TOPlist


Zelí kysané bílé

 

Zelenina obecně by se měla stát – v jakékoli formě, tj. jak čerstvá, tak mražená či jinak zpracovaná - nedílnou každodenní součástí jídelníčku.

Kysané zelí je jistě vhodnou variantou pro naplnění denního penza příjmu zeleniny.
Zelí bylo vyšlechtěno v Evropě z planých druhů vyskytujících se zejména ve Středomoří. V současné době je pěstováno po celém světě.
Kysané zelí je chvalořečeno zejména pro vysoký obsah vitamínu C. Vitamín C je významným antioxidantem. Kromě jiných funkcí posiluje imunitu či působí jako „antistresový“ činitel. Právě proto bylo přes zimu hlavním zdrojem vitamínu C už pro naše předky. Zásoby kysaného zelí též nesměly chybět na žádné dlouhodobé mořeplavbě, protože sloužilo jako ochrana posádky proti obávaným kurdějím. 100 g zelí dodá do našeho těla cca 1/3 až 1/2 doporučené denní dávky vitamínu C.



Dále je zelí cenným zdrojem vitamínů skupiny B, a ač se jedná o potravinu rostlinného původu, obsahuje hojněji i vitamín B12. To je významné zejména pro vegetariány, kteří by, díky vynechávání potravin živočišného původu, mohli trpět nedostatkem tohoto, pro tělo významného, vitamínu podílejícího se na řadě metabolických procesů včetně činnosti mozku respektive nervové soustavy. Z dalších vitamínů obsažených v zelí jmenujme zejména vitamín A, K či kyselinu listovou. Z minerálních látek pak zmiňme železo, které ve spojení s vitamínem B12 podporuje krvetvorbu, draslík, jemuž jsou připisovány detoxifikačnía odvodňující účinky, hořčík, vápník, zinek a selen. Kysané zelí obsahuje také látku cabigen, která napomáhá léčbě žaludečních vředů a jsou mu (zejména díky vysokému obsahu antioxidantů) přisuzovány i účinky protirakovinné.
Velkou výhodou kysaného zelí je schopnost dlouhodobého zachování poměrně stabilního množství vitamínů. Jejich obsah se totiž díky mléčnému kvašení snižuje velmi pomalu a uvádí se, že na snížení nemá zásadní vliv ani tepelná úprava.
Díky kvasnému procesu se v kysaném zelí vytváří probiotické kultury. Probiotické kultury a vysoký podíl vlákniny mají velmi pozitivní vliv na zdraví trávícího traktu, pomáhají při zácpě, osazení střeva vhodnou mikroflórou po dobrání antibiotik, ale také i na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Vzhledem k vyššímu obsahu vlákniny, a tedy i nízkému glykemickému indexu, kysané zelí také dobře sytí. Jediným možným negativem jeho konzumace je horší stravitelnost, zejména může někdy způsobit nepříjemné nadýmání. .
Jedná se rozhodně o potravinu vhodnou pro redukční jídelníček. Lze jej konzumovat v syrovém stavu, přidávat tepelně upravené k řadě pokrmů nebo podávat jako samostatnou přílohu.

TIP! Jste-li milovníky klasického vepřa-knedla- zela či kachny s knedlíky a zelím a snažíte se redukovat váhu, pak využijte tepelně upraveného kysaného zelí jako vhodné přílohy, která částečně nahradí klasickou přílohu tj. sacharidovou část pokrmu a tím poněkud sníží jeho celkovou energetickou hodnotu.

Hodnocení (46 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

04. 04. 2016 22:18

HelenaHej

kysané zelí v mém jídelníčku nechybí a to na všechny způsoby, segedín, příloha k masům a skvělé jako salát, dobrá kombinace mrkev, jablko, zelená paprika, s červenou řepou a křenem nemá chybu. tepelně lze upravit různě, existují krajové recepty. Můj recept je tento, zelí se podusí, na půl kg se přidají dvě nastrouhaná středně velká jablka a jeden větší syrový nastrouhaný brambor. a nakonec se přidá jedna cibule osmažená do zlatova na 1 PL řepkového oleje. Celé uvedené množství má energetický příjem 1380 kJ
Bílkoviny (g): 6, Tuky (g): 16, Sacharidy (g): 38 SAFA (g): 1 Cukry (g): 24 Vláknina (g): 16

04. 04. 2016 20:27

zdenalan

Saláty ze zelí se dříve dělalo k večeři možná kouknu na recepty po mamince.

