TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 103
Celkem: 3952
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 6.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133013.12 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5522 h 3 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Výzva č. 36: Vyberte si dobrý sýr!

08. 09. 2019

Dokážete si představit svůj jídelníček bez sýra? Možná jen velmi těžko. Sýr má totiž tolik různých využití a podob, že není problém jíst ho v podstatě od rána do večera. Ráno si na chleba namažeme žervé, k obědu si dopřejeme těstoviny posypané parmezánem, na svačinu si připravíme sendvič a k večeři si na odlehčení dáme salát s balkánským sýrem nebo třeba mozzarellou.

Je ale správné, že mají sýry v naší stravě takové zastoupení?

Sýry do jídelníčku rozhodně patří. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a mají rovněž vysoký obsah dobře využitelného vápníku. Zároveň obsahují i další důležité minerální látky, jako je zinek, hořčík a jód, a také některé vitaminy (A, D a vitaminy skupiny B).

Jejich nevýhodu ovšem může být vyšší obsah soli a také tuku

Tučné sýry? Není tomu tak vždy!

Tuk, který v sýrech najdeme, je tuk mléčný.

Tedy pokud se jedná opravdu o sýr a ne nějaké náhražky, kde je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným, těch však naštěstí na českém trhu není mnoho.

Mléčný tuk má vyšší obsah nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat. 

Mezi sýry najdeme i takové „přeborníky“, jejichž stogramová porce skrývá bezmála 50 gramů tuku. A ač určitě není vhodné tuky zcela vylučovat (což si můžete připomenout ve výzvě Tuků se nebojím), tak 50 gramů už je opravdu hodně.   

Naštěstí je sýr skutečně potravinou mnoha tváří, a tak si některé jeho druhy můžeme dopřávat bez obav, že nám bude večer v Sebekoučinku svítit semaforek SAFA červenou barvou.

V tomto směru jsou naprostými jedničkami syrečky a tvarůžky, které obsahují pouze 0,5 g tuku na 100 gramů výrobku. Pokud si je dáte například místo tučné nivy, ušetříte ve 100 g téměř 28 g tuku.

    Tvarůžky 0,5 g tuku/100 g                          Niva 28 g tuku/100 g      

  

Ne každému však tyto poněkud aromatické pochoutky vyhovují. Menším množstvím tuku (5 g) se může ale pochlubit také sýr cottage, jehož chuť je naopak velmi jemná. Více o složení a výrobě cottage se můžete dočíst v článku v sekci Tipy pro vás

Ostatní druhy sýrů už jsou na tom s obsahem tuku o něco hůř, což ovšem neznamená, že bychom je měli z jídelníčku vyřadit. Stále se jedná o hodnotné zdroje bílkovin, vápníku a některých dalších důležitých živin. Jen je potřeba umět si dobře vybírat a pečlivěji sledovat množství tuku. K tomu nám pomohou údaje na obalech. Jak jim ale v případě sýrů správně porozumět?

Množství tuku v sýru je na obalech vyjádřeno procentuálně vzhledem k obsahu sušiny. Podle tuku obsaženého v sušině dělíme sýry na vysokotučné (více než 60 % tuku v sušině), plnotučné (45 – 50 %), polotučné (25 – 45 %), nízkotučné (10 – 25 %) a odtučněné (méně než 10 %).

Jak ale s těmito čísly naložit? Je to poměrně jednoduché. Pokud například na obale sýru nalezneme údaj, že obsahuje 50 % sušiny a 20 % tuku v sušině, můžeme si sami vypočítat, kolik gramů tuku bude obsahovat 100 gramů tohoto výrobku. Vynásobíme množství sušiny množstvím tuku v sušině a výsledek vydělíme 100.

Výpočet tedy vypadá následovně: (50 x 20) : 100 = 10.

Zjistili jsme tak, že ve 100 gramech sýru nalezneme 10 gramů tuku. Toto číslo také naleznete v tabulce nutričních hodnot, kde se uvádí množství živin na 100 g výrobku.

Na obalech sýru dnes ale můžeme nalézt i informaci, že obsahují například pouze 10 % tuku (jako je tomu na ilustračním obrázku). V tomto případě se však jedná rovnou o podíl tuku z celkové hmotnosti sýra a nikoli o % tuku v sušině, na které jsme u sýrů zvyklí. Rozlišujte proto mezi těmito dvěma údaji, sledujte tabulku nutričních hodnot a nenechte se zmást!

Jakým sýrům bychom s ohledem na tuky měli dávat přednost?

