TOPlist
Sledujte nás:

Časté dotazy

Jak vkládat vlastní recept?

Stravujete-li se převážně domácím vařením a jídla se opakují, uložte si jídlo jako vlastní recept.

Klikněte v Jídlokoučinku na jakékoli denní jídlo a v levé horní části zvolte možnost Přidat vlastní recept. Zapsat recept můžete i mimo Sebekoučink z hlavní stránky v záložce JÍDLO A VAŘENÍ, podvolba Vlastní recepty, tlačítko Přidat vlastní recept.

Dále se objeví formulář pro zápis nového receptu. Zadáte název receptu, vyberete kategorii a zvolíte počet porcí. Dále můžete volitelně zadat dobu přípravy, popis a dochucovadla. Ingredience zapíšete výběrem položek z databáze potravin, u každé ingredience zadáte příslušné množství.
Pokud chcete, můžete vložit i fotografie vašeho receptu. Recept uložíte jako neveřejný nebo veřejný. Veřejný recept si mohou prohlížet i ostatní uživatelé STOBklubu.

Uložený recept najdete v Sebekoučinku v databázi potravin v kategorii Vlastní recepty. Po zvolení receptu v Jídlokoučinku v databázi potravin se přenese do denního jídla v množství rozpočítaném na 1 porci. Množství porce můžete libovolně měnit. Pokud chcete změnit množství některé ingredience, případně ingredienci úplně smazat či přidat jinou, rozklikněte si celý recept a jednotlivé ingredience můžete libovolně měnit. Po změně ingredience už nelze měnit celou porci receptu, ale jen množství jednotlivých ingrediencí.

Recept si můžete uložit i zpětně z již zapsaného denního jídla volbou Uložit do vlastních receptů. Zadáte název receptu a uložené jídlo najdete v kategorii Vlastní recepty. Recept se vždy uloží jako jedna porce. Takto si můžete ukládat i vaše oblíbená opakující se jídla (např. chléb se šunkou a sýrem, jogurt s vločkami a ovocem apod.), které potom jednoduše zadáte a nemusíte rozepisovat vždy všechny suroviny.

Recepty lze editovat v záložce Jídlo a vaření, podvolba Vlastní recepty. Po otevření příslušného receptu můžete zvolit možnost Upravit nebo Smazat recept.

Jak následně do jídelníčku zapsat porci hotového jídla?

1. možnost – zápis pomocí porcí

Například víte, že vaříte 4 porce rizota – při tvorbě receptu napíšete do kolonky porce 4. Následně si recept zapíšete do jídelníčku a zapíše se vám automaticky 1 porce. Z celkového jídla si na talíř odeberete/odvážíte čtvrtinu.

2. možnost – zápis v gramech

Pokud si chcete zapsat množství hotového pokrmu v gramech, je to trochu složitější, protože se často po úpravě mění hmotnost - ať už se zvyšuje například u vařených těstovin, které přijmou vodu, nebo naopak snižuje třeba u pečení, kdy se naopak voda odpařuje. Vždy je proto potřeba zvážit hotové finální jídlo po tepelné úpravě.

Následně můžete pro zápis využít tento trik:

- zvážíte si celkovou hmotnost hotového jídla a zadáte ji při tvorbě vlastního receptu do kolonky počet porcí - pokud například hotové rizoto váží 600 g, zadáte 600 porcí a recept uložíte.

- při zapisování jídelníčku si příslušný recept vyhledáte a do kolonky porce zadáte příslušné množství v gramech, co si dáte na talíř (například 250 g).

Hodnocení (8 hlasů):

Naši partneři