TOPlist


Zeleninový a ovocný kalendář

 

Ing. Lenka Vymlátilová

 

V zimě často naříkáme, že zelenina není vůbec dobrá a je předražená. Na druhou stranu ale víme, že není sezóna a nemůžeme čekat chuťové zázraky.

Naše stereotypní chování se nám nevyhýbá ani v jídle a tak v jídelníčcích stále dokola vidím – rajče, okurka, rajče a okurka. A to po celý rok. 

Na jaké zelenině si ale můžete pochutnávat v průběhu celého roku a ještě při tom i něco málo ušetřit?

 

 

Dozrává a sklízíme

Skladujeme

leden

růžičková kapusta

celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské

 

hrušky, jablka

únor

růžičková kapusta

celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské

 

hrušky, jablka

březen

růžičková kapusta

celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové

 

jablka

duben

cibule, polníček, ředkvičky

celer, cibule, česnek, mrkev, petržel, pórek, červená řepa

 

jablka

květen

cibule, chřest, kedlubna, mangold, polníček, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát

celer, cibule, česnek, mrkev, petržel, pórek, červená řepa

jahody

 

červen

brokolice, cibule, cuketa, chřest, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, mangold, mrkev, okurky, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát

celer, cibule, česnek, kapusta, mrkev, pórek, červená řepa

angrešt, jahody, třešně, višně

 

červenec

brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové

celer, cibule, česnek, kapusta, mrkev, pórek, červená řepa

angrešt, borůvky, broskev, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně

hrušky, jablka

srpen

brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové

celer, cibule, česnek, kapusta, mrkev, okurky, pórek, červená řepa

angrešt, borůvky, broskev, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, ostružiny, rybíz, švestky, hrozny, višně

 

hrušky, jablka

září

brokolice, celer, cibule, cuketa, dýně, fazolky, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské

celer, cibule, česnek, kapusta, mrkev, okurky, pórek, rajčata, červená řepa

borůvky, broskev, hrušky, jablka, jahody, maliny, meloun, ostružiny, švestky, hrozny

hrušky, jablka

říjen

brokolice, celer, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské

brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, kapusta, květák, lilek, mrkev, patizon, petržel, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, zelí čínské, červená řepa

 

broskev, hrušky, jablka, ostružiny, švestky, hrozny

hrušky, jablka

listopad

kapusta, růžičková kapusta, mangold, polníček, pórek, špenát, zelí hlávkové

brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mrkev, patizon, petržel, pórek, ředkev, zelí čínské, červená řepa, zelí hlávkové

 

hrušky, jablka

prosinec

polníček, růžičková kapusta

celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, mrkev, patizon, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské

 

hrušky, jablka

 

Jak vidíte, dostupnost sezónní zeleniny je poměrně bohatá a nemusíme vůbec strádat. :-) 

Při sestavování této tabulky jsem si uvědomila, že nám Matka Příroda nadělila zdroj ovoce a zeleniny jednoznačně ve prospěch zeleniny. Je tedy na místě připomenout i odborníky doporučovaný příjem ovoce a zeleniny v poměru přibližně 1:2 (tzn. 2x více zeleniny než ovoce).

Rady na závěr

  • Zařazujte druhy, které jsou skladovatelné po celý rok a výrazně levnější a chutnější než zmiňovaná rajčátka a okurky.
  • Nezapomínejte i na zeleninu mraženou, sterilovanou, konzervovanou či kvašenou. Ovoce a zelenina pro tyto účely se používá sezónní, kdy je nejen nejchutnější, ale i pro výrobce nejlevnější. Proto mohou být i tyto formy ovoce a zeleniny opravdu nutričně kvalitnější než únorová rajčata.

 

Jako malá holka jsem měla pocit, že přes léto jen a jen zavařujeme. Už jsem z té práce bývala nešťastná a říkala mámě, že snad budeme zavařovat i šišky. Kompoty, okurky, leča, čalamády, marmelády, přesnídávky, šlapali jsme zelí... Takhle to dříve (myslím) probíhalo ve všech rodinách, protože ovoce a zelenina nebyly dostupné po celý rok. Zkuste to jako ty naše mámy a letní úrodu si sami zavařte, zfermentujte či zamrazte. 

Hodnocení (50 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

06. 08. 2017 10:23

11jana

je krásné koukat na zahrádku plnou zeleniny u mamky

30. 07. 2017 19:10

jesus

tak s mým zavařováním je to špatné, většinou se to zkazí, ale v mrazáku mám třešně a jahody, to využiju

30. 07. 2017 08:29

dulca

super tabulka

29. 07. 2017 23:04

Hanuja

Moc zajímavá tabulka.

29. 07. 2017 21:59

dylen

Taky každý rok dělám džemy,přesnídávky,zavařuju kompoty.Zeleninu moc nedělám,kdysi jsem si dělala směs z 10 druhů zeleniny do polévky,ale dnes si ji kupuji.Akorát děláme zelí do zeláku,to máme po celý rok.

29. 07. 2017 20:36

Minervistka

Velmi přehledná tabulka, děkuji

29. 07. 2017 16:39

HannySunny

Moc nezavaruji, každý člen rodiny má rád jinou zeleninu, otevře sklenici a nedoji ji,to raději koupím od každého trochu čerstvého, co se sní. Jediné, na čem se shodneme jsou okurky a nevím, co by na nich mělo být špatného. Možná nejsou vzor kreativity, ale narozdíl od těch napaditych druhů zeleniny je pak nejim sama.

29. 07. 2017 11:40

ekavkova

Nenapadlo by mne, že skladovaná kořenová zelenina má více živin než skleníková rajčata a okurky.

