TOPlist


Zdraví, sílu, najdeš v sýru?

 

Sýry jsou nezastupitelnou součástí našeho (i redukčního) jídelníčku. Jejich výhodnost je dána vlastnostmi hlavní suroviny, z níž se vyrábí - tedy mléka. Mléko je komoditou, která odpradávna, tj. cca 2,5 tisíce let, patří neodmyslitelně k našemu jídelníčku. Mléko bylo v dřívějších dobách převažujícím zdrojem kvalitních bílkovin. V současné době se však situace mění a populace přijímá bílkoviny zejména z masa eventuálně masných výrobků.
 

Výhody sýrů pro náš jídelníček
Mléko a tudíž i sýry obsahují řadu minerálních látek a vitamínů. Žádané jsou zejména pro vysoký podíl plnohodnotných bílkovin a obsah vápníku. Ale dodávají do našeho těla i další cenné látky, jako například fosfor, hořčík či vitamíny A, D a B2.
Přijatý vápník se navíc v našem těle velmi dobře vstřebává. Odborná literatura uvádí, že jeho vstřebatelnost z mléka a mléčných výrobků je až 90 %. Oproti tomu např. ze zeleniny či luštěnin je využitelnost vápníku jen 10 – 30 %.
Díky kombinaci vitamínu A, D a fosforu, který je obsažen ve vhodném poměru k vápníku, se velmi dobře vápník ukládá do kostí, což je výhodné pro prevenci osteoporózy. Oborníci také poukazují na účinek konzumace sýrů na podporu odolnosti zubů vůči zubnímu kazu.

Druhy sýrů a náš jídelníček
Sýrů existuje mnoho druhů a dělí se dle různých systémů. Nejčastěji je uváděno dělení dle druhu srážení (sýry tvarohové, sýřené, tavené), dle konzistence (sýry přírodní, měkké, plísňové, polotvrdé, tvrdé, tavené atd.) či dle obsahu tuku v sušině (sýry tučné s nejméně 60 % t.v.s. až po odtučněné s méně než 10 % t.v.s.).
V redukčním jídelníčku bychom měli zohledňovat především kritérium tučnosti a dávat přednost sýrům obsahujícím 20-30% tuku v sušině.
S rozmyslem bychom měli konzumovat sýry tavené. Z nich se vápník – díky vyššímu podílu fosforu – nevyužívá až tak dobře. Proto je vhodné, aby tavené sýry nebyly jedinými druhy sýrů zařazenými do jídelníčku.
Avšak – i tučné sýry mají často méně tuku než většina uzenin. Pokud zařadíme sýr tučnější, berme v úvahu kontext vyšší energetické hodnoty a zařaďme ho do jídelníčku v menším množství.

A co oblíbený Eidam?
Eidam je jedním z nejznámějších sýrů. Zemí původu je Holadsko, kde jej vyrábí již od 14. století. Své jméno - Edammer kaas dostal sýr podle městečka Edam, kde se začal vyrábět. Původně jde o sýr obsahující 40 – 45 % tuku v sušině s tím, že sušina by měla tvořit 52 -56 % výrobku. Jeho výroba brzy pronikla i do dalších zemí a co země, to i poněkud jiný název. V Čechách a na Slovensku se vžil název Eidam či Eidamská cihla. Prodává se i ve variantě s 20 – 30 % tuku v sušině. Výhodou Eidamu je vysoký podíl vápníku. 100 g tohoto sýra dodá do těla téměř celou doporučenou dávku vápníku pro dítě do 10 let a více než tři čtvrtiny dávky pro dospělou ženu.

 

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

04. 05. 2017 21:55

Slonik71

Já nejvíce kupují eidam 30% nebo na pomazánky lučina linie či palouček

28. 02. 2014 12:43

Chybí mi tu obsah soli, myslím že by to mohlo být zajímavé porovnání.

28. 02. 2014 12:01

El.Alamein

Já teda už sýry nepoužívám, je těžké najít nějaké netučné. Na pečivo už dávám jen cottage

06. 04. 2013 17:24

Scherylka

Taky zbožňuji sýry, sýrové omáčky a ke svačině sýrové copánky. Mňam!

04. 04. 2013 07:19

katkastill

sýry mám moc ráda - kupuji si 20%, ale někdy i ty tučnější a ty si pak dávkuji po troškách :-)

04. 04. 2013 06:59

bagi666

Mám ráda sýry, především "díraté", ale nepohrdnu žádným. Jen ty nízkotučné mi přijdou bez chuti, ale co se dá dělat, holt musím většinu nízkotučných, a když na mě řve semaforek s tukama, že bych si měla ještě něco dát, tak si dopřávám i tučný sýr :-)

04. 04. 2013 06:54

LASENECKA

Také mám strašně ráda sýry,čím víc tučný tím lepší chuť.Teď si jednou za čas dám,ale jen malinko :-)

04. 04. 2013 06:28

jilkajda

Nejraději jsem měla ty hodně tučné, teď už je nejím, bůůůůůůůů

03. 04. 2013 23:14

mosem

na sýrech ujíždím - zejména kozí, obecně vysokotučné. Uspokojí i kousek.

10. 03. 2013 15:56

muriela

Nejradši mám Leerdammer

05. 03. 2013 21:16

jira58

Sýry také miluji,dnes jsem si koupila balený plátkový sýr pro deti od 1 roku,bez barviv a konzervantů s malým množstvím soli.Doporučuji!!!

04. 03. 2013 12:49

hamali

Hermelín taky miluju, ale dost jsem omezila. Z nízkotučných jsem si oblíbila 20%-ní sýr borina, chutná mi.

04. 03. 2013 12:26

Gogosek

Já bych se mohla sýru užrat a je mi jedno jakého, ale to je problém. Takový hermelín nebo niva je fakt jen za odměnu :-)

04. 03. 2013 12:24

PerditaX

Sýry miluji - zejména ty dovozové, tučné. to je úplně o něčem jiném. Dám si porci kolem 30g a ani semaforky moc neprotestují. To je jako s kvalitní čokoládou.
A jak říkal Polreich: "Lepší lžíce medu než kýbl sraček"

28. 02. 2013 20:54

hlavca

syry miluju, taky jsem se musela omezit, ale jednou za cas si dopreju a prizpusobim tomu jidelnicek.

24. 02. 2013 22:48

hakykralova

Návševy "sýrárny" jsem musela omezit. Ale až splním svůj cíl, tak si pár sýrů koupím i s olivami a sušenými rajčaty a otevřu si k nim víno a odměním se :-D

22. 02. 2013 19:27

Hanuja

Sýry také miluji zvlášť ty plísňové, ale díky semafórkům jsem je musela dost omezit.Jak zapíši Nivu nebo Hermelín, tak Kj jen naskakují a semaforek bliká červeně.

31. 01. 2013 13:34

allyally

Sýry miluju, ale bohužel jsem je teď také musela omezit... :(

14. 09. 2012 11:51

Aneri13

nj já na sýru před zahájením sebekoučinku ujížděla, myslela jsem si, že když povečeřím 150g roztopeného eidamu bez ničeho že zhubnu!!!! ale teď když dopisuji do tabulek, jsem svůj oblíbený sýr opravdu razantně omezila.... jo semaforky jsou k nezaplacenííííí

13. 09. 2011 12:14

albez

O vstřebatelnosti vápníku jsem neměla ani páru.

09. 06. 2011 07:44

Dagmarkaa

To jim nějak uteklo :-(,kolik % to deělá....

07. 06. 2011 11:31

Radana76

Až na ten nedokončený závěr je ale článek celkem v pohodě :-) - jenom mě překvapilo, jako malá je využitelnost vápníku ze zeleniny a luštěnin...a zajímalo by mě proč - zřejmě tam není v kombinaci s takovými látkami, aby se v těle vstřebal

07. 06. 2011 11:31

Radana76

Až na ten nedokončený závěr je ale článek celkem v pohodě :-) - jenom mě překvapilo, jako malá je využitelnost vápníku ze zeleniny a luštěnin...a zajímalo by mě proč - zřejmě tam není v kombinaci s takovými látkami, aby se v těle vstřebal

07. 06. 2011 00:03

Romi Ka

no jo no...někde se to zapomělo :-)

04. 06. 2011 07:07

Radana76

No jo, konec se někde vytratil... Zřejmě tam mělo být "více než ?% doporučené dávky pro dospělého člověka". Kolik procent to dělá, netuším. Odhaduju tak padesát

30. 05. 2011 06:58

posvicovamiloslava

poslední věta v článku: 100 g tohoto sýra dodá do těla téměř celou doporučenou dávku vápníku pro dítě do 10 let a více než ???????

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma