TOPlist
Sledujte nás:

Vyznejte se v sýrech

Zpět

Sýry jsou důležitou součástí jídelníčku, neboť nám přináší mnoho pozitivních živin. Především jsou zdrojem hodnotných bílkovin a vápníku. Významný je i obsah dalších minerálních látek (zinek, hořčík, jod apod.) a vitaminů A, D, E a vitaminů skupiny B. Naopak nevýhodný může být vysoký obsah tuku a soli, nicméně sýry určitě v rozumné míře do jídelníčku patří.

Jak se ale v sýrech vyznat?

Sortiment sýrů je velmi široký, jednotlivé druhy si v tomto článku stručně shrneme, abyste měli alespoň základní orientaci a dokázali si sýr správně vybrat.

Rozdělení sýrů je poměrně složitou záležitostí a lze ho pojmout ze 3 základních hledisek:

a) dle obsahu sušiny

b) dle obsahu tuku

c) dle výrobního postupu

Rozdělení sýrů dle obsahu sušiny (resp. vody)

Sušinu sýra tvoří součet obsahu bílko­vin, tuku, zbytkového mléčného cukru, soli a minerálních látek, zbytek tvoří voda.

Např. tvaroh obsahující 20 % sušiny má 80 % vody, ementál s obsahem sušiny 60 % má 40 % vody. Obecně lze říci, že čím má sýr vyšší sušinu, tak je jeho konzisten­ce tvrdší.

Rozdělení sýrů dle obsahu tuku

U většiny vý­robků se nesetkáme s vyjádřením absolut­ní tučnosti, ale s tučností v podobě „tuku v sušině“ (zkratka t. v s.). Podle obsahu tuku v sušině jsou na trhu sýry od vysokotučných s více než 60 % t. v s. až po odtučněné s méně než 10 % t. v s.

Co tato čísla znamenají? Pokud například na obalu sýra najdete údaje, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině, můžete si snadno vypočítat, že ve 100 gramech sýra je 10 g tuku.

Více o obsahu tuku v sýrech se dočtete v blogu

Rozdělení sýrů dle výrobního postupu

Sýry jsou v tomto ohledu rozděleny na dvě základní kategorie, a to sýry vyráběné kyselým způsobem (pomocí mlékařských mikroorganismů), a slad­kým způsobem (pomocí syřidla a rov­něž pomocí mlékařských mikroorga­nismů).

Mezi sýry vyráběné kyselým způsobem patří většina tvarohů a olomoucké tvarůžky.

Mezi sýry vyráběné sladkým způso­bem náleží většina známých a nejvíce konzumovaných sýrů, které se pak dělí na další kategorie.

Patří sem například měkké sýry, které se ještě dělí na nezrající a zrající.

Čerstvé nezrající sýry jsou například žervé, cottage nebo mascarpone. Zvláštní kategorií jsou termizované sýry, které prochází zahřátím na 60 - 70 °C, během kterého dojde ke zničení přítomné mikroflory (užitečné i škodlivé). Z konkrétních druhů se jedná například o Lučinu nebo Duko.

Do kategorie měkkých zrajících sýrů patří z běžně známých druhů například Romadur (zrající pod mazem), Zlato (zrající v chladu), balkánský sýr (zrající v solném roztoku).

plísňových sýrů se na proce­su zrání vedle běžné mikroflóry podílí i speciální kulturní plísně. Nejčastěji se jedná o rod Penicillium. Jedná se o klasické druhy hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, nebo o nivu, roquefort, gorgonzolu s modrou plísní uvnitř, či vltavín s kombinovanou plísní.  

Mezi polotvrdé sýry se řadí eidam, gouda a čedar. Do kategorie tvrdých sýrů spadá například ementál nebo primátor. Nejznámějšími extra tvrdými sýry jsou parmezán a gran moravia. Charakteristickým technologickým znakem tvrdých sýrů je dlouhá doba zrání od několika měsíců až po několik let v případě parmazánských typů.

Další kategorii tvoří pařené sýry, jako je např. parenice, oštiepok, korbáčik.

Tavené sýry představují zcela samostatnou kategorii výrobků. K jejich výrobě se primárně nepoužívá mléko, nýbrž vznikají další technologickou úpravou již hotových sýrů přírodních. Vyrábějí se roztavením přírodních sýrů za působení vysoké teploty a za pomoci tavicích solí. V médiích je téma tavených sýrů a jejich vhodnosti pro zdravou výživu často diskutováno a dochází často k šíření mýtů a dezinformací v jejich neprospěch. Přírodní sýry jsou zcela jistě vhodnější variantou, ale i tavené sýry lze občas do jídelníčku zařadit a není to s nimi tak špatné, jak se můžete mnohdy dočíst. 

Sýry do jídelníčku zcela jistě patří, je potřeba však vybrat ty správné. A jak na to, se dozvíte v blogu k této výzvě!

Hodnocení (33 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 09. 2019 19:31
Jsem sýrová gurmánka, nerozlišuji příliš tučný či slaný. Rozlišuji pouze dobrý, výborný a vynikající. A držím se klasického "dobrého pomálu". Raději si vědomě vychutnat vynikající kousek třeba i 50% než kopu 20% nechutnosti.
14. 09. 2019 19:16
Naštěstí mám ráda syrečky i cottage a tak nemusím hlídat množství a kalorie.
11. 09. 2019 18:49
hezké rozdělení a přehled o sýrech, mám ráda ty méně tučné, ale občas si dám i nějaký tučnější - niva, hermelín na grilu...mnam
11. 09. 2019 12:56
Naštěstí pro moji redukční dietu mi chutnají i olomoucké syrečky :-). Jinak já tedy miluji vlastně všechny sýry, kromě tavených, jenomže si je nemohu bohužel dopřávat v takovém množství, které bych si přála. Ale o to víc si je pak vychutnám :-)
10. 09. 2019 16:24
sýry miluju, ale jím v rozumném množství, nejradši tvrdé, polotvrdé, pařené, některé plísňové; co nemusím, jsou tavené a olomoucké tvarůžky
09. 09. 2019 21:21
Musela jsem se naučit jíst nízkotučné sýry a omezit mé oblíbené kozí a plísňové...ale i ty syrečky se dají ...jen cottage, to nepozřu...asi je to moc zdravé.. :-)
09. 09. 2019 21:16
Sžry mi nejvíc chutnají polotvrdé a tvrdé. Ale občas si dám i plísňpvé nebo olomoucké tvarůžky. Pocjopitelně si musím hlídat tuk, takže i když ty tučnější sýry jsou chuťově nejlpší, volím kompromis kole, 30 procent tvs.
09. 09. 2019 20:41
Sýry mám ráda všechny, tak si tučného dám jen kousek, vínečko a sýr patří k sobě. Ale v malém množství.
09. 09. 2019 13:42
Děkuji za přínosné informace,snažím se při nákupu prohlížet obsah tuku.
Mám ráda tvrdé sýry,pak také tvarůžky,občas si dám i plísňové.
09. 09. 2019 11:43
Děkuji za přehledné vysvětlení celé problematiky. Osobně miluji tvaroh, cottage a tvarůžky, občas romadůr a plátkové sýry. Taveným se dost vyhýbám.
09. 09. 2019 09:12
Mám ráda téměř všechny sýry, snažím se vybírat ty ménětučné, ale občas si dám i kousek tučnějšího, třeba niva se v některých pokrmech nahradit nedá.
09. 09. 2019 08:56
Díky za opakovaní, stále mám sýry ráda střídám je a občas jím i ten tučnější :-).
09. 09. 2019 08:24
Děkuji za připomenutí, jím 30 % a ostatní jen tak někdy, jako mlsání k šampáňu.
09. 09. 2019 08:23
sýry mám ráda, dost je používám doma spíš ty nízkotučné ale na návštěvávh ochutnám i vícetučné, nemám ráda tvarůžky
09. 09. 2019 06:22
Také se vyhýbám taveňákům. Ale ty ostatní sýry - to je jiná ....
09. 09. 2019 05:10
Syry mám v jídelníčku pravidelně, ale taveným se vyhýbám... Děkuji za článek
09. 09. 2019 04:48
Perfektní tabulka, snažím se vybírat ty správné sýry.
14. 09. 2018 19:13
Sýry jím úplně všechny, bohužel mám raději ty s vyšším obsahem soli a tuku,
ale ty jen občas a v malých dávkách.
12. 09. 2018 21:05
zajímavý článek, díky
12. 09. 2018 11:53
Tavených sýrů se nebojím, ale chuťově mi připadají nezajímavé.
11. 09. 2018 16:32
Děkuji za článek
11. 09. 2018 16:32
Děkuji za článek
11. 09. 2018 14:11
Sýry mám ráda, ale nepřeháním to. Občas si dopřeji kozí a ovčí.
11. 09. 2018 05:57
Sýry mám moc ráda a můžu jakýkoliv. Nejraději mám eidam, cottage a lučinu.
10. 09. 2018 21:05
Díky za článek. Sýry mám moc ráda, tedy kromě ,, smradláků "
10. 09. 2018 18:20
Díky za užitečné informace. Sýry mám ráda a do jídelníčku zařazuji pravidelně , občas si dám i ty tučnější .
10. 09. 2018 16:35
Mám ráda žervé i cottage a tvrdé sýry kupuju do 30%. Samozřejmě i někdy zhřešim a dám si tučnější sýr.
10. 09. 2018 16:06
Já ty přepočty moc neřeším, kupuji nejčastěji 30 % eidam a ty ostatní si sem tam dopřeji.
10. 09. 2018 14:08
Opravdu moc hezký článek, užitečné přehledy o rozdělení , díky, uložím si :-)
10. 09. 2018 13:53
Děkuji za pěkný článek.Sýry mám ráda,tučné téměř nejím.
10. 09. 2018 07:47
sýry jím, má je ráda nejvíc cottage a pl.sýry , ale občas zobnu i ty vícetučné, ale to spíš jako zpestření a na návštěvě
10. 09. 2018 05:39
Nejčastěji konzumuji žervé ale plísňový sýr si dám ráda také ale je pravda že ne moc často a když už, vychutnám si ho. Jsem človíček, který se bytostně staví proti slůvku NESMÍŠ. a Olomoucké tvarůžky miluju. Zkrátka dobrý sýr s doma upečeným chlebem - mňam
10. 09. 2018 05:35
Přehled se bude hodit.

Naši partneři