jako příloha...
14. 04. 2017 11:10
Nádivku nedělám,nikdy jsem ji nepekla
14. 04. 2017 10:31
nádivku jsem nikdy nedělala, nechutná mi ani nikomu z mojí rodiny
14. 04. 2017 10:05
Nádivku taky nepeču, u nás o ní nikdo nestojí.
14. 04. 2017 09:17
Mne tohle netrápí, já nádivku nepeču, ale nastavit ji zeleninou, to je dobrý nápad.
14. 04. 2017 07:49
Květák mám doma zrovna, tak hned ho použiji a uvidím jak bude kombinace s klasickými rohlíkyúprozatím/ chutnat
14. 04. 2017 07:49
Květák mám doma zrovna, tak hned ho použiji a uvidím jak bude kombinace s klasickými rohlíkyúprozatím/ chutnat

Naši partneři