29. 07. 2017 08:39

Slonik71

Děkuji za přehlednou tabulku

29. 07. 2017 07:49

irena.ba

u nás zavařuje maminka

28. 07. 2017 20:23

LuckaN78

Hezký přehled, snažím se zavařovat...okurky, lečo, marmelády, kompoty...

28. 07. 2017 12:05

cailin.grian

no je fakt, že jsme se naučili mít všechno a hned, ale zase v momentě, kdy člověk šetří a nemá moc peněz, tak v zimě moc zeleniny kupovat nebude

28. 07. 2017 10:27

PerditaX

u nás jednoznačně vedou okurky, i když je nepěstujeme a tak je sháním kde se dá, aby to bylo ještě rentabilní. Ale vlastní jsou vlastní

28. 07. 2017 06:55

ajanka

Taky pravidelně zavařuji a v zimě potom nestrádám nedostatkem zeleniny...

27. 07. 2017 22:31

poradna

Je toho zavařování opravdu hodně, ale ta radost, když se zaplňují regály a na zimu jsme připraveni....

27. 07. 2017 21:35

Veve12

Pěkná tabulka! Ovoce už nezavářím, nikdo to u nás nejí, Dělám jen trochu marmelád. Jinka zaváříme hlavně okurky, řepu, čalamády, houby... co jde tak zamrazím :-)

27. 07. 2017 21:17

Masa55

Moc dobrá tabulka ,tu jsem si vytiskla. Díky

27. 07. 2017 15:47

martashi

Dříve jsme zavařovali spousty kompotů a zavařenin, dnes kompoty už neděláme, spíš čalamády, houbové saláty, lečo, okurky, ovoce spíš zamrazujeme, zavařeniny jen pár skleniček do vánočního pečiva nebo do jogurtu, nejvíce asi mrazíme zmrzlinky. Kysané zelí nenakládáme od doby co jsme objevili skvělého dodavatele, za to okurek spousty a červené řepy a zeleniny do salátu a hub (pokud rostou).

27. 07. 2017 13:26

Yogii

Hanko: děkuji, jste úžasní :-)

27. 07. 2017 13:20

Hanka Malkova

Yogii: Děkujeme za upozornění, maliny i borůvky jsme do tabulky doplnily :)

27. 07. 2017 13:12

Fila Byla

Hezký přehled :-)

27. 07. 2017 12:09

paniLiba

Léto a zavařování k sobě patří, říká se, že Češi jsou tím vyhlášeni

27. 07. 2017 10:30

bessi

Taky se u nás zavařovalo ve velkém. Já potom v malém a teď i já zavařuji, mrazím a suším, co se dá a přebývá.

27. 07. 2017 10:29

filipova

dříve jsem taky víc zavařovala ovoce ale ted ho mám raději z mrazáku, kompoty nejím a do jogurtu a tvarohu je ovoce z mrazáku ideální, zavářím si jen okurky a čalamádu

27. 07. 2017 09:34

Yogii

Hezká tabulka i přehled. Z ovoce vypadly maliny, ty mám moc ráda a zobu je na zahradě. A taky borůvky, ty pravé z lesa.

27. 07. 2017 09:22

studentka88

Děkuji za tabulku, opravdu je dobrá na nabourání stereotypního jídelníčku, když to vidím takto sepsané, zjišťuji že spoustu zeleniny nějak míjím.

27. 07. 2017 09:08

Kumpi

Jak se mění doba, tak se mění i styl života. Za mala také pamatuji, že se vše zavařovalo na zimu - okurky, papriky, cibule, švestky, jablka, hrušky, meruňky, rybíz, angrešt a spoustu dalších. Děda dával do písku čerstvou mrkev, petržel a celer ze zahrádky a zhruba skoro celou zimu jsme měli čerstvou zeleninu do polévky. Tenkrát se ještě tolik čerstvé zeleniny nejedlo. :-)
Dnes máme vše dostupné v obchodech, takže od domácího zpracovávání se hodně upustilo.

27. 07. 2017 08:55

Pbyrtusova

Skvělá tabulka, tu si uložím.

27. 07. 2017 08:44

dolevina

Přehledná tabulka

27. 07. 2017 08:04

ifucikova

Děkuji za pěkný přehled. Dříve jsme doma také zavařovali, vařili marmelády atd. V posledních letech toho děláme stále míň a letos díky suchu nemáme co zpracovávat, možná budeme mít nějaké okurky :-)

27. 07. 2017 07:43

coumba

Jinak moc pěkná tabulka. některé zeleniny třeba lilek, polníček, fazolky jsou v naší rodině pořad nějak nedoceněné.

27. 07. 2017 07:41

coumba

Stále zpracovávám a zavařuji přebytky ze zahrady. Doby, kdy se kupovaly a zavařovaly bedny meruněk a broskví, už naštěstí pominuly. Přikupuje jen okurky a zelí do soudku. Kyselých okurek v zimě naši chlapi/a nejen ti/ zkonzumují opravdu hodně.

27. 07. 2017 07:22

hajekrad

Díky, tabulka se hodí.

27. 07. 2017 07:16

babicka Eva

Perfektní přehled a jak je v článku, dříve jsme doma zavařovali a zavařovali, ´Teď jen okurky a rybíz.

27. 07. 2017 07:08

JARI59

Super přehledná tabulka a přesně tak to bylo i s tím zavařováním, když byly děti školami povinné a studující, zpracovalo se jakkoli cokoli bylo doma, dnes již jen to, co nesníme čerstvé, zamražené, vařené v páře, restované nebo povařené klasicky ve vodě - to co nejméně, respektive se budu snažit pokud možno spařit vodou do cca 40 - 42°C

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma