TOPlist
Sledujte nás:

Výživa v poopearčním období

Zpět

Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka

 

Výživa v bezprostředně pooperačním období

Toto období zahrnuje operační den, který označujeme jako nultý, a několik dní po operaci.

V tomto období ovlivňuje výživu:

* narkóza

* chirurgický výkon, a to svou metabolickou odezvou (přechodné zvýšení teploty, přechodné snížení vylučování moči, negativní dusíkatá bilance, snížení hladiny krevních bílkovin hlavně albuminu, zvýšené vylučování draslíku, snížené vylučování sodíku)

* hladovění

* po závažnějších operacích: další hladovění, klid na lůžku (negativní dusíkatá bilance), větší porušení tkání, ztráty krve, výraznější pooperační bolesti

* komplikace (infekce, reoperace,…)

 

Obecné zásady v bezprostředně pooperačním období:

1. Co nejvíce omezit hladovění a rychle obnovit příjem živin, aby se co nevíce zkrátilo období negativní dusíkaté bilance a co nejrychleji dosáhlo pozitivní dusíkaté bilance, která je předpokladem obnovy tkání

2. Nedávat výživu ústy dříve, než odezní narkóza a obnoví se dostatečně mechanická činnost trávicího ústrojí, tj. polykání, motorická činnost žaludku a především střevní peristaltika.

To, jak rychle se postupuje při obnově normálního stravování po chirurgických výkonech, záleží na druhu operace, stavu po operaci, a průběhu hojení, takže se vždy postupuje individuálně. Při nekomplikovaném průběhu a po jednodušších výkonech je možné rozšiřovat jídelníček ze dne na den. Stanovení diety a způsobu zajišťování výživy je plně v rukou lékařského a ošetřovatelského týmu nemocného.

 

Výživa v dlouhodobém pooperačním období

Bezprostředně pooperační období je sledováno různě dlouhým obdobím uzdravování – období rekonvalescence. Toto období trvá zpravidla 1-3 měsíce (pro hojení rány počítáme v průměru 6 týdnů), může se však individuálně lišit. V této fázi je často nemocný propouštěn do domácího ošetření. Postupně tedy výživa přechází na stravu v rámci zásad správné životosprávy, případně dlouhodobé diety (např. po operacích na trávicím ústrojí), která může být kombinovaná také s dietou dle případného základního onemocnění (diabetická, bezlepková apod.). V tomto období sehrávají důležitou roli i rodina a blízcí nemocného, kteří by měli zásady jeho stravování znát a případně mu s jejich dodržováním pomáhat.

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 05. 2013 13:59
17.5.2013
To je ale dobře propracovaný systém.
14. 04. 2013 14:55
Také jsem v nemocnici vžda zhubla. A o zdaravé výživě se rozhodně mluvit nedalo, pravda naposled jsem v ní byla v porodnici. Ale před tím jsem si jí užila víc, než mi bylo milo. Třeba se to zlepší, když pacienti priplácejí.
14. 04. 2013 13:39
pěkně napsané, to jsem ani nevěděla co se s tělem po operaci děje
14. 04. 2013 13:23
Já jsem v nemocnici vždy zhubla, díky dietě a nechutenství.
14. 04. 2013 11:10
Naposledy jsem byla v nemocnici hospitalizována cca před 4 lety asi na 2 měsíce. Mně tedy přijde nemocniční strava z hlediska zde doporučované výživy strašná! Žádná zelenina, ovoce tak 1-2x týdně. Ke snídani 2 ks pečiva, taveňák nebo salám a máslo, k obědu moukou zahuštěný omáčky a tlustý maso nebo zapečený těstoviny či rizoto, kde kromě rýže či těstovin nebylo skoro nic!! Jen polívky byly výborný. Studený večeře mi nevadily, jen by k nim nemusela být paštika či salám. Ke svačině byl většinou samotný rohlík, loupák, nebo koláč,1-2x týdně již zmíněné jablko. Nevěřím, že taková strava může obsahovat dostatek vitamínů a minerálních látek, zvlášť pro rekonvalescenty.
14. 04. 2013 09:00
batková:)Já byla na posled v porodnici a přišlo mi,že je strava vyvážená a dobrá a že jsou studené věčeře?-KDO DĚLÁ DVĚ TEPLÁ JÍDLA DOMA???
14. 04. 2013 08:28
Pracuji ve zdravotnictví a můžu potvrdit to, že je stále co zlepšovat. Když jsem v 80 letech nastupovala do nemocnice po škole, byly teplé večeře pro pacienty každý den samozřejmostí, pouze sobota a neděle měla studenou..Dnes je to tak, že teplé jídlo je poze oběd. Jinak co se týče ovoce a zeleniny, zakysaných mléčných výrobků je to stále slabé a pouze vybrané diety mají něco navíc. Abych nebyla jenom negativní, musím pochválit naše kuchaře za chutné obědy ze strany pacientů i nás zaměstnanců.Máme na výběr 3 jídla a jedno je i vegetarianské, takže není problém s výběrem i podle sebekoučinku, prostě sním trochu míň. Věřím, že se to bude lepšit, protože tlak veřejnosti je větší a snaha nutričních pracovníků také, ale je to i o finančních možnostech nemocnic. Takže ať nám chutná a jíme zdravě!
14. 04. 2013 07:10
No hlavně po operaci žlučníku, to jsem si užila s dietkou !
13. 04. 2013 18:50
Určitě má správná výžíva po operacích velký vliv na uzdravení pacienta. Kéž by to tak bylo ve všech nemocnicích.
06. 04. 2013 12:22
Na výživu před a po operaci je třeba brát zvláštní zřetel ;-) je nutné nabrat síly, avšak vhodným jídlem :-)

Naši partneři