Jak již bylo zmíněno, z hlediska obsahu tuků jsou nejvhodnějšími variantami sýrů tvarůžky, syrečky nebo cottage.

Vyhýbat se ale určitě nemusíme ani sýrům polotvrdým a tvrdým, přednost bychom ideálně měli dávat těm s 20 – 30 % tuku v sušině, vhodný je tedy například eidam 20% nebo 30% či zmíněný Madeland fitness.  

  

Přijatelný obsah tuku má také mozzarella (také její „light“ varianta) nebo balkánský sýr. Ty se v rozumné míře dobře hodí například do salátu. Zejména u balkánského sýru si ale porci opravdu hlídejte, a to z důvodu vysokého obsahu soli.

Co se týče plísňových sýrů, u těch je obsah tuku většinou vysoký, proto to s jejich množstvím nijak nepřehánějte. Nejlépe jsou na tom v tomto případě sýry Stříbrňák 30% a Sedlčanský Hermelín Figura 20%.

Samostatnou kapitolou jsou oblíbené tavené sýry. Ty mají oproti ostatním druhům sýrů vyšší obsah fosforu, což způsobuje horší využitelnost vápníku, zároveň obsahují většinou i značné množství soli. Stále se však jedná o poměrně hodnotnou potravinu a občas se v jídelníčku objevit mohou, neměly by však být jediným druhem sýra, který budete jíst. Opět ale dávejte přednost těm s nižším obsahem tuku v sušině (20 – 30 %). 

Nebojte se odlehčených variant!

V případě sýrů určitě nemusíte mít obavy sáhnout po tzv. light variantách. Sýry s tímto označením nejsou nějakými náhražkami plnými zbytečných přísad a přídatných látek. Jedná se o plnohodnotné potraviny, které mají oproti svým klasickým protějškům pouze snížený obsah tuku.

Pokud vám méně tučné sýry nechutnají, můžete sáhnout i po tučnějších, berte však v úvahu jejich vyšší obsah tuku a snězte jich menší množství.

A abychom vám správný výběr sýrů ještě více usnadnili, připravili jsme pro vás tabulku s nejběžnějšími druhy sýrů seřazenými vzestupně podle obsahu tuku. Najdete ji zde.  

A jak je to se solí?

Také v obsahu soli se sýry mohou značně lišit a bohužel například výše vychvalované syrečky patří mezi ty nejvíce slané druhy. Velmi slaná je také niva, jadel, balkánský sýr nebo korbáčky. Naopak mezi ty nejméně slané patří mozzarella, ricotta, lučina nebo cottage.

Obsah soli v sýrech můžete zjistit i v programu Sebekoučink. Nadměrný příjem soli může zvyšovat riziko vzniku řady onemocnění, proto se vyplatí jeho celodenní příjem sledovat! Otestujte si svůj jídelníček.

Sortiment sýrů je velmi široký a je jen na vás, který druh si vyberete, samozřejmě doporučujeme různé druhy střídat!

Rada na závěr: Čím vyšší má sýr obsah tuku (a soli), tím buďte střídmější v jeho konzumaci. Sýry ale zcela vynechávat rozhodně nemusíte, i když mají trochu vyšší obsah tuku.

Jaký je ten váš oblíbený sýr? :-)