04. 04. 2016 19:13

moncacho

Někdy chroupám kyselé zelí večer k televizi místo chipsů :-D a není nad domácí zelí...

04. 04. 2016 14:49

ffloa

Moje řeč, kysané zelí to je poklad! :-)

17. 02. 2014 08:55

zanetamax

po přečtění článku mám chuť na domácí kyselé zelí asi si ho za chvilinku dám :-) mám ho v ledničce.. :-))

30. 04. 2013 15:24

Jimi Rossi

Knedlo vepřo zelo.

18. 04. 2013 08:13

Teranova

Kysané zelí miluju na všechny zbůsoby

17. 04. 2013 19:58

befeleme

zelí mám rád i syrové i vařené

20. 03. 2013 17:37

1a234

Pěkný článek.

13. 03. 2013 13:23

uctolen

Miluju vodu z kysaného zelí....mňam....

11. 03. 2013 13:12

muriela

Mám radši tepelně neupravené

10. 03. 2013 17:36

IrenaM

už ho dlabu z misky :-)

10. 03. 2013 17:34

Kveta Silna

Zelí čerstvé, kysané, sterilizované, dušené... to můžu !

10. 03. 2013 16:17

jarmilabeerova

Zelí mám moc ráda jako přílohu k masu nebo saláty jsou z něj vynikající.Třeba zelí se strouhanou červenou řepou.

10. 03. 2013 08:29

MartinaSilna

Zelí můžu, jen děti někdy ofrňují...

10. 03. 2013 08:25

Kurňa na zelí jsem úplně pozapomněla a přitom ho mám ráda.

10. 03. 2013 08:13

Medvedice3

Zelí je mňamka. Chodím kupovat sudové. I s lákem.

10. 03. 2013 06:41

jilkajda

Miluji i salát zelí s křenem, to protáhne!

10. 03. 2013 00:19

gabag

já ho měla tento týden s kuřetem a bramborama...taková parodie na segedín.a ten den jsem neměla ale vůbec hlad a zeleno bylo velmi snadno na semaforech.

10. 03. 2013 00:16

katkastill

Přidávám se ke skupině milovníků zelí :-D Také ho mám moc ráda!

09. 03. 2013 23:58

Liba Babina

Salátek z kyselého zelí s cibulí, trochou mrkve ajablíčkem - výborné k masu i do celozrné bagety.Zelí je vynikajíci a téměř bez kalorií.

09. 03. 2013 23:25

dagmarhruska

Mnam, kysané zelí mám ráda. Také si delám s bílého zelí a mrkve salátek. Je také dobrý. Zelí je i moc zdravé.

08. 03. 2013 16:55

Hanuja

Kysané zelí je fakt ňam.Mám ho po celý rok v lednici a když mne honí mlsná tak si trochu dám.

05. 03. 2013 21:32

jira58

Zelíčko je božíčko.Opravdu poklad do těla.

28. 02. 2013 21:59

jabkooo

Syrové chroupeme celá rodina :-)))

28. 02. 2013 21:57

JaninaDseznamcz

zelí mám moc ráda,dnes jsem ho zrovna kupovala

28. 02. 2013 21:08

hlavca

Az se mi zacaly sbihat sliny:-) Kysane zeli zboznuju

29. 08. 2011 17:38

Verrrunka

Tak doufám, že na cholesterol opravdu pomůže...

10. 08. 2011 23:13

Miladaabc

Pod tohle se ráda podepíšu !!! Zelíčko miluju :-))

10. 08. 2011 23:11

DaNov

Já dělám knedlo (bramborové)- zelo- kuře a taky je to super! :-)

07. 04. 2011 14:36

iivvaa

kysané zelí je opravdu poklad

02. 04. 2011 13:23

LucyD

Já osobně miluju kysané zelí :) Například ve školní jídelně jsme včera měli s jelitem a brambory a můžu říct, že brambory jsem nedojedla :) Zasytilo mě zelí :)

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma