TOPlist
Sledujte nás:

Zvládám nemoc

Zpět

Jistě nikoho nepřekvapí, že auta potřebují k provozu benzin. Stejně tak i náš organismus potřebuje k zajištění všech svých funkcí energii, kterou získává z potravy. Podle toho, jaké výkony požadujeme, mění se i množství potřebné energie a její zdroje – buďto rychle využitelná, nebo využitelná dlouhodobě.

Energie ale není vše. Ke správnému „provozu“ našeho organismu potřebujeme také mnoho dalších složek, které umíme získat a využít jen z potravy. Patříme (jako živočišný druh) mezi všežravce, a to je docela luxusní nastavení: náš organismus potřebuje hodně pestré stravování, aby mohl všechny potřebné látky vstřebat a využít.

Místo toho se většina z nás chová úplně obráceně: „točí“ dokola několik oblíbených jídel a občas to bez rozmyslu doplní nějakou zaručenou „ozdravnou kúrou“.

Jenže to, jak dlouhodobě jíme, ovlivňuje nejen naše kondici, ale také i naše zdraví, případně náchylnost k onemocněním. Má vliv i na naši psychiku.

Velmi častý problém české populace – zácpa, je velmi dobře ovlivnitelná „opravou“ nevhodného stravovacího režimu a úpravou skladby jídelníčku. Pokud ale začnete s řešením pomocí projímadel, své problémy zhoršíte a „zakonzervujete“.

Každý z nás byl někdy nemocen (stačí prostá rýma či zvýšená teplota) a ví, že stačí málo – a už nastává problém s jídlem, někdy i pitím – máme sníženou chuť k jídlu až nechutenství, jsme unavení, a proto si nedokážeme jídlo připravit (nebo nakoupit).

Většinou nás vůbec nenapadne, že pokud onemocníme na delší dobu nebo léčba našeho onemocnění bude náročná, můžeme se snadno dostat do situace, že v úvodu zmíněné pohonné hmoty nebudeme schopni v potřebné míře získávat. To pak může nemoc velmi zkomplikovat, někdy i znemožnit účinnou léčbu. S tímto problémem se častěji setkávají onkologicky nemocní, ale stejný problém může mít každý, kdo je déle nemocen nebo se léčí pro organismus náročnou léčbou.

Proto je třeba si uvědomit, že základem pro zdraví a optimální kondici je vyvážené a pestré stravování, které odpovídá našemu způsobu života, jeho nárokům a naší potřebě živin. Ta se liší člověk od člověka a rozhodně nelze říci, že stejné potřeby máme všichni. Ani v rámci jedné rodiny tomu tak není – jiné potřeby má otec, řidič z povolání, jiné matka, úřednice, jiné sportující pubertální syn, jiné dcera ve školce a jiné babička, průvodkyně cestovní kanceláře.

Mnoho jedinců v mladém věku (zejména dívek a žen) je ohroženo nedostatečným stavem výživy v souvislosti s dodržováním populárních redukčních diet či postupů a pseudovědeckých názorů na zdravé stravovací režimy.

Často slyšíme pojem zdravé stravování, ale co to je ? Dá se říci, že je to taková skladba jídelníčku, která dodá potřebnou energii ve vyváženém rozdělení v průběhu celého dne, s vhodným vzájemným zastoupením potřebných živin, a to ještě individuálně upravená podle potřeby a životního stylu.

Vypadá to velmi složitě, ale už naši předci to uměli říci stručně a jasně: jez „pestře z bohatého stolu“. Stačí jen doplnit, jez po 3–4 hodinách přiměřené množství.

„Jez abys žil, nežij, abys jedl!“

Hodnocení (23 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 05. 2013 08:31
poslední větu si musím zapamatovat
06. 05. 2013 00:01
To heslo by chtělo mít na očích.
24. 03. 2013 21:58
Šptně se hubne zdravým, natož těm, co mají nějakou nemoc..
04. 03. 2013 11:01
Dobré motto :-)
03. 03. 2013 08:27
já podléhám nemocem když jsem přetažená....když dbám i na odpočinek a tak...tak jsem zdravá celý rok.Jenže ne vždy to jde v dnešní době výkonu...
02. 03. 2013 18:49
Je pravda, že jakmile shodím nějaká kila navíc, tak se mi sníží vysoký krevní tlak.Někdy až tak, že je spíše nízký.
27. 02. 2013 23:34
Každý den piji zázvorový čaj a nemoci se mně vyhýbají.

Naši partneři