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 10. 2019 23:05
sýry mám ráda, cottage je můj oblíbený-.
15. 09. 2019 19:28
Všichni doporučují tvarůžky, ale stačí 2 kolečka a už na mne večer mrká červený semaforek se solí :-(
11. 09. 2019 18:46
sýry má moc ráda, snažím se vybírat ty méně tučné, ale občas si dám i něco tučnějšíhé - už pro tu chut
11. 09. 2019 12:40
Miluji sýry. Je to asi moje největší omezení v redukční dietě. Mám moc ráda třeba kozí sýry, hermelín, brie. Omezuji množství, ale je to těžké :-)
09. 09. 2019 21:17
Sýry miluju, tučnější se snažím jíst se zeleninou, Cottage mám moc ráda, buďto samotný, nebo přidám jarní cibulku, nebo jemně nakrájený porek, nebo třeba rajče a různé bylinky...
09. 09. 2019 21:04
Sýry jím moc ráda a spíš se musím v jejich spotřebě krotit. Nejvíc mi chytnají sýry ementálského typu, tedy ty "děravé". Většinou se bohužel řadíspíše k těm tučnějším, tak beru madeland light. A také Horácký sýr s oky, zjistila jsem, že je třicetiprocentní, používám ho místo eidamu. Olomoucké syrečky si občas kupuju, občas nějakou tu nivu nebo hermelín. Nivy najednou moc nesním, ale u hermelínu už je to jiná - grilovaný hermelín nemá chybu, ale neměla bych ho mít moc často.
09. 09. 2019 20:36
Co u nás otevřeli tvarůžkový obchod, mám tvarůžky stále ve své lednici a objevila jsem tam pro závisláky tavené tvarůžky v tubě. Ideální na turistiku, nešpiní, nesmrdí. Super, beru na dovolenou :-)
09. 09. 2019 20:09
Můj nejoblíbenější je jednoznačně cottage!!!
09. 09. 2019 16:12
Sýry mám ráda všechny (bohužel až moc ;-) ) nejím jen tavené.
09. 09. 2019 13:36
Děkuji za pěkný článek.Sýry mám moc ráda,chutnají mi téměř všechny.
09. 09. 2019 11:58
Sýry mám moc ráda a občas si koupím i tučnější, protože chuť sýra nízkotučného pro mě není úplně hit. Když si jednou za čas chci opravdu pochutnat, přizpůsobím množství tuku v sýru jeho snědenému množství. Ale bez sýrů to nejde.
09. 09. 2019 09:44
Sýry miluju..!!! Jen si musím hlídat množství...
09. 09. 2019 09:19
Jediný sýr který nemusím je tavený čokoládový, jinak sýry mám ráda všechy.
09. 09. 2019 08:22
Mám ráda všechny sýry, vetšinou si kupuji 30 %, miluji balkánský a vůbec nemusím cottage, tomu jsem nepřišla na chuť.
09. 09. 2019 08:21
Cottage, pl.sýry s nižším obsahem tuku. Občas zahřeším hermelínem, tav.sýrem kráva light, balkánem a do jídla používám v malém množtví nivu. A vlastně se nebráním ochutnat na návštěvách různé sýry, ale nepozřela bych tvarůžky
09. 09. 2019 06:14
sýry mám ráda ale nevyhýbám se ani plísňovým sýrům a ani tvarůžkům (v sobotu pojedu přes Loštice a tam mají úžasnou prodejnu) ale tyhle sýry si hlídám...
09. 09. 2019 05:12
Sýry mám ráda, dokonce jezdíme na jižní Moravu pro úžasné sýry.... Ty mi chutnají všechny... Cottage je též můj favorit
09. 09. 2019 04:53
Sýry mám moc ráda, většinou si kupuji cottage, tvarůžky nebo eidam 30%.
09. 09. 2019 04:45
Sýry mám moc ráda, cottage je můj oblíbený.
29. 10. 2018 00:58
Můj oblíbený je balkánský sýr, drobím si ho do zeleninových salátů. Nekupuji ho, ale vyrábím. Nejdříve vyrobím tvrdý tvaroh ten dám do převařené vody se solí. 5g soli na 1 litr vody. Není tak slaný jako z obchodu a po 5 dnech v lednici je super.
16. 09. 2018 10:36
Sýry mám ráda, můžu tvarůžky, cottage, eidam atd...
15. 09. 2018 19:52
mam ráda všecnny druhy sýrů střdám je,budu muset ty tučnější jíst menší množství
12. 09. 2018 23:39
Sýry jsou má slabá stránka, mohu všechny tvarohem počínaje a smradláčkama konče.
12. 09. 2018 21:02
cottage si občas dám, ale syrečky nééé, to radši trochu té nivy...ale jinak se snažím vybírat ty méně tučné
12. 09. 2018 20:55
Mám ráda syrečky i cottage. Eidam kupuji 30% a pokud volím tučnější sýr, nechám ho nakrájet na slabé plátky.
12. 09. 2018 11:31
Naštěstí syrečky patří mezi mé favority již od mládí. Tučnější varianty(novu, oštiepok a pod. dávám do pomazánek v kombinaci s tvarohem nebo cottage.
12. 09. 2018 09:47
já taky miluji sýry a nejvíce ty staré, které už mají v sobě krystalky...:-) to jsou ale sýry na mlsání...:-) Běžně jím sýry typu lučina, žervé, ricotta nebo tvaroh...:-)
11. 09. 2018 16:33
Syry se snažím zapojovat do jídelníčku
11. 09. 2018 11:31
Ach jo, já jsem sýrová, miluju všechny ty tučné, a čím jsou smradlavější a plesnivější, tím jsou lepší. Eidam mi prostě nechutná a to ani na zapečení jídla, na to jsem začala používat čedar. Cottage a ani lučinu taky moc nemusím a abych jim dodala chuť, tak si z nich dělám pomazánky. Ze všech zmiňovaných sýrů tak jedině ty syrečky :-(
No a protože se nechci svých smradlavců a plísňáků vzdát, tak jsem se naučila jíst jich jen maličko - 15 g sýra jen tak jako chuťovka, mňam :-)
11. 09. 2018 10:13
Často používám cottage, ráda mám také leerdammer, na vaření většinou eidam 30% nebo parmezán, občas si koupím parenicu, bryndzu nebo nějaký čerstvý kozí sýr, lučinu dělám domácí z jogurtu. Syrečky vůbec, plísňové sýry opravdu jen vyjímečně.
11. 09. 2018 05:47
Sýry mám velmi ráda, ale místo tavených sýrů jím raději žervé nebo cottage, hodně jím tvrdý sýr a občas si dám i hermelín.
11. 09. 2018 04:36
Sýry mám ráda, sice sem úplně odbourala tavene a nahradila lučinou, ale eidam a Balkán do salátů mám ráda. Cottage všechny druhy také
10. 09. 2018 21:27
Sýry mám moc ráda a jím je denně. Střídám je. Nejčastěji mám eidam 30 %, cottage, hermelín figuru, syrečky a light sýry. Včera jsem koupila z farmy ovčí a kozí, ty mám jen občas.
10. 09. 2018 20:49
Oblíbený mám eidam 30%, cottage, občas si zahřeším Krolovskim a camembertem a jednou za rok se rozšoupnu a dám si sýr s ořechy, houbami...
10. 09. 2018 20:41
Mozzarellu miluji, ale co jsem tehotna ji nejim, miminku asi nechutna :-). Oproti tomu nejim nivu ani hermelin. Ty mi nechutnaji.
10. 09. 2018 16:43
Oblíbený...hermelín figura, nàsleduje mozzarella light....pak ostatní....jen tvarůžky ani náhodou....cítím a prchám:-)
10. 09. 2018 16:03
Sýry mám ráda a poslední dobou ujíždím na balkánském sýru, ten neni tak tučný, ale zase má dost soli.
10. 09. 2018 15:53
Tvarůžky a Hermelín Figura.Když se chci zvrhnout, tak parenica a copánky.....mňaaaam :-)
10. 09. 2018 14:07
Díky za zajímavé informace. Sýry mám moc ráda, je tolik možností, že se jich určitě nikdy nepřejím :-)
10. 09. 2018 13:50
Děkuji za přínosné informace,především za výpočet správného obsahu tuku.
10. 09. 2018 13:37
Sýry mám ráda, nevyhýbám se ani kozím a ovčím.
10. 09. 2018 09:51
Sýry jím téměř denně a tvarůžky asi nejčastěji. Samozřejmě si dám občas i plísňový sýr , ale nepřeháním to občas člověk musí zhřešit.
10. 09. 2018 09:23
Mám ráda snad úplně všechny sýry, co existují. Jedla bych jakýkoliv, proto jsem si stanovila limit 1000 kJ/100 g, ostatní jsem z jídelníčku vyřadila. Vyjímkou je parmezán, ten je v některých recepturách nenahraditelný.
10. 09. 2018 08:16
Sýry mám ráda snad všechny, nejraději Cottage a eidam. I olomoucké tvarůžky jsem se už naučila jíst. Dřív mi vůbec nechutnaly.
10. 09. 2018 07:36
Cottage, pl.sýry s nižším obsahem tuku. Občas zahřeším hermelínem, tav.sýrem kráva light, balkánem a do jídla používám v malém množtví nivu. Nepozřela bych tvarůžky
10. 09. 2018 05:34
se sýry je to u mne jako s lososími bříšky - vysoký obsah soli a tady semaforky moc vlídné nejsou. A tvarůžky mám opravdu ráda. Ale jako ve všem. Chce to konzumaci s rozumem....
10. 09. 2018 05:32
Sýry mám ráda, cottage se nepřejím, rezervy mám u syrečků.
10. 09. 2018 04:46
Mezi mé oblíbené sýry patří cottage ten mám v jídelníčku diceka často, přez léto do salátů mozzarella nebo řecký sýr, , eidam 30 nebo 20% a občas plísňové sýry hermelín, niva. Tvarůžky mi také chutnají. Všeobecně mám sýry ráda :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři